Składniki: makaron 150 gram, cynamon 1 łyżeczka, stewia 1 łyżeczka, jogurt grecki 200 ml, truskawki 1 szklanka, śliwki 1 szklanka, winogrona 1 szklanka, brzoskwinie 4 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki makaron np. nitka średnia ugotować wg opisu w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, makaron wsypac do miski, dodać stewię w proszku, cynamon, jogurt i delikatnie(...)wymieszać wszystko owoce dobrze umyć, śliwki, brzoskwinie wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki z truskawkami, winogrona przekroić na połowę, skropić sokiem z cytryny wsypać do makaronu połowę i przemieszać, resztę rozsypać na wierzchu - pyszna, lekka, zdrowa sałatka na kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętruskawkach, czereśniach, porzeczkach i malinach przyszedł czas na kolejne owoce. Końcówka lata to czas na śliwki , gruszki i jabłka. Co prawda w moim osobistym rankingu znajdują się dużo dalej niż te wczesno letnie owoce, jednak jak się nie ma co się lubi … Owoce już nie kojarzą się z orzeźwieniem, tak jak truskawki, czy maliny. Bardziej możemy je kojarzyć
365 dni dookoła kuchnijuż daaawno temu pokochałam ten smak ;). Polecam na upały ;). Składniki: 5 bananów średniej wielkości, dojrzałych 3 galaretki truskawkowe 120 g masła, miękkiego 2 łyżki cukru pudru okrągłe biszkopty truskawki do przybrania wierzchu deseru Wykonanie: 2 galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Spód tortownicy * o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć biszkoptami. Banany zmiksować blenderem(...)przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Trzecią galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wystudzić. Gdy masa bananowa stężeje, na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Na to wylać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego :) * Niezależnie od tego jaką posiadacie tortownicę, jej spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia
Opowieści z piekarnikaSkładniki: 500 g mąki pszennej (np. luksusowa typ 550) 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1, 5 szklanki ciepłego mleka 2 jajka (o temperaturze pokojowej) ¼ łyżeczki soli borówki, truskawki, jagody.... Ponadto: ¼ szklanki oleju do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Najpierw zrobiłam zaczyn drożdżowy. W miseczce rozkruszyłam drożdże. Dodałam 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ¼ szklanki ciepłego mleka(...)żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe racuchy przełożyłam na półmisek. Upudrowałam cukrem pudrem... ... i jeszcze ciepłe podałam na stół. Do racuchów idealnie pasują świeże owoce. Ja podałam je z truskawkami i borówkami Doskonałe racuchy. Sprawdzą się na ciepło na śniadanie, na kolację.... Chętnie też zjadane są na zimno, nawet bez żadnych dodatków. Mają chrupiącą skórkę, są mięciutkie i puszyste
Kuchnia u Krysiinnego napoju gazowanego lub tonicu. A Wy do czego byście je dodali? Dla kogo: dla szukających ochłody dla lubiących proste przepisy dla przygotowujących garden party Składniki: owoce (np. truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki) woda (np. mineralna lub źródlana) Wykonanie: Do pojemnika na lód (polecam silikonowe) nałożyć całe owoce lub kawałki owoców. Maliny, jeżyny czy borówki mogą być w całości(...)brzoskwinie czy truskawki już lepiej pokroić np. nożem Victorinox (#myVictorinox). Zalać wodą. Włożyć do zamrażarki. Podawać z wodą lub innymi napojami
Mania Wypiekanialaktozy 4 jajka 2 szklanki mąki owiane Provena ( tej używam) 1/4 łyżeczki sody i proszku do pieczenia. szklanka cukru kokosowego Dodatki u mnie: posiekane pistacje, suszone wiśnie, liofilizowane truskawki, świeże borówki amerykańskie Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę wykładamy papierem ( kupuję taki, który nie trzeba nawet smarować) Czekoladę i masło wkładamy do miseczki i ustawiamy na garnku z wrzątkiem. Rozpuszczamy(...)minut w zależności od piekarnika i tego jak grzeje - tak poleca Marianna. Ja moje brownie piekłam 20 minut. A po wystygnięciu posypałam siekanymi pistacjami , miętą, i kruszonymi chipsami z truskawek
AZgotuj!klonowego (lub innego syropu albo miodu) 100 ml mleka kokosowego domowego lub z kartonu (nie z puszki) 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli mus owocowy 1 banan 100 g mrożonych truskawek (mogą być inne mrożone owoce, np. maliny czy jagody) Przygotowanie Kaszę przepłucz kilkukrotnie żeby nie była gorzka, następnie zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu aż wchłonie płyn. Odstaw(...)przykryciem do wystudzenia. Zblenduj kaszę ze wszystkimi składnikami, przełóż do pucharków. Zblenduj banana z truskawkami, polej warstwę jaglaną. Wskazówki wybierzcie dobrą pastę sezamową (tahini), gorzka zepsuje smak. Podobnie z kaszą jaglaną - jeśli dobrze jej nie przepłuczecie, jej goryczka także zepsuje efekt. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Łatwy pudding, czyli zdrowy deser z kaszy jaglanej w kilka minut pochodzi
Powiedz dietom nietych składników 8 dużych porcji. 1 kg twarogu waniliowego w wiaderku 2 śmietany w proszku śnieżki 300ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 500g truskawek 200g borówek 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1. Żelatynę namaczamy w 100ml zimnej wody. Odstawiamy. Śnieżki ubijamy w 300ml zimnego mleka. Dodajemy do twarogu. Żelatynę podgrzewamy(...)dzięki temu masa się nie zetnie. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Masę przekładamy do słoiczków, na około 1/2 ich wysokości. Do masy wtykamy wyszypułkowane, przekrojone na pół truskawki - po około 2-3 sztuki na słoik. 3. Galaretkę rozrabiamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy, tężejącą wylewamy do słoiczków na masę serową tak by zostało jeszcze trochę wolnego
Szefowa kuchniSkładniki: maślanka 1 litr, truskawki 50 dag, cukier trzcinowy 4 łyżki, kostki lodu 10 sztuk umyte, bez szypułek truskawki wsypać do dzbanka blendera wlać maślankę, wsypać cukier trzcinowy i kostki lodu wszystko dobrze zmiksować, blender beko ma noże do kruszenia lodu podawać od razu do picia - kotajl jest w swojej prostocie najsmaczniejszy i zdrowy.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: • 750 g truskawek, umytych i pozbawionych szypułek • 500 g jogurtu z wapniem • 3-4 łyżki cukru (można dodać więcej lub wcale nie dosładzać) • sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki miksujemy razem w mikserze lub za pomocą blendera, tak przygotowaną masę wlewamy do plastikowych foremek na lody i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny(...)wyjąć. Do połowy masy można dodać garść listków mięty, dokładnie zmiksować, mrozić w misce, co jakiś czas mieszając i nakładać za pomocą gałkownicy do pucharków, można udekorować miętą i truskawkami
KUCHNIA POLSKAsmak zachwyca. Najlepiej smakują w połączeniu z masłem orzechowym ale i bez niego zachwycają smakiem no i przede wszystkim ochładzają 😉 Można je łączyć na różne sposoby czy to z truskawkami, borówkami, malinami. Po prostu trzeba je zrobić 😀 Składniki : 2 zamrożone banany 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie) ulubione dodatki np. gorzka czekolada, truskawki , jagody, borówki czy czereśnie
Słodka Strefaprzetestowania. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki) 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru mała garść suszonych truskawek – u mnie Brodowski mała garść suszonych malin – u mnie Brodowski 1 łyżeczka suszonej zmielonej czarnej porzeczki – u mnie Brodowski łyżeczka oleju kokosowego do smażenia cukier puder(...)podania Przygotowanie: Do małej miseczki wsypujemy małą garść suszonych malin i suszonych truskawek, zalewamy owoce niewielką ilością ciepłej wody. Odstawiamy na 5-10 minut. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, łyżeczkę suszonej zmielonej czarnej porzeczki, wbijamy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy namoczone suszone owoce (odlewamy wodę z moczenia), mieszamy. Masę wylewamy
Słodkie okruszkijajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 4-5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *1/3 łyżeczki esencji waniliowej (nie koniecznie) szczypta soli MUS TRUSKAWKOWY: 300 g truskawek (ja dałam mrożone) 2 łyżki wody 3 łyżki cukru (jeśli lubicie bardziej słodkie możecie dać więcej, róbcie według swojego smaku) Przygotowanie: SERNICZKI: W misce rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie dodajemy jajka, cukier(...)śmietany, żeby się nie rozlewało na patelni) Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy serniczki, nakładając masę łyżką. Smażymy aż będą zarumienione z każdej strony. MUS TRUSKAWKOWY: W garnku umieszczamy truskawki posypujemy cukrem, dolewamy wodę i gotujemy, aż się rozpadną przez ok. 10-15 minut. Co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły. Na koniec miksujemy blenderem na jednolitą masę. Usmażone
Gotuj z MąkąIdealny koktajl na lato. Z kilku zaledwie prostych składników. Z truskawkami, jagodami i mlekiem. Ma delikatną, puszystą konsystencję i pyszny owocowy smak. Najczęściej przygotowuję go z dodatkiem mleka kokosowego, ale pysznie smakuje także ze zwykłym mlekiem krowim lub mlekiem migdałowym. Najlepiej przygotować go przed samym spożyciem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka pokrojonych truskawek 1/2 szklanki jagód 1/2 szklanki mleka
cool and mintyzadania; wygrani przechodzą dalej. Pierwsze z nich to dwa razy po trzydzieści jednoosobowych ciastek; wygląd i składniki są dowolne, zawsze jednak jest jakiś składnik główny, na przykład rabarbar czy truskawki. Drugie zadanie to ciasto dla trzydziestu osób, gdzie narzucony jest temat i jeden z elementów ciasta (w jednym z programów były to las i ciasto francuskie). Na przygotowanie wszystkiego uczestnicy(...)jednak wyszedł tak pyszny, że jestem pewna, iż jego idea nie wywietrzeje Wam z głów nawet do przyszłego lata. Przepis podpatrzyłam w Hjemmets bedste mad , nr 6/2016; zmieniłam tylko truskawki na maliny, a gotowy syrop, zamiast mrozić, zagotowałam i zamknęłam w butelkach. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Kolor ma fenomenalny, pachnie obłędnie, a smakuje tak, że mogłabym tylko to pić
Pożeraczka, czyli raz adobrze