nich zakochają. Tęczowy Deser - Składniki:250 ml śmietanki 30%250 ml mleka2 łyżki żelatyny + ok. 4 łyżki wodyok. 175 g cukrucukier waniliowygalaretka (o kolorze czerwonym, np. truskawkowa, wiśniowa)Tęczowy Deser - Sposób przygotowania:Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.Mleko i śmietankę zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z żelatyną.W celu
Słodka Stronapieczenia2 łyżki kakaoKrem:500 ml śmietanki 30%150 g czekolady gorzkiej100 g czekolady mlecznej4 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatynyPolewa:50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej60 g masła2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe1 opakowanie ptasiego mleczkaCzekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania:Masa:Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej
Słodka StronaSernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami
Słodka StronaMasę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej dodać kisiel cytrynowy), a do każdej z kolejnych porcji wsypujemy kolejno: kakao, mak, kisiel wiśniowy lub truskawkowy. Każdą z mas dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja jest gęsta, więc należy posłużyć
Słodka StronaOrzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej
Słodka Stronamąki tortowej 100 g zimnego masła1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowyok. 300 g truskawekgalaretka truskawkowa (opcjonalnie)Tarta z Truskawkami - Sposób przygotowania:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty
Słodka Stronaśmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej)3 płaskie łyżki żelatynydowolna galaretka (u mnie truskawkowa)ok. 300 g dowolnych owoców (u mnie truskawki) biszkopty + niewielka ilość mleka Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego
Słodka Stronawłasnie te, dlatego nie mogę się już ich doczekać.Ciasteczka powstały teraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu.Do wykonania potrzebne będą:Kruche ciasteczka z żurawinąpół słoika dżemubezaszablon: czapka św. Mikołaja (szablon zrobiłam sama bo nie posiadam foremki w takim kształcie)Składniki na bezę:2 białka3 porządne
Moje pyszne gotowanieNa początku chciałam podziękować za nominacje do zabawy Liebster Blog Award , bardzo mnie ona ucieszyła.Najpierw przed wami pyszne buły drożdżowe, mega duże i mega pyszne
Moje pyszne gotowanieCzas na ciasteczka :DSkładniki:(na całą blachę ciasteczek)1,5 szklanki mąkijajko125 g margarynypół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru waniliowego3-4 łyżki brązowego cukru2-3 łyżki
Moje pyszne gotowanieA jutro mój blog kończy rok. Nie robię podsumowań bo więcej mnie tu nie było. Dziękuje wszystkim moim czytelnikom. Tym stałym, wpadającym i tym którzy
Moje pyszne gotowanieI znowu kruche ciasteczka. Ostatnio miałam ciasteczkowy okres :D.A takie ciasteczka można zapakować na drugie śniadanie dzieciaką i będą zachwycone. Fajnie jest też, dać je w
Moje pyszne gotowanieszklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.)Różowy krem:250 ml śmietany kremówki,1 galaretka truskawkowa,garść truskawek.Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej zmiksowane truskawki - wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennatapas były właśnie podawane na ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości
Food Squareprzepisu.Co będziemy potrzebować?:2 opakowania prostokątnych wafli (12 arkuszy)1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub już gotowego kajmaku (masy krówkowej)1 słoiczek dżemu (u mnie najczęściej truskawkowy)oraz kilka ciężkich książek :)Jeśli kupiliśmy mleko skondensowane, to należy je najpierw ugotować. Puszkę wstawiamy do wysokiego garnka wypełnionego wodą i gotujemy przez 2h. Następnie studzimy i po otwarciu otrzymujemy kajmak.Wafle
Food Square