truskawka - 16921 przepisów (strona:553/1129)

Kruche orkiszowe z truskawkami pod bezową pierzynką 138

dodajemy, łyżka po łyżce, cukier. Tak powstałą bezę wykładamy na surowe ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. Dodatkowo: 3 galaretki truskawkowe kg truskawek 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3,5 łyżeczki żelatyny Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Pokrojone

kulinarnyswiatdomi
Orzeżwiający koktajl truskawkowy z bazylią 128

koktajl i szczerze mówiąc jestem zaskoczona, ponieważ bardzo mi smakował i moim dzieciom również. Bardzo polecam, a ja zapewne zrobię go jeszcze nie raz. Składniki: szklanka truskawek 1/2 szklanki zimnego jogurtu naturalnego 2-3 listki świeżej bazylii łyżeczka soku z limonki (ja dodałam z sok z cytryny) Wszystkie składniki dobrze zmiksować blenderem. Jeśli truskawki są mało słodkie dodać trochę cukru

talerz przyjemności
koktajl truskawkowy 150

Dziś prosty, błyskawiczny, zdrowy i przede wszystkim pyszny koktajl. Taki pamiętam z dzieciństwa... Taki robiła moja mama... składniki: 0,5 kg truskawek 400 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki ok. 1 łyżki cukru kilka listków świeżej mięty Truskawki umyć, odszypułkować, dodać cukier, listki mięty i jogurt, kefir lub maślankę. Zmiksować. Spróbować i ew dodać nieco więcej cukru. Przechowywać w lodówce

6niebo
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 125

możecie użyć tutaj takie jakie chcecie. Częstujcie się! Składniki : * 500g mąki pszennej * opakowanie drożdży instant  * 250ml ciepłego mleka * 100ml masła lub oleju * 2 jajka * pół szklanki cukru * 500g truskawek * łyżka mąki * łyżka masła * łyżka cukru trzcinowego  Przygotowanie : Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać jajka. Ciasto wyrobić z rozpuszczonym masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Ciastem wyłożyć blaszkę(...)powciskać w ciasto pokrojone truskawki. Odstawić na pół godziny. Masło rozetrzeć w palcach  z cukrem i mąką na kruszonkę. Posypać ciasto. Piec 40 minut 1 180 stopniach

Magiczne Życie Marty
Deser z chia oraz zakupy internetowe w Frisco.pl 130

jeden słoiczek 4 i 1/2 łyżki nasion chia - po 1 i 1/2 łyżce na słoiczek 1 białko z wyparzonego jajka 1-2 płaskie łyzki cukru kryształu garść truskawek płatki białej czekolady  Jeśli deser chcemy zjeść po południu to rano musimy już zacząć przygotowania. 1. Wlewamy po 100 ml mleka do każdego słoiczka i wsypujemy po 1 i 1/2 łyżki(...)pamiętając aby mieszać nasionka w mleku przez pierwsze 30 min co jakiś czas. 2. Kiedy nasiona z pęcznieją i utworzy się gęsty pudding możemy przystąpić do tworzenia pianki truskawkowej. Truskawki blendujemy na mus. Białko jajka ubijamy na sztywno pod koniec dosypując 1-2 łyżki cukru. Mieszamy delikatnie z musem truskawkowym. wykładamy porcje na pudding chia i schładzamy chwile w lodówce

Gotowanie...to proste !
Dżem truskawkowy z miętową nutą 91

byłam sama z takim pomysłem, by dodać kropelki miętowe ;)  cóż... :)  tak to jest jak się z dodaniem przepisu zbiera kilka(naście) dni. Składniki: 2 kg truskawek 8-10 łodyg świeżej mięty 1 łyżeczka kropelek miętowych cukier* Sposób przygotowania: Truskawki płuczemy minimum 2 dwóch wodach, odszypułkowujemy i przekładamy do garnka, przesypując je delikatnie cukrem. Pomiędzy owoce utykamy dokładnie umyte

Kolorowy Przepisownik
nalewka z czereśni 1188

Czereśnie to jedne z pierwszych owoców lata są soczyste i słodkie, czyli wprost idealne nadają się do wyrobu, pierwszej w tym roku, owocowej nalewki ( niektórzy próbują uzyskać nalewkę z truskawek, ale moim zdaniem to tylko strata czasu i marnowanie skądinąd smacznych truskawek). Tak więc dziś z samego rana udałem się na pobliski targ, by tam nabyć kilka kilo dorodnych ciemnych

Miód i pieprz
Ciasto ucierane z truskawkami 206

Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 130 g masła niepełna szklanka cukru  3 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 500 g truskawek Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło utrzeć z cukrem a następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając.  Mąkę(...)białka.  Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.  Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (jest go dość mało, ale urośnie podczas pieczenia).  Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pół.  Układać ściśle na wierzchu, przepołowieniem do góry.  Wstawić do piekarnika na około 45-50 minut (do suchego patyczka

Sto kolorów kuchni
Nana Icecream czyli wegańskie lody bananowe 182

nanaicecream. Postanowiłam sprawdzić cóż to takiego. Okazuje się, że to świetne zdrowe lody, które w wersji mocno uproszczonej zrobimy już z 2 składników. PRZEPIS 2 zamrożone banany borówki i truskawki Warstwa 1: jogurt naturalny z chia Warstwa 2: banan + borówki Warstwa 3: banan + truskawki Warstwa 2 i 3: zblenduj składniki :) Gotowe! SMACZNEGO!!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu

Tetiisheri
Dżem truskawkowy 129

przygotowanie ich w tradycyjny sposób, więc zamiast smażenia wybieram gotowe zagęszczacze. Wykorzystuję je nie tylko do słodkich obiadów, ale także do kremów i ciast.   Składniki: 2 kg truskawek 2 opakowania konfitur-fix 1 kg cukru 1 cytryna Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a także nadpsute owoce. Kroimy na mniejsze kawałki lub rozbijamy je tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy cukrem

Kuchnia w czekoladzie
CIASTO Z TRUSKAWKAMI, BUDYNIEM I BEZĄ 103

ciasto: 200 g mąki tortowej 50 g cukru 200 g masła (zimnego) 1  jajko nadzienie: 1000 g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń 60 g śmietankowy z cukrem 500 ml mleka beza:  4 białka w temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę(...)pieczenia i obciążamy np grochem. Całość pieczemy 15 minut następnie usuwamy folię i pieczemy do zrumienienia kolejne 15 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie gotujemy budyń. Truskawki kroimy w grube plastry, posypujemy cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i mieszamy. Pod  koniec pieczenia ciasta zabieramy się za bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, dodajemy cukier, cały czas

KuchcikoweLove
Biszkoptowe z truskawkami 94

Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 600 g truskawek cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce myjemy i odszypułkowujemy. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę(...)Odmierzoną porcję mąki, przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masy, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie drewnianą szpatułką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), przelewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok 55 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Biskwity z truskawkami i bitą śmietaną 192

jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól himalajska szczypta Nadzienie: 350 ml kremówki 35% 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru truskawki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dosypywać stopniowo przesiane(...)cukrem pudrem. Pozostawić do ostudzenia. Nadzienie: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimne "biszkopty" nadziać bitą śmietaną i dodać truskawki pokrojone w plasterki. Przed podaniem na wierzchu oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja klik

Ala piecze i gotuje
Kompot truskawkowo - czereśniowy 93

Kompoty rzadko goszczą w moim domu, ale koniec sezonu na truskawki i początek czereśni to najlepszy czas na kompot owocowy, pyszny, idealny na zimno i na ciepło. Za dwa dni początek lata, warto więc przygotować więcej tego popularnego napoju, nie tylko wśród najmłodszych. Bez wątpienia to jedno z tych najsmaczniejszych, kulinarnych wspomnień z dzieciństwa!  Kompot truskawkowo - czereśniowy Składniki(...)truskawek 300 g czereśni cukier do smaku około 1,5 l wody Przygotowanie: Owoce myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą Gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy do smaku cukier lub miód. Podajemy na ciepło lub na zimno. Można podac zimny kompot z listkami świeżej mięty lub kostkami lodu, będzie wtedy dodatkowo orzeźwiający

Moja smaczna kuchnia
Nalewka truskawkowa 56

razem postawiliśmy na wersję korzenną. Anyżu dostarczyła nam firma  Skworcu    Składniki 1 kg truskawek 200 g cukru 1 laska kory cynamonu 4 gwiazdki anyżu 2 goździki 250 ml wody 250 m spirytusu   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem i dodajemy przyprawy. Słoik umieszczamy

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania