cukru pudru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek u mnie zamiast podanej w książce polewy czekoladowej podałam mus Mus truskawkowo – malinowy truskawki mrożone ( około 10 dkg ) maliny mrożone 10 dkg Zaczynamy od włączenie piekarnika na 180 C. Wszystkie składniki ciasta miksujemy w misce na jednolitą masę. Przekładamy do papilotek na muffiny i gotowe(...)muffinami do piekarnika i pieczemy muffiny przez 12-15 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy muffiny do ostygnięcia. Maliny i truskawki miksujemy na jednolitą masę. Gdy muffiny wystygną wyciągamy je delikatnie z papilotek, podajemy wraz z musem. Przepyszne muffiny kokosowe proste w wykonaniu
Kuchnia na wzgórzubrioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno(...)Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje na 2 foremki o średnicy 21 cm. Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityCoś dobrego i słodkiego dla naszych kubków smakowych. Składniki: Galaretka truskawkowa 2 szt. Śmietanka kremówka 30 % 500 ml Truskawki świeże Świeża mięta Czekolada deserowa gorzka Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w ½ litra wrzącej wody, dokładnie wymieszać, rozlać do ozdobnych szklanek, ustawić pod kątem i odstawić do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i przestudzić. W międzyczasie ubić śmietankę, 2/3 szklanki(...)galaretka w salaterkach dobrze stężała, przełożyć ubitą śmietanę z galaretką na wierzch i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem nałożyć odłożoną śmietankę, posypać startą czekoladą, ozdobić truskawkami i ziołami. SMACZNEGO
Tradycyjna KuchniaSkładniki / Ingredients: 150 g herbatników / 1 50 g biscuits 450 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex / 450 g frozen strawberries without stalks Hortex 15 g cukru waniliowego / 15 g vanilla sugar skórka z cytryny / peel with lemon 1/2 soku z cytryny / 1/2 juice with lemon ksylitol / xylitol 360 g jogurtu greckiego gęsty / 360 g greek yogurt dense kilka kropli(...)mandarines Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, chłodzenie: ok. 1 godziny, ilość porcji: 6 Najpierw do pucharków wsypujemy pokruszone herbatniki (ile chcemy). Potem przygotowujemy mus truskawkowo - jogurtowy. Truskawki miksujemy blenderem, dodajemy 2 łyżki ksylitolu, skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie robimy mus jogurtowy. Do jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki ksylitolu, cukier waniliowy, aromaty i dokładnie
Projekty ze smakiemherbaty jaśminowej II. Krem: 250 ml mleka 3,2% 60 g cukru pudru 2 żółtka 1 laska wanilii 3 g żelatyny w płatkach 270 g zimnej śmietanki 36% + świeże truskawki Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie z żółtkami. Herbatę mielimy i oczyszczamy z małych gałązek. Przesiewamy ją z mąką i solą do miski. Dodajemy wcześniej utarte składniki(...)tartę. Pozostawiamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 ° C. Studzimy. Na cieście rozsmarowujemy schłodzony krem. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone truskawki. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
DominikaDolcikryształu II. Krem czekoladowy: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 125 g czekolady 53% 250 g śmietanki 36% (zimnej) + świeże truskawki Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 140 ° C. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na blachę wyłożoną pergaminem szprycujemy gotową bezę, tworząc w środku wgłębienie na krem. Suszymy(...)Śmietankę ubijamy na półsztywno. Stopniowo dodajemy ją do kremu czekoladowego i delikatnie mieszamy łopatką. Wkładamy do lodówki, aby masa zgęstniała. Wgłębienie w bezie wypełniamy kremem czekoladowym i układamy truskawki. Smacznego! :) Efekty pracy ostatnich dni - lukrowane pierniczki i miś z lukru plastycznego
DominikaDolciDzięki " truskawkowej łyżce smaku " od marki Helpa takie owocowe placuszki możesz przyrządzić swoim pociechom, sobie i całej rodzinie nie tylko w lato, kiedy jest sezon na truskawki, ale przez okrągły rok. Placuszki robi się dosłownie w 10 minut. Bazą nie jest małowartościowa mąka pszenna, a odżywcza kaszka jęczmienno-gryczana . Tak na prawdę takie placuszki możesz przygotować z każdej kaszki dostępnej(...)placków - 2 małe lub 1 większa porcja): 60 g kaszki jęczmienno-gryczanej (Helpa) 1 jajko 100 ml mleka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka truskawki liofilizowanej (Helpa) 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oleju) wymieszaj dokładnie ze sobą za pomocą łyżki. Nie musisz używać miksera. Na patelni rozgrzej
