Mokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru
To co kochamkolor gdy użyjemy rabarbaru malinowego o czerwonym miąższu. Jeśli mamy zwykły, zielony w środku, aby uzyskać intensywnie różowy kolor należy dodać 2-3 wiśnie lub kilka truskawek. Składniki: • 4 łodygi rabarbaru o czerwonym miąższu tzw malinowy • 1/2 szklanki cukru • 2,5 litra wody • 1 laska cynamonu • 1 anyż gwiazdkowy • 4 sztuki goździków • kilka gałązek mięty Wykonanie
To co kochamkuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej • 1 jajko • sól Nadzienie • 12 moreli • 3 łyżki
To co kochamwrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 1 szklanka jagód • olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego pokroić
To co kochamjajek – 250 ml • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu Krem • 1 l śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru • dowolne owoce, u mnie truskawki, borówka amerykańska, maliny i jeżyny Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna i nie spadać
To co kochamzmieniają walorów odżywczych warzyw i są najlepszym półproduktem do wykorzystania nie w sezonie. Zamrażarka mojej mamy skrywa takie właśnie cudeńka, oprócz fasolki szparagowej, groszek zielony, truskawki i jagody. Faolka szparagowa to moje ulubione warzywo strączkowe. Latem mogę jeść ją codziennie, najlepiej z masełkiem i jajkiem sadzonym. Moja dzisiejsza propozycja to dodatek
To co kochamjakiś czas można sobie pozwolić na superjedzenie. Ja osobiście nie dodaję miodu ale superrodzina owszem słodzi. Składniki : • 1 duży jogurt • 1/2 szklanki jagód goji • kilka truskawek, malin, wiśni lub innych czerwonych owoców • 2 łyżki miodu • szczypta cynamonu Wykonanie: • Jagody goji zalać na noc wodą – taką ilością, aby przykryła jagody. • Następnego dnia zmiksować jagody z jogurtem
To co kochamBardzo odżywczy i orzeźwiający koktajl. Osobiście bardzo lubię morele i są to dla mnie jedne ze smaczniejszych owoców, zaraz po truskawkach i czereśniach. Dojrzałe i bardzo miękkie idealnie miksują się z jogurtem na gładki koktajl, a liście mięty dodają temu połączeniu nowego smaku. Ja nie potrzebuję dosładzania ale Sławek
To co kochamUsunąć powstałą na powierzchni pianę, ostudzić i rozlać do butelek. Smacznego!:) UWAGA: Dla uzyskania ciekawszego smaku, lub dla odmiany, można dodać różnych innych owoców- np. pomarańcza, grapefruit, truskawki, maliny, ananas. Jeśli sok mają polubić i chętnie pić małe dzieci, warto przetrzeć go przez sitko przed rozlaniem do butelek, nasz syn zaakceptował go dopiero po takiej operacji, gdy był rzadszy
Aromatyczne Podróżegramów cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 3 opakowania małej śmietany kremówki (36%) 3 śmietan-fixy świeże owoce sezonowe (najładniej będą wyglądały kolorowe, np. borówki, truskawki) Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru - ubijać cały czas. Białka powinny być tak ubite, żeby nie wyleciały z miski, gdy się ją przekręci
Szczęśliwa kuchniamożna wykorzystać właściwie każdą. Było pysznie! Polecam i Wam taką niebanalną owsiankę Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 jajko M 3 łyżki Stovit „Naturalnie owocowe” Truskawki + 1 łyżeczka 1/4 szklanki mleka 1 łyżka jogurtu naturalnego cukier puder do oprószenia + płatki kokosowe Przygotowanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mleko, jajko, całość mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżki Stovit
Słodkie okruszkizrobiłam mu te "coś" Składniki: mąka pszenna 3 szklanki masło 200 g ksylitol szklanka proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Dodatkowo: budyń truskawkowy 2 szt mleko 800 ml truskawki, poziomki,jagody 500 g ( mam pomrożone ) galaretka cytrynowa (300 ml wrzątku) galaretka wiśniowa (300 ml wrzątku) Wykonanie: Na stolnice silikonową wsypuję przesianą mąkę,cukier ,proszek do pieczenia,śmietanę oraz ksylitol
Różowa kuchnianadchodziła wiosna, tylko liści na drzewach brak. Do dzisiejszego miksu dodałam kaki, banana, pomarańczę i marchew oraz garść suszonych jagód goji, moja wielka miłość, a po zmiksowaniu smakują jak truskawki! Koktajl pomarańczowo - bananowy z marchewką i kaki Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1/2 dojrzałego kaki 1 banan 1 pomarańcza 1 mała marchew 1 garść suszonych jagód goji cukier lub zamiennik
Moja smaczna kuchniaRozdział trzeci zawiera garść pysznych inspiracji na ciasta na każdą porę dnia i moment życia. W tym rozdziale znajdziecie przepis na babkę marmurkową, szarlotkę czy też sernik zebra z truskawkami. Wylatkowo delikatne torty na magiczne chwile w życiu – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. Znajdziecie tu obłędny tort śmietankowy, torcik pralinowy czy też tartę z jagodami
Moja pasja smakuprzygotowania pomysł na zimowy podwieczorek. Do niego kawa, herbata lub kubek kakao i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z Lubellą. Składniki /4 porcje/: 1/2 opakowania mrożonych truskawek 1 jabłko 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 3/4 szklanki mąki Poznańskiej Lubella 1/2 szkl. brązowego cukru 50 g zimnego masła Czytaj dalej... Artykuł Owoce zapiekane pod kruszonką pochodzi z serwisu
Pasja Smaku