Składniki (na 1 porcję) - 10 truskawek (ok. 150 g), - ½ ogórka szklarniowego (ok. 55 g), - ¼ szklanki wody (ok. 60 ml). Sposób przygotowania 1. Miksujemy truskawki z ogórkiem i wodą. Koktajl jest bogaty w - witaminę C, które jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 265 ml Energia: 49,2 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKolejny pomysł na kiwi, tym razem domowy kisiel z kiwi, a tu maj i powinnam pisać o truskawkach. Niestety, te dostępne obecnie są drogie i średnio smaczne. Czekam na lepsze, bo kocham truskawki. Zagoszczą one wraz z borówkami, o ile już je dostanę, na moim torcie urodzinowym za 3 tygodnie. Już nie mogę się doczekać :) Co do przepisu, nic dodać
Anioszek w kuchniuprzejmości KUKBUK Wraz z Anią z Ania Gotuje i Joanną z Różowej kuchni miałam przyjemność wykonać trzy smakowe kombinacje dżemów. Kiwi z cytryną, gruszka z fenkułem i limonka oraz truskawki z wanilia i biała czekoladą. Wszystkiemu przypatrywał się z kamerą Big Fat Dad czyli Mariusz. I co Wy na to? brzmi dobrze? a jak smakuje! Poniżej zapraszam na zdjęcia(...)szczęście przygotować ten dżem. Jest wart zachodu! słodycz gruszki, kwaśność limonki i świeżość fenkułu! dla mnie bomba! Podglądałam też innym blogerów przy pracy :) Tarłam czekoladę do dżemu z truskawkami i wanilią. Rozkoszny smak! A oto efekt końcowy!!! Zadzierzgałam nowe znajomości :) fot. dzięki uprzejmości KUKBUK Pojadłam pyszności :) fot. dzięki uprzejmości KUKBUK Blaty uginały się od warzyw i owoców
Dzieje kuchennej Wiewiórydobrze ,że zimową porą istnieją mrożonki. To dzięki nim, możemy poczuć trochę lata w pochmurne dni. Dlatego dziś proponuję Wam słoneczny i pyszny koktajl. Połączenie truskawek, świeżo wyciskanego soku z pomarańczy to nieoczywiste połączenie. Częściej łączymy je z malinami lub bananami. Polecam jednak poeksperymentować bo wyniki będą zaskakująco PYSZNE! POTRZEBUJEMY: 3 garście truskawek (mogą być mrożone) sok wyciśnięty
WYSPA SZCZĘSLIWAsię ustach. Delikatnie waniliowy, na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Trochę jest z nim zachodu, ale uważam, że warto go upiec. Dla koloru i aromatu do rabarbaru dodałam jeszcze parę truskawek. Przed podaniem proszę posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony delicious magazine). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)proszku 3 jajka 2 żółtka 100g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 360g obranego i pokrojonego rabarbaru (ja użyłam 300g rabarbaru i 60g truskawek) 50g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy, możemy pominąć, dodaje ładnego koloru) 2 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
Mała CukierenkaSkładniki na 4 porcję 700 g mrożonych truskawek 1 banan 500 ml kefiru cukier do smaku listki mięty Przygotowanie Truskawki rozmrozić, wrzucić do kielicha blendera, dodać pokrojonego banana, wlać kefir, dodać trochę cukru do smaku. Wszystko zmiksować. Przelać do szklanek ozdobić listkami mięty Na zdrowie
KukuleczkiMoje zapasy truskawek w zamrażarce powoli się kończą, a przyczynił się do nich własnie ten koktajl :) Składniki mleko migdałowe 1 szklanka 1 szklanka truskawek 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie. Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe
Kukuleczkigalaretka arbuzowa bądź truskawkowa Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 50 ml mleka 1 łyżka cukru pudru (pominęłam) Dodatkowo: ok 250 gr truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt kakaowy: Białka ubić z cukrem,dodać żółtka. Ze szklanki mąki odjąć 2 łyżki i w to miejsce dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Do masy jajecznej(...)arbuzową, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietanowej. Przykryć białym biszkoptem z makiem. Docisnąć. Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone w plasterki truskawki i zalać galaretkami.Schłodzić w lodówce,najlepiej przez
Niespełnione zdolności kulinarnekomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 375 ml wody 1 banan 1 jabłko 250 g truskawek cytryna Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki brązowego cukru Wodę zagotować, dodać kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez około 20 minut, zdjąć z ognia(...)odłożyć do wystudzenia. Owoce umyć, jabłka, banany i truskawki pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Do jogurtu dodać cukier i olej rzepakowy, dokładnie połączyć. Przestudzoną kaszę podzielić na dwie części, wyłożyć na talerzach, na wierzch wyłożyć sałatkę owocową, całość udekorować sosem jogurtowym. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji
Domowa cukiernia Ewysposób potrafi podbić serca tych, którzy wcześniej z niechęcią patrzyli na ten rodzaj mięsa. Wątróbka z owocami – tym daniem spróbujemy Was przekonać do podrobów. Połączymy ją z morelami, truskawkami, które skąpiemy w winie. Nie zabraknie miodu, który doda słodyczy a pureé z kalafiora znakomicie wypełni całość. Wątróbka z owocami i pureé z kalafiora Wątróbka z reguły traktowana jest jako(...)wielu garnków, co jest dodatkowym atutem. Mięso zostało przyprawione jedynie solą i pieprzem, a cały aromat pochodził z rozmarynu, w którym było marynowane. Dodatkowego smaku dostarczyły podpieczone morele i truskawki, które zniwelowały nudę. Czerwone wino, ocet i miód dopełniły smak. Wątróbka z owocami została podana z pureé z kalafiora. Ponieważ jego smak nie jest bardzo wyraźny całość tworzyła zgraną kompozycję
Ciasna KuchniaWielkimi krokami zbliżają się wakacje, na straganach pojawiają się długo wyczekiwane letnie owoce. Dla mnie oznaką zbliżającego lata są rabarbar i truskawki. W zeszłym roku postanowiłam przechytrzyć zimę i zamroziłam te owoce. Jako, że sezon się zbliża, zapasy uświetniły ciasto jogurtowe. Ciasto możecie przygotować oczywiście ze świeżych owoców! Uwaga, znika w baardzo szybko :) Do ciasta poleca się lemoniada rabarbarowa. Czego(...)owoce (szczególnie mrożone) mogą puścić wodę, dlatego czas pieczenia może się wydłużyć! Warto sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest w środku upieczone. Ciasto jogurtowe skradło nasze serce. Dzięki rabarbarowi i truskawkom, przez chwilę poczułyśmy się jak na wakacjach. Ciasto można piec przez cały rok, wykorzystując owoce mrożone lub owoce sezonowe. Pyszne będzie również z jabłkami i cynamonem. Warto eksperymentować :) Skusicie
two broke sistersSkładniki: ( na 4 koktajle) truskawki (400g), dobrze dojrzałe mango (2 sztuki), kiwi (3 sztuki). Przygotowanie: Owoce umyć, obrać i zblendować - truskawki, kiwi i mango w osobnych pojemnikach. Nakładać do szklanek powoli by kolory się nie wymieszały, najlepiej zrobić to łyżką
W kuchni u Monikitrzciny cukrowej, syrop klonowy). Moja niegdyś ulubiona czekolada firmy M**** z nadzieniem o smaku truskawkowym składa się głownie z cukru (około 53%) i tłuszczu roślinnego (około 36%). Truskawek jest tam bardzo mało (około 0,20%). Składniki cukier tłuszcz roślinny serwatka w proszku tłuszcz kakaowy odtłuszczone mleko w proszku miazga kakaowa odtłuszczony proszek jogurtowy (2,8%) tłuszcz mleczny emulgator(...)lecytyna sojowa) glukoza pasta z orzechów laskowych maltodekstryna aromaty truskawka (0,18%) regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Oczywiście odkąd poznałam smak domowej czekolady, ta z nadzieniem już nie jest ulubioną. Po dokładnym przeczytaniu składu nawet nie chcę jej oglądać, od samego patrzenia bolą mnie zęby ;) Teraz spójrz na składniki domowej czekolady :) Składa się z trzech produktów. Domowa czekolada Składniki olej kokosowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSkładniki: 15 mrożonych truskawek 2 garście świeżego szpinaku 1/2 cytryny 1/2 łyżki miodu 2 łyżki siemienia lnianego 150 ml wody Truskawki wrzucamy do blendera żeby nam się trochę rozmroziły (jeśli macie mocny blender miksujcie całkowicie zmrożone). Następnie dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny, resztę składników i miksujemy na gładką masę (Jeśli będzie za gęste można dolać więcej wody). Smacznego
Moje-pitraszeniemoje ukochane gruszki. Choć moja grillowana gruszka z czekoladowo-lodowym nadzieniem nie jest najbardziej fotogenicznym daniem, to smak rekompensuje wszystko. Spróbujcie. Do przygotowania tego deseru użyłam mleczną czekoladę z truskawkami i malinami EkoFlorka. Polecam Wam ją szczerze, bo jest pyszna. Nie tylko w deserze, ale od tak po prostu. Grillowana gruszka z czekoladowo-lodowym nadzieniem Grillowana gruszka z czekoladowo-lodowym(...)higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 porcje) 1 słodka i miękka gruszka 3 kostki czekolady - polecam mleczną czekoladę z truskawkami i malinami EkoFlorka 2 gałki czekoladowych lodów niezbędna będzie również patelnia grillowa Przygotowanie Gruszkę dzielimy na dwie części, usuwamy ogonek i gniazdo nasienne (tworząc wgłębienie). Lekko nacinamy spód każdej połówki
Słodkie okruszki