puszki kawałków tuńczyka(1 w oleju, druga w sosie własnym-odsączyć) 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: pomidory, paprykę, szalotkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym, po 5 min. dodajemy szklankę bulionu warzywnego(lub 1/2 szkl. rosołu i 1/2 szkl. wody) i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw(większość "wody
Kuchnia Beatytuńczyka nacieramy odrobiną soli i pieprzu, polewamy oliwą i odkładamy na 30 minut aby mięso naszło. Komosę wsypujemy do garnka, zalewamy około 1 szklanką lekko osoloną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy. Komosę mieszamy z warzywami
Kulinarne Fantazje Mariolibardzo smaczne rolki z pieczonym łososiem, z tuńczykiem, wędzoną makrelą, avocado, papryką, jarmużem i lekkim serkiem. Potrzebne składniki: 1 upieczony dzwonek łososia 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1/2 wędzonej makreli 1 ogórek 1 avocado garść jarmużu ulubiony lekki serek ryż do sushi ugotowany według instrukcji na opakowaniu sos sojowy ciemny ocet(...)sojowy wasabi liście nori mata bambusowa czarny sezam pałeczki Przygotowanie: Ryż gotujemy ok. 1 godzinę przed przygotowywaniem sushi według instrukcji na opakowaniu. Ryby kroimy na kawałki a warzywa w paski. Matę bambusową owijamy folią spożywczą (aby ryż nie zachodził), na jej środku umieszczamy liść nori. Na liść nakładamy w 3/4 ryż, następnie przy brzegu układamy dowolne
Łycha smakówwarzywa. Dodać pomidory i chili. Gotować do miękkości świeżych pomidorów (muszą się rozpadać). Dodać marchewkę i pietruszkę – zmiksować. Można też dodać rozdrobnione mięso. Zupę pomidorową podawać na ciepło, udekorowaną opcjonalnie kleksem z kwaśnej śmietany. Posypać bazylią i natką pietruszki. Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Zupa wiśniowa z jagodami Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem
Pociąg Do KuchniLatem jest jakoś tak, że nie ma się ochoty na jedzenia ciężkich rzeczy. Wtedy najlepszym posiłkiem są lekkie sałatki, zupy i chłodniki. A oto
Mango Papajatuńczykiem: 300 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 2 cebule 1 duży por (tylko jasna część) kilka pieczarek 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich (lub innych ulubionych) 200 g tuńczyka (u mnie pieczony w folii) 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera sól pieprz żółtko do posmarowania sezam lub mak do posypania (niekoniecznie(...)Cebule kroimy w kostkę smażymy na oliwie. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do cebuli. Oczyszczone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw, całość przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane
Rozpustne gotowaniemarynaty i sosy pstrąg z grilla pstrąg z pieczarkami stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka pierś kaczki pierś z gęsi kaczka z grilla T-bone z grilla górka cielęca z grilla żeberka karkówka karkówka z grilla(...)polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki gruszki banany ananas
królestwo garówSkładniki ok 150 g dowolnego makaronu (u nas gemelli) ok 200-300 g bobu 3-4 pomidory (lub odpowiednia ilość pomidorków koktajlowych) 4 jaja 1 (lub
OliveandThymeWróćmy do naszej kapusty pekińskiej. Do poszatkowanej kapusty dorzuciłam dla odmiany ogórek kiszony, kilka pomidorków koktajlowych, kukurydzę. W sumie pasowałoby dodać tutaj jeszcze cebulę czerwoną, jajka na twardo czy tuńczyka. Baza to jogurt naturalny z czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Jeśli nie odchudzacie się, lubicie głębsze smaki, to możecie wymieszać jogurt z majonezem. Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą(...)kiszonym Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 8 pomidorków koktajlowych 3 ogórki kiszone 1/3 puszki kukurydzy natka do ozdobienia Sos 1/2 kubka jogurtu naturalnego sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Warzywa siekamy, Przygotowujemy sos. Polewamy sosem warzywa. Mieszamy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-pekinskiej-kukurydza-ogorkiem-kiszonym/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta
Mieszam w Garnkuozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi ), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany(...)wędzona papryka. Czasami do pasty dorzucam również surowego kalafiora, zieloną pietruszkę, kapary, czarnuszkę, suszone drożdże, nadający serowy smak, czy płatki nori (wtedy smak tuńczyka jest już bardzo intensywny). Przedstawiona w przepisie wersja jest chyba najprzyjemniejsza i mi smakuje najbardziej. Czasami jedynie zastępuję olej lniany oliwą z oliwek. Wtedy automatycznie pasta ze słonecznika staje się bardziej śródziemnomorska i przypomina mi smaki
Food Squaresurówki są świetnym pomysłem na lekki piątkowy lunch. Zapraszam! :) Składniki (na ok. 9 placuszków): inspiracja 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze ok. 350 g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 2 małe jajka ok. 4 łyżek bułki tartej 2 łyżki musztardy sarepskiej garść żółtego sera (dodaje ciekawszego smaku) cebula łyżka masła sól(...)mały jogurt ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Marchew umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię także umyć, osuszyć i zetrzeć razem z marchewką. Warzywa dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Po tym czasie przełożyć je do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni z masłem i dodatkiem szczypty soli
Kuchnia EllieWiosna to czas kiedy na naszych talerzach goszczą lekkie sałatki. Przyznać trzeba, że na nowalijki jeszcze musimy troszkę poczekać dlatego dziś lekko ale ze smakiem. Osobiście
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące(...)kurczaka Pasztet rybny Sałatka lwowska Sałatka z ananasem Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie Gravlax a la tuńczyk Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova
Codziennik KuchennyPysznie, efektownie, a przede wszystkim sycąco. Danie odpowiednie na obiad, wczesną kolację lub przystawkę. Myślę, że potwierdza, iż przy odrobinie wyobraźni z prostego ziemniaka można stworzyć
Bon appetit mon amietych osób, które preferują śniadania na słono. Niestety, mimo że jestem dietetykiem, od czasu do czasu sama wpadam w śniadaniową rutynę. Czytaj standardowo chleb, serek, wędlina i trochę warzyw. Tymczasem jest tyle możliwości, nie warto ograniczać się do utartych schematów. Warto natomiast urozmaicać kanapki tak, żeby były i zdrowe, i łatwe w przygotowaniu. Dziś przygotowałam dla Was trzy przepisy(...)dobrych dodatków do pieczywa . Pierwszy z nich, czyli pasta z zielonego groszku, to coś dla fanów warzywnych smarowideł bez jajek i nabiału. Drugi to klasyk, czyli pasta jajeczna z tuńczykiem . Trzeci przepis to z kolei źródło dobrego tłuszczu i białka, czyli połączenie jajka z awokado . Na końcu wpisu znajdziecie także inne przepisy na pasty, które do tej pory ukazały się
Powiedz dietom nieogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej, którą planuję zrobić również na wieczór sylwestrowy. Następnym razem rozdrobniony jarmuż najpierw przemrożę, by uzyskać jednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy. Składniki : 100-150 g jarmużu (u mnie(...)mieszanka z kapustą toskańską) 2 gałązki natki pietruszki 4 jajka puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie 120 g serka naturalnego 2 łyżki startego drobno chrzanu 2 łyżki rozdrobnionego koperku (u mnie mrożony ) szczypta (tyle, ile się weźmie między dwa palce) suszonego czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz łyżka - dwie oleju do smażenia Jarmuż (kapustę
Weekendy w domu i ogrodzie