truskawek 100 g cukierków kolorowych typu M&M 2 - 3 łyżki białej czekolady startej na tarce 1 opakowanie rurek deserowych Pierwszy blat biszkopta cienko smarujemy musem truskawkowym, który i tak wsiąknie w biszkopt. Następnie smarujemy kremem z białej czekolady, przykrywamy drugim blatem. Złożony tort obsmarowujemy kremem. Boki obkładamy rurkami deserowymi, które przekrawamy na połowę. Na wierzch tortu wysypujemy kolorowe
Blondynka Gotujezimną żelatynę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretka rabarbarowa: 8 łodyg rabarbaru (nie obieramy!) 1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, wsypujemy cukier i podgrzewamy kilka minut, tak aby lekko zmiękł, ale pozostał jędrny. Następnie wlewamy
Blondynka Gotujepołowę dużego opakowania ciastek Petit Beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny truskawki 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą, na której układamy ciastka. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i pozostawiamy do ostudzenia. Do garnka wlewamy mleko i gotujemy, do ciepłego leka
Blondynka Gotujezakręcam i szybciutko odwracam je do góry nogami i ustawiam na rozłożonej ściereczce. Jak wystygną wtedy odwracam je ponownie. No i tak jak widzicie tempo przygotowania ekspresowe, kolor truskawkowy, a po otwarciu słoika zapach....ech coś pięknegom jak w zimę można poczuć zapach świeżych truskawek:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) * mozna zrobić wersję mniej słodką używając żelfix 3:1 i dodając
Blondynka Gotujekilka świeżych truskawek kilka listków mięty kilka łyżek konfitury z tego przepisu około 150 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku Wykonanie:Na cieplutkim naleśniczku rozsmarowujemy konfiturę truskawkową, naleśnik zwijamy, albo składamy - jak kto woli:) Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, truskawki kroimy w plasterki, albo ćwiarteczki. Na złożonym przez nas naleśniku układamy truskawki i bitą
Blondynka Gotujewłaśnie przez mojego syna. Na zdjęciach są dwie wersję. Cała ciemna - nie było dzielenia ciasta i dwukolorowa:) Alex uwielbia tą babkę z cukrem pudrem, a ja smaruję kromkę konfiturą truskawkową :) A Wy? Jak lubicie jeść tą babkę? Składniki: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt
Blondynka GotujeDziś Leniwa Pani Domu poleca konfiturkę wiśniową :) Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak truskawkową. Do tej pory wiśnie zawsze drylowałam w palcach, w tym roku w końcu użyłam spinacza do papieru, naprawdę dużo lepiej, szybciej, wiśnie mniej pryskają sokiem i co najważniejsze pozostają mniej naruszone :) Sposób na czyste palce przy drylowaniu możecie zobaczyć na Fan Page`u Blondynka Gotuje
Blondynka Gotujeświeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego Nadzienie: Dżem z Czarnej Porzeczki Dżem Morelowy Truskawkowy Mus Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn
Blondynka GotujeDziś klasycznie....z czym zjemy racuchy zależy od nas. Naszych gustów. Ja postawiłam na domową konfiturę truskawkową.....dobre to było. Nie jest to danie dietetyczne, nawet nie chcę myśleć ile kalorii pochłonęłam. Powinnam wziąć przykład z mojego syna, który zaraz po zjedzeniu racuchów pobiegł na boisko pograć w piłkę nożną :) Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży
Blondynka Gotujedrożdżówek: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/8 szklanki i 2 łyżki cukru 1 jajko 125 ml mleka 1/4 łyżeczki soli 35 g masła roztopionego Dodatkowo: dżem truskawkowy kruszonka Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem
Blondynka Gotujeczasie kiedy galaretka stygła, ja mogłam pobiec pod prysznic, a po tym czasie wystarczyło ubić kremówkę, wmieszać galaretkę i do lodówki. Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy zimną galaretkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Gotowy płyn wlewamy do płaskiego naczynia
Blondynka Gotujepieczemy kilka minut na rumiany kolor. Gotowe gofry studzimy na kratce. Z czym podajemy? Z czym tylko chcecie! Ja podałam z ubitą kremówką, bananem i moim musem truskawkowym. Pycha! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujegładką masę, dodajemy cukier puder do smaku. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Listki mięty płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Na talerzu zrobiłam szlaczki z musu truskawkowego, na które ułożyłam muszelki makaronowe. W muszelkach umieściłam nasz słodki ser biały, po jednej cząstce truskawki. Całość delikatnie polałam musem truskawkowym, posypałam uprażonymi płatkami migdałów. Danie obsypałam pozostałymi cząstkami truskawek
Blondynka GotujeSezon truskawkowy w pełni. Truskawki sauté, różne wariacje koktajli oraz truskawki, które uwielbiam jeść z makaronem i jogurtem, jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie
coolinarnastrefa.blogspot.comkurczaka grillowana Babeczki czekoladowe z kremem malinowym Panna cotta waniliowa z sosem malinowy Roladki z sercem Makaron z krewetkami i pomidorami Różane piersi Filet z kurczaka z salsą truskawkową Krewetki z pomarańczami Wieprzowina pomidorowo jarzynowa Polędwiczki w sosie różanym Serca śniadaniowe Pizza z żurawiną i serem pleśniowym Sałatka z figami i kurczakiem Bułeczki różyczki Zupa pomidorowa z pieczoną
Smaczna Pyza