Jest niezwykle ceniony w przemyśle piekarniczym, ponieważ jest kleisty i rozciągliwy. To właśnie dzięki niemu pieczywo jest puszyste, ma miękki środek i chrupiącą skórkę. Gluten jest też nośnikiem smaku – bez niego wszystkie produkty na bazie mąki pszennej czy żytniej nie miałyby aromatu i byłyby mdłe. Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta(...)proszek truskawkowy ( przepis ) - esencja rumowa (może być inna) Do miski dodajemy mleko skondensowane i żółtko – miksujemy robotem kuchennym. Dodajemy miękkie masło – ponownie miksujemy do chwili, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy przesianą skrobię kukurydzianą – zagniatamy gładkie i jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam
mojewypiekiinietylkoWiecie, że gdy wyciągnęłam je z piekarnika, zobaczyłam jak wyglądają, a ponad to sprawdziłam ich środek to postanowiłam, że je wyrzucę, bo byłam pewna, że po
Zdrowie na języku :Pciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej(...)wykładamy ciastem, pamiętając także o rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą fasolę, aby ciasto w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez termoobiegu), po tym czasie zdejmujemy kuleczki i pieczemy kolejne 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy krem budyniowy, a na kremie układamy plasterki rabarbaru. Tarte
Kulinarne przygody Gatitypieczenia - 20 g cukru/słodzika Nadzienie - 150-200 g truskawek ( u mnie mrożone) - 4,5 g żelatyny - 25 ml zimnej wody Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia(...)Przekładamy na blachę i pieczemy w temp 170 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Nadzienie Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy na 5 min aż spęcznieje. Truskawki blendujemy. Następnie żelatynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do truskawek. Tak przygotowaną masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ja użyłam takiej
Health-Fit-LifeCiasto jest pyszne! Smakowało wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować. A dopowiem, że na co dzień zdrowe odżywianie im nie towarzyszy, a słodkości jedzą tylko w
Zdrowie na języku :Pkształcie serca, to wytnijcie z papieru wzór i wykrójcie serca nożykiem. Ciasteczka te robi się bardzo szybko, nie sprawią Wam żadnej trudności, daje słowo! Podobne koperty, ale bez serduszka, widziałam w zeszłym roku na Pintereście. Postanowiłam na tegoroczne Walentynki przygotować swoją wersję na moim starym, sprawdzonym przepisie na ciasto kruche. Pomyślałam , że dodatkowo serduszka(...)cukru pudru (0,40 szklanki) 1 żółtko 175 g zimnego masła skórka starta z 1 cytryny 2 łyżki zimnej wody odrobina czerwonego barwnika spożywczego DODATKOWO: dżem malinowy (lub truskawkowy) cukier puder do posypania WYKONANIE: CIASTO: Masło pokrój w kostkę. Do misy miksera lub na stolnicę wsyp mąkę, cukier puder, wbij żółtko i dodaj masło i skórkę cytrynową. Zagnieć mikserem
Słodko-Słony Świat Ilonyuwagę, czy spełniają one kryteria określone w zadaniu konkursowym, czyli przede wszystkim czy są to przekąski, które rzeczywiście nadają się do zabrania w plener (czy można je zjeść bez zbędnych talerzyków itp), czy są na tyle "uniwersalne", że nadają się dla całej rodzinki , w tym szczególnie dzieciaczków. Poza tym oczywiście oceniłam oryginalność przepisów i w końcu ich smak - wszystkie(...)zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena Pietera) Składniki: 4 serki Danio truskawkowe (560 g) 2 duże jajka 100 ml oleju 4 łyżki cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 18 markizów czekoladowych (Neo , Oreo..) Serki przekładam do miski
Kto ugości moich gości?Zachciało mi się sernika na zimno, bo wieki nie jadłam! A, że w domu był akurat rabarbar z zamysłem ukręcenia jakiegoś ciasta, postanowiłam połączyć smaki i
Walijskie Pichcenieszybko się przygotowuje. Biszkoptami, owszem spód jest wyłożony, ale z sezamem, masłem i migdałami połączony, dzięki temu z bardzo delikatną masą serową, smakowo kontrastuje, a po dodaniu arbuzowo - truskawkowej galaretki rewelacyjnie smakuje. Taki sernik po rozkrojeniu znika w oka mgnieniu. Cukier... budzi skrajne emocje, choć każdy z nas jego smak zna… lubi go, delektuje się nim, pociesza, uspokaja, wspomina(...)wszystkim źródło energii, która jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania. Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia! POCZYTAJ
