truskawka - 16921 przepisów (strona:548/1129)

Sałatka Owocowa 149

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jabłka – 2 szt Gruszki – 2 szt Kiwi – 2 szt   Pomarańcza- 1 szt Truskawki – 15 dag Sok c cytryny- 2 łyżki Cukier puder -1 łyżeczka Rodzynki – 2 łyżki Jabłka i gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem(...)cytryny by nie ściemniały. Truskawki   oczyścić, umyć, i pokroić na ćwiartki. Kiwi obrać i pokroić w ćwierćplasterki, pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Przełożyć do miski wszystkie składniki, posypać cukrem pudrem i dodać rodzynki, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. godzinę

Camilla w kuchni
Naleśniki z serem i musem truskawkowym 166

truskawkowym Składniki – naleśniki: Mąka pszenna – 1 szklanka Mleko – ½ szklanki Woda gazowana – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Składniki – ser: Ser twarogowy półtłusty – 250g Miód – 2 łyżki Cynamon – szczypta (opcjonalnie) Mus truskawkowy: Truskawki – w dowolnych ilościach ;) Wykonanie – naleśniki: Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z mlekiem i wodą gazowaną. Następnie dodać do ciasta jajko i całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany(...)Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażone naleśniki posmarować serem wymieszanym z miodem i polać zmiksowanymi truskawkami

Kuchnia Bon Appetit
ciasto Afrodyta, z musem truskawkowym i kremem 277

jajka -0,5 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki cukru (nawet troszkę mniej) MUS TRUSKAWKOWY -2 galaretki truskawkowe -500g truskawek (ja używałam mrożonych) -1 szklanka wody KREM -500 ml mleka + 0,5szklanki -1 budyń śmietankowy -1 łyżka mąki pszennej -0,5 szklanki cukru -125g margaryny lub masła poncz(...)mleka zagotowujemy. Budyń, cukier oraz mąkę mieszamy dokładnie z 0,5 szklanki mleka. Gotujemy budyń. DOKŁADNIE STUDZIMY Masło lub margarynę miksujemy na puch,dodajemy budyń.-krem gotowy :-) MUS TRUSKAWKOWY truskawki miksujemy na mus blenderem lub malakserem. Następnie wlewamy do garnka, dodajemy wodę oraz galaretki i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Poncz wszystkie składniki mieszamy ze sobą. SKŁADANIE CIASTA Ciemny biszkopt kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KOKTAJL TRUSKAWKOWO BANANOWY 122

SKŁADNIKI: 1 jogurt naturalny ok 200 ml 1 banan 5-6 truskawek 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :  Truskawki myję a następnie dzielę na połówki. Banana obieram i kroję na kawałki. Do blendera wlewam jogurt naturalny,dodaję owoce następnie dodaję płatki owsiane i miód. Wszystko blenduję. Przelewam do kubka. Wkładam do lodówki. Podaję z kostkami

Gotowanie Patki
KOKTAJL Z TRUSKAWKAMI I MANGO 168

SKŁADNIKI: 1 Mango 5-6 Truskawek Szklanka mleka 1 Łyżka miodu 2-3 Łyżki płatków owsianych   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Truskawki myję.  Mango myję,obieram a następnie kroję w większą kostkę. Do blendera wlewam mleko.  Dodaję owoce.  Następnie dodaję 2 łyżki płatków owsianych oraz jedną łyżkę miodu.  Wszystko miksuję blenderem. Wkładam do lodówki

Gotowanie Patki
CIASTO MAŚLANE Z OWOCAMI 100

SKŁADNIKI: CIASTO 1 kostka masła 1/3 szklanki cukru brązowego 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej ja dałam tortową 30 dag truskawek KRUSZONKA 10 dag masła 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru trzcinowego   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Masło ucieram z cukrem trzcinowym. Do masy dodaję jajka,mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko łączę(...)Truskawki myję i kroję na plastry. Ciasto wylewam na tortownicę lub formę na tartę. Owoce układam na cieście lekko ugniatając. Składniki kruszonki łącze ze sobą i kruszę. Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, góra-dół na 45 min do tzw. suchego patyczka

Gotowanie Patki
Kolorowa galeretka 142

Składniki (na 1 porcję) - 2 małe brzoskwinie (ok. 178 g), - 10 truskawek (ok. 150 g), - pół szklanki malin (ok. 60 g), - pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - łyżeczka cukru (ok. 5 g), - 3 łyżeczki żelatyny (ok. 15 g). Sposób przygotowania 1. Obieramy brzoskwinię ze skóry, kroimy w plastry i miksujemy na gładki mus. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie ciepłej(...)wody. Żelatynę łączymy z musem i przelewamy do pucharka. Pucharek wstawiamy do lodówki na ok. godzinę (pucharek powinien być lekko przechylony). 2. Truskawki miksujemy na mus. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem i przelewamy do pucharka. Pucharek ponownie wstawiamy do lodówki na ok. godzinę (pucharek powinien być lekko przechylony, tym razem w drugą stronę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Beza Pavlova z truskawkami 206

łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Składniki na krem: 400 ml śmietanki kremówki 200 g mascarpone 1 łyżka cukru wanilinowego 1,5 łyżka cukru pudru 400 g truskawek Przygotowanie: Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier.  Gdy piana będzie sztywna dodaj mąkę i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 150 stopni(...)się będzie kruszyć, to normalne. Zrób krem: ubij śmietankę, stopniowo dodając mascarpone, cukier i cukier wanilinowy. Tak przygotowanym kremem udekoruj środek bezy, ułóż umyte i przekrojone w pół truskawki i zajadaj się w gronie najbliższych:) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 134

KLASYK! Składniki; 50 dag mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 8 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 50 dag rabarbaru 50 dag truskawek Kruszonka; 10 dag masła 10 dag cukru ok. 20 dag maki pszennej opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robiąc w niej zagłębienie. Podgrzewamy mleko wlewamy je do zagłębienia(...)wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło. W tym czasie foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy , następnie odsączamy z wody. Rabarbar kroimy w kostkę a truskawki jeśli są duże na pół. Gdy ciasto wyrośnie należy je ponownie zagnieść a następnie rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć widelcem i ułożyć na nim osuszone owoce. Całość delikatnie posypujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z figą 148

Składniki : 2 figi garść mix sałat 5 truskawek kilka pomidorków koktajlowych 5 orzechów ser Blue 1/2 kostki Przygotowanie : Umyte truskawki, pomidorki pokroić, jeśli trzeba tak samo postąpić z sałatą Obrane orzechy rozdrobnić, ser pokroić w małą kosteczkę Składniki wymieszać, polać sosem. sos do sałatki : sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki miodu płaska łyżeczka octu balsamicznego- można pominąć, a użyć

Proste Potrawy
Galaretkowiec 151

tortownicy o wymiarach 28 cm          4 galaretki truskawkowe          1 duża paczka biszkoptów         0,5 truskawek          200 ml śmietany 30 procent          1 kubeczek serka mascarpone          barwnik jadalny Pink(...)jest w lodówce biorę ostatnie dwie galaretki rozpuszczam w 500 ml wody i pozostawiam do wystygnięcia ,kiedy już śmietana w cieście się ładnie zetnie wylewam wystudzoną galaretkę i zdobię truskawkami i gotowe ,wstawiam na całą noc do lodówki

Mój Smak
Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince 154

ciosem, skoro regionalność jest trendy i kultywować rodzimą tradycję kulinarną, czyli – kuchnię kaszubską. Z dużą ilością ryb (morze i jeziora), niezbyt dużą ilością mięsa, sporą dawką ziemniaków i kaszubskich truskawek (które kilka lat temu zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych).  Kuchnia kaszubska jest kuchnią dość słodką, co mi bardzo odpowiada;) Raz na jakiś czas będę zamieszczać przepisy na kaszubskie(...)Jabłka delikatnie łagodzą i osładzają placki, nie dominując nad ziemniakami. Szczerze polecam! Ta wersja placków ziemniaczanych w mojej ocenie wygrywa ze wszystkimi innymi. Jedliśmy je popijając domowym kompotem z truskawek kaszubskich prosto z Sierakowic! * kiedyś, będąc nad naszym pięknym Bałtykiem, w Jastrzębiej Górze (to Kaszuby Północne), zatrzymaliśmy się na tydzień u Sióstr Nazaretanek. Oczywiście gotowały genialnie! jak to tylko zakonnice

Posadzone i zjedzone
CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 183

sera białego śmietankowego ( już zmielonego) 4 żółtka 3/4 szklanki cukru sok z 1 cytryny 250 ml śmietanki 1 łyżka żelatyny 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe truskawki do dekoracji płatki kokosowe do dekoracji mięta Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, studzimy. Żółtą galaretkę pokroiłam w kostkę.Ser wrzucamy do miski i dodajemy do niego ubite z cukrem(...)sztywno,dodajemy do sera, mieszamy, troszkę zostawiamy do dekoracji. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, wlewamy do formy, wrzucamy kostki z galaretki a gdy zaczyna gęstnieć wciskamy truskawki, odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Wlewamy truskawkową galaretkę i ozdabiamy według własnej inwencji

harrisa
Back to school - Smoothie bowl 103

Przepyszny i gęsty koktajl z owoców z dodatkiem sezamu i owoców. Coś lekkiego, kolorowego i na pewno dla dzieci sprawdzi się w sam raz. Składniki : * garść truskawek * garść borówek amerykańskich  * banan * pół szklanki soku pomarańczowego * łyżka sezamu * kilka winogron * pół figi  Przygotowanie : Truskawki, borówki i banana zmiksować razem z sokiem pomarańczowym. Koktajl przelać do miseczki. Udekorować sezamem

Magiczne Życie Marty
Back to school - Owocowe szaszłyki z dipem 106

śniadanie bądź przekąskę by choć troszkę umilić powrót do szkoły i wstawanie przed ósmą. Dzisiaj kolorowe szaszłyki z owoców.  Składniki : * ulubione owoce * łyżka jogurtu greckiego  * kilka mrożonych truskawek  Przygotowanie : Owoce ponabijać na patyczki od szaszłyków. Jogurt zblendować z truskawkami. Podawać jako dip do szaszłyków

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania