łyżeczka ekstraktu z wanilii 30gr proszku budyniowego szczypta soli ok 2kg jabłek 1,5 opakowania galaretki truskawkowej 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Białka ubić ze szczypta soli
Amatorka kuchenna400ml mleczka kokosowego żelatyno-fix 5 sztuk ptasiego mleczka 30g startej gorzkiej czekolady 1 galaretka truskawkowa około 15 okrągłych kakaowych biszkoptów 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Małą tortownicę (21cm) wykładamy okrągłymi biszkoptami. Mleczko kokosowe musi być dobrze schłodzone, miksujemy
Amatorka kuchennaspożywczy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenina 1/2 szklanki cukru około 250 g jogurtu naturalnego 2 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Masło utrzeć z 90g cukru pudru, dodać białko i zmiksować. Dosypać mąkę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać szczyptę czerwonego barwnika i wymieszać łyżką. Czerwone ciasto
Amatorka kuchennawody 1 kora cynamonu 2 goździki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki kisielu truskawkowego Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki, którą wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy cynamon i goździki. Te trzy składniki gotujemy aż skórka będzie miękka. Po tym czasie skórkę jabłka wyciągamy. Obrane jabłka kroimy
Amatorka kuchennaDobre bo słodkie:) Ciasto robi się tak samo jak na drożdżowe, niestaranne bułeczki rabarbarowe . Składniki: dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy 300 gramów mąki pszennej 100 ml mleka 15 gramów drożdży 4 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 200 ml oleju cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrazem z serka waniliowego. Wykonanie jest podobne, ale ten sernik jest smaczniejszy. Składniki: 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1,5 szkl. cukru pudru 50 g żelatyny 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek Przygotować obie galaretki w niecałym litrze wody (przy takiej pogodzie, gdy jest bardzo gorąco, należy użyć mniej wody). Odstawić do wystudzenia Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. wody
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzez kolejne 3 minuty trzymamy biszkopt w piecyku. Dopiero po tym czasie wyjmujemy, studzimy i dalej tworzymy ciasto, na które mamy ochotę. Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno z truskawkową galaretką z jednego z moich przepisów :) Na zdrówko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwyjazd i nastała przerwa... Ale już biegnę nadrabiać :) Przepis na to ciasto wynalazłam kilka miesięcy temu w internecie na stronie francuskiej. Trochę zmodyfikowałam poprzez przełożenie blatów ciasta dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu można dodać suszona żurawinę albo rodzynki. Coś, co nie jest mokre. Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje odczucie. Tak więc chyba moja
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlekko dociskam. Na wierzch wylewam zimną galaretkę ametystową. Odstawiam w zimne miejsce do zastygnięcia. tutaj druga wersja,inne kolory i smaki galaretek....o smaku coli, turkusowa , niebieska i truskawkowa. od jutra w Lidlu inne słodkości w super cenie
Takie tam pichceniedzisiaj zaczęłam dzień. Lassi truskawkowe wspaniałe na upalne dni. Potrzebujemy tylko kilka składników, żeby zrobić ten orzeźwiający i zdrowy napój. 400 g truskawek 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i gotowe. Napój wkładamy do lodówki
noteskulinarnyfigajakie kryje kalendarz. Dobrze by było abyśmy też przez cały rok dbali o kondycję i racjonalne odżywanie, zapraszamy więc na zdrowy w całej swojej okazałości mus ... Mus truskawkowy z musli i kokosem Składniki na 1 porcję: 5 dużych truskawek 50 g musli kokosowe z cruchy czekoladowymi 4 łyżek jogurtu naturalnego pół łyżeczki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy obieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichwil .. smakiem ... :) Sam serniczek jest prosty w przygotowaniu, niezbyt pracochłonny ale z pewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 250 g truskawek biszkopty okrągłe 15-17 sztuk PRZYGOTOWANIE: Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiładnych owoców, choć to już chyba końcówka, i od razu przygotowałam bardzo prosty deserek. Myślę, że z powodzeniem i ochotą przygotują go nawet dzieci. Budyń z musem truskawkowym SKŁADNIKI: 1 op budyniu o dowolnym smaku (u mnie bananowy) 250 g truskawek 1/2 l mleka 1 łyżka cukru pudru mięta lub melisa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Budyń przygotowujemy wg przepisu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOsobiście bardzo lubimy wszelakie desery na bazie jogurtu. Ten został przygotowany z czereśniami i ozdobiony wiórkami kokosowymi. Jogurtowiec z czereśniami w szklaneczkach SKŁADNIKI : 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 150 g serka homogenizowanego 350 g jogurtu naturalnego czereśnie wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE : Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Do miski przekładamy serek homogenizowany oraz jogurt i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki