zasięg, więc przepis na blogu też powinien się znaleźć :-). Poza tym, ma obłędny smak, więc tym bardziej warto przepis zapisać, zapamiętać i kiedyś wypróbować! Nie od dzisiaj wiadomo, że truskawki, szpinak i odrobina octu balsamicznego świetnie smakują razem w formie sałatki, więc dlaczego nie zmiksować ich razem, tworząc pyszny, pożywny koktajl? Szpinak i truskawki to kopalnia witamin! :-) Szpinak chyba
Pora coś zjeśćmascarpone 150g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru mus rabarbarowo-truskawkowy 300g czerwonych łodyg rabarbaru 100ml wody 50g cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250ml gorącej wody około 10 dużych truskawek poncz (kompot) rabarbarowy 1 łodyga rabarbaru 1-2 łyżki cukru woda Wykonanie: BISZKOPT - składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową - białka oddzielone od żółtek ubić na sztywno ze szczyptą(...)pozostawić do ostygnięcia - do ostygniętego musu dodać pozostawiony krem mascarpone, wymieszać, dodać zimną (ale ciągle płynną) galaretkę, wymieszać dokładnie i pozostawić do lekkiego zgęstnienia - ciasto wyjąć z lodówki, połowę truskawek oczyścić, przekroić na pół i poukładać w odstępach na kremie mascarpone, lekko zanurzając je w masie - na truskawki wylać mus rabarbarowo-truskawkowy, całość wstawić ponownie do lodówki i schłodzić
Smakołyki BerenikiMini serniczki z kremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie(...)około 1 łyżki) kakao 40g masła 30g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 150g trzykrotnie zmielonego twarogu 1 białko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej krem truskawkowy 180g truskawek 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 g masła Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, składniki na ciasto oraz masło do kremu
Smakołyki BerenikiDzieci są wspaniałe. Szczere, bezpośrednie i potrafią cieszyć się nawet najdrobniejszym głupstwem. I ta ich bezinteresowność. Zaprzysięgłam sobie, że nie wydorośleję nigdy do końca. Nie chcę. Kto lubi truskawki? To zapraszam na deser! GALARETKA TRUSKAWKOWA. (no, chyba każdy zna ten deser ;P ) na 4 porcje 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 375ml kremówki (1 kartonik) 3 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa(...)Galaretki przyrządziłam według przepisu z tyłu opakowania. Truskawki opłukałam pod bierzącą wodą, oderwałam szypułki * i pokroiłam w plasterki. Grube, nieregularne. Porcje owoców umieściłam w salaterkach. Lekko przestudzoną galaretką zalałam owoce. Odstawiłam do wystygnięcia, po czym schowałam do lodówki, aby porządnie się schłodziły. Kremówkę wlałam do garnuszka, ubijałam mikserem. Kiedy nabrała sztywności, dosypałam cukru pudru i ubijałam jeszcze
W kuchni Karmel-itkiboki i skarci za psotne, nieposłuszne zachowanie. Dziś czuję się dzieckiem. ************************************* Postanowiłam rozweselić mamę. I wynagrodzić jej zbity kubek. Był naprawdę ładny, biały w róże. Dlatego wzięłam kilka truskawek, kiwi i odrobinę uśmiechu, szczyptę radości. Zblendowałam wszystko porządnie. Musowy koktajl na pogodny uśmiech. Może i ktoś z Was się skusi? DWUKOLOROWY MUS OWOCOWY KIWI - TRUSKAWKA (autorski;) 250g świeżych truskawek(...)dojrzałe kiwi 2 łyżki cukru pudru* sok z 1/2 cytryny* Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek, pokroiłam. Dodałam łyżeczkę (nie łyżkę!) cukru pudru i zblendowałam, dodając połowę soku z cytryny. W drugim naczyniu zblendowałam obrane kiwi z pozostałym cukrem i resztą soku z cytryny. Przelałam do szklanki, wstawiłam na kwadrans do lodówki, aby mus się zwarł. Podałam, ozdabiając. * Cytryna i cukier puder
