mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane
Dzieje kuchennej Wiewióryoleju Kilka kropel aromatu pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spody bezowe: 3 białka 1 szklanka cukru Szczypta soli 1 kisiel truskawkowy (38 g) Czerwony barwnik Krem: 330 ml mleka 5 łyżek cukru 2 cukry waniliowe (po 16g) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 250 g margaryny
VioletoweKucharzeniecytrynowego forma o średnicy 28 cm papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa lub inna 400 ml mleka 2 łyżeczki gorzkiego kakao 2 - 3 łyżki gorącej wody polewa: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny ciasto
Kuchcik gotujeczasie czynność potrząsania ponawiamy. Słoik wstawiamy do lodówki na min 4 h, najlepiej na całą noc. Truskawki blendujemy, dosładzamy do smaku. Do pucharków wlewamy nasz mus truskawkowy i gotowy pudding z nasionami chia. Całość dekorujemy owocami i podajemy. Z tej ilości wyjdzie nam 2- 3 porcje deseru. Dla mnie bomba! Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to roślina pochodząca z Meksyku
Malinowe Pocałunkiłyżeczki suchych drożdży 2 łyżki ciepłej wody 50 g brązowego cukru 600 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 5 jajek 350 g masła 1 słoiczek ulubionego dżemu truskawkowego Przygotowanie: Suche drożdże wymieszać w dużej misce z dwiema łyżkami ciepłej wody, łyżką cukru, łyżką mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Do miski
cooklifeskładniki na 2 porcje pół jogurtu greckiego 3 łyżki słonecznika 200 g truskawek 2 łyżeczki konfitury truskawkowej 2 kopiaste łyżki musli bakaliowego Truskawki rozmrozić w kąpieli wodnej posypując je odrobiną cukru , następnie rozdusić widelcem- powstał sos z kawałkami truskawek. Słonecznik prażyć na suchej patelni. Do pucharka układamy jogurt ,musli, konfiturę, jogurt , zalewamy truskawkami i posypujemy słonecznikiem. Smacznego
Cukier&Pudergrejpfrutów. Zamiast wyrzucać skórki z owoców cytrusowych możemy wykorzystać je w inny sposób np. przygotowując cytrusowe miseczki i podawać w nich desery lub drinki. SKŁADNIKI: 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 300 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 150 g serka mascarpone, 1 granat, ½ puszki mandarynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Wylewam na płaskie naczynie
Tradycyjna kuchnia Kasipodkręconą smakiem mascarpone. Pycha... Składniki: 10 łyżek kaszy manny 1 opakowanie serka mascarpone 200 g 600 ml mleka 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki domowy syrop truskawkowy gęsta kwaśna śmietana 2 łyżeczki startej na ta rce gorzkiej czekolady kilka listków melisy Sposób przygotowania: Kaszę manną ugotować z mlekiem na gęsto, na końcu dodać cukier. Lekko przestudzić, dodać mascarpone
Gosia gotujesłoneczku :) Dzisiaj andruty...polecam. Składniki: 1 opakowanie kwadratowych suchych wafli 150 g miękkiego masła 2 żółtka 50 g ajerkoniaku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny * dżem truskawkowy domowej roboty Sposób wykonania: Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i ajerkoniak. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić
Gosia gotujemąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 200 g mascarpone 6 łyżek cukru pudru Dodatki : 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 30 dkg truskawek kilka listków mięty 50 g startej czekolady Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać roztopione masło. Żółtka oddzielić od białek
Gosia gotujewaniliowe po 150 g każdy 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek Dodatkowo: truskawki kilka listków mięty lub melisy kilkanaście porzeczek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone migdały. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka
Gosia gotujeZapraszam na truskawkową, letnią owsiankę... w grudniu! Podobną można przygotować wykorzystując inne ulubione mrożone owoce np. maliny :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych pół szklanki rozmrożonych truskawek taka ilość mleka, która przykryje płatki (ok.150 ml) 1 łyżeczka miodu Truskawki zmiksować. Płatki umieścić w garnku z grubym dnem i zalać mlekiem i miodem. Gotować na małym ogniu przez 8 minut
Chocolate Muffin Blogoknem deszcz, a mi wymarzył się letni koktajl truskawkowy... chwilka zastanowienia i ku mojej radości znalazłam torebkę zamrożonych latem truskawek. Dorzucamy jogurt naturalny, odrobinę miodu i delektujemy się słonecznymi smakami! Składniki : szklanka rozmrożonych truskawek pół szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu Uprzednio rozmrożone truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu, dolewamy jogurt i miód i miksujemy. Przelewamy do szklanki. Smacznego
Chocolate Muffin BlogBłyskawiczne muffinki jogurtowe na niedzielne popołudnie. Coś dla fanów granoli. Ja użyłam czekoladowo-bananowej, ale z powodzeniem można wykorzystać truskawkową lub każdej innej ulubionej. Ilość cukru w przepisie można regulować według własnych upodobań :) Składniki : 225 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g cukru brązowego 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 200 g granoli czekoladowo-bananowej
Chocolate Muffin Blogczekolady 140 g cukru 140 g mąki 40 g gorzkiego kakao łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 4 białka 180 g cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki syropu truskawkowego szczypta czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Masło rozpuszczamy razem z czekolada i cukrem. Gdy składniki się połączą a cukier rozpuści przelewamy wszystko do miksera. Dodajemy resztę składników i wszystko
ciastkarnia na kruchym spodzie