Przepis na to ciasto w wersji z malinamijest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisówna moim blogu. Po wersji malinowej, brzoskwiniowej,przyszła pora na wersję truskawkową.To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,owoce można dowolnie zmieniać.Może tylko należy unikać tych,przy których galaretce ciężko stężeć ;)Tym razem ciasto ze specjalną dedykacją.Dla wszystkich Babć i Dziadków :)Pięknego święta!Czytaj więcej
bistro mamaKiedy zapytamy 5- 6- czy 10-letnie dziecko, czy miałby ochotę na shake'a albo truskawkowe smotthie, daję głowę, że odpowiedź będzie twierdząca. Do tego shake'a czy innego wabiącego koktajlu możemy przemycić większość zielonych warzyw liściastych. Szpinak, sałatę,nać pietruszki, nawet kawałek brokuła czy seler naciowy.Uwierzcie lub nie, zielone pozostaje niemal niewyczuwalne. Choć może inaczej - wyczuje
bistro mamabyć jasna, puszysta i bardzo ciepła. Całość dokładnie studzimy.W misie miksera rozcieramy masło (w temperaturze pokojowej). Na niskich obrotach miksera stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubite jajka oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!- inaczej masa może się zważyć)- można pominąć.Przed nałożeniem na tort zalecam schłodzić
Pudełko rozmaitościDziś na szybko lodowy, truskawkowy shake.Czytaj więcej
Ana Mari's worldCzas przygotowania: 50 min. (oczekiwanie ok. 6 h)Składniki na tortownicę o śr. 25 cmKoszt przygotowania: 25,00 złSKŁADNIKI na kruchy spód:200 g herbatników maślanych100
kulinarnyJaDostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK.(U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji
Szefowa kuchnicoś, po prostu są według mnie nudne... Na moim blogu mam tylko jakieś udziwnione uroczyste ciasta, dlaczego? Bo tak jest fajniej :) Oto one : Tort Rocznicowy, Wytworny tort truskawkowy. 28 sierpnia minęła pierwsza rocznica ślubu mojego brata, na którym świadkowałam. Na obiad mój ukochany zrobił 8 osobowej rodzince 4 ogromne pizze na cienkim cieście, a ja na deser przygotowałam
Słodkie Przyjemności"Idealny przepis na weekendowy, smaczny poranek to pomysł na domowe musli! Nie jest to trudne, a mimo wszystko wychodzi takie pyszne i lekkie. Bardzo lubię takie
Słodkie Przyjemnościbyły udane od strony atmosfery i jedzenia ;) Pewnie nie macie jeszcze wielkiej ochoty na ciężkie i bardzo słodkie propozycje, dlatego dziś postanowiłam zaprezentować Wam kolejny lekki, owocowy deser. Mus truskawkowy, przełożony jogurtem naturalnym i musem z kiwi. Bardzo smaczny - trochę ostry dzięki dużej ilości musu z kiwi i słodki dzięki truskawkom i małej bezie jako dodatek. Ktoś ma ochotę?"Składniki
Słodkie Przyjemności"Powiedzcie jak to jest, że zawsze jak mam wolny dzień to pogoda robi się brzydsza? Ech! Czy macie czasem ochotę na słodkie śniadanie, ale nie macie
Słodkie Przyjemnościproblem pojawić. Na moim blogu rzadko pojawiają się przepisy na dodatki, albo na przepisy na ciasta podstawowe, choć uznałam, że zamierzam to zmienić! A zacznę właśnie propozycją na sos truskawkowy. Mam nadzieję, że się przyda :). Jeżeli przychodzą do Was goście, warto przygotować większą ilość. Z podanych składników wychodzi około 1,5 porcji sosu."Składniki:szklanka truskawek3 łyżki wodyłyżka cukru waniliowegoew
Słodkie PrzyjemnościWydaje mi się, że nie ma nic przyjemniejszego jak chwila spędzona z kawałkiem dobrego ciasta. Dziś przygotowałam dla Was przepis na Tartę truskawkową z kremem waniliowym i migdałami. Co mogę powiedzieć o tym wypieku? Niebo! Jednogłośnie nadany tytuł najlepszego wiosennego ciasta ever! Koniecznie wypróbujcie, tylko pamiętajcie, na jednym kawalku się nie skończy! Słodkiego dnia!"Składniki250 g ciasta francuskiegoKrem6 żółtek130
Słodkie Przyjemnościobsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm, drugą część ciasta pozostawiamy w misce pod przykryciem, aby się nie zeschła.Na rozwałkowanym cieście rozkładamy po łyżeczce farszu truskawkowego co około 4-5 cm, następnie wierzch pierożków zakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta, ugniatamy dookoła opuszkami palców i wycinamy kwadraciki.Gotujemy we wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch garnka.Podajemy
Słodkie Przyjemnościuwielbiacie koktajle owocowe. Szczerze, mogłabym spokojnie pić je codziennie litrami. Nie tylko są smaczne, ale również bardzo zdrowe i w związku z tym postanowiłam, zrobić jeszcze zdrowszy, truskawkowy koktajl z dodatkiem kiwi i zielonego ogórka! Wyszedł obłędny w smaku! Nic tylko dolewać :)"Składniki:szklanka ( 250 ml) truskawek150 ml jogurtu2 szt. kiwi1/4 długiego zielonego ogórka2 łyżki cukru - można pominąćSposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościmożna pić wody?! Dziś mam dla Was propozycję łączenia smaków. Dopóki macie możliwość, korzystajcie ze świeżych owoców, choć w przypadku smoothie mrożone są nawet lepsze :) Zapraszam na smoothie jagodowo-truskawkowe."Składniki na porcję:1/2 szklanki jagódszklanka truskawek5-6 kostek loduwodaew. łyżeczka cukruSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, oczyszczamy z liści i szypułek - owoce również wrzucamy
Słodkie Przyjemności