truskawkowa - 3039 przepisów (strona:162/203)

Suszony rabarbar 227

żeby jego smak został z  nami na dłużej, wtedy kiedy świeży zniknie ze straganów.  Możemy z niego zrobić mus rabarbarowy lub dżem rabarbarowo - truskawkowy, ale możemy też rabarbar ususzyć, a potem wykorzystać na przykład do zrobienia granoli kokosowo-rabarbarowej. Inspiracja Chillibite Suszony rabarbar Składniki: 2 kg rabarbaru Wykonanie: Łodygi rabarbaru myjemy i wycieramy

Kulinarne przygody Gatity
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 161

przysmakami. Ależ to wszystko pachniało !!! W trakcie trwania Weekendu ze smakiem rozstrzygnięto konkurs na Najlepszy europejski przepis. Muszę się pochwalić, że zajęłam II miejsce przepisem na domowe truskawkowe lody z karmelizowanym rabarbarem. Potem na scenie pojawiły się 4 urocze blogerki: Aga z Talerza Pokus, Małgosia z Delimamma, Sylwia z Okolic palnika i Ada ze Słodkich

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Biedronka 2429

mleka. Gotować, aż zgęstnieje jak budyń, ostudzić. Masło utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa.  Wyłożyć ją na wystudzone ciasto. Dodatkowo: galaretka truskawkowa,  1 opakowanie okrągłych biszkoptów,  50g gorzkiej czekolady.  Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na kremie poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką

Z miłości do słodkości
Ciasto z truskawkami 174

Sezon truskawkowy w pełni, korzystajmy więc ze świeżych, pysznych owoców. Składniki : 4 duże jajka 3/4 szklanki drobnego cukru pół szklanki oleju rzepakowego ( 125 ml ) lub roztopionego, przestudzonego masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag świeżych truskawek Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie : Do miski wbić białka i ubić

Proste Potrawy
Awaryjne ciasto "kanapka z dżemem" 256

niewiele. Ciasto jest bardzo proste, z bardzo niewyszukanych składników. Biszkopt:5 jajek6 łyżek cukru6 łyżek mąki krupczatki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka oleju1 łyżka wodyDo przełożenia:Dobry dżem truskawkowy (użyłam dżemu domowej roboty) ok. 350 mlPolewa czekoladowa:1/4 kostki margaryny mlecznej4 łyżki cukru1 łyżka kakao1 łyżka wodyPonadto:kilka łyżek płatków kukurydzianych Jajka zmiksować z cukrem na puch. Pod koniec

Praktyczna pl
Czekoladowo- cynamonowe naleśniki z musem malinowym 225

Ciasto naleśnikowe: 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 1,5 szklanka mleka 1,5 szklanka wody gazowanej jajko cukier cynamonowy Nadzienie: serek homogenizowany naturalny 0% tł. mus malinowy lub truskawkowy masa kajmakowa Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać, gdyby cisto wyszło za rzadkie dodajemy maki a jesli za gęste wody...Smażymy czekoladowe naleśniki... Naleśniki smarujemy serkiem i musem...jeśli

NaKońcuJęzyka
HITowy sernik 202

łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego  szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny  Do posypania: pokruszone markizy Wykonanie:Płatki wsypujemy do blendera i miksujemy. Przesypujemy do miski dodajemy masło i mieszamy

NaKońcuJęzyka
Placki z dyni (zdj. - porcja ok. 350 kcal) 143

porcja bez sosu: ok. 310 kcal1 porcja z sosem i cukrem pudrem: 350 kcal   Propozycje: myślę, że do placków pasowałaby kwaskowa nuta, może jakiś sos wiśniowy lub truskawkowy? Albo do dyni dodać trochę startego jabłka (tak zrobię następnym razem, chyba, że ktoś wypróbuje wcześniej i się tutaj podzieli wrażeniami ;)) albo może polać lukrem z cytryny... ?   Z okazji

Malowane smakiem
Panna Cotta 121

Znany, klasyczny włoski deser na bazie śmietanki, który podaje się z owocowym musem - najczęściej truskawkowym. Nie wymaga pieczenia i jest szybki w przygotowaniu :) Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml mleka 3,2 % 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 70 g cukru łyżka żelatyny sos: szklanka truskawek świeżych lub mrożonych

wyzwania kuchenne
Granita z truskawek i szampana 135

Tradycyjny włoski lodowy deser, którego przygotowanie polega na zamrożeniu musu truskawkowego wymieszanego z szampanem. W wersji dla dzieci alkohol można zastąpić wodą. Składniki: 500 g truskawek szklanka cukru pudru 2 szklanki szampana sok z połowy cytryny Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę.  Wymieszać z szampanem. Przelać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika na godzinę

wyzwania kuchenne
Bajeczny deser z truskawkami 146

uwielbiane przeze mnie truskawki... A ja dzisiaj znalazłam na moich krzaczkach pierwszą czerwoną truskawkę;) Jaka to była radość:) W związku z tym nie muszę dodać dziś coś "truskawkowego". Będzie to pyszny i naprawdę prosty deser ze śmietaną, ptasim mleczkiem oraz oczywiście z truskawkami. A co tam, raz można nie liczyć kalorii:) Składniki:300 ml śmietanki

Z miłości do słodkości
Koktajl z truskawek 169

Upały nie odpuszczają, więc szukam czegoś czym by się trochę ochłodzić... Fantastycznym sposobem jest koktajl truskawkowy, który oprócz truskawek zawiera jeszcze kilka bardzo zdrowych składników m.in. suszoną żurawinę, otręby pszenne czy płatki migdałowe. Jak to koktajl - jest błyskawiczny w przygotowaniu a stanowi prawdziwą bombę witamin :) Dobrze schłodzony doskonale orzeźwia w upalne dni... Składniki:100 g  truskawek

Z miłości do słodkości
Tartaletki z truskawkami i mascarpone 170

wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.       Nadzienie: 250g serka mascarpone, 175g truskawkowego serka homogenizowanego, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 200g świeżych truskawek, 2 łyżki konfitury z truskawek.     Serek mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, sokiem

Z miłości do słodkości
Tort Pavlova 414

wypełnić ubitą masą.Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić.Sos owocowy: 200g świeżych malin, 2 płaskie łyżki cukru, 1/4 szkl. wody, łyżka likieru z truskawek, 1/2 szkl. dżemu truskawkowego.     Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać. Schłodzić

Z miłości do słodkości
Ciasto "Leśne smaki" 145

kremu, stale ucierając. Na koniec dodawać powoli jagody. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.     Wierzch: 300 g truskawek, 200 g jagód, 200 g malin, 2 truskawkowe galaretki.     Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce umyć, osuszyć, rozłożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania