truskawka - 16921 przepisów (strona:565/1129)

LETNIE CIASTO z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANA:) 119

proszek do pieczenia , SKŁADNIKI MASA:)   2 szt galaretki truskawkowej 0,5 l kremówka , 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem powoli dodawać do jajek(...)Bita śmietana:zimną kremówkę przelać do wysokiego garnka i ubić na sztywno,dodać cukier puder i śmietan fixy i chwilkę ubić.Wyłożyć na zimny biszkopt,poukładać przekrojone truskawki..Zalać tężejącą galaretką truskawkowa.Ja rozpuściłam 2 galaretki w 2,5 szkl wody:) SMACZNEGO Z okazji DNIA DZIECKA

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasta bez pieczenia 187

Ciasta na zimno- bez pieczenia Ciasto Kinder cuntry Cytrynka z jabłkiem Ciasto grysikowe z truskawkami Ciasto adwokat- bez pieczenia Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno na serkach homogenizowanych  Sernik z musem truskawkowym 3 bit Ciasto bananowe Jabłecznik z bitą śmietaną

Aga w kuchni
Cepeliny z mięsem 186

Cepeliny z mięsem Cepeliny, kartacze czy też pyzy, jak zwał tak zwał. Różnią się kształtem, wielkością i według mnie tylko tym. Pierwszy raz jadłam cepeliny na tułaczce zarobkowej. Zbierając truskawki z wieloma nacjami z całej Europy i nie tylko, zetknęłam się z wieloma nowymi smakami. Cepeliny były bardzo często przyrządzane przez Litwinów. Nic dziwnego, cepeliny vel kartacze to potrawa pochodzenia(...)litewskiego, która na stałe zagościła w kuchni regionalnej północno -wschodniej Polski. Pochodzę ze Szczecina. Zbierając truskawki w Skandynawii, nawet przez myśl mi nie przyszło, że kiedyś zamieszkam we wschodniej części Polski, gdzie kartacze na stole, są czymś powszednim. Wtedy patrząc na moje koleżanki Litwinki, które szybko i zręcznie przygotowywały cepeliny, wydawało mi się to bardzo proste. Dopiero, gdy sama zaczęłam

na moim stole...
CZEKOLADOWY PUDDING Z TAPIOKI 83

się odstresować? Oczywiście deserem. SKŁADNIKI: 400 ml mleka 1/3 szkl tapioki 1 łyżka syropu klonowego 3-4 kostki czekolady (u mnie gorzka z pomarańczą) banan truskawki A jak to zrobić: W rondelku z grubym dnem podgrzać mleko. Wlać syrop klonowy i wsypać tapiokę. Wymieszać i zgotować. Rondelek przykryć przykrywką i gotować całość około 20 - 25 minut. Od czasu do czasu(...)kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste, oznacza to, że deser jest prawie gotowy. Na koniec dodać kawałki czekolady i energicznie wymieszać łyżką. Przełożyć do pucharków i udekorować plastrami banana i truskawkami. Można użyć innych ulubionych owoców

Kuchnia w opałach
Niedzielna rozpusta 123

Zostało mi troszke truskawek z wczorajszego budyniu z kaszy jaglanej, także dziś zrobiłam dla niej i dla niego takie oto śniadanie, omlet czekoladowy z płatkami jaglanymi, serkiem białym i owocami.  Boziuuu aby to kiedyś zostało mi dobrze wynagrodzone :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki płatków jaglanych 5 łyżek mleka  łyżka miodu 1 banan 2 łyżki serka białego 2 łyżki(...)rozgniecionego banana. Po zmieszaniu dodaję delikatnie do białek. Smażę z obu stron kilka minut. Serek biały mieszam dokładnie z jogurtem. Polewam gotowy omlet, dodając ulubione owoce, ja zblendowałam truskawki

Bike By Life
Zapiekana chałka z sosem truskawkowym 166

cztery pory roku Zosi Cudny.     Składniki:   2 jajka chałka 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier puder 3 łyżki masła Sos truskawkowy:   250 g truskawek (mama używała mrożonych, wcześniej je rozmroziła) 2 łyżki cukru     Przygotowanie:   Truskawki z 2 łyżkami cukru, podgrzewamy, kilka minut. Potem miksujemy je. Jajka mieszamy z mlekiem i cukrem

