razem z kaszą jaglaną będzie idealnym smarowidłem do pieczywa na postne dni i nie tylko. Zobacz również paprykarz z ryżem i tuńczykiem 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego(...)woda odparuje należy dolać trochę. Pod koniec duszenia dodać koncentrat,ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami. Gorące warzywa wymieszać z ugotowaną kaszą i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa posypując posiekaną natką pietruszki
Kolorowa kuchnia ElkiJednym z moich ulubionych letnich śniadań jest panzanellla – włoska sałatka z pomidorów i sucharków. To coś pomiędzy kanapką a sałatką. Dużo warzyw, sycąca i pełna smaku. Wystarczy mieć dobre pomidory i trochę czerstwego chleba. Co jednak zrobić zimą, kiedy dojrzałe pomidory są bardzo drogie, albo jeśli nie mamy suchego chleba? Można pomóc sobie pomidorami z puszki i sucharkami. Jeśli(...)sałatka będzie też pyszna bez anchois. Na moim blogu jest też letnia wersja panzanelli z tuńczykiem (zobacz przepis ). I byle do lata, kiedy nie trzeba będzie używać do niej pomidorow z puszki. Tymczasem do doskonały przepis zero waste, który zapobiegnie marnowaniu warzyw czy chleba. Składniki: 7 sucharków ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz sok i skórka starta
Ugotowane pozamiatanebicia, ze gdyby nie pełny brzuch, to jeszcze bym posiedziała przy grillu – sama przyjemność patrzeć jak ulubione mięso, warzywa, ryby na Twoich oczach zmieniają swój kolor, kształt , a w rezultacie smak! Oprócz pysznej Zupy Tom Yum przygotowałam ukochanego tuńczyka oraz krewetki i dorsza . Było lekko, było pysznie, było zdrowo! Zobaczcie! MARYNOWANY TUŃCZYK W SEZAMIE SKŁADNIKI: * stek z tuńczyka
Ostra na Słodkotakie klopsiki dorzucam od siebie coś jeszcze np. pieczarki otrzymując w ten sposób klopsy jajeczno-pieczarkowe , albo warzywa - i powstają wtedy pyszne klopsy jejczno-warzywne . Tym razem moją podstawową, jajeczną wersję kotlecików wzbogaciłam o kawałki tuńczyka w odsączonego z zalewy. Wyszło bardzo fajne zestawienie smakowe: mocno jajeczne, lekko rybne ... Polecam 😊 Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo
Walijskie Pichcenieforno - przepis z bloga Da leccarsi le dita ...Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku - Małgorzata Chyla z bloga Moje kuchenne rewelacjeUova tonnate czyli jajka nadziewane tuńczykiem po włosku - Beatrice Gallerani z bloga I dare you to cook it! Sałatki: Caprese z małych kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytuObiadowa sałatka z łososiem w roli głównej(...)sycącym sosem z trzech serów - lucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blogMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni MiejskaMakaron po sycylijsku zapiekany
Chilli Czosnek i Oliwasię pod ręce nawinie. Wystarczą świeże liście sałaty, jakieś warzywa, ryba lub wędlina czy jajka i coś do polania. Pomysłów na kombinacje jest nieskończenie wiele i ciężko dokładnie powtórzyć taką samą. Każda będzie wyjątkowa, niepowtarzalna a jak bardzo pyszna to już zależy tylko od nas.Dzisiaj sałatka z tuńczykiem, ale nie takim zwykłym z puszki. Tuńczyk żółtopłetwy jest poławiany w wodach
Smaczna PyzaZnudziły się Wam tradycyjne kanapki? Lubicie domowe pasty? Oto przepis dla Was - pomidory nadziewane pastą z twarogiem i tuńczykiem. Według mnie do faszerowania najlepiej użyć miękkich pomidorów. Jeżeli nie przepadacie za skórką - przed pokrojeniem pomidorów, zalejcie je wrzątkiem i obierzcie ze skórki. Ale pamiętajcie - pomidory bez skórki bardzo mocno ślizgają się w dłoni, więc ich wydrążanie może być utrudnione(...)dbacie o linie, majonez i śmietanę zastąpcie gęstym jogurtem naturalnym. Przepis dodaje do akcji Warzywa psiankowate 2014 , Pora na pomidora! i Faszerujemy 2014! Składniki: kilka sztuk pomidorów(najlepiej odmiana lima, ponieważ są małe i podłużne) 125 g twarogu półtłustego (pół kostki) 1 puszka tuńczyka we własnej zalewie 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% szczypiorek sól, pieprz Pomidory
Ugotowaćdymki. I niestety wg nas był to najsłabszy burger. Bułka dobra, dodatkim super, ale niestety sama gwiazda czyli tuńczyk był suchy, czyli wg nas za długo przeciągnięty. A szkoda. Każdy z burgerów podany był na desce, wraz z warzywami. Do tych pysznych burgerów zamówiliśmy wszystkie możliwe dodatki i tak na naszym stole pojawiły się ćwiartki ziemniaków, nachos, krążki
Kuchnia na wzgórzusię w nim znajduje, jego smak jest nam nadal bliski. Ja często robię go domowym sposobem z użyciem tuńczyka, szczególnie wtedy kiedy jestem na diecie, bo taki paprykarz stanowi pyszny dietetyczny, węglowodanowy posiłek np kolacje. Do tego trochę warzyw w postaci sałatki i brzuszek pełny. Dla osób nie na diecie z kromeczką chleba może być pysznym wspomnieniem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię na przyjęciu. W czasie zeszłorocznego karnawału pokazywałam Wam przepis na empanadas z farszem z tuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa. Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli, a przełamałam dodatkiem(...)nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne etapy wplotłam w moje aktywności
Chilli Czosnek i Oliwapyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię zapiekaną z grzybami . Kabaczek faszerowany mięsem Czas przygotowania: 90 minut(...)przyprawy i tymianek i około 1/3 szklanki zimnej wody. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Kabaczek kroimy na pół, wydrążamy ze środka małą łyżeczką miąższ, zostawiając około 1,5 cm grubości ściankę. Warzywo napełniamy farszem mięsnym, przykrywamy folią aluminiowa, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy czy kabaczek jest miękki
Kulinarne przygody Gatitypropozycję na najlepszy lunchbox na zimno, ewentualnie szybką kolację, a nawet śniadanie czy obiad! Z awokado i tuńczyka wystarczy przygotować pastę, która nie dość, że jest pyszna, to zawiera sporo białka i wartościowych tłuszczy. Zwiń ją w tortillę wraz ze świeżymi warzywami i gotowe – właśnie wyczarowałaś/eś pełne smaku danie. Taki posiłek możesz także zapakować dziecku do szkolnej(...)jedynie odpowiedniej organizacji w kuchni, stąd ja dość często przygotowuję swoje posiłki na 2-3 dni, do czego i Ciebie zachęcam. Składniki na 2 tortille: Pasta: 1 puszka tuńczyka ½ awokado ½ małej czerwonej cebuli 1 łyżeczka musztardy 1,5 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Pozostałe: 2 tortille (u mnie pełnoziarnista) 1 marchewka 3-4 liście sałaty lodowej Przygotowanie: Awokado obrać
Fabryka pomysłówdanie i to nie byle jakie. I gdy się tak patrzy do lodówki, na koszyczek z warzywami i do szafki pełnej sypkich rzeczy to można wyczarować cuda! Paleta barw, Mieszanka smaków... Tak, to właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama".SKŁADNIKI:- Tuńczyk w oleju, puszka,- Czerwony ryż, 100 g,- Por, 1 spory,- Papryka Czerwona, 1- Papryka Żółta, 1- Pomidor
Wypisz Wymalujsoczewicą, to polecam inne strączki przerobione na warstwowce. Przecież białka nigdy nie jest za dużo. Kiedy używam warzyw strączkowych do sałatek, wolę sama je ugotować, ale jeśli chodzi o kukurydzę, to spokojnie może być z puszki. Składniki: puszka tuńczyka – odsączona pół czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki
Ugotowane pozamiataneJEDNOGARNKOWE TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR SAŁATKA Z KUSKUS KURCZAKIEM I AWOKADO BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG SAŁATKA Z TUŃCZYKA I KASZĄ KUSKUS
potrawyregionalne