truskawka - 16921 przepisów (strona:548/1129)

Galaretka z owocami i sosem „custard” czyli waniliowym 118

Przygotowanie galaretki z mrożonymi owocami. Można użyć mrożonych owoców, nie trzeba ich rozmrażać tylko zalać gorącą rozmieszaną galaretką. Galaretki rozmieszać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W taki sposób przygotowane truskawki będą smakowały jak świeże. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje. Wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję polać sosem, najlepiej ciepłym. Przygotowanie ze świeżymi owocami. Tu możecie(...)sobie poszaleć. Kto co lubi… maliny truskawki winogrona, rodzynki itp Dwie galaretki rozpuścić w litrze wrzącej wody, rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Jak już zacznie gęstnieć dodać owoce i zamieszać. Wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Sztywną galaretkę wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję galaretki polać sosem. Najlepiej ciepłym, uwielbiam taki kontrast, ale oczywiście może

Kuchnia Pokoleń
Buchty z owocami Hortex 138

około 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 duże jajko 1 szklanka letniego mleka szczypta  soli 50 g masła listki mięty do dekoracji  Truskawki wsyp do rondelka, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw. Gdy truskawki puszczą sok dodaj szczyptę kardamonu i  podgrzewaj je  na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje odstaw z ognia. Masło

Gotuj Sam!
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI " LEŚNY MECH" 179

ŁYŻECZKA PROSZEK DO PIECZENIA DELECTA 1 ŁYŻECZKA SZPINAK MROŻONY SIEKANY 400 G.  ŚMIETANA KREMÓWKA 36 % 300 ML.  GALARETKA TRUSKAWKOWA DELECTA 1 OP.  WODA 2/3 SZKL.  TRUSKAWKI OK. 300 G. CUKIER PUDER 1 ŁYŻKA  METODA: BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ. DODAĆ STOPNIOWO CUKIER PUDER, DALEJ UBIJAJĄC. STRUŻKĄ WLEWAĆ OLEJ ORAZ DODAĆ ŻÓŁTKA(...)LODÓWKI NA KILKA MINUT.  Z OSTYGNIĘTEGO CIASTO ŚCIĄĆ GÓRKĘ I JĄ DROBNO POKRUSZYĆ. RESZTĘ CIASTO PRZEKROIĆ NA PÓŁ. NA SPÓD UKŁADAMY UMYTE I POKROJONE W GRUBE PLASTRY TRUSKAWKI, NAKŁADAMY POŁOWĘ ŚMIETANY, PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM I WYKŁADAMY RESZTĘ ŚMIETANY. WIERZCH OBSYPUJEMY POKRUSZONYM CIASTEM. PRZYOZDOBIĆ OWOCAMI I SCHŁODZIĆ CO NAJMNIEJ 2 H. W LODÓWCE

Kuchnia Paulettes
6 pomysłów na prosty koktajl owocowy 135

możesz przygotować na bazie jogurtu naturalnego, soku, mleka czy zielonej herbaty – nie ma lepszego pomysłu na zdrowy początek dnia! 1. Jagodowy podmuch Składniki 1 szklanka malin 1 szklanka truskawek 1 szklanka jagód 1 szklanka szpinaku 2. Słodki zachód Składniki 1 szklanka malin 1 szklanka pomarańczy 1/2 banana 1 szklanka mango 3. Orzeźwiające kiwi Składniki 1 kiwi(...)szklanki arbuza 1 i 1/2 szklanki winogron 4. Zielony potwór Składniki 1 grejpfrut 1 banan 1 szklanka ananasa 1 szklanka szpinaku 5. Tropikalny smak Składniki 1 banan 1 szklanka truskawek 1/2 szklanki mango 6. Ananasowe uderzenie Składniki 1 szklanka malin 1 i 1/2 szklanki ananasa 1 szklanka mango 1/2 banana Jako bazę do wszystkich koktajli użyj jogurtu naturalnego, mleka, soku

ale Pysznie
Deser Usta 102

konsultację. A przy okazji… dzisiaj również jest Dzień Teściowej! Składniki na 2 porcje: • 1/2 czerwonego jabłka • garść małych białych marshmallow • 3 łyżeczki masła orzechowego • 1 duża truskawka Wykonanie: • Połówkę jabłka przeciąć na 4 części. • Każdą posmarować masłem orzechowym i poukładać pianki jako zęby. • Po bokach pianki przyciąć, aby usta ładnie się złożyły. • Truskawkę przeciąć

To co kocham
Ratafia czyli nalewka wieloowocowa 85

każdym roku będzie inna – w zależności od użytych owoców, pogody, ilości cukru i fantazji sporządzającego. Składniki: • owoce sezonowe od wiosny do jesieni – truskawki, maliny, wiśnie, jagody, brzoskwinie, śliwki węgierki, gruszki i wiele innych – wszystkie w tej samej ilości, np. po 250 g • 2 pomarańcze • 2 cytryny • mała paczka rodzynek(...)laska kory cynamonu • kilka goździków • 1 litr wódki • 1 litr spirytusu • 1 kg cukru Wykonanie: • W dużym słoju szklanym lub gąsiorze układać owoce sezonowe. Wsypujemy umyte 250 g truskawek, zasypujemy 5 łyżkami cukru i zalewamy alkoholem w proporcji wódka do spirytusu 1:1, tak aby przykryła owoce 1 cm nad powierzchnię. • I tak przez

To co kocham
Beza Pavlova z sosem malinowym 125

białka • 250 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana • 1 szklanka śmietany 30% • 2 łyżki cukru pudru Owoce • 1 mały granat • kilka truskawek • 2 owoce kiwi • 300 g malin • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet(...)pół i wyłuskać z niego pestki. • Śmietanę ubić z cukrem pudrem. przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na bezę. • Udekorować bezę truskawkami, malinami i posypać pestkami granatu. • Bezę polać sosem malinowym. • Pozostały sos wykorzystać do polania pokrojonej już bezy na talerzu. Inspiracja przepisem znalezionym na Pintereście

To co kocham
Tęczowe owoce w szampańskiej galaretce 105

dzieci. Pucharek w każdej wersji można udekorować kleksem bitej śmietany. Składniki na 4 pucharki: Dowolne owoce w różnych kolorach • borówka amerykańska • ciemne i jasne winogrona • truskawki • maliny • brzoskwinie Galaretka • 500 ml słodkiego wina musującego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: • W pucharkach lub wysokich szklankach układać warstwami owoce od najciemniejszych do najjaśniejszych. • Truskawki

To co kocham
Domowy kisiel truskawkowy 154

jest to kisiel z torebki. Ani instant, ani żaden inny. Z torebki to jest mąka ziemniaczana i truskawki :) Woda - z kranu :)  Resztę robimy sami :) Składniki: 250 gramów mrożonych truskawek 2 szklanki wody 4-5 łyżeczek cukru (ale ilość wedle uznania, próbujcie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej W połowie szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną Resztę wody zagotować z owocami

Szczęśliwa kuchnia
Ciasteczka witrażyki 128

zapraszam na bloga.   Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 16 g a cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła jogurt z truskawkami 0% tłuszczu 150 g galaretka pomarańczowa z  http://www.zentis24.pl Wykonanie:   Ciasteczka najłatwiejsze na świecie , każdy z was je zrobi.Zaczynamy od tego , że odmierzamy i przesiewamy mąkę, wsypujemy(...)stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone chłodne masło,wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy oraz dodajemy jogurt z truskawkami. Całość zagniatamy, wychodzi elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło,tak na dwie godzinki.Dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy, wycinamy serduszkiem foremką mniejsze i wiesze serduszka.Pieczemy w 170 stopniach koło 7-10 minut ciasteczka .Przekładamy gotowym nadzieniem galaretka pomarańczowa znajdziecie

Różowa kuchnia
Ciasteczka oponkowe z dżemem truskawkowym 158

truskawkowym CIASTO 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1/2 kg sera białego mały kieliszek octu DODATKOWO 30 dag truskawek cukier żelujący cukier puder do posypania olej do smażenia. Na sam początek przygotować dżem truskawkowy: truskawki zmiksować, dodać cukier żelujący wg przepisu podanym na opakowaniu. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać

Gotuję Testuję
Konfitura z czerwonych owoców 77

przygotowania 2 słoiczków konfitury potrzebujemy: – 500g czerwonych porzeczek – 500 g truskawek – 500g cukru żelującego 2:1 – odrobinę wody (1/3 szklanki) Owoce umyć – z truskawek oderwać szypułki a porzeczki oderwać od gałązek. Owoce umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu, aż będą lekko rozgotowane (ok 10-15 minut). Dodać cukier żelujący, całość dokładnie

Szybko Tanio Smacznie
Bułeczki z owocami 118

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejna drożdżowa propozycja tym razem bułeczki z owocami. Bardzo smaczne i aromatyczne. Te są w wersji z truskawkami ale można wykonać je z dowolnym nadzieniem a nawet same bez nadzienia smakują wyśmienicie. Składniki 500 g mąki 50 g drożdży 300 ml mleka 100g margaryny lub masła 2 łyżki(...)wyrośnięciu ciasta energicznie uderzyć w nie pięścią aby je odgazować, jeszcze raz lekko zagnieść po czym odrywać kawałki ciasta formując małe kulki w głąb której wcisnąć po 1 truskawce. Układać bułeczki na okrągłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na 15 minut do napuszenia. Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką , piec   ok.40 minut -190 stopni

W garach u Gosi
Makaron z białym serem i owocami. 114

twarogiem, malinami i bananem;  woda kokosowa miętowo-melonowa MAKARON Z SEREM I OWOCAMI /przepis własny/ 100 g rurek ukośnych z błonnikiem owsianym (całe opakowanie) banan garść malin garść truskawek garść czerwonej porzeczki 2 łyżki  kremu z kasztanów jadalnych bio 30 ml syropu daktylowego szczypta ekologicznej czarnuszki pół kostki twarogu mielonego (125 g) Makaron ugotować ze szczyptą soli według(...)przepisu podanego na opakowaniu. W rondelku umieścić truskawki i porzeczki, podlać odrobiną wody i zagotować. Gotować do czasu, aż owoce rozpadną się i utworzą gęsty sos. Następnie dodać krem z kasztanów, syrop i czarnuszkę. Ugotowany makaron przełożyć do rondelka, dokładnie wymieszać z sosem i podgrzać. Przełożyć na talerz, udekorować malinami, pokrojonym w plastry bananem i twarogiem. Smacznego! Wszystkie składniki wyróżnione

Poranek na słodko
Ciasto kokosowo- śmietankowe 136

Krem śmietankowy: 350ml słodkiej 30% śmietanki 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: 1 opakowanie "Wafle gofrowane" śmietankowe 1 mały słoiczek dżemu truskawkowego 100g płatków migdałowych świeże truskawki (nie są konieczne) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy naprzemiennie po jednym żółtku i odrobinie cukru, a następnie przesiane(...)następnie serek mascarpone. Krem śmietankowy wykładamy na dżem truskawkowy, a całość posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Deser schładzamy w lodówce, przed podaniem możemy udekorować świeżymi truskawkami

Kuchnia w czekoladzie