truskawka - 16921 przepisów (strona:543/1129)

Pavlova – deser na niedzielę 213

niedzielę . Prawie zawsze piekę Pavlova jak mi zostają białka. To jeden ze sposobów na wykorzystanie białek . Beza jest bardzo słodka. Dlatego najlepiej smakuje z bitą śmietaną i owocami. Kupiłam truskawki i borówki ale muszę przyznać, że byłam zawiedziona. O tej porze te owoce ładnie się prezentują ale smakują jak woda. Białka gromadzę w miseczce. Czasami je mrożę, albo czekam(...)lekko ciągnąca. Pavlova Składniki: 4 białka 200 g cukru 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej 1 łyżeczka octu 250 ml śmietanki kremówki ¼ łyżeczki ziarenek wanilii 50 ml kokosowego likieru ½ kg owoców, truskawki, jagody, kiwi, maliny 2 łyżki cukru pudru Nastaw piekarnik na 120ºC na termoobieg. Przyszykuj blaszkę. Przykryj papierem do pieczenia i narysuj koło o średnicy 23 cm. Ubij białka na sztywno

codojedzenia
Ryżowe placuszki śniadaniowe 131

przekręcania na drugą stronę, ale myślę, że dacie sobie radę. Placuszki śniadaniowe najlepiej smakują w towarzystwie świeżych owoców. I chociaż jeszcze chwilkę musimy poczekać, na nasze polskie, najsmaczniejsze, soczyste truskawki, maliny czy brzoskwinie, to w sklepach wybór ogromny. Także pozwólcie sobie na odrobinę szaleństwa i przyjemności. Mi ostatnio trafiły się naprawdę smaczne truskawki ! Składniki: 1/2 szklanki mąki ryżowej ( u mnie

kolorowotorcikowo
Pudding z CHIA z dodatkiem truskawek 106

Moja Mama często przygotowuje z nich pyszny pudding, który zachwyca wszystkich delikatnym smakiem i rozpływającą się w ustach  konsystencją . Przepis już na blogu! Pudding z CHIA z dodatkiem truskawek Składniki: 4 łyżki Chia 200 ml mleka migdałowego, kokosowego lub zwykłego. 200 g gęstego naturalnego jogurtu 2 szklanki truskawek lub malin (mogą być mrożone) kilka kropli ekstraktu waniliowego lub miąższu

Moja Mama Gotuje
Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną 140

tego typu przysmaków pasuje rabarbar.  Świetnie nadaje się do kompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu, w sam raz na dzisiejsze, słoneczne popołudnie! Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną Składniki: Ciasto: 4 jajka(...)zerówki 100 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru + do posypania 1 duża łyżka masła + do wysmarowania tortownicy 100 g mąki kilka truskawek do dekoracji Masa rabarbarowa: ziarenka z ½ laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii) 500 g rabarbaru ¼ szklanki soku (może być pomarańczowy lub jabłkowy) 60 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru 250 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka wyjmujemy wcześniej

Moja Mama Gotuje
Pudding chia z musem truskawkowym 103

szklanka mleczka kokosowego 1/2 szklanki mleka 2% 4  łyżki nasion chia 1 czubata łyżka miodu (można zastąpić ksylitolem, jeśli pilnujemy kalorii) 1/2 łyżeczki cukru waniliowego garść truskawek (mogą być mrożone) plus łyżka cukru (lub ksylitolu) Przygotowanie: Mleko, mleko kokosowe, miód, cukier waniliowy i nasionka chia bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Truskawki miksujemy z cukrem

