miesiąca :P JA: Nie o to mi chodziło;/ ON: No wiem... A na ten dzień deser truskawkowy, COŚ NA OSŁODĘ JAK PANOWIE ZAPOMNĄ O NAS 250g mascarpone 3 żółtka truskawki 200g 3łyzki cukru pudru Miksujemy żółtka z cukrem, na puszysta masę, dodajemy po troszku serek i nadal miksujemy do uzyskania konsystencji pożądanej Na przemian dodajemy masa-truskawki -masa
Kuchcikowoasi...Kawałek mniebudynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200g masła masa śmietanowa : 0,5l śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka pomarańczowa 2 łyzki c.pudru dodatkowo owoce, ja miałam mrożone truskawki , maliny Przygotować masę budyniową. Część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami, Gotować jak normalny budyń . Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. przełożyć drugą warstwą biszkoptu(...)szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę.wyłożyć na to owoce , ja miałam truskawki, maliny Wstawić do lodówki na to po zastygnięciu masy nałożyć lukier plastyczny tak jak w przepisach wcześniejszych
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieprzygotowania deseru nadała się Liliana D20 z Tupperware * 4 galaretki w różnych kolorach (truskawkowa, wiśniowa, rubinowa, cytrynowa) * owoce w dowolnej ilości , ja użyłam kilka truskawek, wiśni, jabłko * 50ml śmietany 30% najlepiej President - mam ją sprawdzoną Galaretki rozpuszczać pojedynczo , w 200-250 ml wody wrzącej , dobrze rozpuścić . W naczyniu poukładać np. truskawki+ wiśnie w zalewie jak ja, nawet trochę syropu wlałam
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieroztopionego szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 jajka NADZIENIE - SER: 250 g sera białego chudego lub półtłustego (kupuję ten w Biedronce) 3 łyżeczki cukru z wanilią DODATKOWO: 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) 1 łyżka cukru 2 łyżeczki Syropu Truskawkowego migdały w płatkach uprażone na suchej patelni Wykonanie: Jajka umyłam i wyparzyłam pod wrzącą wodą. Dwa jajka(...)czasami robię. Ciasto odstawiłam i zabrałam się za ser. Do dzbanka blendera włożyłam kostkę sera białego, wsypałam cukier i wszystko porządnie zmiksowałam . Miskę z serem odstawiłam. Rozmrożone wcześniej truskawki zmiksowałam, wlałam do rondelka, wsypałam cukier i podgrzewałam do momentu, w którym mus lekko zgęstniał, na koniec wlałam syrop i wymieszałam. Rondelek odstawiłam. Na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto i smażyłam
Blondynka Gotujekostkę sera białego i do dzieła! Składniki na 2 osoby: 200 g makaronu czekoladowego (połowa opakowania) 250 g sera białego (1 kostka) ok. 50 ml śmietanki kremówki 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) 1 garść jeżyn (użyłam mrożonych) 1 garść jagód (użyłam mrożonych) migdały w płatkach cukier sok z cytryny Wykonanie: Makaron ugotowałam w lekko posłodzonej wodzie. Owoce wcześniej rozmroziłam. Truskawki
Blondynka Gotujeczerwonego truskawkowego soku kubuś pysio lub inny 2 budynie śmietankowe 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka truskawkowa Ponadto: opakowanie delicji połówki truskawek galaretka truskawkowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie nawilżyć go zimna przegotowaną wodą. Na soku ugotować budyń tak samo jak napisane jest na opakowaniu lecz z większą ilością cukru(...)truskawkowego będzie już przestudzona ułożyć na niej delicje. Ubić śmietanę na sztywno wraz z dodatkiem galaretki rozprowadzonej w ciepłej wodzie lekko przestudzonej. Śmietanę wylać na delicje następnie ułożyć połówki truskawek następnie zalać je pozostałymi galaretkami
Pychotkaaaoleju rzepakowego ok. 90ml wody 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: mały pojemnik jogurtu naturalnego kilka rozmrożonych truskawek lub inne świeże owoce miód Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Ciasto ma być gęste jak śmietana. Na rozgrzaną gofrownicę nakładać porcjami ciasto. Piec kilka minut. Upieczone(...)gofry ułożyć do góry, aby „odparowały” inaczej zrobią się gumowe. Na koniec polać je jogurtem naturalnym, ułożyć truskawki i polać odrobiną miodu. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjajka, 5 sztuk cukier, 1.5 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie 16g mąka pszenna, 3 szklanki olej, 1 szklanka proszek do pieczenia, 2 lekko kopiaste łyżeczki owoce, mogą być świeże truskawki, agrest itp, lub brzoskwinie z puszki Przygotowanie Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Masa musi być dość długo ubijana. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąkę przesianą z proszkiem(...)olej. Na samym końcu do zmiksowanej masy dodajemy jogurt, miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy owoce. Jeśli chcemy dodać truskawki to przecinamy je na połowę, kładziemy zawsze przecięciem do góry inaczej wyjdzie zakalec. Brzoskwinie kroimy w ósemki. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180st, do "suchego patyczka
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ciasto francuskie, 1 opak jogurt grecki, 300ml jajka, 2 szt cukier, 100g cukier waniliowy, 2 łyżeczki truskawki, 300g Przygotowanie Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180st, aż nabierze złotego koloru, około 20 minut. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Truskawki układamy na ciasto, zalewamy masą jogurtową. Pieczemy w temperaturze
Gotowanie moimi oczamiprzygotowania dżemów od kilku używam środka żelującego do konfitur i dżemów. Taki dżem robi się szybko, ma intensywny kolor, owoce się nie rozpadają. Składniki: 2 kg świeżych truskawek 2 opakowania środka żelującego do konfitur i dżemów 600gram cukru Sposób wykonania: Tryskawki umyłam, obrałam z szypułek, pokroiłam na mniejsze kawałki. Dokładnie wymieszałam w garnku z dodatkiem środka żelującego,podgrzałam. Dodałam cukier(...)zagotowałam. Truskawki gotowałam przez około 2 minuty, po czym wyłączyłam ogień i mieszałam przez chwilę dopóki nie zniknęła piana która wytworzyła się podczas gotowania. Dżem nakładałam do wcześniej wyparzonych słoików,zakręciłam i postawiłam do góry dnem żeby wystygły. Z podanej porcji wyszło mi 7 ćwiartkowych słoiczków
Darcia w kuchniskładniki: 600 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 250 g świeżych truskawek śmietana do polania Sposób wykonania: Ugotowane, zimne, zmielone ziemniaki wyłożyć równo w misce, farsz podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i rozdzielić na 3 pozostałe. Do pustej części wsypać mąkę ziemniaczaną. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć, na każde nałożyć niedużą truskawkę formować kule
Darcia w kuchniskładniki na 4 porcje Składniki: 2 garście rukoli 1 dojrzała mango 200 gram truskawek sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz składniki sosu połączyć w jednolitą masę Sposób wykonania: Na talerze rozłożyć rukolę, pokrojone mango w kostkę i truskawki w ćwiartki. Polać sosem. Podawać
Darcia w kuchnistronę smakjezyka.pl . "Klasyczna panna cotta z kokosowo-truskawkowym musem" Składniki: 500 ml tłustej śmietany 150 g cukru pudru 3 płatki żelatyny 1 laska wanilii około 20 truskawek (u mnie mrożone) 8 łyżek mleczka kokosowego light Przygotowanie: Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 minut. W tym czasie do garnuszka z grubszym dnem wlewamy śmietanę, dodajemy ziarna(...)truskawkowy mus. Panna cottę wstawiamy do lodówki do stężenia (na około 4-5 godzin). Przed podaniem przygotowujemy mus. Do misy blendera wlewamy mleczko kokosowe i wkładamy na wpół rozmrożone truskawki. Całość miksujemy. Mus wylewamy na wierzch deserów. Podajemy. Smacznego Ten i wiele innych ciekawych włoskich przepisów znajdziecie w darmowym ebook'u, o którym wspominałam Wam wcześniej. Zapraszam
Słodkie okruszkidomieszką przepysznego miodu z lipy i kwiatów lawendy.Co za zapach,a smak...!!! 2 litry wody 50 dag..cukru trzcinowego 1 kg.truskawek 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżka kwiatów lawendy ***************************** Truskawki płuczemy,szypulki usunąć,osuszyć.Zagotować syrop z wody i cukru, gotować do jego rozpuszczenia.Do truskawek dodać lawę de i delikatnie wymieszać.Owoce włożyć do wyparzonych słoiczków ,do połowy i zalać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizrobienia. 1 Kg.truskawek 4 łyżki soku z cytryny 1 szkl.cukru 2płaskie łyżki mąki ziemniaczane 1 płaska łyżka żelatyny *************************************** Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody,odstawić do na pęcznienia.Truskawki myjemy,usuwamy szypułki,przekroić na połówki.Wkładamy do rondla.Chwilę je dusimy na maleńkim ogniu,zasypujemy cukrem,podgrzewamy pod przykryciem ,aż puszczą sok.Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody.Doda(...)gotujących się truskawek .Pogotować chwilę i wyłączyć.Dokładamy napęczniałą żelatynę,mieszany delikatnie parę chwil,aż się rozpuści.Wlewamy do wyparzonych słoiczków,zakręcamy i odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak do całkowitego wystudzenia
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki