Tort truskawkowy na 6 urodziny 1 biszkopt o średnicy 25 cm 1 litr 30% słodkiej śmietany 400 g mrożonych truskawek 2 galaretki (żółta i czerwona) 15 0 g cukru trzcinowego 5 łyżeczek żelatyny dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów "kocie języczki" 100 g borówki amerykańskiej 1 herbata truskawkowa (może być dowolna owocowa) Biszkopt: Biszkopt pochodzi z przepisu Biszkopt idealny . Został sprawdzony przeze(...)galaretki: żółtą (cytrynową) i czerwoną (truskawkową). Po schłodzeniu pociąć na kostkę 5x5 mm i zmieszać łyżką. 3. Warstwa truskawkowa Za pomocą wyciskarki lub blendera zrobić sorbet z 400g mrożonych truskawek i dosłodzić go 50 g cukru trzcinowego. 4. Bita śmietana W dużej misce ubić 1 litr śmietany kremówki z 100 g cukru trzcinowego. Do 1/2 ilości bitej śmietany dodać
Pij soki wyciskanezadbanie o przetwory na zimę i uczenie się o regionalnych produktach. Szkoda tylko, że te wiadomości o sezonowych warzywach i owocach nie zostały w polskiej wersji dostosowane do odmian truskawek czy jabłek jakie mamy na miejscu, bo to duża wartość tej książki, z której nie możemy skorzystać. Na pewno będziemy mogli za to przeczytać trochę o ich historii. Czy wiecie(...)powstały truskawki? Z krzyżówki białych dużych owoców pochodzących z Chile i poziomek, które przypadkowo posadzono obok nich. Książka jest bardzo inspirująca. Odnalazłam w niej źródło wielu patentów, które widziałam na warsztatach gotowania czy w restauracjach np. dynię z dziurkami nadziewanymi anchois, Co bym ugotowała z tej książki? Przepisy podzielone są na pory roku. Zaczynamy jesienią z kremem selerowym
Ugotowane pozamiatanezimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej wody 3 łyżki kakao 5 białek 170 g cukru szczypta soli słoik dżemu wiśniowego (albo powideł śliwkowych) 30 deko truskawek Przygotowanie: 1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą.Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy(...)pieczenia. 4. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Najpierw na grubych oczkach tarki ścieramy jasne ciasto i rozprowadzamy równą warstwę po dnie blaszki. Jasną warstwę ciasta smarujemy dżemem i układamy pokrojone truskawki. Następnie ścieramy na grubych oczkach 2/3 ciemnego ciasta, wyrównujemy warstwę. Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy resztą startego ciemnego ciasta, tak aby powstała kruszonka. 5. Ciasto
Mama z miastatargowiskach i w sklepach robi się czerwono. Z każdej strony można zauważyć kobiałki truskawek, dlatego też postanowiłam pierwszy raz w tym roku spróbować ich smaku. Można je jeść na wiele sposobów: w całości, w koktajlach, naleśnikach, pierogach i sałatkach... Składniki na koktajl truskawkowy (1 porcja): truskawki 200 g jogurt naturalny 100 g płaska łyżka cukru trzcinowego Składniki wrzucić do naczynia
Karola gotujejuż Wam ciasta. Do środka nie dodajemy już pokruszonej czekolady, ale rodzynki. Wierzch ciasta natomiast oprócz czekoladowej polewy dekorujemy lukrem (woda + cukier puder). Na górę układamy przekrojone na pół truskawki. Można użyć do dekoracji jakiejś posypki, ale nie jest to konieczne, Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/05/czekoladowiec.html - ciasto baza
