jajka - 100ml zimnej kremówki Kruszonka: -170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 60g mąki ryżowej - 50g ksylitolu (lub cukru) - 50g wiórków kokosowych - 110g zimnego masła Owoce: - 500g truskawek - ok.250g konfitury truskawkowej - 3/4 szklanki soku lub kompotu truskawkowego - 50g mąki ziemniaczanej lub ryżowej Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ksylitol (lub cukier), kawałki zimnego masła i zagnieść mikserem(...)złoty kolor. Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać. Kruszonka: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść dłońmi lub mieszadłem miksera do połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce. Owoce: Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka ze zmiksowaną konfiturą, podgrzewać razem ok.5 minut aż owoce zmiękną. Sok truskawkowy (u mnie kompot) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać
Smaczne Zdroweciepłej "kranówy" szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki pokrojonych truskawek 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchów Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wysokiego garnuszka wsypać płatki, mąkę, sól(...)naleśników jest farsz serowo-truskawkowy z nutą wanilii. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt, pastę waniliową i ewentualnie dżem niskosłodzony. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojone w drobne kawałki truskawki. Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min dla równomiernego podgrzania do kuchenki mikrofalowej. Zajadać ze smakiem
Grunt to przepis!Zaraz po zmiksowaniu, a jeszcze przed zamrożeniem ich smak był niesamowity. Truskawki i kokos idealnie ze sobą współgrały, tworząc delikatne różowe lody. Sezon na truskawki jest dawno rozpoczęty, więc lody nie mogły być innego smaku. Składniki : 200 g truskawek* 200 ml śmietany kremówki 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 120 g cukru sok z 1/2 limonki(...)zmiksować. Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją producenta. Lody przełożyć do pojemnika i zamrozić. Piętnaście minut przed podaniem wyciągnąć lody z zamrażalnika. Smacznego :) *truskawki mogą być świeże lub mrożone **malibu można pominąć, jednak poprawia ono konsystencję lodów
Zabawa smakiemWracając do domu przez osiedlowy ryneczek trafiłam na ostatnie opakowanie marokańskich truskawek. Tak, wiem, że ich smak ni jak ma się do naszych, jednak zapach i kolor tak bardzo mnie skusiły, że nie potrafiłam ich sobie odmówić :) Słodkie, czerwone owoce połączyłam z miodem, octem balsamicznym i sosem sojowym - dzięki temu stały się bardziej wytrawne i doskonale wpasowały się jako dodatek(...)zostały już tylko fotograficzne wspomnienia:) Dorsz z truskawkową salsa i twarogiem wędzonym Ryba: -500g fileta z dorsza -pieprz, sól, oregano -sok z połowy cytryny Salsa: -250g truskawek -łyżka miodu -łyżka octu balsamicznego -łyżka sosu sojowego -pieprz Dodatkowo: -100g twarogu wędzonego -ocet balsamiczny mała łyżeczka Fileta oczyszczamy z ości, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą
Sajkofanka smakuoprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami - rewelacja! Zresztą spróbujcie sami :) Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami Składniki na dwie porcje: - 200g rukoli z radicchio - 200g piersi(...)kurczaka - 8 czereśni - 8 truskawek - garść łuskanych orzechów włoskich - garść ziaren słonecznika - łyżka siemienia lnianego Dresing: - 4 truskawki - 4 łyżki oliwy - łyżeczka miodu wrzosowego - sok z połowy limonki bądź cytryny - świeżo mielony pieprz, sól Sałatę płuczemy, osuszamy, rozkładamy na dwa talerze. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na cztery części. Czereśnie płuczemy, usuwamy ogonki i pestki, kroimy
Sajkofanka smakuCzekolada i truskawki to moje ulubione smaki.Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny torcik. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 200 g serka śmietankowego z wiaderka 6 łyżek cukru brązowego 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 50 ml wody 250 ml kremówki 30 % truskawki świeże Przygotowanie: Serek, jogurt, cukier, kakao dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia , letnią
Ala piecze i gotujemargaryna, 15 dkg cukier, 3 szt jajka duże, 20 dkg mąka pszenna, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 łyżeczka aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, truskawki, migdały słupki, cukier puder Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrami do białości.Dodając po jednym jajku cały czas ucieramy.Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy aromat(...)średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą .Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujeDeser na zimno z serka greckiego z musem z truskawek . Bardzo smaczny i błyskawicznie się robi.Jedyny minus to taki , że trzeba trzymać w lodówce kilka godzin. Najlepiej zrobić wieczorem a rano już mamy pyszny deserek. Składniki: 400 g jogurt grecki 150 g cukru pudru 400 g truskawek 150 g cukru pudru 1 szt żelatyna-fix deserowa Przygotowanie: Żelatynę(...)przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem dolać 2/3 przygotowanej żelatyny,zmiksować i rozlać do kieliszków. Truskawki umyć oczyścić z szypułek,dodać cukier puder i zmiksować na mus.Do musu truskawkowego dodać 1/3 przygotowanej żelatyny,zmiksować i rozlać do kieliszków.Deser schładzamy kilka godzin w lodówce.Przed podaniem udekorować truskawką i listkami mięty
Ala piecze i gotujesię prezentowało na stole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić. Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę zostawić w całości. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody,odłożyć do lekkiego stężenia.Dodać zmiksowane truskawki i ponownie odłożyć do lekkiego stężenia.Tężejącą masę wylać
Ala piecze i gotujecukru 4 jajka 7 łyżek mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 łyżek kokosu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo do masy(...)połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać masę kakaową, ułożyć truskawki oprószone mąką i wyrównać powierzchnię. Wylać białą masę,ułożyć pokrojony rabarbar oprószony mąką lekko wciskając do środka. Piec w 170 stopniach około 60 min. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca
Ala piecze i gotujeDzisiaj bardzo pyszny tort z kremem budyniowym z dodatkiem adwokatu no i tradycyjnie już z truskawkami. Dzięki współpracy z sklepem Emako.pl otrzymałam do przetestowania tortownicę z plastykową pokrywką oraz szklaną paterę na której podałam ten pyszny tort. Tortownica ma specjalną powłokę z technologią non-stick która zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków. Dołączona do kompletu przykrywka(...)proszku do pieczenia Krem adwokatowy 750 ml mleka 250 ml adwokatu 1 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masła lub margaryny truskawki płatki czekoladowe Przygotowanie: Krem: do szklanki mleka wlać adwokat, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko i energicznie
Ala piecze i gotujeKolejny biszkopt z truskawkami. Tym razem krem był troszkę mniej kaloryczny, bo dodałam jogurt grecki, oraz zrezygnowałam już z cukru. Do tego dużo truskawek oraz pyszna galaretka poziomkowa. Było słodko i smacznie. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * sok pomarańczowy do nasączenia biszkopta Krem : * mały jogurt grecki * 2 opakowania serka(...)waniliowego * 2 łyżki żelatyny * 2 galaretki poziomkowe * truskawki Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Nasączyć sokiem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuścić. Serki wymieszać z jogurtem, dodać żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Udekorować wierzch pokrojonymi
Magiczne Życie MartyBanalnie proste w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil, aby delektować się nieziemskim deserem. Sekretem tego deseru jest połączenie lekko kwaskowatego serka mascarpone ze słodyczą truskawek. Składniki na ciasto naleśnikowe : 150 dag mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 jajko cukier waniliowy 1 łyżka kakao oliwa do smażenia Składniki na nadzienie : 10 dag serka mascarpone 0,5 szklanki(...)kremówki 1 łyżka miodu 10 dag świeżych truskawek Przygotowanie : Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam wszystkie razem do uzyskania jednolitej konsystencji, i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Serek mascarpone mieszam z łyżką miodu, kremówkę ubijam mikserem na sztywną pianę i przekładam do misy z serkiem. Truskawki kroję w kawałeczki i dodaję również do serka. Całość
Mechanik w kuchniSezon truskawkowy w pełni, grzechem byłoby nie wykorzystać czerwoniutkich truskawek do jakiegoś pysznego ciasta lub deseru. Buszując po necie natknęłam się na bardzo fotogeniczną czekoladową tartę z truskawkami( przepis od Dorotus z MW). Przy okazji wypróbowałam prostokątną foremkę na tartę z wyjmowanym dnem. Spisała się super! A tarta wyszła znakomita, prawdziwa poezja smaków: kakaowe kruche ciasto i czekoladowy krem(...)patisserie, do tego słodziutkie truskawki i parę listków orzeźwiającej mięty z mojego ziołowego ogródka. Polecam serdecznie! Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku” Truskawkowe Szaleństwo”. Truskawkowy las Składniki na kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 30 g kakao 60 g cukru pudru 100 g zimnej kasi/masla 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć
Mia Cucina Sofietalekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu): 250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy po 2 g) 30 gr cukru pudru Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy(...)gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy ok. 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami lub kleksem bitej śmietany. Pianka truskawkowa to idealny
Mia Cucina Sofieta