Moniki SmakołykiMikołajowe brownie. Truskawkowe czapeczki Świętego Mikołaja to słodkie, łatwe i pyszne małe przekąski na Święta Bożego Narodzenia . Brownie jest idealnie czekoladowe i fantastyczne na jeden kęs! Kiedy połączymy brownie z serkiem śmietankowym i truskawkami to zaczyna powstawać prawdziwa magia. To dekadenckie ciasto wykonane z mąki migdałowej jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej . Poza tym brownie jest idealne dla osób(...)łyżeczki wody – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 12 truskawek Masa serowa: – 200 g serka śmietankowego – ½ szklanki erytrytolu – ¾ szklanki śmietany kremówki 36% – 1 łyżeczka esencji wanilii Do miski wkładamy miękkie masło i wsypujemy erytrytol. Miksujemy do momentu aż powstanie jednolita masa, gładka i bez grudek. Wsypujemy mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia, wbijamy
Zdrowy Styl JoannyPrzepis zainspirowany TYM filmikiem. :) Sezon truskawkowy w pełni, więc na blogu pojawi się sporo przepisów z ich wykorzystaniem. W planach są bułki słodkie i domowej roboty dżem, ale najpierw coś błyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. ;) Ciastka(...)Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 15-20 minut Ciasteczka są pyszne, słodkie i mega owocowe, bo truskawki puszczają sok i lekko zabarwiają serek. Można oprószyć je cukrem pudrem, ale według mnie są już wystarczająco słodkie i wyglądają naprawdę pięknie i bez jego dodatku. Smacznego
Cooking MonsterChwila przerwy od wypieków truskawkowych. Nie żeby mi się truskawki przejadły bo myślę, że taki stan jest nie możliwy ale pomyślałam, że mała odmiana na blogu się przyda. Tym razem znalazłam stary przepis mojej babci i pomyślałam, że się nim podzielę z wami. Najbardziej smakuje mi wersja z sernikiem ale niestety tego składniku nie mam. Sernik z truskawkami(...)wlewamy najpierw białe ciasto potem czekoladowe i wkładamy je do pieczenia na 40 minut w 180 stopniach. Na mleku gotujemy budyń zgonie z instrukcją na opakowaniu (nie dodajemy cukru) i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ucieramy mikserem masło z cukrem aż składniki się połączą bez grudek. Gdy budyń ostygnie dodajemy go po łyżce do masy
ciastkarnia na kruchym spodziepudru - 5g żelatyny +30ml wody 4) 150g dżemu truskawkowego 5) ok.150g herbatników maślanych 6) lukier: - 100g pudru (u mnie trzcinowy) - 50g kremówki - kilka kropli aromatu migdałowego Ciasto francuskie wyłożyć na blachę (u mnie o wym.37,5x24,5cm) wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C na termoobiegu ok.15-20 minut(...)lekkiego przyrumienia. Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Ja swoje ciasto po wystudzeniu (skurczyło się dość sporo) przełożyłam do mniejszej formy wyłożonej dokładnie papierem do pieczenia (boki również). Warstwa budyniowa: W garnku umieszczamy masło, ok.600g mleka oraz cukier zwykły i waniliowy i zagotowujemy. W innym naczyniu mieszamy 200g mleka z żółtkami oraz proszkiem budyniowym i ekstraktem waniliowym
Smaczne Zdrowedobrych kilku tygodni. Brakowało na nie pomysłu, wydawały mi się sztuczne za sprawą niebieskiego barwnika, co zniechęcało mnie do ich przygotowania. Zawsze wolę sięgać po czerwone galaretki, szczególnie truskawkową lub poziomkową gdyż nadają wypiekom apetyczności. Mimo uprzedzeń do lazurowej galaretki, zaryzykowałam na ozdobienie nią biszkoptu z kremem budyniowym, winogronami i borówkami. Przyznam szczerze że mimo obaw galaretka nie smakuje sztucznie(...)papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. Jajka potrzebne do przepisu muszą mieć temperaturę pokojową, wyjmij je z lodówki 3 godziny przed planowanym pieczeniem. Białka jaj oddziel od żółtek, same białka ubij na pianę. Do puszystych białek dodawaj stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka, cały czas miksując aż uzyskasz puszysty kogel mogel bez wyczuwalnych kryształków
ProstePesto.plpiec lub szklanką, a następnie w każdym spodzie małym korkiem robimy dziurkę na środku (kapeluszy i spodów musi być parzysta liczba). Każdy krążek na kapelusz nakładamy na zewnętrzną stronę foremek i dokładnie oblepiamy. Foremki układamy w brytfannie i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (około 20 minut). Spody układamy na papierze do pieczenia i także pieczemy do zrumienienia. Okrawki(...)zmieścił się do dziurek w spodach grzybków (pamiętając, że lekko nam urosną podczas pieczenia). Następnie każdy ogonek, grubszą stroną, maczamy w roztrzepanym białku, obtaczamy w maku i kolorowych posypkach i układamy na blaszce z papierem do pieczenia - wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia (20-23 minuty, bo są grubsze). Wszystkie elementy studzimy. Kapelusze smarujemy polewą o smaku
Kolorowy Przepisownik