Karola gotujetalerzu. Polecam z kwiatami jadalnymi które pachną. 1 opakowanie roszponki 1 avocado 1 mango 15 czarnych oliwek 1/2 opakowania kulek mozzarella 5 pomidorów suszonych 1 cebula czerwona 7 truskawek 1 garść orzechów włoskich sos balsamico kwiaty fiołków jadalnych 1/2 cytryny Roszponkę myję i osuszam, układam na talerzu.Avocado kroję na pół pozbawiam pestki i obieram. Kroję na długie paski które skrapiam(...)sokiem z cytryny żeby nie ciemniało. Mano obieram i kroję na kawałki, układam na roszponce, dodaję pokrojone pomidory suszone, oliwki, kulki mozzarelli, garść orzechów, i truskawki oraz kwiaty fiołków. Przed podaniem polewam sosem balsamico
wesoła kuchniadiecie, żyją fit i lubię zjeść kolorowo, smacznie i zdrowo.Polecam łososia ugotować na parzę bo jest bardzo delikatny i soczysty. 1/2 szklanki ryżu 20 dkg łososia 6 truskawek 1/2 awokado 10 gron winogrono ciemne 6 kulek mozzarella 1 garść roszponki 1/2 cytryny sól, pieprz kolorowy przyprawa do ryb oliwa z suszonych pomidorów Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka(...)odstawiam na 30 minut. Po tym czasie gotuję go na parze w garnku około 10 minut, czas gotowania zależy od grubości łososia. mój był dość gruby. Truskawki, winogrono myję i kroję na cząstki, dodaję do ryżu przestudzonego, dokładam roszponkę, mozzarellę pokrojoną, awokado które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję łososia którego dzielę na kawałki. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą od suszonych
wesoła kuchniagości. ptysie: 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 65 g masła 2 jajka duże szczypta soli krem: 350 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżka cukru 7 truskawek 1/3 mango cukier puder do posypania Do garnka wlewam wodę dodaję masło i rozpuszczam na gazie, do gotującego wsypuję mąkę i mieszam energicznie drewnianą łyżką ąż ciasto będzie lśniące(...)temp 200 stopni i piekę 25 minut. Wyszło 6 sztuk Do śmietany schłodzonej dodaję cukier i ubijam na sztywno. Zimne ptysie kroję na pół, wyciskam do nich śmietanę, dodaję truskawki i mango.Posypuję cukrem pudrem
wesoła kuchniacukier kryształ drobny szczypta soli 1 łyżka octu winnego 1 łyżką mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 1 szklanka śmietany kremówki 30 % truskawki do dekoracji czekoladowe słupki mięta Białka temperatura pokojowa ubijam ze szczypta soli na sztywno i dodaję łyżkę cukru ubijając dalej. Jak się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru i tak do końca(...)się rozpuści. Nie dodaję cukru bo beza jest słodka. Jak śmietana przestygnie wkładam ją do lodówki na kilka godzin albo na noc. Krem wyciskam szprycą na bezy, dekoruję truskawkami, i czekoladowymi słupkami oraz miętą oraz małymi bezikami
wesoła kuchniaszklanki musu truskawkowego warstwa kawowa: 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka fixu do śmietany wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki mięta truskawki do dekoracji podpłomyki Jogurt mieszam z musem truskawkowym ale nie dokładnie, odkładam dwie łyżki musu. Do pucharków przekładam jogurt, na to mus, znowu jogurt i wstawiam do lodówki.Kawę rozpuszczam(...)pomału kawę zimną i miksuję dalej, dosypuję fix. Krem kawowy przekładam do pucharków. Śmietanę kremówkę 1/2 szklanki ubijam na sztywno, i za pomocą szprycy wyciskam na warstwę kawową. Dekoruję truskawkami, posypuję kawą i dodaję kawałki podpłomyków oraz mięte
wesoła kuchniaSkładniki: 24 ciastka 3 białka 90 g cukru 100 g kokosowych wiórków 50 g gorzkiej czekolady, 70% kakao killa kropel czerwonego barwnika naturalnego 25 g rozpuszczonej czekolady posypka z truskawek Nastaw piekarnik na 200ºC lub 175ºC na termoobieg. Ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru i barwnik. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodaj kokosowe(...)blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarnika przez 10 – 15 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę. Polej ciastka i oprósz posypką. Użyłam posypki z suszonych truskawek. The post Kokosowe ciasteczka z czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPrzygotowanie galaretki z mrożonymi owocami. Można użyć mrożonych owoców, nie trzeba ich rozmrażać tylko zalać gorącą rozmieszaną galaretką. Galaretki rozmieszać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W taki sposób przygotowane truskawki będą smakowały jak świeże. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje. Wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję polać sosem, najlepiej ciepłym. Przygotowanie ze świeżymi owocami. Tu możecie(...)sobie poszaleć. Kto co lubi… maliny truskawki winogrona, rodzynki itp Dwie galaretki rozpuścić w litrze wrzącej wody, rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Jak już zacznie gęstnieć dodać owoce i zamieszać. Wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Sztywną galaretkę wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję galaretki polać sosem. Najlepiej ciepłym, uwielbiam taki kontrast, ale oczywiście może
Kuchnia Pokoleńokoło 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 duże jajko 1 szklanka letniego mleka szczypta soli 50 g masła listki mięty do dekoracji Truskawki wsyp do rondelka, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw. Gdy truskawki puszczą sok dodaj szczyptę kardamonu i podgrzewaj je na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje odstaw z ognia. Masło
Gotuj Sam!ŁYŻECZKA PROSZEK DO PIECZENIA DELECTA 1 ŁYŻECZKA SZPINAK MROŻONY SIEKANY 400 G. ŚMIETANA KREMÓWKA 36 % 300 ML. GALARETKA TRUSKAWKOWA DELECTA 1 OP. WODA 2/3 SZKL. TRUSKAWKI OK. 300 G. CUKIER PUDER 1 ŁYŻKA METODA: BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ. DODAĆ STOPNIOWO CUKIER PUDER, DALEJ UBIJAJĄC. STRUŻKĄ WLEWAĆ OLEJ ORAZ DODAĆ ŻÓŁTKA(...)LODÓWKI NA KILKA MINUT. Z OSTYGNIĘTEGO CIASTO ŚCIĄĆ GÓRKĘ I JĄ DROBNO POKRUSZYĆ. RESZTĘ CIASTO PRZEKROIĆ NA PÓŁ. NA SPÓD UKŁADAMY UMYTE I POKROJONE W GRUBE PLASTRY TRUSKAWKI, NAKŁADAMY POŁOWĘ ŚMIETANY, PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM I WYKŁADAMY RESZTĘ ŚMIETANY. WIERZCH OBSYPUJEMY POKRUSZONYM CIASTEM. PRZYOZDOBIĆ OWOCAMI I SCHŁODZIĆ CO NAJMNIEJ 2 H. W LODÓWCE
Kuchnia Paulettesmożesz przygotować na bazie jogurtu naturalnego, soku, mleka czy zielonej herbaty – nie ma lepszego pomysłu na zdrowy początek dnia! 1. Jagodowy podmuch Składniki 1 szklanka malin 1 szklanka truskawek 1 szklanka jagód 1 szklanka szpinaku 2. Słodki zachód Składniki 1 szklanka malin 1 szklanka pomarańczy 1/2 banana 1 szklanka mango 3. Orzeźwiające kiwi Składniki 1 kiwi(...)szklanki arbuza 1 i 1/2 szklanki winogron 4. Zielony potwór Składniki 1 grejpfrut 1 banan 1 szklanka ananasa 1 szklanka szpinaku 5. Tropikalny smak Składniki 1 banan 1 szklanka truskawek 1/2 szklanki mango 6. Ananasowe uderzenie Składniki 1 szklanka malin 1 i 1/2 szklanki ananasa 1 szklanka mango 1/2 banana Jako bazę do wszystkich koktajli użyj jogurtu naturalnego, mleka, soku
ale Pysznie