Lili w kuchni
tort ze Świnką Peppą 93

więc dwoma rodzajami kremów na bazie bitej śmietany- truskawkowym i lekkim cytrynowym kremem na bazie lemon curdu. Do zrobienia nadzienia truskawkowego użyłam domowej własnej roboty konfitury z całymi truskawkami, a same truskawki zatopiłam w kremie cytrynowym dla przełamania smaków. Wierzch ozdobiłam masą cukrową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mus czekoladowy 144

lekko wystudzoną rozpuszczoną czekoladę. Dobrze wymieszać za pomocą łyżki (można mikserem, ale na najwolniejszych obrotach). Przełożyć do pucharków ozdobić wedle uznania. W moim przypadku były to wiórki czekolady i truskawki (każdą truskawkę zanurzyłam do 1/3 wysokości w roztopionej czekoladzie

Amatorka kuchenna
Walentynkowy torcik czekoladowy z truskawkami 101

Pyszny czekoladowy biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i obowiązkowo truskawki. Taki torcik na Walentynki sprawdzi się na pewno. Częstujcie się! Składniki : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej * 2 łyżki kakao * pół szklanki cukru * łyżeczka proszku do pieczenia * 500ml kremówki * 200g serka mascarpone  * słoiczek dżemu wiśniowego * 2 łyżki soku z cytryny * truskawki i czekolada do dekoracji Przygotowanie : Ubić jajka

Magiczne Życie Marty
Walentynkowe serduszka 118

Walentynkowe serduszka. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to ciasteczka sprawią bliskim ogromną radość.   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 jajko cukier bita śmietana truskawki  Rozmrażamy ciasto francuskie. Foremką w kształcie serca wykrawamy ciasteczka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 5 minut. Ostudzone serduszka przekładamy bitą śmietaną i truskawkami

Pyszności Słodkości
Kruche Walentynkowe serduszka 154

mąki pszennej 3-4 żółtka (ugotowane i przetarte) Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 90 g białka 200 g cukru Galaretka owocowa: 250 g mrożonych malin lub truskawek 25 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 30 g cukru Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Powycinać(...)masy uformować wałeczki i ręcznie ułożyć je po obwodzie. Piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut. Odstawić do wystudzenia na kratce. Żelatynę moczyć w wodzie. Maliny lub truskawki odparować w garnku na niewielkim ogniu, dodać cukier. Garnek zdjąć z palnika i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Kiedy galaretka zacznie nam lekko gęstnieć należy ją wylać

Świat Ciasta
Brownies babeczki walentynkowe 180

czekolady, u mnie 70% kakao 250 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka nescafé 3 jajka, 100 g mąki 50 g zmielonych migdałów Truskawkowe serca 500 g mrożonych truskawek 50 g cukru 6 listków żelatyny lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku Krem truskawkowy 300 ml śmietanki, u mnie 39% 200 ml truskawkowej galaretki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)175ºC i piecz przez 20 minut. Babeczki powinny być lekko wilgotne w środku. Wyjmij i ostudź. Przygotuj nadzienie i galaretkę. Namocz żelatynę w zimnej wodzie (20 minut). Zasyp truskawki cukrem i zagotuj. Zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sito. Podgrzej jeszcze raz i dodaj odciśniętą żelatynę. Zamieszaj i wylej na foremkę o wielkości 15 cm x 20 cm. Zachowaj

codojedzenia
Proteinowy koktajl idealnie przedtreningowy 120

Składniki (porcja około 400kcal): 70g bardzo dojrzałego banana 40g surowego buraka (obranego) 20g otrębów owsianych firmy Kupiec 10g uprażonych wiórek kokosa 60g twarogu sernikowego President (5% tłuszczu) 100g mrożonych truskawek 20g    odżywki białkowej bananowo-śmietankowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional szklanka ciepłej wody (ułatwi nam to miksowanie mrożonych truskawek) 0,5 szklanki mleka Sposób przygotowania: Wrzucamy wszystkie składniki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Lody truskawkowe. Bez laktozy 61

Lody truskawkowe Składniki: 1 puszka mleka kokosowego  truskawki agawa Umyte truskawki przełożyłam do miski, dodałam mleko kokosowe i agawę. Następnie zmiksowałam wszystkie składniki za pomocą miksera. Masę lodową przelałam do pojemniczków i wstawiłam do zamrażarki

nietadieta