truskawkowa Delecta 2 opakowania, orzechy włoskie opcjonalnie do posypania margarynę użyłam miękką-nie stopioną = ciasto jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać z 4 minuty na gęste ciasto forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec(...)przycisnąć do masy, wierzch posmarować jabłkami, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu lub lodówce na kilka godzin do stężenia galaretkowych jabłek ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i smakuje wybornie bez okazji jak i na świąteczny stół.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSezon rabarbarowo truskawkowy w pełni. Na ryneczku na którym robię zakupy roznosi się cudowny aromat opalonych w słońcu truskawek i błyszczących czereśni wkrótce pewnie pojawią się maliny. Jest cudownie! Ja szukam poziomek - czas rozpocząć sezon nalewkowy. A nalewka z poziomek musi być przepyszna - będę ją robić pierwszy raz i już się nie mogę doczekać... Rustykalne ciasto z rabarbarem i truskawkami(...)Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok godzinę. Ciasto można przykryć bezą z pozostałych białek (ubić białka i dodać do nich ok 1/2 szklanki cukru pudru) - zapiekać wtedy jeszcze dodatkowe 15-20 minut - aż beza się zarumieni; lub zrobić kruszonkę tak jak na spód i przykryć nią masę i również dodatkowo chwilę podpiec. Ja postanowiłam ciasto zostawić bez ,,przykrycia
sierotka maRysia w kuchnisłodkie i malusie ... Można je przyozdobić jak tylko dusza zapragnie - dżemem, konfiturą, syropem, przetartymi owocami czy też samymi owocami ... Mogą być poziomkowe, borówkowe, malinowe, truskawkowe lub porzeczkowe ... Na kruchym lub biszkoptowym spodzie, zawsze smakują bosko ... Idealne do kawy z przyjaciółką, do zrobienia na szybko gdy zaskoczą nas niespodziewani goście ... Pokochają je wszyscy za wszystko(...)zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 150 stopni (bez termoobiegu), program góra/dół. Wymieszaj dokładnie śmietanę z masą serową. Wlej mieszankę do każdej z papilotek, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut, następnie zostaw w piekarniku, żeby serniczki wystygły. Podawaj polane owocowym sosem i przyozdobione owocami
Garniec Magaliemożecie rogaliki nadziać praktycznie wszystkim na co macie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ). 'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki (na 24 szt): * ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 1/3 szklanki letniego mleka(...)części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Podzielić go na 8 trójkątów. Następnie na brzegu ciasta ułożyć farsz i formować rogaliki. Uformowane rogaliki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok.20min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C. Wyrośnięte rogaliki nasmarować mlekiem ew. żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec ok 15-20 min do zarumienienia się rogalików. Studzić
CookYourselfZapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym(...)owalnym, ale może być również tortownica czy kwadratowa blaszka), wyłożonego folią aluminiową, przelać masę. Piec przez 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie to całkowitego wystudzenia. Wierzch posmarować konfiturą różaną i ozdobić. Smacznego! :) wpis zawiera lokowanie produktu: * mikro krople truskawkowe- Słodki Świat
Kraina Miodem PłynącaTruskawki pomału już znikają z krzaczków..i trza korzystać jeszcze póki można.Taki deser można zrobić z dowolnymi owocami lub i z owocami i dodatkowo z
Moje domowe kucharzeniełyżki cukru 100 ml wody 2 galaretki truskawkowe 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: ok 0,5 kg śliwek węgierek *** Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy razem *** *** Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i ponownie zagniatamy *** *** Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia rozgniatamy równomiernie jasne ciasto. Moja blaszka ma wymiary(...)wykładamy równą warstwę ciemnego ciasta *** *** Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestek i układamy na cieście skórką do dołu *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut *** *** Przygotowujemy piankę owocową: śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem *** *** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą
Blog z Apetytemwyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut(...)zmiksować na gładką masę. Gotowe nadzienie wyłożyć na wystudzony spód. Wyrównać dokładnie do brzegów formy, tak aby później galaretka się nie wylała. Schodzić 2 godziny. Wierzch : 4 galaretki truskawkowe lub poziomkowe 1,5 litra wody ok 1 kg drobnych truskawek Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o użyciu ilości wody podanej w przepisie. Odstawić do stężenia. Pół szklanki
Chocolate Muffin BlogSzpinak i ciasto? To połączenie się nie wyklucza, a wręcz przeciwnie. Smak szpinaku jest niewyczuwalny, a nadaje on piękny zielony kolor naszego wypieku. Z pewności kojarzycie
Fabryka pomysłówJest święto (dzień dzieciaczka) jest okazja do upichcenia czegoś dobrego dla rodzinki 🤗 😁 Padło na tartę 🥘 A że sezon z truskawkami już wystartował nie mogłam przejść obok
Zdrowie i pysznie na talerzupłynie i zanim się obejrzeliśmy minęły dwa lata od czasu kiedy ogłosiliśmy światu, że blogujemy kulinarnie :) Z tej okazji upiekłam tort, drugi w moim życiu. Pierwszy zrobiłam rok temu: truskawkowy - możecie go zobaczyć tutaj . W tym roku postawiłam na klasykę: wiśnie i czekoladę. Nieskromnie powiem, że wyszedł obłędny! I zdradzę Wam sekret: praktyka czyni mistrza! Biszkopty już mi nie opadają(...)powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu: 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 200 ml wiśniówki Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka
W kuchni Katiecukru kryształ 5 jajek rozdzielone białka od żółtek (jajka L) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę truskawkową: około 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 800 ml gorącej wody (używam mniej wody niż jest podane na torebce) na bitą śmietanę: 500 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% 40 g cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (około(...)foremki i równo rozprowadzam. Dno foremki wyłożyłam papierem do pieczenia ale możemy foremkę posmarować tłuszczem. Pieczenie ciasta: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. W pierwszych 20 minutach pieczenia ciasta, nie należy
Uwaga Babcia Gotujekrzaczka, a to co uda się donieść do domu wrzucamy do ciasta. Udało mi się nawet wypróbować nowe przepisy i dziś podzielę się pierwszym z nich. Wprawdzie sezon truskawkowy powoli się kończy, ale jestem pewna, że i inne owoce świetnie zagrają z tą delikatną pianką. To było tak- wieczór, w misce truskawy, a ja szukam pomysłu. Spróbujcie wyguglować "ciasto(...)tortura. Wszystko piękne, smakowite, kolorowe- jak wybrać to jedno? Na ciepło czy na zimno? Z kruchym, czy z biszkoptem, a może w serniku? Z kremem? Z bitą śmietaną? Z bezą? Jest wszystko, co tylko wpadnie na myśl. Ślinotok trwa, odwodnienie coraz poważniejsze, a im dalej w internet, tym trudniej wybrać. I nagle pojawia się zwrot- budyniowa pianka. I już wiem
les mirabellesprzepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: ok. 250g białek szczypta soli 0,5szkl. cukru 150g maki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 80g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka 750ml mleka 4 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej ok. 120g masła Pozostałe składniki: 300ml(...)Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodałam ją partiami do ubitej piany na przemian z masłem i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 170 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło
Waniliowe ImprowizacjeZastanawiałam się jaki wpis dzisiaj wrzucić i patrząc na pogodę, a raczej jej brak, za oknem postawiłam na coś słodkiego i kolorowego. Piankowiec idealnie wpisuję się
PatiGotuje