składniki: 600 g serka homogenizowanego waniliowego (3x po 200g) 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe 400 ml gorącej wody ok. 450 g truskawek biszkopty
Domowy Smak JedzeniaCiasto smerfowe to szybki i prosty deser bez pieczenia.... a'la sernik na zimno... waniliowy z borówkami. Nazwę swą zyskało dzięki lekko niebieskiemu kolorowi. Lekki deser - pianka w stylu ptasiego mleczka, który błyskawicznie znika z talerza. Ciasto to powstało z potrzeby chwili i zostało już u nas na stałe. Wśród moich gości zrobiło dużą furorę - zajadali się(...)podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Rada: 1) Serniczek możemy wykonać w różnych wariantach. Zamiast galaretki niebieskiej i borówek możemy użyć: np. galaretkę malinową i maliny, galaretkę truskawkową i truskawki, galaretkę porzeczkową i porzeczki, galaretkę brzoskwiniową i brzoskwinię lub zrobić mix...inna galaretka i inne owoce 😉 2) Gdy chcemy, aby deser miał intensywniejszy kolor to zamiast żelatyny możemy
Kuchnia MagdaLenyPrzeglądając ostatnio przepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż(...)wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz, około 15 minut i formujemy z niego nieduże kulki. Bułeczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie był rękaw foliowy, bo dziwnym trafem papier akurat wyszedł :)), posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Moje bułeczki wyszły bardzo zbite w środku, przez co o wiele bardziej
Spektrum SmakuSkładniki: brzoskwinie 8 sztuki duże, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kasza manna 5 łyżek, budyń waniliowy 2 opakowania, twaróg naturalny 1 kg wiaderko, mascarpone 250 gram, śmietana 18% 200 gram, ciastka kruche 300 gram + 4 markizy kakaowe duże Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej= opłukane brzoskwinie wypestkować, pokroić na kawałeczki(...)środek będzie upieczony) , na dnie formy wyłożyć brzoskwinie, przycisnąć je do dna, na wierzchu układać herbatniki lub ciastka kruche. Wylać masę serową na ciastka i wygładzić wierzch masy serowej. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na termoobiegu z 8 minut na 160C, w formie sernik dobrze wystudzić i do lodówki, aby kisiel
W Mojej Kuchni LubięMini drożdżówki truskawkowe to jeden z moich ulubionych eksperymentów kulinarnych. Piekąc je po raz pierwszy nie byłam pewna, czy cała zawartość bułeczek nie wypłynie mi na blachę. Bez obaw! Wychodzą pyszne i nie rozklejają się mimo, że truskawki to bardzo soczyste owoce. Jeśli wybierzecie jędrne i świeże truskawki nie powinny wam sprawić żadnego problemu. Dla dorosłych mini drożdżówki można(...)posypać cukrem pudrem. Dzieci zajadają się nimi nawet bez słodkiej posypki. Z podanych proporcji ciasta wychodzi 16 małych drożdżówek. 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka roślinnego (owsiane doskonale się sprawdza) 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 1 żółtko 3 spore łyżki margaryny bezmlecznej
Dieta bez mlekaskoncentrowany. Może lepiej byłoby mu w donicy, w pełnym, prażącym słońcu? Ogromny plus za plenność i wysoką odporność na choroby bo nie jest to bez znaczenia – jako pomidor typowo przerobowy, np. na pieczony sos czy zupy, sprawdzi się super. Dużo przypraw mu nie zaszkodzi Sprawdzi się dla początkujących. 52 Carbon – USA, 75, 160, G, T Odmiana dziedziczna (heirloom) nieznanego(...)uprawę powtórzę. Nie jest zły, ale przy moim uwielbieniu dla smaku czarnych/ciemnych odmian liczyłam tutaj na dużo więcej, a dostałam smak klasycznego pomidora: wyważony i słodko-kwaśny. Prawie bez dymności, bez klasycznego aromatu, mocno rozwodniony – no mnie nie chwyta to ani za serce, ani za kubki smakowe. Wygląda pięknie, bezproblemowy, ale smakowo liczyłam na mocniejsze wrażenia. 2,945g
Karo in the Kitcheninspirować. Malinowe, truskawkowe, cherry, lima, paprykowe, bawole... - nieskończone możliwości, wszystkie pełne pomidorowej rozkoszy. Często słyszę pytanie "J aka jest Twoja ulubiona potrawa? " albo " Gdybyś mogła wybrać tylko trzy rzeczy do jedzenia, jakie wybrałabyś ?" Domyślacie się jaka jest odpowiedź. Tak, zawsze, niezmiennie na pierwszym miejscu pojawia się właśnie on - POMIDOR. Nie wyobrażam sobie dobrej kuchni i smacznego jedzenia bez pomidorów(...)mąki ziemniaczanej 3 jajka szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego; takiego użyłam) 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki w proszku kilka plasterków sera camembert pomidorki truskawkowe do dekoracji Oliwki, pomidory i czosnek drobno posiekać, zalać kilkoma łyżkami oleju i odstawić na pół godziny. Jabłka obrać, pokroić
KUCHARNIAChciałam zamieścić przepis na pyszne smoothie truskawkowe, które robiłam bardzo często w ostatnim sezonie. Używałam do niego mleka migdałowego – w tym roku postanowiłam, że będę robić domowe. Kiedyś nakupiłam w promocji bardzo dużo krokantu migdałowego (posypki migdałowej), który świetnie nadaje się do zrobienia takiego mleka. Mleko wychodzi pyszne, więc zaczynam od przepisu na nie. Oczywiście nie należy się oszukiwać(...)nich dolegliwości żołądkowe – to będzie odpowiednie mleko dla Was. Migdały po zrobieniu mleka nadają się do robienia wypieków – nic się nie zmarnuje. Składniki: ok. 100 g migdałów bez skórki – można kupić już zblanszowane lub w formie krokantu, słupków lub płatków (u mnie krokant) przegotowana woda lub ulubiona niegazowana woda mineralna 2-3 łyżki syropu klonowego, syropu
Poezja smakuSezonie truskawkowy trwaj! Tak chciałoby się rzec, zatrzymując ten okres w roku na wieczność. Niestety tylko niewielką część roku możemy cieszyć się najpyszniejszymi truskawkami wprost z polskich pól. Dlatego rozpieszczajcie się nie tylko jedzeniem ich na surowo ale wszelkimi ciastami, dżemami, sokami z ich wykorzystaniem. Od razu uprzedzę Wasze pytania, moje ciasto jest tak wystrojone i ozdobione truskawkami na górze(...)było elementem pewnej sesji zdjęciowej. Sesji która mimo że bardziej biznesowa musiała mieć akcent kulinarny, bo nie da się bez! Zrobiłyśmy zatem piękne zdjęcia na warszawskiej Pradze, gdzie ciasto wzbudzało ogólny entuzjazm i zaciekawienie. Najlepsze było na koniec, udało nam się pokroić i zjeść ciasto w tym pięknym otoczeniu. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie
nietylkopasta.plCiasto z truskawkami i galaretkę w sezonie zawsze musi być. Oczywiście najlepsze i najszybsze jest to na biszkopcie. Dziś więc przepis na takie pyszne ciasto, ale
Healthy food explorerolej oraz mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę na minimalnych obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone(...)Zobacz inne przepisy na dietetyczne ciasta: Fit Sernik Na Jogurcie Lekki Sernik Z Chia Na Bananowym Spodzie Jagielnik Na Zimno Z Truskawkami Ciasto Z Masą Budyniową I Musem Truskawkowym Bez Mąki – Dietetyczne Ciasto (192 Kcal) Pianka Zebra Leciutka Jak Piórko (188 Kcal
e-PrzepisyKulinarneTiramisu z truskawkami w słoiczkach! 🍓 Letnia, odświeżająca wariacja dla fanów tego kawowego deseru ☕ Składniki na 5-6 słoiczków: 150 g biszkoptów 200-250 g mascarpone 4
Czarnawisienkachou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty. Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo wiosenny smak. Jak byłam dzieckiem to pamiętam, że mama często przygotowywała mi i siostrze ptysie. Jak widziałam jak miesza drewnianą łyżką ciasto a następnie dodaje jajko po jajku myślałam(...)dobrze wmieszało w ciasto (TO WAŻNE!). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do szprycy i szprycujemy rozetki. Wielkość wykładanych ciastek to ok 4 cm średnicy. Między jednym a drugim ptysiem należy zostawić odstęp ponieważ ciasto urośnie. Pieczemy ok 30 minut w temp. 200 st C bez termoobiegu. Przygotowujemy krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy
Kuchnia w oparachpszennej 35g świeżych drożdży 6 żółtek 120g masła 4 łyżki cukru 300ml ciepłego mleka 30ml spirytusu lub wódki olej lub smalec do smażenia konfitura do nadziania – u mnie truskawkowa cukier puder do posypania *** Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru oraz 150ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka i odstawiamy(...)ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu *** *** Po przestudzeniu nadziewamy pączki konfiturą za pomocą szprycy i obsypujemy cukrem pudrem *** *** Z pozostałych po pieczeniu pączków białek możemy upiec pyszne babeczki lub inne ciasto bez żółtek, na które przepisy znajdziecie tutaj: PRZEPISY NA CIASTA Z BIAŁEK *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE
Blog z Apetytem