połączyć wszystkie składniki, masę lodową zamrozić a potem rozkoszować domowym przysmakiem. Lody z mascarpone można zrobić ze swoich ulubionych owoców sezonowych. składniki na około litr lodów 500 g truskawek 250 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru przepis Umyte i obrane z szypułek truskawki umieszczemy w misce i blendujemy je do uzyskana jednolitej konsystencji
Smakowite DaniaDziś byliśmy na łące. Cała w rumiankach, a gdzieniegdzie rosły czerwone polne maki. Potem piliśmy truskawkowe shoty. Lato w pełni. truskawki 500 g herbata matcha 1 łyżeczka (opcjonalnie) syrop z agawy 2 łyżki mięty kilka listków imbir tarty 1 łyżeczka Umyte truskawki przełożyć do naczynia i zblendować, dodać syrop z agawy i imbir. Wymieszać, przelać do kieliszków
AZgotuj!Niezwykły sernik z kaszą manną i truskawkami . To bardzo prosty sernik pieczony bez spodu, który można jeść nawet na śniadanie. Super przepis w sezonie na truskawki. Taki sernik na pewno pokochają Twoje dzieci. Lubię piec proste serniki bez spodu, dlatego mam na swoim blogu kulinarnym kilka przepisów na takie szybkie serniczki. Mój ulubiony to sernik bez spodu
AniaGotuje.plpierwsze tegoroczne ciasto z rabarbarem i bezą było, jak by to delikatnie powiedzieć... pyszną, kruchą i słodką porażką ;) Czemu porażką? A no już spieszę wyjaśnić ;) Zachciało mi się dać truskawki, ale że nie miałam świeżych tylko mrożone, to postanowiłam je podsmażyć z cukrem tak, by sok odparował i całość lekko zgęstniała. Tak też było, ale tylko w rondelku ;) Podczas pieczenia(...)odrobinie mąki ziemniaczanej. W końcu wyszło jak należy, choć i smak był już inny niż poprzednio. Nie, nie, że gorszy, po prostu inny, ale co się dziwić jak tu truskawki, a tu maliny, tu beza zwykła, a tu kokosowa i kilka innych mniejszych "poprawek". Zachęcam do spróbowania jeszcze teraz, bo sezon na rabarbar krótki i trzeba go należycie wykorzystać
Kuchnia w czekoladzierobię już od dłuższego czasu i zawsze się udaje. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie użyć dowolnie innych owoców, ciasto robiłam już z jabłkami, ze śliwkami, ale będzie pyszne także z truskawkami lub owocami jagodowymi. Poleca Ci także przepis na biszkopt z rabarbarem . Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt(...)truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO kruche z rabarbarem PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej – 100 g cukru białego + dodatkowe 4 łyżki – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nietylkopasta.plktóre gustują w śniadaniach na bazie jaglanki i owoców Składniki /2 porcje: – szklanka mleka roślinnego lub krowiego – 1/4 szklanka wody – 1/3 szklanki kaszy jaglanej – kilka truskawek świeżych lub mrożonych – 1 figi – syrop daktylowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać na sicie w ciepłej wodzie, aby pozbyć się goryczki. 1/2 szklankę mleka mieszamy z 1/4 szklanki wody(...)małym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia się płynu. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy resztę mleka i miksujemy na gładki mus. Wykładamy do misek. Dodajemy po kilka truskawek. Figi oraz banana dzielimy na pół i rozkładamy do miseczek. Polewamy wszystko syropem daktylowym. Smacznego Artykuł Budyń jaglany z owocami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEtakie sałatki, bo są zdrowe, kolorowe, można je zrobić na wynos. Moc witamin i radości na talerzu. Można ją jeść oczami. 1 opakowanie roszponki 15 gron winogrono ciemne 10 truskawek 10 oliwek czarnych 1 mango 1/2 pęczka szparagów zielonych 50 g sera feta kostki grzanki 1 papryczka chili 1 cebula czerwona natka pietruszki sos: 6 łyżek oliwy z oliwek(...)gotującej wrzucam szparagi ale bez główek. Gotuję 4 minuty, potem wrzucam główki i gotuję jeszcze dwie minuty. Szparagi odcedzam i przelewam zimna wodą. Mango obieram i kroję na kawałki, truskawki kroję na plastry, winogrono na pół, cebule w piórka. Roszponkę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaję owoce, szparagi, ser feta, cebulę, oliwki, pokrojoną chili. Sałatkę polewam sosem przed podaniem
wesoła kuchniapowodzeniem można przygotowywać cały rok. Jest proste i szybkie w wykonaniu. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki! Składniki (na dużą blachę) Składniki na biszkopt: Jajka 8 szt. Cukier 8 łyżek Mąka pszenna 8 łyżek Proszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe(...)Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: 500-600 g truskawek 2 galaretki Poncz do nasączenia biszkopta Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu (możemy dodać odrobinę mniej wody, wówczas galaretka będzie twardsza). Odkładamy do przestudzenia i lekkiego
Tradycyjna Kuchniaciacha do kawy które zrobi każdy. 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera twarogowego 1 żółtko 1 łyżka cukru trzcinowego rabarbar: 6 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru 4 truskawki 1 jajko do posmarowania cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myję i kroję na długość około 6 cm i zasypuję cukrem trzcinowym, odstawiam na 30 minut. Ciasto francuskie kroję na prostokąty(...)Większe kawałki ładnie nam skleją się ze spodem. Ser miksuję blenderem z żółtkiem, dodaję cukier. Na mniejszych kawałkach układam ser i po bokach po 2-3 paski rabarbaru oraz truskawkę przekrojoną na pół. Brzegi smaruje wodą zimną. Większe kwadraty nacinam w poprzek w kilku miejscach. Sklejam z mniejszymi. Smaruję jajkiem roztrzepanym i posypuję cukrem. Piekarnik nagrzewam do temp
wesoła kuchniamultum kalorii! https://frosch.blogspot.de/2015/05/sos-holenderski-i-biae-szparagi.html Przystawka na eleganckie przyjęcie - carpaccio ozdobione stokrotkami wygląda romantycznie i uroczo! Surowe szparagi zachowują wszystkie wartości odżywcze! https://frosch.blogspot.de/2016/05/carpaccio-z-biaych-szparagow.html Szparagi i truskawki to bardzo udany duet! Szparagowa surówka z truskawkami i szampańskim winegretem, z dodatkiem wanilii i orzeszków pinii:) Myślę, że się skusisz! https://frosch.blogspot.de/2016/05/surowka-ze-szparagami-i-truskawkami-z.html Szparagowe canelloni - szparagi owinięte i zapieczone w makaronowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki wody mineralnej gazowanej 50 dkg truskawek 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy olej i wodę, delikatnie(...)mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto. 2. Na cieście układamy umyte i pokrojone truskawki. 3. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Babkę można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkidodatku cukru!!! Składniki: Warstwa zielona: 3 garście jarmużu 1 kiwi 1 banan 150g świeżego ananasa 2 łyżki soku z cytryny 250ml wody mineralnej niegazowanej Warstwa czerwona: 400g świeżych truskawek 1 banan 100g świeżego ananasa 1 jabłko 1 łyżka miodu 180ml wody niegazowanej Wykonanie: 1. Warstwa zielona: Jarmuż umyć, osuszyć, kiwi, ananasa i banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części(...)zmiksować do jednolitej konsystencji. Gotową warstwę przelać do połowy objętości pucharka. 2. Warstwa czerwona: Ananasa, jabłko i banana obrać ze skóry i pokroić w mniejszą kostkę, a truskawki pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie owoce przełożyć do blendera kielichowego, wlać wodę, dodać miód i zmiksować do postaci jednolitej konsystencji. Warstwą czerwoną uzupełnić pucharek. 3. Przed podaniem wstawić
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki : • 800 g truskawek • 1/2 szklanki cukru • sok z połowy cytryny • 1 łyżka wódki Przygotowanie : Truskawki wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny. Wszystkie składniki miksujemy do powstania gładkiej masy, następnie przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Masę miksujemy co 30 minut, aż do czasu gdy miksowanie nie będzie już możliwe
KUCHNIA POLSKAgalaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1,5 łyżki kakao owoce (u mnie truskawki i mrożona żurawina) Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, wystudzić. 1 szklankę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać proszek budyniowy, mąkę pszenną i 125 ml mleka(...)tortownicy. Na nie wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, namoczonych delikatnie w galaretce. Przykryć je kremem kakaowym, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce, aż kremy stężeją. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać żurawinę (mrożonych owoców nie trzeba wcześniej odmrażać). Owoce dodać do galaretki, wymieszać (uwaga, z mrożonymi owocami galaretka bardzo szybko tężeje!) Tężejącą galaretkę wylać na wierzch
Domowa cukiernia Ewylekką" wersję to użyjcie ok. 500g twarogu i 400ml śmietanki. Krem wykładamy na wyklejony spód i rozprowadzamy równomiernie szpatułką, by wypełnił go po brzegi. Dodatki: ulubione owoce - np. truskawki, ananas, mango, kiwi, winogrono, maliny, borówki etc. Owoce kroimy w mniejsze kawałki i rozrzucamy je po tarcie przy utworzyły lekki "kopiec". Tartę możecie podać np. tylko z owocami leśnymi(...)tylko z truskawkami. Wszystko zależy od Waszych upodobań. :) Ciasto gotowe! Podawajcie od razu, a następnie przechowujcie w lodówce do maksymalnie 3-4 dni (w zależności od użytych owoców). Wiosna-lato na talerzu - smacznego
Cooking Monster