Kulinarne Inspiracje
Omleciki biszkoptowe z sosem truskawkowo-jeżynowym 174

Dzisiaj kolejna odsłona i propozycja podania prostych omlecików biszkoptowych. Tym razem postawiłam na moje zapasy zrobione latem. Omleciki podałam z sosem ze zmiksowanych owoców takich jak truskawki i jeżyny, posypałam cukrem pudrem. Przepyszne i takie lekkie, jak piórko! Przed nami wiosna, później lato, a nasze omleciki biszkoptowe będą jeszcze piękniejsze! Pomyślałam, że dzieci, gdyby dostały taki deser w przedszkolu, bardzo(...)się ucieszyły, pozdrawiam wszystkich przedszkolaków i ich rodziców! Omleciki biszkoptowe z sosem truskawkowo-jeżynowym Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1/2 szklanki mrożonych jeżyn z truskawkami cukier do smaku masło do wysmarowania patelni woda cukier puder Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno. Dodajemy wymieszane żółtka i mąkę. Miksujemy, aż składniki

Moja smaczna kuchnia
Deser ciasteczkowo- truskawkowy 158

deser z kremem ciasteczkowym i musem truskawkowym. Deser ucieszy niejedno podniebienie. Warto go przygotować.  SKŁADNIKI: 5 wafelków Lusette smak mleczny , 250ml śmietany 30%, 4 łyżki serka mascarpone, 200g truskawek świeżych lub mrożonych, 2 łyżeczki cukru, PRZYGOTOWANIE: 1. Cztery wafelki kruszę w pył. Połowę wsypuję na dno pucharków. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone. Ubijam. Trzy łyżki(...)masy zostawiam do dekoracji. Do pozostałej masy dodaję resztkę wafelków. Mieszam. Masę nakładam do pucharków. 3. Truskawki razem z cukrem ugniatam widelcem. Mus nakładam do pucharków. 4. Wierzch deseru dekoruję pozostałą masą oraz wafelkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Truskawkowa chmurka z kremem z mascarpone i wafelków 140

łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego) 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Galaretka 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 450 g mrożonych truskawek Krem 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 wafelki Lusette cappuccino Beza 5 białek 150 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki (skrobi(...)ziemniaczanej Sposób przygotowania Galaretka Wodę zagotowujemy, we wrzątku rozpuszczamy galaretki. Truskawki rozmrażamy i odsączamy z soku. Dodajemy do zimnej galaretki. Odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć. Ciasto Składniki ciasta zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Krem Śmietanę ubijać z cukrem. Jak śmietana zacznie gęstnieć zacząć dodawać po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Na koniec

Mieszam w Garnku
Koktajl melonowo - ogórkowy 109

sposobem na upalne dni! Zaspokajają pragnienie i świetnie nawadniają organizm. Połączenie melona z ogórkiem dla mnie genialne! Składniki: *3-4 plasterków melonu * 1 ogórek *1 banan *1 jabłko *garść truskawek * 200ml schłodzongo mleka * 2-3 kostki lodu Przygotowanie: 1. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki 2. Ogórek również ze skórki, dodatkowo usunąć pestki 3. Wszystko blenderujemy, dodajemy mleko(...)kostki lody Jeśli smak jest mało intensywny, doskonałym sposobem na jego podkreślenie, jest powrzucanie kawałków truskawek do środka ;) SMACZNEGO

FITBUuK
Koktaj z czereśni, jagód i truskawek 109

Sezonowe koktajle to coś co chyba uwielbia każdy z nas :) Wrzucamy co chcemy i blendujemy :) W swoim użyłam dojrzałych czereśni, jagód i truskawek! Składniki: *200g czereśni *200g jagód *200g truskawek *200ml mleka *100ml jogurtu naturalnego *2 łyżki miodu Po prostu zblendować i gotowe

FITBUuK
Shake arbuzowo- gruszkowy 112

Orzeźwiający, mocno owocowy i banalnie prosty :) Sezon na gruszki właśnie rusza, więc zachęcam do eksperymentów właśnie z tym owocem! Jako, że w środku jesieni jestem szczęśliwą posiadaczką krzaczków z truskawkami, tym bardziej postanowiłam je skomponować w tym szybkim przepisie :) Zapraszam :) > Składniki: 3/4 gruszki 1/4 arbuza garść truskawek (można użyć mrożonych) 250ml jogurtu naturalnego Oczyszczamy, obieramy, blendujemy i voila! Smacznego

FITBUuK
Przekąska z brukwi czyli bogactwo przeciwutleniaczy. 156

negatywnym działaniem szkodliwych substancji oraz działać tak skutecznie podczas prewencji chorób cywilizacyjnych. Do głównych przeciwutleniaczy możemy zaliczyć: beta – karoten (zawarty w pomarańczowych i zielonych warzywach) glutation (zawarty w awokado, truskawkach czy pomidorach) likopen (zawarty w arbuzach, morelach czy pomidorach) kwercetyna (zawarta w czerwonej cebuli czy czerwonych winogronach) ubichinol (zawarty w orzechach oraz rybach) witamina C (zawarta między innymi w papryce(...)truskawkach, cytrusach czy zielonej pietruszce) witamina E (zawarta w zielonych warzywach, mleku czy jajach) indole (zawarte w brokułach, kapuście, kalarepie, rzodkiewce czy brukwi) Ostatnio bardzo lubię eksperymentować z warzywami i zdrowymi przekąskami. Tak właśnie powstały frytki z brukwi. Bardzo dobrze komponują się z solą i papryczką chili :-) Składniki: brukiew (1 duża sztuka) papryczka chili sól olej Sposób przygotowania: Brukiew obrać

wysmienity
Manchester tart 122

tartę. Składniki: 5 łyżek wiórek kokosowych 2 opakowania budyniu 750 ml mleka około 100g dżemu truskawkowego 200g masła 400g mąki 3 łyżki śmietany 1 żółtko 3 łyżki cukru parę truskawek Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy budyń. Jedno opakowanie zazwyczaj rozprowadza się w pół litrze mleka. Ja trochę zmniejszyłam tą ilość by był bardziej gęsty. Połowę mleka wlewamy do garnka(...)około 30 minut w temperaturze 180 º C. Zostawiamy do ostygnięcia Dno tarty wykładamy dżemem truskawkowym. Następnie nakładamy budyń i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Na gorę można ułożyć parę truskawek. Smacznego

wysmienity
tort z Maszą i niedźwiedziem 124

nadrukowanym obrazkiem. Tort ozdobiłam masą cukrową z tego przepisu; wykonałam z niej "scenerię" nawiązującą do tej zabawnej bajeczki; oraz oczywiście napis:) Użyłam również owocowych żelków, z których zrobiłam truskawki. Długo zastanawiałam się, w jaki sposób przykleić opłatek do masy cukrowej, kupiłam specjalny żel, ale był gęsty i ciężko było go rozprowadzić, bałam się, że obrazek nie będzie wyglądał dobrze(...)przyłożyłam go i lekko docisnęłam. To było świetne rozwiązanie. Obrazek przylgnął idealnie, nie pomarszczył się, po chwili kolory nabrały wyrazistości. Naokoło obrazka ułożyłam girlandę z liści, kwiatów i owoców truskawki. Dodatkowo całość spryskałam specjalnym opalizującym sprejem z brokatem, tort nabrał blasku:) Wewnątrz kryje się pyszny tort brzoskwiniowy, identyczny jak ten ; jasny biszkopt, przełożony fantastycznym kremem maślano-budyniowym na soku

6niebo
orzeźwiające soki w deserze z bitą śmietaną... 160

Składniki: sok jabłko-mięta Hortex 500 ml, sok jabłko-truskawka-mięta Hortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okragłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę(...)ziemniaczanej i wlać do soku, mieszając zagęścić, wylać od razu na biszkopty i na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki z wyciśniętego soku z buraków wlać 1/4 szklanki do pojemnika, dodać puder cukier, śmietan fix, wlać zimną śmietanę i mikserem

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania