opproszek do pieczenia – 2 łyżeczkimąka – 4 łyżkiMASA BYDYNIOWA:budyń waniliowy – 3 opcukier – 5 łyżekmleko – 1lmasło – 200 gDODATKOWO :truskawki – ok. 250 ggalaretka truskawkowa – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy pianę z białek z cukrami.Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem
Ostra na SłodkoDziś mam kolejny przepis dla wielbicieli ciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo! Jakiś czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi brzoskwiniami! Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje! A składniki przeważnie mamy pod ręką!SKŁADNIKI:- biszkopty – ok.15 szt- margaryna – 200 g- mleko
Ostra na Słodkoproszek do pieczenia – 1,5 łyżeczkiMASA BUDYNIOWA :* mleko – 0,5 l* budyń waniliowy z cukrem – 2 szt* cukier – 3 łyżki* masło – 200 gDODATKOWO:* galaretka truskawkowa – 1 szt* polewa czekoladowa ciemna* polewa czekoladowa białaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT JASNY :Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.Mąki
Ostra na Słodkoznów naszła mnie ochota na muffinki!Czekoladowe były … z amaretto również … bananowe też … kokosowe i truskawkowe również …Postanowiłam zrobić takie jakich do tej pory nie było – z daktylami!Pomysł był strzałem w 10 , gdyż muffinki znikały w tempie ekspresowym!Do zrobienia wykorzystałam daktyle i kandyzowany cukier Nie tylko pięknie wyglądały , ale i smakowały obłędnie
Ostra na Słodkojuż wielokrotnie pisałam uwielbiam połączenia mięs z owocami.W leci pokazywałam Wam kurczaka z sosem maślano – truskawkowym … a dziś mam dla Was kurczaka z brzoskwiniami.Smak brzoskwiń absolutnie nie dominuje w daniu , a nadaje jedynie lekko słodkiego posmaku.Dodatek ryżu sprawia , że danie jest nie tylko smaczne , ale i sycące! SKŁADNIKI:* ryż basmati – 150 g* filet z kurczaka
Ostra na Słodkoduże jajko – 1 szt* olejek waniliowy – 1 łyżeczka* mąka pszenna – 180 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* cukier puder – 70 g* marmolada truskawkowa – 50 gDODATKOWO :* masło – 50 g* brązowy cukier do obtoczenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mleko , olej , jajko i olejek dobrze roztrzepujemy.Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.Wszystko razem mieszamy
Ostra na Słodkozapiekane …. po góralsku … – i wiele wiele innych jeszcze u mnie na blogu!A dziś mam dla Was przepis na kolejne – tym razem z musem truskawkowym i czekoladą.W sklepach są już pierwsze truskawki , dlatego też nie mogłam się opędzić.I choc nie są tak smaczne , jak te , które będziemy mieć w lecie , to i tak smakowały
Ostra na Słodkooblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością! SKŁADNIKI:* mleko – 250 ml* kostka do pieczenia Kasia – 125 g* kakao – 2 łyżki* dżem truskawkowy – 2 łyżki* cukier – 1 szkl* mąka pszenna – 1 szkl* jajko – 2 szt* soda – 1 łyżeczkaDODATKOWO :* budyń waniliowy – 2 op* mleko – ok. 500 ml* kostka
Ostra na Słodkosezon truskawkowy rozpoczął się u mnie pełną parą!Ciasta … naleśniki … zapiekanki … koktajle i …. i tarty!Tak – tarty!Dziś mam dla Was przepis na zwykłą , klasyczną i zarazem bardzo smaczną tartę z truskawkami.Robi się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika!Jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości!Polecam!SKŁADNIKI :( Blacha 20 x 24 cm )* mąka
Ostra na SłodkoSezon truskawkowy powoli dobiega końca , na targach są one coraz droższe … a a wykorzystuję każdą nadarzającą się okazję , by móc się cieszyć ich smakiem.Dziś mam dla Was przepis na amerykańskie pancakes z truskawkami - wspaniały pomysł zarówno na leniwe śniadanie , słodki obiad , jak i podwieczorek na ciepło!Miękkie , puszyste , delikatne – polecam!BEZ LAKTOZYSKŁADNIKI :* mąka – 1 szkl* mleko
Ostra na Słodkoprzepis na niesamowicie łatwe i szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku arbuzowym.Jeśli takiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową.Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* jajko L – 3 szt* cukier – 0,5 szkl* mąka – 2/3 szkl* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka
Ostra na Słodkożadnych mas i kremów! ) – 400 g* pokruszone herbatniki – 100 g* „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada truskawkowa – ok. 150 g* masło – 70 g* olej do ciasta migdałowy – 1 łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą
Ostra na SłodkoZaczynam serię przepisów, przywodzących na myśl smaki dzieciństwa …Smaki dzieciństwa i najpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej
Ostra na SłodkoCake with strawberriesSkładniki.2 szkl. mąki pszennej25 dag masła1/2 szkl. cukru 1 jajko50 dag truskawek mrożonych1/2 torebki kisielu truskawkowego1 łyżka cukruBeza.2 białka1/2 szkl. cukru1 łyżeczka
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis jeszcze ze szkoły średniej, czyli sprzed roku 1997 ;) wybróbowany dziesiąki razy, zawsze udany i zawsze pyszny. Najlepsze jest to, że do ciasta można użyć w
Z butelką mleczka w tle