W kuchni Karmel-itkiWiedzieliście, że crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii? Natknęłam się na tę informację niedawno, szperając tu i ówdzie. I nieźle się zdziwiłam! Na dodatek połączenie rabarbar - truskawka z dodatkiem migdałów to typowo angielski smak tego deseru. Co się okazuje, stanowi kruszonka , jedną z charakterystycznych pozycji w tejże kuchni. Będąc na Wyspach koniecznie trzeba zaliczyć crumble. W zamrażarce znalazłam woreczek(...)truskawek z mojego ogródka. Pierwsza myśl? Koktajl! Nieee.. Od razu sama sobie zaprzeczyłam. Szkoda mi ich! No, to powstało crumble . CRUMBLE / kruszonka / TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 3/4 szklanki mąki 1/2 kostki masła 100g płatków owsianych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500-600g mrożonych truskawek 3/4 szklanki cukru 100g płatków migdałowych + cukier do pospania płatki owsiane
W kuchni Karmel-itkipompą, na jaką obecnie moda, lecz w kameralnej atmosferze. Tym samym, był to pretekst, by w końcu się przełamać i upiec czerwoną królową. No, a do tego świeże truskawki, które solenizantka uwielbia. Nie zabrakło też przygód! Taszczyłam owy tort do miejscowości 45 km dalej, pociągiem, gdzie temperatura sięgała chyba ze czterdzieści stopni! Jechałam cała zestrachana, by dostarczyć(...)czerwonego barwnika spożywczego w żelu krem: 1kg serka typu Philadelphia (ewentualnie jakiś mocno gęsty ser wiaderkowy) 2 szklanki mleka 2 łyżeczki żelatyny szklanka cukru pudru dodatkowo: 2 opakowania świeżych truskawek (bardzo dużych) ok. 20 małych bezików Spody: Miękkie masło ucieram z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, białą masę - najwyższe obroty, ok. 10 minut ucierania. Cały czas
W kuchni Karmel-itkiSkąpany w słońcu ogród i zieleni bujna połać. To mój raj, moje miejsce i oaza. Ulubiona stara huśtawka, choć farba odpada płatami, nadal koi nerwy i pozwala na refleksje. Truskawki - cały rok czekam na nie z utęsknieniem. Te z ogródka smakują tak perfekcyjnie, nawet nie przeszkadza piach pomiędzy zębami. Są słodkie, bo dojrzewające na słońcu, wielkie, chociaż nie faszerowane sztucznymi(...)nawozami. Są moje i wiem, że zrodziły się dzięki pracy rąk moich dziadków i moich. Pierwsze podejście i... ponad 3 kg wielkich, dorodnych i soczystych truskawek wpadło do miski i zawitało do stęsknionej za nimi kuchni. Muszę no pomyśleć, jak je dobrze spożytkować. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipełnym słońcu, w kwiecistej sukience, stoi pomiędzy grządkami. Jest! Pędzi do krzaczków truskawek widząc, jak uginają się pod ciężarem soczystych owoców. Nie zważając na piach, na mrówki, zajada garściami, czasem nawet zapominając o szypułkach. Ale jest ich zbyt wiele. Podnosi się z kucek, drapie w brodę, nie mając pomysłu. Ale ja wiem, jak je wykorzystać. Drink ten znalazłam(...)wiedziałam, że go popełnię. Jest kwintesencją czerwca i sezonu truskawkowego. Mój nie jest tak uroczy, ale równie smaczny :) TRUSKAWKOWY DRINK BEZALKOHOLOWY. /inspiracja i źródło: Sto kolorów kuchni ;/ 10 truskawek 1/2 szklanki soku z kwiatów czarnego bzu (u mnie niestety kupny) woda gazowana do uzupełnienia kilka listków mięty Truskawki miksuję blenderem z sokiem z bzu i miętą. Uzupełniam schłodzoną wodą gazowaną
