pyszne, to jeszcze bardzo proste i szybkie do zrobienia (szczególnie jak się ma zawsze zamrożony woreczek kruszonki). Tym razem wzbogaciłam je o budyń śmietankowy - wyszło przepysznie! Składniki: truskawki (ilość zależy od tego, ile porcji będziemy przygotowywać) 1 budyń śmietankowy z cukrem ugotowany w 400 ml mleka (klasycznie jest na 500 ml) kruszonka (przepis tutaj ) Wykonanie: Na spód(...)każdej kokilki wsypujemy łyżkę kruszonki i ugniatamy. Na to nakładamy po łyżce ugotowanego budyniu, na budyń pokrojone na kawałki truskawki i całość zasypujemy obficie kruszonką. Kokilki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 15 minut (do zezłocenia się kruszonki). Zjadamy najlepiej ciepłe
Walijskie Pichceniepolecam go wykorzystać, ja miałam niestety tylko suszone płatki, ale i tak ładnie się prezentowały. Podaję przepis na 2 miseczki Składniki: 2 łyżki ekspandowanej quinoy 4 nieszpułki 20-25 truskawek 3 garście czereśni płatki bławatka Wykonanie: Owoce myjemy, usuwamy szypułki truskawek, nieszpułki obieramy i wyjmujemy pestki, czereśnie drylujemy. Umieszczamy owoce w blenderze i miksujemy (część można zostawić do ozdoby). Przelewamy
Quinoa Raz!składniki na mus truskawkowy: ok. 600 g truskawek 4 łyżki cukru wykonanie: Truskawki miksujemy z cukrem na mus. Wstawiamy na ogień i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje. składniki na masę serową: 800 g sera białego, zmielonego 300 ml śmietanki kremówki 300 g cukru 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniadużych i małych. Jest to idealny wypiek na spotkania rodzinne. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl wody 150 g margaryny Palma 1 szkl maki pszennej 2 jajka krem: 200 g truskawek 500 ml śmietanki kremówki 36% 1/2 szkl cukru pudru 2 op. galaretki truskawkowej 1 szkl gorącej wody oraz tortownica o śred. 28 cm Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę oraz wkrajamy(...)minut w temperaturze 200 stopni. wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia i tak samo robimy z drugim blatem ciasta. Krem: Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i blendujemy je na mus. Do wysokiej miski wlewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dolewamy mus truskawkowy, miksujemy. Na koniec dolewamy ostudzone
słodkie i nie tylko historie kulinarneSezon na owoce majowo-czerwcowe trwa, dlatego też mam dla was słodką propozycję na drożdżówki z rabarbarem bądź rabarbarem i truskawkami, wedle uznania :) Postanowiłam też tym razem umieszczać zdjęcia z samego przygotowania dań, ciast aby było wam łatwiej odwzorować przepisy. Składniki: 400 g mąki pszennej - użyłam specjalnej mąki do wypieków drożdżowych 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 75 g roztopionego(...)mąki pszennej 60 g masła 1/2 opakowania cukru wanilinowego o smaku migdałowym (ok. 8 g) Dodatkowo: ok. 300 g rabarbaru albo 150 g rabarbaru i 150 g truskawek - w zależności jaką wersję wybieramy Wykonanie: Całą zabawę należy rozpocząć od zrobienia rozczynu. Ja zazwyczaj biorę do tego garnuszek 500 ml i w nim rozrabiam drożdże dodając 1 małą łyżeczkę cukru
W Moim Magicznym Domuszkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g jogurtu greckiego 3-4 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru kokosowego ok 400 g truskawek 1 łyżka mąki pszennej ok 70 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Rabarbar pokroić na kawałki i zasypać cukrem. Odłożyć na około(...)godziny. Przed dodaniem do ciasta zlać nadmiar płynu dodać truskawki wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Jajka z cukrami ubić mikserem na puszystą i gęstą masę. Miksując na wolnych obrotach wlewać powoli olej. Gdy składniki się połączą wyłączyć mikser i dodając resztę składników mieszamy już ręcznie łopatką. Na przemian do masy dodawać część mąki, jogurtu greckiego i delikatnie mieszamy każdą porcję
Ala piecze i gotujesobie słodką przyjemność zapraszam do zrobienia najprostszych i najlepszych lodów:) Bez mrożenia kilka godzin , bez mieszania i zbędnych substancji nadających kształt. Co potrzebujemy.. Składniki 500 g mrożonych truskawek puszka mleka skondensowanego mocno schłodzonego( można lekko zmrozić) kilka słodkich rożków na lody Truskawki, mleko skondensowane 1/2-3/4 puszki ( jeżeli chcemy … Czytaj dalej Lody truskawkowe
gotuj ze mnątarta z patelni to wyjątkowo prosty przepis na pyszne, szybkie śniadanie z sezonowymi owocami albo ładnie wyglądający deser. Zrobi go nawet początkujący kucharz. Nam bardzo smakowała z truskawkami! Czas: 35 minut (większość na pieczenie) Poziom trudności: bardzo łatwe Liczba porcji: 4 Śniadanie z sezonowymi owocami Jeśli brakuje Wam pomysłu na śniadanie, a macie pod ręką jajka, mąkę i mleko(...)sporo pracy. W naszym przepisie praca ograniczona jest do minimum. Wystarczy zmiksować składniki, dodać owoce i pół godziny później danie jest gotowe. Do tarty można dodać dowolne sezonowe owoce: truskawki, maliny, borówki. Obniżona zawartość cukru W oryginalnym przepisie ilość cukru to 1/4 szklanki. My dajemy mniej. W zależności od tego jak słodkie są owoce dodajemy 2-3 łyżki miodu. Przed
Niedzielny kucharzJeśli lubicie truskawki i macie ochotę upiec z nimi ciasto to podaje prosty, wypróbowany przepis. Składników w przepisie też niewiele :) Składniki : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka gęstej śmietany tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem Do ubitych jaj dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem, potem(...)dodać olej i dokładnie połączyć składniki Do wysmarowanej tłuszczem foremki ( u mnie okrągła o średnicy 24 cm) przełożyć ciasto ( dość gęste), rozprowadzić równomiernie i ułożyć pokrojone na pół truskawki lekko je wciskając w ciasto Można zrobić na wierzch kruszonkę wg tego przepisu . Piec ok. 45-50 min. w temp. 180*C W sezonie jagodowym wykorzystam ten przepis
Proste Potrawysię skusi? PANNA COTTA Składniki: (4 porcje) 125 g białej czekolady 200 ml mleka 400 ml śmietany 30 6 g żelatyny 1/3 szkl wody 150 g malin 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 szk wody (do galaretki) Przygotowanie: Białą czekoladę siekamy. Mleko i śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej mieszanki dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia(...)szkl) żelatynę, mieszamy. Studzimy, przelewamy do szklanek ustawionych pod kątem. Wstawiamy do lodówki. Kiedy krem zastygnie nalewamy warstwę galaretki z owocami. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody. Truskawki i maliny miksujmy na mus blenderem. Dodajemy do galaretki. Studzimy, a kiedy zacznie tężeć przelewamy delikatnie na masę śmietanową
Bon appetit mon amiejajka 1 i 1/4 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na mus truskawkowy: 1 i 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 30% 500 g serka mascarpone 1 galaretka przezroczysta 150 ml wrzątku Przygotowanie: Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy
Swojskie jedzonkoWitam Kochani tego upalnego dnia Chcę Wam dziś przypomnieć jedno z moich ciast z truskawkami, na pewno ochłodzi Was w te gorące dni :) Mowa o pysznym jogurtowcu zebra z truskawkami-łatwe pyszne i efektowne :) przepis znajduje się w linku KLIKNIJ
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwkracza na dobre a że nie trwa zbyt długo to od samego początku trzeba korzystać z tych dobrodziejstw. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszny czekoladowy deser z dodatkiem truskawek - chyba nie ma lepszego połączenia ! Smakuje obłędnie i nie zawiera białego cukru! Schłodzony w lodówce idealnie sprawdzi się w gorące dni. Więc - smacznego! Wartości odżywcze na 100 g: 297 kcal(...)mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie rozpuszczamy. Na koniec wsypujemy odżywkę i mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do pucharków lub szklanek. Wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy truskawkami. Deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu a do jego zrobienia warto użyć dobrej jakościowo gorzkiej czekolady. Przed podaniem warto go dobrze schłodzić. Smacznego
Health-Fit-LifeMocno truskawkowy mrożony deser na bazie prawdziwych owoców idealnie gasi pragnienie i chłodzi nasz organizm w upalne dni. Składniki: 1 kg truskawek 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: 1. Wodę gotować z cukrem do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, pozostawić do ostygnięcia. 2. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować, a następnie połączyć
Szalona Kuchnia Eweliny