Kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Ciasto na niedzielę , tym razem tematem pieczenia było ciasto kruche i owoce...Zastanawiałam się co upiec...szperałam w przepisach i
Moje domowe kucharzenieDzisiaj przedstawiam najprostszy na świecie przepis na mazurka :) Natchnienie czerpałam z Domowych Wypieków.Składniki na ciasto:250g mąki pszennej150g masła100g cukru pudru1 jajkoPolewa/dekoracja:200g dżemu truskawkowego (smak do wyboru)1 puszka masy krówkowej (ja wzięłam o smaku kokosowym)Dodatki typu: wiórki kokosowe, migdały, morele suszone, rodzinki itd.Mąkę razem z masłem, cukrem oraz jajkiem wymieszać i zagnieć ciasto. W razie
Emcia Pichciminut. Do osobnego garnuszka wrzucamy truskawki razem z wytworzonym sokiem i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy jogurt oraz błonnik i dokładnie mieszamy. Nakładamy nasz sos truskawkowy na makaron i wcinamy aż się uszy trzęsą
Emcia PichciSkładniki na 6 sztuk lodów: 1 jogurt 0% (125g) 250g truskawek Przepis: Jogurt i truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu i za pomocą blendera miksujemy na gładką
Emcia PichciSkładniki na biszkopt:6 jajek1 szklanka mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru pudruSkładniki na krem budyniowy:2op. budyniu śmietankowego0,5litra mleka0
Emcia PichciSkładniki:600 g serka homogenizowanego waniliowego2 op. galaretki truskawkowej150 g biszkoptów okrągłych200 g truskawek (świeżych lub z kompotu)Przepis:Tortownicę o średnicy ok. 27 cm (może
Emcia PichciDeser borówkowo-morelowy Coś słodkiego i zdrowego na dobry początek dnia. Składniki: - 7 łyżek otrębów owsianych - jogurt naturalny 150 g (u mnie truskawkowy) - 2 dojrzałe morele - garść borówke - pół łyżeczki miodu (jeśli użyjemy jogurtu naturalnego) Przygotowanie Dwie łyżeczki otrębów sypiemy na dno pucharka, przykrywamy to warstwą pokrojonej w kostkę moreli. Zalewamy 1/3 jogurtu, następnie z pozostałych 5 łyżek otrębów
Słodka sielankaOstatnio uświadomiłam sobie, że na blogu nie ma jeszcze najzwyklejszej lemoniady. Jest wersja brzoskwiniowa, truskawkowa, i wiśniowa są wody smakowe : arbuzowa i cytrusowa , ale zwykłej lemoniady nie. No to już jest. Składniki: 1 litr wody mineralnej 1 - 2 cytryny 2 - 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego) listki mięty lód Wykonanie: Wyciskamy sok z cytryn. Mieszamy z wodą. Dosładzamy do smaku
Sto kolorów kuchnimuffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody.Polewamy pączki lukrem
Mania GotowaniaSezon truskawkowy trwa krótko, trzeba więc najeść się do syta. Fakt można truskawki, zamrozić - jest to jakiś sposób, chociaż miejsce w zamrażalniku często bywa ograniczone. Można truskawki przetworzyć, zrobić kompocik, dżemik, konfitury .... no można, nie każdy lubi, nie każdy ma czas , a można by też polemizować czy ten cukier taki na miejscu itp. Ale ja mam swój sposób na truskawki
FarmażonyPudding chia to ostatnio nasz ulubiony przysmak. Nie dość, że bardzo wartościowy, pożywny to jeszcze bardzo zdrowy. No i smaczny, co najistotniejsze. Tym, którzy
Smaczne Zdrowewiśnie w żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów. Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców: Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina na 3 słoiczki: 400 g drylowanych wiśni 1,5 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazu do zjedzenia lub też można podsmażyć je na maśle lub zapiec w piekarniku. Można również do farszu zamiast cukru cynamonowego dodać rodzynki lub zrobić sos malinowy lub truskawkowy. (przepis niebawem na blogu
Olikowa kuchniaśmietany kremówki - 1 szklanka mleka - 1 laska wanilii, nacięta wzdłuż - 50 g cukru - 60 g białej czekolady - 1 łyżka zimnej wody - 3 łyżeczki żelatyny w proszku mus truskawkowy: - 200 g truskawek - łyżka cukru beziki: - 2 białka - 3 łyżki cukru - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 krople aromatu cytrynowego Wykonanie: W rondelku umieść śmietanę, mleko, laskę wanilii i cukier. Zagotuj
SMYKWKUCHNIowocowy deser na upalne dni! Świeże truskawki, przepyszna i słodka galaretka Winiary, rozpływająca się w ustach czekolada z nadzieniem miętowym, która orzeźwia i chłodzi! ROZPOCZNIJ OWOCOWY SEZON! SKŁADNIKI: -galaretka truskawkowa Winiary - 200 g truskawek - 150 ml śmietany 18% - 150 ml jogurtu greckiego - czekolada z nadzieniem miętowym - 2 łyżki syropu miętowego lub syropu mohito - 2 łyżki żelatyny WYKONANIE: - galaretkę przygotuj
SMYKWKUCHNI