Zdrowie na języku :PSkładniki: sok jabłko-mięta Hortex 500 ml, sok jabłko-truskawka-mięta Hortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, śmietanfix 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę biszkoptów(...)ziemniaczanej i wlać do soku, mieszając zagęścić, wylać od razu na biszkopty i na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki z wyciśniętego soku z buraków wlać 1/4 szklanki do pojemnika, dodać puder cukier, śmietan fix, wlać zimną śmietanę i mikserem
W Mojej Kuchni Lubięcienko w paski 1 cebula pokrojona szeroko w księżyce 3 ząbki czosnku (przeciśnięty nożem) 3 czubate łyżki grzybów mun 1 papryczka chilli pokrojona drobno 1 garść słodkiego groszku 3 truskawki pokrojone na 4-6 części 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki masła 3 listki tajskiej bazylii 2 garście czarnego makaronu - może być zwykły ryżowy 1 litr bulionu kurczęcego(...)gotujemy według przepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz zalewając gorącą zupą. Posypujemy truskawkami Prawda że nie ma tu nic skomplikowanego? Jedynym utrudnieniem może być ilość i jakość składników a nie sztuka gotowania takiej pysznej zupy. Smacznego
Viola cooks with passionkrótko zamieszać do połączenia. Przelać do formy i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut - sprawdzając patyczkiem. Wystudzić i przekroić na połowę. Frużelina truskawkowa 500 g mrożonych truskawek lub świeżych 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać wodą, tylko do przykrycia i odstawić(...)napęcznienia. Truskawki z cukrem umieścić w ganku i podgrzewać na niewielkim ogniu.Dodać sok z cytryny. Zagotować aż owoce zmiękną, i zaczną się rozpadać. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną w wodzie i ponownie krótko zagotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Zamieszać. Żelatyna powinna dokładnie się rozpuścić. Wystudzić. Krem z białej czekolady 150 g mascarpone
Piekarz-Kucharz-Garkotłukodstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do masy serowej miksując na średnich obrotach. Masę wylewamy na spód chałwowy i umieszczamy w lodówce. Mus jogurt grecki 400 g. truskawki mrożone 400 g. cukier puder 2 łyżki lub wg. smaku żelatyna 5 łyżeczek + woda Truskawki rozmrażamy. Dodajemy jogurt i miksujemy blenderem. Dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy zimną wodą
Kuchnia PaulettesSkładniki: białka jajek 10 szt "L", woda mocno zimna 8 łyżek, cukier puder 1,5 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, ocet 3 łyżeczki, budyń śmietankowy 2 opakowania, truskawki mrożone lub świeże 1/2 kg, cukier puder 1 łyżka odmrożone lub świeże białka umieścić w misie robota kuchennego (białka zawsze ubijam o temperaturze pokojowej), końcówką do ubijania ubijać białka na sztywno(...)150C, grzanie góra/dół, piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby wierzch za mocno się nie przypiekł, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika truskawki świeże lub odmrożone w blenderze zmiksować z cukrem pudrem, porcję pianki polać musem truskawkowym - pyszny deser z białek z musem truskawkowym szybko znika z talerza..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębardzo mi się przydała. Też sama się jej nauczyłam od mamy, jak zaczęłam wyjeżdżać na studia ;) Dzięki niej zawsze nie miałam problemu ze sklejonymi uszkami, pierogami. Owoce np. truskawki dzięki tej metodzie były zawsze osobno i nie musiałam wyciągać zbitej bryły z zamrażalnika, tylko tyle ile potrzebowałam. A jaka to metoda ? Już opisuje. Pierogi, uszka obgotowujemy w wodzie(...)potrzebne do woreczków śniadaniowych. Sposób ten jest zaprezentowany na zdjęciach tylko zanim się zorientowałam, że to dobry pomysł na wpis na bloga, część zdążyłam już popakować do woreczków. Truskawki (oczywiście nie gotowałam tylko świeże ;)) układałam podobnie, tyle że tutaj dawałam tylko jedną warstwę, żeby mi się z tego mus truskawkowy nie zrobił ;) Uważam jednak, że np. wiśnie czy czereśnie
Justa próbuje gotowaćopal za pomocą palnika aby cukier rozpuścił się i stworzył piękną skorupkę. Polecam Ci także inne moje słodkie przepisy: – przepis na chałwę – ciastka brownie – truskawki z kruszonką – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – drożdżówki z truskawkami Artykuł Creme brulee pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plDODATKOWO : 300-500 g truskawek 3 łyżki śmietany zasmażka - 2 łyżki bułki tartej 50 g masła PRZYGOTOWANIE : Ugotowane, odcedzone, ostudzone ziemniaki należy zmielić maszynką do mięsa łącznie(...)osolony wrzątku gotujemy kopytka do momentu ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy na durszlak. Polewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy na talerze. Truskawki ucieramy lub mielimy z cukrem i śmietaną. Bułkę tartą podgrzewamy an patelni, dodajemy masło i chwilkę prużymy. Kopytka polewamy sosem truskawkowym lub bułką tartą. Podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli