porcje: Kasza manna: 3 szklanki mleka (750ml)* 8 łyżek kaszy manny (u mnie orkiszowa Radix-bis) 2-3 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła opcjonalnie aromat waniliowy Mus: 200g truskawek (będą pasować też maliny lub borówki) 1 łyżka chia 3 łyżki wody *w wersji wegańskiej i bez laktozy wystarczy użyć mleka roślinnego Przygotowanie: Mleko zagotować. Do gotującego się mleka wrzucić kaszę(...)mannę i gotować wg instrukcji na opakowaniu, aż zgęstnieje. Dosłodzić do smaku, dokładnie wymieszać. Przełożyć do pucharków. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać wodę i dusić aż się rozpadną. Jeżeli wolisz gładki mus, możesz je zblendować. Dodać chia, wymieszać i odstawić na chwilę by nasiona napęczniały. Mus wyłożyć do pucharków na wierzch. Deser wstawić do lodówki do schłodzenia
Fabryka pomysłówObecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach się nawet 70% . Jabłkowe smoothie bowl z truskawkami Proporcje dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 duże Jabłko Grójeckie Gloster garść jarmużu 1/4 szklanki wody cienki plasterek świeżego imbiru opcjonalnie 1 łyżeczka miodu 2 łyżki(...)jogurtu naturalnego 1 plaster dojrzałego ananasa 1/2 małej pomarańczy kilka orzechów pekan 2 truskawki garść płatków kokosa Wykonanie: Jabłko i jarmuż myjemy. Jabłko kroimy na mniejsze części, usuwamy gniazdko nasienne. Wraz z imbirem, jarmużem, jogurtem i wodą umieszczamy w kielichu blendera. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Jeśli wolicie słodkie smoothie, możecie dodać łyżeczkę miodu. Smoothie przekładamy do szerokiej
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej 2 łyżeczki suszonych drożdży 200 ml mleka 100 ml wody szczypta soli 1 łyżka oliwy łyżeczka syropu klonowego FARSZ 10 łyżek musu jabłkowego Jamar szczypta cynamonu garść truskawek DEKORACJA ulubione owoce Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Do mąki dolewamy letnie mleko z wodą i oliwą. Dodajemy syrop klonowy. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Ciasto(...)formujemy w kulę. Zostawiamy pod przykryciem na jakąś godzinę. Truskawki blendujemy. Dodajemy je do musu jabłkowego firmy Jamar . Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części. W zależności od tego czy wolimy przygotować mniejsze czy większe chlebki. Każdą część wałkujemy. Na środek dodajemy farsz owocowy. sklejamy ciasto tak aby nie wypłynął farsz i wałkujemy ciasto na płaski
Kuchnia w oparachwierch. Jest tu naprawdę dużo wariacji związanych z tą tartą. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka tarta z budyniem i owocami PRZYGOTOWANIE: 50 minut(...)zimnego masła – 1 łyżka śmietany 18% – 1 żółtko jaja – 1-2 opakowania budyniu – mleko (w zależności od ilości budyniu) – owoce – borówki, truskawki, maliny lub inne dowolne – piepier do pieczenia i coś do obciążenia tarty – groch lub fasola Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę i drobno pokrojone zimne masło, dodaj pozostałe składniki: cukier, sól
nietylkopasta.plśmietanki 36 % 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki cukru pudru śmietan-fix (opcjonalnie) truskawki do dekoracji lub inne owoce Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Serek mascarpone miksujemy z rozpuszczoną(...)czekoladą i delikatnie łączymy ze śmietanką. Na koniec wlewamy dok z cytryny i ewentualnie śmietan-fix, jeżeli konsystencja będzie nie stabilna. Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy i dekorujemy truskawkami lub innymi owocami. Wstawiamy do lodówki
Anielskie wypiekitruskawkowa zupa z wyczuwalną nutką świeżej cytryny i aromatycznej wanilii, idealna kiedy żar leje się z nieba, a my marzymy o lekkim, szybkim i chłodzącym obiedzie. Składniki: 800g świeżych truskawek 3 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1/2 cytryny 1/2 laski wanilii szczypta soli Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki, przełożyć do dużej miski. Posypać cukrem
Szalona Kuchnia EwelinySKŁADNIKI: 250g truskawek 160g bananów 1 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl mleka 1 gałka lodów waniliowych WYKONANIE: 1. Truskawki obrać z szypułek, usunąć skórkę z banana. 2. Wszystkie składniki umieścić w blenderze, całość dokładnie zmiksować
Dziś Ja gotujeDziś był trochę łaskawy nawet :D Zdążyłyśmy z córką posadzić nawet drzewko - morelę. Za kilka lat, jeśli przetrwa mrozy będziemy wcinać pyszne owoce :D Uwielbiam dżem z moreli. Z truskawek i moreli jak dla mnie są najsmaczniejsze. Tym razem użyłam nie dżemu a powideł. Niestety kupne, jednak sprawdzone i dość często coś z nimi robię. Jak dla mnie przetwory swojskiej(...)roboty są na pierwszym miejscu. Przychodzi sezon i nie odchodzę od kuchni. Jak na truskawkach się zacznie, tak na grzybach się kończy :D Wciąż odbiegam od tematu :D Składniki na drożdżowe bułeczki: * 50 dkg mąki * 3 roztrzepane żółtka * 12,5 dkg masła * 2 dkg drożdży * 5 dkg cukru * 300 ml mleka * szczypta soli * powidła Mąkę przesiałam, masło roztopiłam a żółtka
Pieprzyć z Fantazjąnadrabiałam zaległości z całego tygodnia. O obiedzie pamiętać też musiałam, no wiadomo ;) Byłam dziś w ogródku a tam wszystko rośnie w oczach! Co najfajniejsze, pojawiły się już pierwsze czerwone truskawki :D Nadchodzi czas, w którym będę zamęczała moich czytelników " przepisami na coś z truskawek " :D O obiedzie dzisiejszym miałam pisać. Babka ziemniaczana była. Znaczy się zrobiłam. Tak się jakoś zbierałam
Pieprzyć z Fantazjąhektolitry wody a i to mało. Powinno padać nocami a najlepiej tak co drugą noc :D To takie pobożne życzenie :D Już pięknie zaczynają kwitnąć kwiaty w ogrodzie :D Truskawki dojrzewają w ekspresowym tempie. Wśród truskawek okazało się, że jeszcze coś wyrosło albo ktoś <3 Ziemniaki przepięknie wyrosły :D Pomidory :) Oszalałam w tym roku z pomidorami. 77 krzaków
Pieprzyć z Fantazjąznanego i smacznego ciasta bez pieczenia - 3 Bit. Teraz jest do tego doskonała okazja. Ciasto jest idealne na ciepłe dni. Delikatne, niezbyt słodkie i wypełnione pysznym musem ze świeżych truskawek. Składniki: duże opakowanie herbatników Petit Beurre 350g Krem budyniowy: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 budynie waniliowe (bez cukru) 500 ml mleka 4 łyżki cukru Warstwa truskawkowa: 3 szklanki(...)musu truskawkowego (najlepiej ze świeżych truskawek) 1/2 szklanki cukru 8 łyżeczek żelatyny Warstwa śmietanowa: 3/4 litra śmietany kremówki (dobrze schłodzona) 4 czubatych łyżek cukru pudru 3 opakowania Śmietan-Fix Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm i wyścielić ją papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, dopychając idealnie jeden do drugiego. Z mleka
Świat Ciastamasła 50 g smalcu szczypta soli na nadzienie: 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju 4-5 łodyg rabarbaru 300 g truskawek 2 łyżki cukru pudru Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej(...)piana będzie gotowa wsypać budynie i wlać olej, miksować do połączenia składników. Rabarbar umyć, pokroić cząstki i wymieszać z cukrem pudrem. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar i truskawki a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSernik na zimno bez sera, czyli niesamowite ciasto z truskawkami i bitą śmietaną w wersji na zimno. Ten deser bez pieczenia robi się super prosto. Efekt ombre wygląda cudownie a ciasto jest lekkie i pyszne! Gorąco polecę przy okazji mój przepis na ciasto pieczone, ale z dodatkiem zarówno galaretki, owoców i delikatnego kremu.. kostka biszkoptowa z truskawkami jest warta
AniaGotuje.plsklepach roi się od owoców, a targ coraz bardziej kolorowe. U nas truskawki to 10 zł/kg więc można jeść, jeść i jeść. W związku z tym przygotowałam ciasto z budyniem z dodatkiem owoców. U mnie są to truskawki i borówki. Budyń to delikatna pianka, która rozpływa się w ustach. Ciasto z dodatkiem mąki gryczane wyszło pyszne
Kuchnia w oparachSkładniki: 100ml wody 100g cukru 100ml mleczka kokosowego 100ml serka mascarpone łyżeczka soku z limonki skórka z połowy limonki szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej bez antyzbrylaczy i niejodowanej dodatki: truskawka, maliny, borówka amerykańska, szałwia, skórka pomarańczowa Przygotowanie: 1/ Cukier wraz z wodą przekładamy do małej garnka i stawiamy na kuchence. Podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru w wodzie. Następnie(...)uzyskania sosu 3/ Dodajemy sok z limonki, jej skórkę oraz dokładnie mieszamy 4/Gęsty ostudzony syrop mieszamy cierpliwie z serkiem mascarpone 5/ Smarujemy dobre pieczywo serkiem, układamy plastry truskawki i połówki borówki na kanapkach, na talerzu kładziemy połówki malin i listki szałwii. Całość obsypujemy świeżo startą skórką pomarańczy, SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna