truskawkowy - 4000 przepisów (strona:178/267)

Ciasto trójkolorowe + film 241

popołudniowej kawy . składniki na blachę ciasta 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki kisielu truskawkowego szklanka wody przepis Jajka ubijamy z cukrem, powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na przemian wlewamy olej i wodę, cały czas ubijając .Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej

Smakowite Dania
Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką + film 165

krem 200 g serka homogenizowanego waniliowego cukier waniliowy 250 ml śmietanki 36% 50 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej przepis Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę rozsmarowujemy na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C. W czasie kiedy ciasto się piecze rozpuszczamy galaretkę według

Smakowite Dania
Tort truskawkowy z kokosem + film 149

Dzisiaj zapraszam na przepyszny tort truskawkowy z kokosem, uwielbiany przez moje dzieci i przyjaciół. Nieco pracochłonny jak to zazwyczaj tort ale  mimo prosty w przygotowaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę                biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Smakowite Dania
Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem + film 203

Idealnie miękkie, wilgotne, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane z kokosem i truskawkami to świetna propozycja na podwieczorek zwłaszcza że sezon truskawkowy w pełni. Znakomicie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. składniki na tortownicę 23 cm 250 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakowite Dania
Wuzetka + film 180

jajek 1 szklanka cukru kryształu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 czubate łyżki kakao szklanka kawy rozpuszczalnej lub parzonej (ostudzonej) 150 g dżemu truskawkowego 1 łyżka żelatyny 660 ml śmietany 30 % 3/4 szklanki cukru pudru przepis na polewę czekoladową  lub gotowa polewa czekoladowa przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek  białka i ubijamy

Smakowite Dania
Pyszna herbata z nutką miętową i truskawką 134

Przyznam się szczerze, że nigdy nie piłam syropu truskawkowego z dodatkiem mięty, a tym bardziej takie połączenie w...herbacie. Postanowiłam spróbować. Zaparzyłam sobie cejlońskiej herbaty, odcedziłam z liści... Nie dodałam cukru, gdyż posłodziłam właśnie tym oto syropem  ETERNO Zanim jednak syrop skończył w herbacie, został przetestowany SAM. To prawdziwa bomba witaminowa, gdyż ETERNO charakteryzuje rodzinna tradycja, ręcznie produkowane specjały

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z serem truskawkowym 205

patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Twarożek ugniatamy widelcem. Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier. Zagotować. Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie. Resztę pozostawić do polania naleśników. Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem Udekorować bitą śmietaną. Ja nie dodaję cukru

O kuchni z uczuciem
Lody cytrynowo-imbirowe, zaćmienie słońca i lekkie rozdwojenie jaźni 174

apetytem. Z pierwszymi tegorocznymi truskawkami (tak, wiem, to jeszcze nie sezon, ale nie mogłam się powstrzymać, tak pięknie pachniały! A i smakowały całkiem nieźle - wygłodniała, doceniłam ten delikatny truskawkowy aromat, jednocześnie nie mogąc doczekać się tych prawdziwych, czerwcowych) smakowały wybornie. Koniecznie musicie sobie takie zrobić, może nawet skusicie nimi Wiosnę? Lody imbirowo-cytrynowe Składniki: (na 1,4 l lodów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe ciasto z musem malinowo-truskawkowym 377

piec około 25 minut w temp. 160 stopni - do suchego patyczka. MUS : Maliny umieścić w garnku zalać wodą podgrzać by można było łatwo je zblendować. Maliny zagotować dodać galaretkę truskawkową, wymieszać i odstawić do wystudzenia BUDYŃ ; Z litra mleka odlać około szklankę płynu.  Mleko w garnku osłodzić. Szklankę mleka połączyć z mąkami i budyniem- dobrze wymieszać.  Gdy mleko

Garnkowe fanaberie
SAŁATKA CAPRESE Z WŁASNYM SOSEM PESTO, PODANA NA SAŁACIE- NASZA ULUBIONA 281

smaku... :-) Składniki: - 1-2 liście sałaty lodowej na osobę - 1-2 garście rukoli na osobę - kulka mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę - po kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych) Sos pesto: - 1-2 ząbki czosnku - 1-2 pełne garście listków bazylii - sól do smaku (na czubku łyżeczki, u mnie himalajska) - oliwa z oliwek (dowolnie), u mnie ok.2-3 łyżki

Smaczne Zdrowe
TARG Śniadaniowy - Warszawa, Ursynów 134

choć mogę się mylić ;)) Wspomniane placuszki z ricottą - palce lizać! Już niedługo planuję zrobić takie same w domu! :)   Francuskie makaroniki i mega sympatyczny Pan z obsługi - próbowałam makaroników truskawkowych z wanilią - bardzo smaczne, dla mnie ciut za słodkie, ale najbardziej intrygowały mnie te o smaku Jacka Danielsa... Następnym razem wypróbuję!   Ostatnio moje ulubione napoje spod znaku Fritz-Kola

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 189

jajka 1/2 szklanki cukru 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki mąki pszennej 100 ml jogurtu (ja użyłam o smaku truskawkowym) ok 500 g owoców - rabarbaru i truskawek Rabarbar pokroić w kawałki, truskawki odszypułkować i odstawić. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ubić z cukrem pudrem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kompot truskawkowo-rabarbarowy 122

wiem! Truskawek i rabarbaru na tym blogu macie pewnie po dziurki w nosie. Ale co zrobić, skoro to wyjątkowo wiosenno-letnie połączenie? :) Dziś zapraszam na kompot rabarbarowo - truskawkowy Trochę kwaśny, trochę słodki. Schłodzony, podany z lodem smakuje wybornie! Składniki: 500 g rabarbaru 500 g truskawek 1,5 litra wody 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny Do garnka wlewamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Koktajl na mleku kokosowym... :) 149

koktajl znajdziecie poniżej:) Składniki: 200 ml mleka kokosowego 400 g truskawek mrożonych 1 duży dojrzały granat 2 banany Przygotowanie: Do blendera wkładam mrożone truskawki i kruszę je, aż stworzą truskawkową lodową papkę. Następnie wlewam mleko i blenduję, aż powstanie różowa masa. Na koniec dodaję granat oraz banany, wszystko miksuje tak długo, aż uzyska gęstą jednolitą konsystencję. Koktajl gotowy! Smacznego

Pause Gotowanie!
Smoothie mleczno-owocowe 192

sokiem pomarańczowym. Każdą warstwę należy ostrożnie wlewać do szklaneczek w dowolnej kolejności. Ja obydwa smoothie widoczne na zdjęciach stworzyłam wlewając poszczególne warstwy w następującej kolejności: Na dno warstwa mleczno-truskawkowa Syrop z rabarbaru Mango z sokiem pomarańczowym Na zdjęciu powyżej – środkowa warstwa syropu została delikatnie rozmieszana słomką. Na zdjęciu poniżej – warstwy same się ułożyły po czasie

Moja Delicja