Delikatna tarta z owocami. Polecam szczególnie z malinami oraz truskawkami. Spód: 180 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka cukru 1 żółtko szczypta soli 30 ml mleka Do mąki dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, mleko, jajko, szczyptę soli oraz cukier. Składniki połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę(...)łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego (ok. 90-100 g) 1/2 szklanki wody Dodatkowo: owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji
Bulliotrudno mi podać jakie jest źródło (w komentarzach spotkałam się z opinią, że oryginalny przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com . Niestety nie wiem. Piekę je już od dość dawna). Używam truskawek lub malin, ale podobno równie smaczne jest z borówkami. Polecam Ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek(...)Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego pół szklanki oleju pół łyżeczki esencji waniliowej Dodatkowo: truskawki lub maliny (świeże lub mrożone) Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń (proszek budyniowy). Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją. Na wystudzony spód nałożyć pianę
BullioZainspirowana przepisem na zapiekaną kaszę jaglaną, poszłam o krok dalej i zrobiłam zapiekany ryż z owocami. Zamrażarka jeszcze pełna a już niebawem świeże owoce będą, Moja tarta ryżowa skrywa truskawki i borówki a wszystko pod pierzynką z cukru pudru. Składniki: - 100 gram ryżu jaśminowego - 100 gram wiórek kokosowych - 100 ml wody do zmiksowania ryżu - 400 ml wody do namoczenia wiórek(...)łyżki cukru trzcinowego - 1 czuba ta łyżka mąki ziemniaczanej - 2 duże łyżki mascarpone - borówki - truskawki - cukier puder Przygotowanie: Wiórki kokosowe zalewamy 400 ml wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia, najlepiej na noc. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu lub 2:1. Ugotowany ryż studzimy, zalewamy wodą i miksujemy. Wiórki kokosowe również miksujemy z powstałym mlekiem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą
Życie zaczyna się w kuchniSezon na truskawki mija, teraz na tapecie czereśnie i maliny. Zawsze czereśnie magazynowałam w postaci przetworów na zimę, głównie kompoty i kilka słoiczków dżemu. Rzadko kiedy piekłam czy gotowałam coś z ich wykorzystaniem. Ale dzisiaj postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciacho czereśniowe. Szybkie bo przygotowanie zajmuje góra 10 minut, plus pieczenie ale my wtedy możemy poczytać ulubioną książkę czy poplotkować(...)koleżanką ;) Składniki : 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 3 jajka szklanka jogurtu naturalnego z jakimiś owocami u mnie banan i truskawki 100 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 300-400 gram wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Żółtka ucieramy na kogel mogel z połową cukru, a białka ubijamy na sztywną pianę z solą i drugą płową. Mąkę mieszamy
Życie zaczyna się w kuchniprawdziwa #porcjaradosci! W projekcie udział brały jogurty tj: Jogobella 8 Zbóż (owies, orkisz, żyto, jęczmień, pszenicę, ryż, proso i grykę) w 6 wersjach smakowych: - Śliwka - Wiśnia - Jagoda - Truskawka - Brzoskwinia - Ananas-Banan Jogobella Musli (połączenie pysznego jogurtu z ekstra dużymi kawałkami owoców oraz musli) w 4 wersjach smakowych: - Malina-Ananas - Jabłko-Gruszka - Figa-Winogrona - Truskawka-Banan Jogobella Breakfast (połączenie pysznego
Życie zaczyna się w kuchniCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 27 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki: 500 g ser ka mascarpone, mała śmietana 30%, 6 mniejszych bananów, 2 kiwi, 250 g truskawek, 2 opakowania cukru waniliowego, galaretka agrestowa i truskawkowa, płatki białej i mleczn ej czekolady. Przygotowanie: Mascarpone miksuję na gładką masę z bananami i śmietaną, dodaję cukier waniliowy. Przygotowuję galaretki (każdą(...)rozpuszczam w 1 szklance wody), wlewam do kwadratowego lub prostokątnego naczynia. Odkładam do stężenia, następnie kroję w kostkę. Układam warstwy: galaretka, krem bananowy, pokrojone truskawki i kiwi. Na koniec dekoruję wiórkami czekolady
JejKuchniajajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 2 i 1/3 szklanki mąki. Składniki na kruszonkę: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru, szklanka mąki. Dodatkowo: około 35 dag truskawek. Przygotowanie: Przygotowuję kruszonkę: masło roztapiam. Mąkę mieszam z cukrem, następnie dodaję ciepłe masło i mieszam do momentu uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki. Ciasto: masło ucieram, następnie dodaję cukier i ucieram(...)czas ucierając dodaję stopniowo i po kolei: jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wyrabiam do momentu uzyskania gładkiej masy. Gęstą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki oczyszczam, myję i osuszam, kroję na połówki, wtykam w ciasto. Całość posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach około 40 minut
