przez praskę ząbek czosnku pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy i rozmarynu Pełny przepis na leczo tutaj. 3. Szparagi z zielonym sosem frankfurckim W czerwcu mogłabym żywić się wyłącznie truskawkami, ale kwiecień i maj to czas szparagów. Kiedy mieszkałam w Niemczech moim ulubionym jedzeniem były szparagi i potrawy z lokalnym zielonym sosem ziołowym. Zielony sos to słynny niemiecki sos ziołowy(...)migdałami i rabarbarem Nie zapomniałam o deserze! Rabarbar jest tak uniwersalny, że może zastąpić owoce w cieście czy dżemie a potem być warzywem w sałatce. Idealnie komponuje się z truskawkami i innymi sezonowymi, wiosennymi smakami. Można dodać go do zupy owocowej i przerobić na dodatek do mięsa. To najsmaczniejsze i najbardziej uniwersalne warzywo jakie znam. Szkoda, że jest tylko
Ugotowane pozamiatanepora roku trwa właśnie teraz i ja ją uwielbiam ten czas kiedy kwitnie wszystko wokół, kiedy wieczór jest tak długi, kiedy poranek powoli zaczyna na zmianę pachnieć szparagami lub truskawkami, kiedy słońce delikatnie muska mój nosek by za chwilę stał się nieznośnie czerwony. Wiesz, właśnie wtedy moja kreatywność sięga zenitu i właśnie wtedy chce mi się najwięcej, najbardziej i najmocniej(...)Składniki (na 2 porcje): 50 gram kaszy jaglanej 200 gram twarogu bez laktozy Mlekovita 100 ml syropu hibiskusowego* 1 banan sok z ćwiartki cytryny truskawki, kiwi, mandarynka i pistacje do dekoracji *Syrop hibiskusowy szklanka hibiskusa 3 szklanki wody 3 szklanki cukru Zagotuj wodę, dodaj hibiskus i gotuj 5 minut. Wyłóż kwiaty, wsyp
Mango Papajakajmakowej ale ma pyszny mus truskawkowy :) Polecam ! Składniki: * herbatniki 450 g Warstwa budyniowa * 500 ml mleka * 200 g masła * 3 łyżki cukru * 2 budynie śmietankowe Warstwa truskawkowa: * 500 g truskawek zmiksowanych świeżych lub mrożonych * 2 galaretki truskawkowe * 200 ml wrzącej wody warstwa śmietanowa: * 400 ml śmietanki 30 % * 2 łyżeczki cukru pudru * 2 łyżeczki żelatyny * 50 ml gorącej wody Posypka * czekolada(...)zmiksować. Gotową masę budyniową przekładam na herbatniki. Masę rozprowadzam równomiernie a następnie przykrywam kolejną warstwę herbatników. Masa truskawkowa Galaretki rozpuszczam w 200 ml wrzątku do przestudzeniu dodaje zmiksowane truskawki i czekam, aż mus zacznie gęstnieć. Konsystencję kisielową wlewam na herbatniki, rozprowadzam i ponownie przykrywam warstwą herbatników. Masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie ( nie wrzącej) i odstawiam do wystudzenia. Śmietanki
Kulinarne przygodylekki podwieczorek lub drugie śniadanie. Bardzo dobrze smakuje schłodzony. Polecam Składniki: 200 ml soku z brzozy od Victoria Cymes 1/2 jabłka 1/2 gruszki 1/2 kiwi garść borówek garść truskawek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia w którym będziemy blendować wlewamy sok z brzozy. Następnie obieramy jabłko, gruszkę i kiwi oraz kroimy drobno, dodajemy do soku. Potem wrzucamy umyte borówki(...)truskawki bez szypułek. Na koniec dodajemy miód. Blendujemy na gładki koktajl. Przelewamy do dwóch szklanek. Podajemy. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneCzym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C Ilość porcji : 8 - 10 Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta(...)proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami. Smacznego
Różne smaki w kuchniCzym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C Ilość porcji : 8 - 10 Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta(...)proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami. Smacznego
Różne smaki w kuchniMlekovita krem: 100 g masła bez laktozy od Mlekovita 200 g twarogu półtłustego bez laktozy od Mlekovita 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru borówki, truskawki 8 średnich foremek na tartaletki Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche, wkładamy je do woreczka foliowego i na 15 minut do lodówki. Potem przekładamy ciasto na stolnicę, dzielimy(...)razem na puch. Następnie wkruszamy do ubitego masła twaróg oraz dodajemy ekstrakt i miksujemy do połączenia się składników. Krem przekładamy do szprycy i wypełniamy nim korpusy tartaletek. Owoce myjemy, truskawki kroimy na mniejsze części i lekko wkładamy do kremu. Gotowe tartaletki wkładamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnePodlaskich Zakładów Zbożowych S.A. Polecam Składniki: 300 g jogurtu naturalnego 5 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych od PZZ S.A. 1 łyżka miodu garść suszonej żurawiny świeże owoce: np. kiwi, truskawki, borówki Przygotowanie: Poprzedniego dnia wieczorem przekładamy jogurt do miseczki, dosypujemy płatki owsiane oraz żurawinę i mieszamy. Przykrywamy miseczkę i wkładamy na całą noc do lodówki. Rano wyjmujemy owsiankę z lodówki(...)dodajemy miód, mieszamy. Owoce myjemy, osuszamy. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki, od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je w cząstki. Na wierzchu owsianki układamy świeże owoce. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnegalaretek, jogurtu greckiego oraz pysznych herbatników black od firmy Cukry Nyskie. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 4 galaretki o różnych smakach 2 galaretki przeźroczyste, takie same lub inne kilka truskawek na wierzch do dekoracji herbatniki od Cukry Nyskie, tym razem użyłam black Przygotowanie: Cztery kolorowe galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy, czekamy aż stężeją(...)spożywczą. Na spód kładziemy herbatniki. Chłodną, lekko tężejącą masę jogurtową przedkładamy do formy na przemian z galaretkami. Tak żeby się połączyły i razem stężały. Na wierzch wykładamy truskawki lub inne owoce. U nas było ich ostatecznie mało, ponieważ pomocnik skonsumował kilka (kilkanaście) przez położeniem na deser. Całość zalewamy tą ostatnią tężejącą galaretką przeźroczystą. Przykrywamy deser folią i wstawiamy
Życie zaczyna się w kuchniRodzina chyba też, bo… chwilę po wyjęciu z lodówki połowy sernika już nie była W sezonie zamiast brzoskwiń z puszki możecie użyć świeżych owoców lub dodać inne (polecam truskawki). Spróbujcie. Składniki: 1 kg sera na sernik (z wiaderka, nie może być wodnisty) 2 połówki brzoskwiń z puszki * 2 łyżki żelatyny spożywczej około 1/2 szklanki mleka (dałam ciut mniej(...)pełna łyżka skórki cytronu (lub innej) 2 pomarańczowe galaretki około 3/4 opakowania herbatników Petit Beurre pełnoziarnistych Cukry Nyskie *w sezonie można zamienić na świeże brzoskwinie lub inne owoce np. truskawki Przygotowanie: Rozpuścić 1 galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Na dno tortownicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spód
Słodkie okruszkiDawno nie jadłam tradycyjnego sernika na zimno. Takiego z truskawkami i galaretką. Zatęskniłam za smakiem dzieciństwa, uświadomiłam sobie, że moje dziecko jeszcze nie miało okazji go wypróbować i postanowaiłam przyrządzić go na weekendowy deser. Kto lubi? :) ok. 700 g mielonego twarogu (tyle zostało po odsączeniu na sicie, z 1 kg wiaderka) łyżka żelatyny 100 ml wrzątku 4 łyżki cukru pudru(...)trzcinowego z prawdziwą wanilią łyżeczka startej skórki z pomarańczy szklanka truskawek cząstki pomarańczy galaretka pomarańczowa opakowanie okrągłych biszkoptów (użyłam bezglutenowych) Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem i skórką z pomarańczy. Dodajemy żelatynę i miksujemy na głądką masę. W formie o średnicy ok. 26 cm układamy biszkopty. Zalewamy je serem. Na wierzchu układamy pokrojone
Mienta blogkokosową galaretką. Jeśli jesteś wielbicielem kokosowych smaków, to na pewno będziesz nią zachwycony. Spróbujcie. Składniki: 180 g zimnego jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion chia 2 czubate łyżeczki sproszkowanej truskawki liofilizowanej około 2-3 łyżeczki malinowego syropu z agawy (lub miodu itd) kokosowa galaretka – do nabycia w Kuchnie Świata dodatkowo: nadzienie malinowe lub świeże maliny Przygotowanie: Do miseczki przekładamy(...)cały jogurt (zimny), dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Następnie odkładamy około 2 łyżek, a resztę mieszamy ze sproszkowaną liofilizowaną truskawką i syropem z agawy. Całość przekładamy do pucharka lub wysokiej szklanki. Następnie wykładamy warstwę kokosowej galaretki i odłożone 2 łyżki jogurtu z chia. Deser warto zwieńczyć nadzieniem malinowym (lub świeżymi malinami) i kokosową galaretką. Smacznego
Słodkie okruszkimleka Mlekovita "Wydojone bez laktozy" 1 mango 2 łyżki soku z cytryny 2 łodygi rabarbaru 2 i 1/2 łyżki erytrolu 2 i 1//2 łyżeczki agaru kilka liofilizowanych truskawek pół szklanki mocno schłodzonego oleju do wykonania "kawioru" Wykonanie: Ugotowaną quinoę mieszamy z 100 ml ciepłego mleka i miksujemy blenderem ręcznym. Pozostałe mleko (200 ml) zagotowujemy z 2 łyżkami erytrolu(...)uformują się, odcedzamy je z oleju i przepłukujemy zimną wodą na gęstym sicie. Schłodzony deser wyjmujemy z foremek, podajemy z sosem z mango i rabarbarowym "kawiorem", posypujemy rozgniecionymi liofilizowanymi truskawkami i ozdabiamy kwiatami. Smacznego
Quinoa Raz!Owsianka to klasyka wśród śniadań. Poniżej nieco urozmaicona wersja owsianki, z dodatkiem nasion chia i truskawkami, które zamienić można na dowolne, ulubione owoce. Artykuł Owsianka z chia i truskawkami pochodzi z serwisu
NiePieprz.plUwielbiam koktajle na bazie mleka i banana. Szczególnie w ramach drugiego śniadania. Tym razem, postanowiłam wykorzystać sezonowe owoce, a dokładnie truskawki i borówki. Aby koktajl był pożywny dodałam do niego nasion chia. Dzięki temu troszkę zgęstniał, ale nie na tyle, żebym nie mogła wypić go przez słomkę. Myślę, że gdybym dodała jeszcze odrobinę lub odjęła trochę mleka i odczekała dłużej(...)nimi nie przepada, a chce się porządnie najeść, to polecam również płatki owsiane. Poziom zaawansowania: Bardzo łatwy Składniki: 200 ml mleka 1 duży dojrzały banan kilkanaście borówek kilkanaście truskawek 3/4 łyżki nasion chia/ płatków owsianych 1/1,5 łyżeczki kakao 1/1,5 łyżeczki miodu Przygotowanie: Do blendera wrzucamy rozdrobnionego banana i resztę owoców. Dodajemy mleko, kakao, i miód. Całość mieszamy
Pyszny Duet