Dziś znowu deser truskawkowy, mam nadzieję, że mi wybaczycie. Truskawki u nas już się kończć, więc pragnę nacieszyć się nimi na cały rok. Zapraszam na leciutki, prawie dietetyczny sernik na chrupkim, ciasteczkowym spodzie, z delikatnym musem truskawkowym, jogurtem i serkiem ricotta. Pyszny i aromatyczny. Idealny na deser lub na podwieczorek dla naszych milusińskich. Nie licząc czasu chłodzenia ( najlepiej(...)jogurtu greckiego ( u mnie dość gęsty zwykły) 250 g serka ricotta 125 ml śmietany kremówki 36%( można pominąć, użyłam śmietany, ponieważ resztę zużyłam na dekorację) 500 g truskawek 5 łyżek cukru pudru ( ilość cukru zależy od truskawek) 25 g żelatyny (ok. 2 ½ czubate łyżki ) ¼ szklanki wody Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i energicznie mieszamy do czasu, aż się
Mia Cucina Sofietaramach czyszczenia zamrażarki powstał wczoraj taki prosty, orzeźwiający koktajl :) W sam raz na drugie śniadanie. Woda różana i truskawki to zdecydowanie udany duet. Już nie mogę doczekać się świeżych truskawek! A Wy? Składniki na 2 koktajle: 250 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki wody różanej 1-2 łyżeczki miodu akacjowego (opcjonalnie) listki(...)mięty do dekoracji Przygotowanie: Jeżeli truskawki są mrożone należy wyciągnąć je na ok godzinę przed przygotowaniem koktajlu. Chyba, że koktajl ma być zmrożony, wtedy można miksować nawet zamrożone jeśli ma się mocny blender :) Wszystkie składniki umieścić w podłużnym naczyniu i zmiksować przy użyciu blendera. Przelać do szklanek i udekorować listkami świeżej mięty
Ze smakiem i z pasjąsody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży, dojrzały banan 2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego łyżka surowego kakao 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady szklanka dużych truskawek Jajka ucieramy z pokrojonym w kosteczkę bananem. Stopniowo dodajemy olej a następnie miksując na mniejszych obrotach wymieszane suche składniki. Na koniec dodajemy startą czekoladę oraz marchewkę. Mieszamy po czym masę(...)przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (użyłam formy o średnicy 21 cm). Na wierzchu układamy truskawki, lekko wgniatając je w masę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogPotrzebujemy: Lody śmietankowe przepis znajdziecie tutaj Cukier różany przepis znajdziecie tutaj Dodatkowo: kilka bez 200 g truskawek łyżka miodu lipowego garść goździków alpejskich Połowę truskawek niezbyt dokładnie rozgniatamy. Drugą połowę kroimy w kostkę. Truskawki polewamy miodem i ostawiamy na kilka chwil by puściły trochę soku. Następnie wykładamy je na talerzyki. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki następnie obtaczamy w nich(...)gałce lodów. Każdą gałkę delikatnie układamy na truskawkach. Jeśli chcemy możemy je jeszcze obficie obsypać bezami. Następnie oprószamy cukrem różanym i ozdabiamy goździkami
Okolice Palnikawprowadzając niewielkie poprawki. Efekt mojej pracy widzicie na zdjęciach. a my zachwycamy się jego smakiem. Nuta migdałowa jest doskonale wyczuwalna, jednak nie dominuje i nie przytłacza deseru. A dodatek truskawek w postaci sosu jest jak kropka nad "i" Panna cotta migdałowa z truskawkami składniki: 200 ml śmietany 18% 300 ml mleka migdałowego 50 g cukru - opcjonalnie 4 czubate łyżeczki(...)żelatyny 200 g truskawek odrobina soku z cytryny do smaku wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Odstawiamy. Mleko i śmietanę wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i zagotowujemy. Wyłączamy. Odlewamy około 0,5 szklanki i rozpuszczamy w tym żelatynę, następnie przelewamy ją do pozostałego mleka i śmietany i mieszamy by się równo
Przysmaki Karolkimożna przygotować od razu więcej ;) Deser przygotowany na konkurs belVita. Składniki (3 porcje): - 100 g dowolnych ciastek belVita (użyłam kakaowych) - 200 g twarożku sernikowego - 200 g świeżych lub mrożonych truskawek - 50 ml mleka - opcjonalnie: cukier puder do smaku - świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie: 1. W blenderze mielimy ciastka. Można też pokruszyć je ręcznie, ale będzie to trwało dłużej(...)połamać je na mniejsze kawałki. Rozdzielamy po równo do szklanek 2. Ser słodzimy do smaku cukrem pudrem. Układamy delikatnie na warstwie ciastek. 3. Na koniec blenderem miksujemy truskawki z mlekiem na mus. Można zmiksować świeże, rozmrożone lub po prostu wyciągnięte bezpośrednio z zamrażalnika. Te ostatnie będzie się troszkę trudniej nakładało. 4. Jeśli lubisz słodkie desery możesz dodać cukier puder również
Kraina Tysiąca Smakówmakaron też zaczęłam jeść od momentu przejścia na MM. Zwykle na obiad, ale często też na śniadanie. Składniki na 1 porcję: * 100 g makaronu spaghetti lub innego * kilka truskawek wcześniej lekko rozmrożonych * łyżka jogurtu lub maślanki lub kwaśnej śmietany (ale wtedy nie jest MM) * łyżka sera białego * fruktoza do smaku Gotuję makaron, oczywiście al dente. W tym czasie robię(...)truskawkowy: do truskawek dodaję fruktozę i śmietanę, miksuję, dokładam rozgnieciony ser. Można zmiksować od razu z serem, ale ja lubię jak ser jest w kawałeczkach, a nie zmiksowany na papkę. Makaron polewam sosem. Wizualnie może nie prezentuje się rewelacyjnie, ale smak rekompensuje wygląd aż nadto;) ***** Komentarze nicpotka 2010/01/15 20:09:57 To jest to co nicpote misie lubią
Zdrowa Kuchnia SowyNajczęściej jadam na obiad, ale może spełniać też rolę śniadania albo słodkiej przekąski. Składniki na 2 porcje: * 2 jabłka obrane i starte na tarce * szczypta cynamonu * kilka truskawek rozmrożonych * łyżka śmietany 18% lub jogurtu * 100- 150 g ryżu basmati Jabłka chwilę prażę, dodaję cynamon. Można doprawić ew. fruktozą, ale moje były odpowiednio słodkie. Ryż gotuję jak najkrócej. Nakładam na talerz(...)właśnie chodzi za mną ostatnio taki ryż... Ale miksu truskawkowo-jabłkowego jeszcze nie próbowałam.;) sowa_nie_sowa 2010/03/05 08:23:48 Ja też najczęściej same jabłka używam, ale z truskawkami jest jeszcze lepsze:) W ogóle przy Montignacu polubiłam tego typu dania, które kiedyś nie istniały prawie dla mnie. Taki ryż albo makaron z serem jadłam
Zdrowa Kuchnia Sowyustach smak genialnego sernika mrożonego z nutellą (a córka nie daje mi spokoju kiedy znów go zrobię), toteż pomyślałam, żeby połączyć dwa w jednym i zrobić mrożony sernik z truskawkami:) Przepis powstawał na bieżąco, bo nie miałam takich składników jak w nutellowym, więc radziłam sobie jak umiałam;) Składniki: Spód: * 200 g ciastek zbożowych * ok. 70 g czekolady(...)masła Masa sernikowa : * 500 g sera na serniki President * 60 g fruktozy * 500 g truskawek - chyba za dużo! * banan * 100 g lodów - mało! * 8 - 10 bez Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i tradycyjnie wcisnęłam w dno piasek powstały ze zmiksowanych ciastek połączonych z roztopioną czekoladą i masłem. Odstawiłam do lodówki. Ser, fruktozę, banana i truskawki zmiksowałam
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam resztkę kruchego ciasta, truskawki i mascarpone. Znalazłam też czekoladę i szybko powstała taka oto tarta. Zniknęła w tempie błyskawicznym. Składniki: 250 g kruchego ciasta 250 g mascarpone 2 łyżki cukru 60 g gorzkiej czekolady truskawki Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe). Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem
Sto kolorów kuchnizimnego mleka 2 łyżki płaskie żelatyny 300-350 g kruchych ciastek - ja użyłam herbatniki, ciasteczka Amaretti oraz ciasteczka owsiane Brześć 1/3 masła lub margaryny galaretka truskawkowa truskawki WYKONANIE: Żelatynę namoczyć w około 100 ml zimnej wody - odstawić. Ciastka pokruszyć. Tłuszcz rozpuścić, dodać do okruchów - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, mocno ugnieść. Śnieżkę ubić w 300 ml mleka. Dodać(...)twaróg i cukier puder - utrzeć. Żelatynę lekko podgrzać - NIE ZAGOTOWAĆ !- żeby się rozpuściła. Wlać do sera. Wymieszać. Ser wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy
kolorowotorcikowoTruskawki uwielbiam, więc gdy tylko zaczęły być dostępne w sprzedaży od razu zaopatrzyłam się w nie. Dziś proponuję koktajl truskawkowy z miętą, który przyrządziałam sobie wczoraj z siostrą jako dodatek do śniadania. Połączenie orzeźwiające i pyszne. Wspaniały aromat truskawek i mięty sprawia, że jeszcze nie raz wrócę do tego połączenia. Składniki: 0,5 kg truskawek pół kefiru listki(...)gałązki mięty (jeśli ktoś chce może dać więcej) Wykonanie: 1. Truskawki umyć, obrać z szypułek i wrzucić do miski. 2. Dodać kefir i liście mięty. Wszystko zmiksować
Pasja Smakuzniknęło :) Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kryształu 3 jaja 1 szklanka jogurtu (u mnie grecki) pół szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody cukier waniliowy truskawki cukier puder (do posypania ciasta) Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier kryształ i cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodać jogurt, olej, jajka i mieszać, aż do połączenia(...)składników. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie prostokątna duża blaszka. Na wierzchu ułożyć truskawki. Piec ok 50 min w 180st. Jednak warto co jakiś czas je sprawdzać, bo może być gotowe już po 35-40 minutach
Pasja SmakuKolejna edycja Lubelskiego kociołka już dziś. Razem z dziewczynami wybrałyśmy jako temat truskawki. Oczywiście jak zwykle do ostatniej chwili nie wiedziałam co przygotować. Wczoraj na szczęście zauważyłam wpis Doroty o lodach i pomyślałam czemu by nie przygotować podobnych... Ja do swoich dodałam jeszcze miętę i mocno zwiększyłam ilość truskawek. Są mocno owocowe i naturalne. Wraz ze mną truskawkowe specjały(...)przygotowały: Karolina , Marlena , Wiosenka , Marta , Dorota , Ela , Agnieszka i Marta . Składniki: 500 g truskawek 2 banany 2 gałązki mięty Wykonanie: Banany obrać, pokroić w plasterki (ok. 2 cm) i zamrozi. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki i również włożyć do zamrażalnika. Gałązki mięty opłukać i oderwać listki. W malakserze zmiksować zamrożone owoce z miętą
Pasja Smakuciasto z pewnością skradnie również Wasze serca. Rewelacyjne zarówno latem ze świeżych owoców jak i zimą z mrożonych. Można także użyć innych ulubionych owoców, u mnie w wersji z truskawkami, dlatego właśnie - truskawkowiec. Za przepis dziękuję p.Lucynie :-) Składniki na biszkopt : - 6 jajek - 6 łyżek ksylitolu ( lub cukru) - 6 łyżek mąki orkiszowej białej ( z małym czubkiem) Białka oddzielić od żółtek . Ubić(...)temp.170*C ( u mnie program do biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika. Składniki masy owocowej: - 1,5 kg truskawek - 0,5 l wody - 3/4 szkl ksylitolu ( lub cukru) - 2 budynie śmietankowe ( bez cukru) - 3 galaretki truskawkowe W garnku doprowadzić do wrzenia truskawki z ksylitolem i 1 szklanką wody
Smaczne Zdrowe