ciasto jest kwintesencją sezonu na truskawki :-) - delikatny i puszysty biszkopt - akcent masy śmietanowej - galaretka z truskawkami
AniaGotuje.pltrzcinowego Skworcu 4 jajka 4 łyżki mleka 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu Dodatkowo; 3 morele 20 dag jagód 10 dag truskawek płatki migdałów do posypania po wierzchu Skworcu cukier puder do posypania Przygotowanie; Jagody i truskawki opłukać, przebrać i osączyć. Morele wypestkować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie
Radość kipiąca uśmiechem.relacje z konkursu w osobnym poście [ tutaj ]. W paczce znalazłam rozmaite herbaty oraz uroczą puszkę z miętą. Wybór smaków był naprawdę duży: Mięta, Mięta z cytryną, Pokrzywa, Melisa z truskawką, Melisa, Melisa z pomarańczą, Mięta, Mięta z jabłkiem i cynamonem. Zimnymi, długimi wieczorami testowałam pyszne herbaty... Najbardziej zasmakowały mi Mięta z jabłkiem i cynamonem oraz Melisa z truskawką, poza
Trufelkowopysznych, zdrowych dodatków, lekki, smaczny. Można go zabrać np. do pracy jako drugie śniadanie :). Zapraszam! Składniki: 1 jogurt naturalny 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka miodu garść truskawek 1 kiwi 5 łyżek ekspandowanej kaszy jaglanej (może być z dodatkami) Wykonanie: W słoiku wymieszać jogurt z nasionami chia i miodem. Truskawki umyć, usunąć szypułki, kiwi obrać. Owoce pokroić
Trufelkowomasę: 1 opakowanie serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 5 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią, lub 3 łyżeczki cukru pudru i miąższ z laski wanilii Składniki owocowe: 300 g truskawek garść czerwonej porzeczki garść malin Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wymieszany z miąższem wanilii oraz masło. Urobić ciasto, które powinno mieć konsystencję kruszonki, dodać jajko. Urabiać jeszcze(...)minut do lodówki. W jednej misce ubić śmietankę na sztywno, w drugiej zmiksować mascarpone z cukrem. Połączyć obie masy i wymieszać, aby krem był jednolity. Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki. Tartę ozdobić wg uznania owocami. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Smacznego
TrufelkowoSzybki i prosty deser, do którego możemy użyć dowolnych owoców. Dodajcie to co lubicie najbardziej. Ja zapiekłam truskawki z jabłkiem i śliwkami i polecam takie połączenie :) Przepis na kruszonkę pochodzi z książki „Na zdrowie” Elizy Mórawskiej. Zmieniłam jedynie produkty na bezglutenowe. 0/5 kg truskawek duże jabłko 7-8 śliwek kruszonka: 150 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g płatków
Mienta blogłyżki cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 4 czubate łyżeczki żelatyny galaretki (po pół z torebki, każda rozpuszczona w 125 ml wrzącej wody) paczka okrągłych biszkoptów owoce, np. truskawki, banany, morele, winogrona… No ok, ale jak to ogarnąć? Zaczynamy od przygotowania blaszki (24 cm średnicy), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy biszkopty- jeden obok drugiego. Żelatynę(...)gotowy Wcisnęłam go delikatnie najpierw w część z bananami, zalałam żółtą galaretką i poczekałam aż stężeje. Wtedy powoli wyciągnęłam separator i znów go wcisnęłam, tym razem w część z truskawkami. Tak postępując wylewałam poszczególne kolory, aż do uzyskania tęczy Proste, ale dość czasochłonne. Ale chyba warto? Jak myślicie? Sernik na zimno bez pieczenia was last
Arbuziakiłyżek mieszanki płatków bezglutenowych - u mnie były to ryżowe, owsiane i jaglane - kupiłam gotową mieszankę ale oczywiście można ją zrobić samemu lub użyć swoich ulubionych płatków dodatki - truskawki, banan, maliny, jagody, kakao - u mnie na talerzu wylądowały truskawki! :)) Płatki i mleko gotujemy ok 4-5 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do miski, dodajemy ulubione dodatki - delektujemy się
BezglutenowaIzabelamożna zrobić również z innych owoców. Gorąco polecam :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g masła 250 ml mleka 50g drożdży 2 jajka 1/2 łyżki cukru szczypta soli Sos truskawkowy: 600g truskawek 300 ml śmietany cukier do smaku Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka. Dodać cukier i łyżke mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, rozczyn(...)przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką. Rozciąnąć ciasto na stolnicy i szklanką wycinać kółka, a następnie formować kulki zlepiając jak bułki. Gotowe kluski gotować na parze około 8 minut. Truskawki połączyć z cukrem i ze śmietaną i zmiksować blenderem. Pampuchy przed podaniem polać sosem. Smacznego
kuchnia doskimleka (500 ml) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka jaj klasy M 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki do podania: konfitura truskawka z cynamonem Owocowy Dom Przygotowanie: Pół szklanki mleka przelać do miseczki. Resztę mleka zagotować z masłem. Do miski z mlekiem dodać oba cukry, 2 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać(...)trzepaczką. Wlać zawartość miseczki do gotującego się mleka (zmniejszyć płomień) i mieszać intensywnie do zgęstnienia całego budyniu. Budyń przelać do szklaneczek lub pucharków. Podawać z ulubioną konfiturą – polecam truskawkę z cynamonem od Owocowy Dom Smacznego
Słodkie okruszkijogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 500 g owoców (u mnie rabarbar i truskawki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Do maki dodać jogurt, olej, jajka oraz cukier. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyć(...)dnie papierem do pieczenia i przełożyć połowę ciasta, Na cieście ułożyć pokrojony rabarbar obtoczony w cukrze, przykryć pozostałym ciastem, a na nim ułożyć truskawki ciasto, wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem ,ustawić temp. 180 C i piec przez około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
Gosia gotujeCZEKOLADOWY Z AQUAFABY MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO – oczywiście dojrzałego, twarde się nie sprawdzi. Miksujecie awokado z kakao i syropem klonowym (ewentualnie bananem). Możecie dorzucić orzechy, jagody, maliny truskawki, mandarynki, wiórki kokosowe MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO SZYBKIE LODY Z MROŻONYCH BANANÓW – dojrzałe banany (najlepiej żeby skóra miała ciemne plamki, takie banany są najsłodsze) obieramy, kroimy(...)pasterki i zamrażamy. Następnie blendujemy je w kielichu mocnego blendera z odrobiną mleka roślinnego. Do tego możemy dodać truskawki, jagody, maliny, borówki, mango, masło orzechowe, tahini, wiórki kokosowe syrop klonowy…co kto lubi i ma pod ręką. LODY Z MROŻONYCH BANANÓW LODY Z MROŻONYCH BANANÓW LODY Z MROŻONYCH BANANÓW MIĘSO DO SPAGHETTI LUB PENNE BOLOGNESE – ciecierzyca
Powiedz dietom niejaja kurze i jak dbać o nowo wyklute kurczaczki. Dziś babcia nadal jest aktywną kobietą. Mimo że czas trochę ją przykulił nie poddaje się. Gdy na grządce między sadzonkami truskawek wypuści się z ziemi pierwszy chwaścik, bierze swoją wytartą na rękojeści – ulubioną motykę i podpierając się o nią idzie by dbać o nasz ogródek. Po drodze wyrywa wszystkie niechciane(...)robi? Ostatnio się przyznała. Powiedziała: „Gdy idę na grządkę nie chcę żeby sąsiedzi widzieli że ciężko mi się wyprostować, więc wolę w tej pozycji doczłapać się do truskawek, wyrywając po drodze chwasty, by sądzili że tak trzeba” To jest siła. Ona się nie poddaje. Mogłaby się położyć i odpoczywać, ale wtedy oznaczałoby to, że poddaje się starości. Dzięki
MojaQchnia.plśmietana: 400 ml zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 100 ml zimnej kremówki 30% 1 galaretka przeźroczysta winogrona białe truskawki Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać(...)schłodzić w lodówce. Wylać tężejącą galaretkę arbuzową i włożyć do lodówki by galaretka stężała. Na galaretkę arbuzową przełożyć biszkopt makowy, posmarować cienką warstwą bitej śmietany, ułożyć winogrona i truskawki Na końcu zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki
Ala piecze i gotujewyszła boska 💖. Sałatka owocowa - macedonia Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki : 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę melona 3 nektarynki kilka truskawek sok z limonki 1/2 szklanki pół słodkiego czerwonego wina opcjonalnie 1/2 szklanki wiśni z nalewki listki świeżej melisy Wykonanie: Arbuza i melona wkładamy do szklanej miski, wlewamy(...)limonki i czerwone wino, dodajemy wiśnie. Z nektarynek usuwamy pestkę i kroimy w kostkę, truskawki kroimy na ćwiartki, dodajemy do pozostałych owoców. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie sałatkę przekładamy do szklanek lub pucharków. Uzupełniamy powstałym sokiem, ozdabiamy listkami melisy
Kulinarne przygody Gatity