JejKuchniazwykłym gofrom ciut wykwintności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju 2 jaja 2 płaskie łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady truskawki cukier puder(ilość zależy od upodobań) Wykonanie: Truskawki zmiksować w blenderze na mus z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno. Pozostałe składniki : przesianą mąkę z proszkiem, mleko, żółtka, cukier
Pysznie & PiękniePodsumowując, polecam musy marki Sesam Strasse, są zdrowe, smaczne i z pewnością spodobają się najmłodszym odbiorcom :) ELMO jabłko (68%) * banan (19%) * maliny (13%) SAMSON banan (59%) * truskawka (28%) * czarna jagoda (13%) * koncentrat soku cytrynowego OSCAR gruszka (44%) * banan (30%) * truskawki (30%) * koncentrat soku cytrynowego GROVER gruszka (50%) * mango
Zdrowie na języku :PTort truskawkowy na 6 urodziny 1 biszkopt o średnicy 25 cm 1 litr 30% słodkiej śmietany 400 g mrożonych truskawek 2 galaretki (żółta i czerwona) 15 0 g cukru trzcinowego 5 łyżeczek żelatyny dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów "kocie języczki" 100 g borówki amerykańskiej 1 herbata truskawkowa (może być dowolna owocowa) Biszkopt: Biszkopt pochodzi z przepisu Biszkopt idealny . Został sprawdzony przeze(...)galaretki: żółtą (cytrynową) i czerwoną (truskawkową). Po schłodzeniu pociąć na kostkę 5x5 mm i zmieszać łyżką. 3. Warstwa truskawkowa Za pomocą wyciskarki lub blendera zrobić sorbet z 400g mrożonych truskawek i dosłodzić go 50 g cukru trzcinowego. 4. Bita śmietana W dużej misce ubić 1 litr śmietany kremówki z 100 g cukru trzcinowego. Do 1/2 ilości bitej śmietany dodać
Pij soki wyciskanezadbanie o przetwory na zimę i uczenie się o regionalnych produktach. Szkoda tylko, że te wiadomości o sezonowych warzywach i owocach nie zostały w polskiej wersji dostosowane do odmian truskawek czy jabłek jakie mamy na miejscu, bo to duża wartość tej książki, z której nie możemy skorzystać. Na pewno będziemy mogli za to przeczytać trochę o ich historii. Czy wiecie(...)powstały truskawki? Z krzyżówki białych dużych owoców pochodzących z Chile i poziomek, które przypadkowo posadzono obok nich. Książka jest bardzo inspirująca. Odnalazłam w niej źródło wielu patentów, które widziałam na warsztatach gotowania czy w restauracjach np. dynię z dziurkami nadziewanymi anchois, Co bym ugotowała z tej książki? Przepisy podzielone są na pory roku. Zaczynamy jesienią z kremem selerowym
Ugotowane pozamiatanezimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej wody 3 łyżki kakao 5 białek 170 g cukru szczypta soli słoik dżemu wiśniowego (albo powideł śliwkowych) 30 deko truskawek Przygotowanie: 1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą.Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy(...)pieczenia. 4. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Najpierw na grubych oczkach tarki ścieramy jasne ciasto i rozprowadzamy równą warstwę po dnie blaszki. Jasną warstwę ciasta smarujemy dżemem i układamy pokrojone truskawki. Następnie ścieramy na grubych oczkach 2/3 ciemnego ciasta, wyrównujemy warstwę. Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy resztą startego ciemnego ciasta, tak aby powstała kruszonka. 5. Ciasto
Mama z miastatargowiskach i w sklepach robi się czerwono. Z każdej strony można zauważyć kobiałki truskawek, dlatego też postanowiłam pierwszy raz w tym roku spróbować ich smaku. Można je jeść na wiele sposobów: w całości, w koktajlach, naleśnikach, pierogach i sałatkach... Składniki na koktajl truskawkowy (1 porcja): truskawki 200 g jogurt naturalny 100 g płaska łyżka cukru trzcinowego Składniki wrzucić do naczynia
Karola gotujejuż Wam ciasta. Do środka nie dodajemy już pokruszonej czekolady, ale rodzynki. Wierzch ciasta natomiast oprócz czekoladowej polewy dekorujemy lukrem (woda + cukier puder). Na górę układamy przekrojone na pół truskawki. Można użyć do dekoracji jakiejś posypki, ale nie jest to konieczne, Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/05/czekoladowiec.html - ciasto baza
Karola gotujetalerzu. Polecam z kwiatami jadalnymi które pachną. 1 opakowanie roszponki 1 avocado 1 mango 15 czarnych oliwek 1/2 opakowania kulek mozzarella 5 pomidorów suszonych 1 cebula czerwona 7 truskawek 1 garść orzechów włoskich sos balsamico kwiaty fiołków jadalnych 1/2 cytryny Roszponkę myję i osuszam, układam na talerzu.Avocado kroję na pół pozbawiam pestki i obieram. Kroję na długie paski które skrapiam(...)sokiem z cytryny żeby nie ciemniało. Mano obieram i kroję na kawałki, układam na roszponce, dodaję pokrojone pomidory suszone, oliwki, kulki mozzarelli, garść orzechów, i truskawki oraz kwiaty fiołków. Przed podaniem polewam sosem balsamico
wesoła kuchnia