W kuchni Karmel-itkimacie pojęcia ile osób nabrało się na ten Fałszywy "Sernik"! Każdy kto próbował myślał, że zjada sernik na zimno z truskawkami, nawet mój podejrzliwy syn zjadł nie domyślając się, że tak naprawdę zjada kaszę mannę, której zarzekał się, że nigdy nie zje! Trzeba to sprawdzić! Przepis z jednego z moich ulubionych blogów Moje Wypieki . Składniki na blachę(...)połowę dużego opakowania ciastek Petit Beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny truskawki 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą, na której układamy ciastka. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i pozostawiamy do ostudzenia. Do garnka wlewamy mleko i gotujemy, do ciepłego leka
Blondynka Gotujetortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Tortownica o średnicy 20 cm. Ciastka ugniatamy łyżką i wstawiamy do tortownicę do lodówki. Galaretka z musu truskawkowego: ok. 350 g truskawek 1 galaretka truskawkowa ok. 45 g cukru Truskawki miksujemy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Rozpuszczona galaretkę łączymy z musem truskawkowym, może być jeszcze ciepła. Całość studzimy(...)jogurtu naturalnego 100 g drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody 1 malutka łyżeczka pasty z wanilii Skworcu Dodatkowo: kilkanaście truskawek do dekoracji kilka listków świeżej mięty pieprzowej Twaróg z cukrem miksowałam do czasu aż uzyskałam kremową konsystencję. następnie dodałam sok z cytryny, jogurt, pastę waniliową. Na samym wlałam rozpuszczoną w szklance przestudzoną
Blondynka Gotujeherbatki :) Blacha : 29 x 24 cm Składniki: 3 szkl. mąki kostka masła 3/4 szkl. cukru pudru 2 jajka i 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia 150 g jogurtu naturalnego truskawki 1/2 szkl. cukru Sposób przygotowania : 1/2 kostki masła ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkiem. Dosypujemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy jogurt. Miksujemy i wykładamy ciasto(...)natłuszczoną blachę. Umyte truskawki , przekrojone na pół układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut. Szklankę mąki mieszamy z 1/2 kostki masła i 1/2 szkl. cukru. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy je kruszonką. Pieczemy dalej ok. 50 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylkociastek Digestive 1/4 masla 15 sztuk truskawek 250 serka mascarpone 250 ml smietany kremowki 1 saszetka cukru waniliowego cukier puder Ciasteczka wrzucamy do sniadanowki i kruszymy ubijajac walkiem ( moze byc cos innego) Maslo rozpuscic w rondelku i dodac pokruszone ciastka Do salaterek wrzucic po rowno mase cistkowa(...)pokroic truskawki w plasterki i ukladac ( do kazdej salateki po 4 srednie truskawki) W osobnej misce rozmieszac serek mascarpone ze smietana kremowka Dodac cukier waniliowy i lyzke cukru pudru Wszystko dobrze wymieszac ( powinnien powstac krem) Wlac po rowno do kazdej salaterki krem Mozna jeszcze przystroic truskawkami i posypac cukrem pudrem Odstawic do lodowki
Klaudynkowa kuchniaCena truskawek spada z dnia na dzień. Wracając któregoś dnia po popołudniu do domu zakupiłam całą łubiankę niedużych, ale intensywnie czerwonych owoców. Najbardziej lubię truskawki same - bez cukru, bez śmietany, tak po prostu. Lubię czuć czysty smak owocu a nie dodatków. Ale domownicy wolą je w deserach więc z części zrobiłam puszysty sernik - będzie im smakował :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanajlepszy będzie deser na zimno, prawda ? Lekki, puszysty, z owocami - lubimy takie. Robi się go bardzo łatwo więc polecam :) Równie pysznym deserem mlecznym z owocami jest panna cotta z truskawkami - zresztą truskawki można wykorzystywać na wiele sposobów :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza