Składniki: 500 g mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego lub greckiego sól świeży czosnek oliwa z oliwek natka pietruszki Dodatki: sum afrykański szpinak świeży pomidorki cherry tuńczyk w oleju ser gouda Przygotowanie: Zabawę rozpoczynamy od włączenia piekarnika. U mnie była to opcja 180 (nawet 200 - zależy od piekarnika) stopni z termoobiegiem. Następnie mąkę przesiewamy do miski i doprawiamy szczyptą soli(...)suszoną papryką. Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia. 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jeśli dodajemy surowe składniki (warzywa czy mięso - pamiętajmy o stosunkowo małych kawałkach) proponuję zmniejszyć nieco temperaturę i wydłużyć czas pieczenia do 20-25 min. Po upieczeniu dodajemy kawałki tuńczyka. Równie dobrze, można go położyć na ciasto przed włożeniem do piekarnika. Smakowitości
Karczma Honoriettykurczakiem Kuskus wytrawny z kurczakiem i baraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc(...)przystawka, obowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne. Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory
Zawsze głodna!Cukinie dobrze myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy jak najdłuższe wstążki. Tak przygotowany "makaron" gotujemy na parze przez ok 8 min w zależności od temperatury, możemy w połowie czasu go lekko przemieszać. Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy do niej posiekane ząbki czosnku po czym dodajemy odsączonego tuńczyka. Pomidorki wraz z bazylią, ziołami prowansalskimi i kilkoma
Niezły Młynekkwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami ze śledzia Sałatka ryżowa z tuńczykiem Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, pomidorkami, kukurydzą i papryką Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Sałatka w wędlinie Sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Sałatka makaronowa z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą Sałatka warzywna (tradycyjna) Inne przepisy na sałatki
Słodkie okruszkimąki gryczanej ( lub pszennej) 1 szklanka mleka sojowego ( lub krowiego) 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka oleju ryżowego ( lub inego) szczypta soli farsz 1 puszka tuńczyka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego świezy tymianek i rozmaryn świeżozmielony pieprz sos 3 łyżki jogurtu(...)paprykę oraz chilli pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego wrzucić pokrojone warzywa, dodać rozmaryn i tymianek, smażyć 3-4 minuty. Dodać pokrojonego w kostę pomidora i dusić kilka minut, do momentu aż sok z pomidorów odparuje, a papryka lekko zmięknie. Dodać tuńczyka, sos sojowy i doprawić całość pieprzem. Wszystkie składniki sosu (jogur, ketchup, tabasco, worchestershire) dokładnie
DefinicjaSmakuSzybkie do przygotowania i bardzo smaczne danie na obiad to oczywiście tuńczyk z selerem naciowym. Taki obiad jest zdrowy i sycący, co spodoba się na pewno
Kuchcik gotujełososia. Genialnie cały problem w przygotowaniu sushi leży w rybie. Niestety ciężko jest dostać świeżego łososia lub tuńczyka, który można byłoby wykorzystać na surowo do sushi. Dlatego prostszym i pewniejszym rozwiązaniem jest użycie wędzonej lub pieczonej ryby, albo po prostu warzyw. W dodatku wiele osób nie przepada za surową rybą, taka wersja będzie dla nich idealna. Najprostsze w przygotowaniu
PatiGotujeścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy tuńczyk, jajka, posiekany szczypiorek. Doprawiamy i mieszamy na jednolita pastę. Roladki: Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie pasy ( przy pomocy obieraczki do warzyw) nie obierając ze skórki . Skrapiamy oliwą. Grillujemy krótko z każdej strony. Następnie na tak usmażonych cukiniach
Bon Appetit Małgorzatyczerwone 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka sera żółtego 5 jajek sos : 1/2 szklanki Oleju rzepakowego Olejowy Raj 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy oregano , tymianek sól ,pieprz do smaku Remulada duńska firmy Folwark Wykonanie : Wszystkie warzywa myjemy i osuszmy . Do kubka wlewamy olej
Sama słodycz i szczypta chiliTUTAJ 7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami *** Sałatka z tuńczyka. PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka nicejska z wędzonym łososiem PRZEPIS TUTAJ 8. Ryba po grecku. PRZEPIS TUTAJ 9. Ryba w zalewie octowej. Przepis: Ryba z warzywami w zalewie 10. Śledzie *** Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie
Blog z Apetytemwszystko. Kolejne danie to całkowite odświeżenie smaku – delikatna pieczona cielęcina z pianą z tuńczyka, galaretką z pomidorów, smażone kapary, chrupiące anchois – pyszne słonawe, cudowne danie. Danie ostatnie gorące to jagnięcina w trzech odsłonach z lasagne ziemniaczaną, młodymi warzywami i owczym serem. Znakomita jagnięcina, pyszne chrupiące warzywa czy trzeba czegoś więcej ? Oj, tak trzeba
Kuchnia na wzgórzupuszki kukurydzy sól pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Ugotowany makaron przełożyć do miski. Tuńczyka osączyć z oleju, lekko rozdrobnić i dodać do makaronu. Cebulę, paprykę, ugotowane jajka i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć i dodać z warzywami do makaronu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z jogurtem naturalnym i majonezem
Ewusiowe SmakiDziś mamy dla Was szybką, pyszną ,a przede wszystkim sycącą sałatkę makaronową z fasolką i tuńczykiem :) Prosta potrawa, którą można zjeść na
Kuchenne WariacjeSkładniki: 185 g rozdrobnionego tuńczyka w wodzie 1,5 łyżki siemienia lnianego pieprz cayanne, czosnek granulowany Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, podajemy z chlebem pełnoziarnistym i z ulubionym warzywem. Przypraw sypałam na oko, każdy ma inne preferencje co do ostrości potraw. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki pesto z suszonych pomidorów 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy posiekana dymka sól, pieprz Przygotowanie Najpierw zróbcie
OliveandThyme