śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej)3 płaskie łyżki żelatynydowolna galaretka (u mnie truskawkowa)ok. 300 g dowolnych owoców (u mnie truskawki) biszkopty + niewielka ilość mleka Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego
Słodka Stronawłasnie te, dlatego nie mogę się już ich doczekać.Ciasteczka powstały teraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu.Do wykonania potrzebne będą:Kruche ciasteczka z żurawinąpół słoika dżemubezaszablon: czapka św. Mikołaja (szablon zrobiłam sama bo nie posiadam foremki w takim kształcie)Składniki na bezę:2 białka3 porządne
Moje pyszne gotowanieCzas na ciasteczka :DSkładniki:(na całą blachę ciasteczek)1,5 szklanki mąkijajko125 g margarynypół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru waniliowego3-4 łyżki brązowego cukru2-3 łyżki
Moje pyszne gotowanieA jutro mój blog kończy rok. Nie robię podsumowań bo więcej mnie tu nie było. Dziękuje wszystkim moim czytelnikom. Tym stałym, wpadającym i tym którzy
Moje pyszne gotowanieI znowu kruche ciasteczka. Ostatnio miałam ciasteczkowy okres :D.A takie ciasteczka można zapakować na drugie śniadanie dzieciaką i będą zachwycone. Fajnie jest też, dać je w
Moje pyszne gotowanieszklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.)Różowy krem:250 ml śmietany kremówki,1 galaretka truskawkowa,garść truskawek.Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej zmiksowane truskawki - wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennatapas były właśnie podawane na ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości
Food Squareprzepisu.Co będziemy potrzebować?:2 opakowania prostokątnych wafli (12 arkuszy)1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub już gotowego kajmaku (masy krówkowej)1 słoiczek dżemu (u mnie najczęściej truskawkowy)oraz kilka ciężkich książek :)Jeśli kupiliśmy mleko skondensowane, to należy je najpierw ugotować. Puszkę wstawiamy do wysokiego garnka wypełnionego wodą i gotujemy przez 2h. Następnie studzimy i po otwarciu otrzymujemy kajmak.Wafle
Food Squarepozwolić jej napęcznieć. Następnie wymieszać ją w gorącym winie aż do rozpuszczenia. Dolać resztę wina, a następnie schłodzić w lodówce.* Galaretkę z białego wina można zastąpić zwykłą galaretką truskawkową.Dodatkowo:truskawkimalinyOwoce umyć, a truskawki pozbawić szypułek. Układać je pionowo na stężałej śmietance. Następnie zalać galaretką z białego wina i schłodzić. Gotowe
Food Squaredzieciństwa.Nie robiliśmy jej od lat.Potrzebne składniki:-mąka pszenna-4 łyżki-mąka ziemniaczana-2 łyżki-cukier-9 łyżek-4 jajka-2 łyżki oleju-aromat śmietankowy-żelatyna-galaretka cytrynowa i truskawkowa-2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml-jabłka-cukier puder Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem Ubijamy na sztywno pianę z białek
Maminek kulinarnyPora na drożdżówki z owocami.Wykorzystamy owoce sezonowe: truskawki, jagody i nektarynki.Składniki:-20 dkg truskawek, najlepiej małych i słodkich-15 dkg jagód-3 dojrzałe nektarynki-ok. 200 ml dżemu truskawkowego-3 łyżki cukru-10 dkg drożdży-1/2 l ciepłego mleka-6 jajek-1 kg mąki pszennej-15 dkg margaryny lub masła-szczypta soli-aromat śmietankowy Nektarynki kroimy
Maminek kulinarnyKupiłam truskawki na straganie, niestety okazało się, że nie smakują tak jakbym tego oczekiwała. Deszczowa pogoda ostatnich dni sprawiła, że truskawki nie były słodkie i pachnące
Smakowity Blog Kulinarnyrazem propozycja na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, wilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców. Składniki:250g twarogu2 jajka1/2 laski wanilii25g cukru pudru50g mąki pszennejolej do smażeniaPrzygotowanie:Ser wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki mleka (ja używam 3,2%)- 1 duży banan lub 2 małe- domowy mus jabłkowy (może być także ten ze sklepu)- łyżeczka miodu- opcjonalnie: rodzynki, cynamon, jabłko, dżem truskawkowy, orzechyPrzygotowanie: W garnuszku podgotować mleko z miodem. Gdy będzie ciepłe, wsypać kaszę mannę i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Można dodać trochę cynamonu. Gotową kaszkę przelać do miseczek
W poszukiwaniu inspiracjiTruskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na gładką masę z cukrem i ekstraktem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać gorącą, mieszać aż do rozpuszczenia. Przestudzić.Chłodną żęlatynę wymieszać z masą truskawkową. Przelać do silikonowych foremek do lodu, schłodzić w lodówce 2-3 godziny.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.Gotowe galaretki wycisnąć z foremek. Ułożyć na papierze do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze