uwielbiam! Spróbujcie sami... Składniki na ciasto; 30 dag białego sera 1/3 szklanki maki 1/3 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru Składniki konfitury; ok.40 dag truskawek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru żelującego olej do smażenia Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Truskawki obrac, umyć
Radość kipiąca uśmiechem.sera białego twarogowego (u mnie półtłusty) ½ szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 1 jajko 1 łyżka cukru lub innego słodzidła (do smaku) 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka truskawek lub inne świeże owoce (poza sezonem mogą być mrożone) Przygotowanie: Do miski dodać ser, jajko i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać płatki owsiane i jogurt naturalny(...)Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem lub silikonowej foremki. Na wierzch ułożyć truskawki lub inne owoce, które lekko wcisnąć w masę serową. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówbyć mleko jakiekolwiek i będzie równie pyszny. Składniki: dwie porcje 1/ 3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego ,migdałowego u mnie 0,5 kubeczka jogurtu naturalnego 300 g truskawek 1 łyżka cukru ,u mnie bez cukru Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą . Przesypujemy do garnka,dodajemy mleko lub wodę i gotujemy na małym ogniu około(...)minut pod przykryciem. Ugotowaną kaszę miksujemy z truskawkami i jogurtem naturalnym na gładki mus .Jeśli jest za gęsty dodajemy więcej owoców lub jogurtu.Wstawiamy do lodówki ,podajemy zimny . Pomysł z Kwestia Smaku – dziękuję
Ladylaura.sobie zrobić bombę witaminową pełną zdrowia w domowym zaciszu. Wystarczy kilka składników i mamy deser bez wyrzeczeń ...na zdrowie! Składniki maślanka dobrze schłodzona garść daktyli garść żurawiny suszonej daktyle truskawki listki mięty lub bazylia Łyżkę nasion zalej w szklance zimną wodą, tak aby napęczniały. Mniej więcej pół szklanki wody. Do blendera o dużej mocy wrzuć umyte truskawki, suszoną żurawinę
Z Kuchni Do Kuchniwlać mleko i olej. Wymieszać na gładką masę. Formę o wymiarach 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Każdą truskawkę od strony szypułki zamoczyć w mące i tą stroną od mąki włożyć do ciasta. Kruszonka – masło, mąka, cukier, szybko zagnieść rękoma formując kruszonkę. Na koniec dodać płatki migdałowe
Kuchnia Pokoleńbezy na kilka godzin, by spokojnie wystygły. Przybranie: 100ml śmietany 30-36% 25g bezpestkowego niskosłodzonego dżemu malinowego 50g kwaśnej śmietany 12% (ja użyłam jogurtu naturalnego) 400g owoców - malin, truskawek, borówek amerykańskich, jeżyn etc. Do miski wlewamy śmietankę i dodajemy dżem, ja użyłam marmolady z dzikiej róży, masę ubijamy do momentu, gdy będzie tworzyć miękkie "górki". Nie ubijajcie jej zbyt(...)długo, gdyż może się rozwarstwić. Dodajemy śmietanę lub jogurt, tak jak zrobiliśmy to my. :) Na talerzu układamy bezę, do środka gniazdka wkładamy pokrojone owoce - my użyliśmy truskawek i granatów - na to dodajemy kilka łyżek śmietany i resztę owoców. Całość można posypać cukrem pudrem, kakao lub wiórkami czekolady. Smacznego
Cooking MonsterPrzepis zainspirowany klasycznym brytyjskim deserem. W mojej wersji pojawił się też ukochany banan. :) Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod naszą rodzimą kruszonką. Wariantów jest mnóstwo - z rabarbarem, truskawkami, śliwkami... jednak moją ulubioną jest wersja jabłkowo-bananowa. Jest smacznie i całkiem zdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej(...)pociemniałe banany. Nie ważcie się ich wyrzucać (!) - lepiej zróbcie te pyszności. Crumble można przygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco
Cooking Monsterszklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 70 dag, galaretka agrestowa 2 opakowania jajka, olej, cukier, cukier wanilinowy, skórka starta z cytryny utrzeć wszystko mikserem z 4 minuty na dużych obrotach do spienienia do masy wsypać budyń(...)mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na jednolite ciasto forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia - do blaszki dać ciasto, na wierzchu gęsto poukładać połówki truskawek lekko je wciskając w ciasto, piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej
W Mojej Kuchni Lubiębyło ; ) Białkowe, zdrowe naleśniki z mąki owsianej z dodatkiem waniliowego białka. Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel „Fit Słodkości". Ja swoje zajadałam z jogurtem naturalnym i naszymi polskimi truskawkami. Musicie wypróbować! : ) Składniki: (na 6-8 sztuk) 2 białka 1 szkl mleka migdałowego 2/3 szkl mąki owsianej * 1 1/2 łyżki oleju kokosowego 2 miarki białka waniliowego (można pominąć) szczypta soli(...)nachodziło zapachami lodówki). Po tym czasie naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. U mnie jogurt naturalny i truskawki :) Smacznego! * mąkę owsianą można kupić lub zrobić samemu. Wystarczy zmielić tradycyjne płatki owsiane na gładki pył. Można w malakserze, blenderze, a nawet w młynku do kawy
Nastoletnie Wypiekaniekasza jaglana na mleku migdałowym z truskawkami (w środku) i przecierem jabłko-mango ~ Wieki nie jadłam kaszy jaglanej! Jakoś o niej zapomniałam...nie wiem jakim cudem, bo uwielbiam jaglankę. Nie mogło dzisiaj zabraknąc w niej truskawek, które oczywiście ostatnio jem na kilogramy ♥ Dodatkowo przecier jabłko-mango, który jest po prostu idealny! :o ♥ Możecie kupić go na stronie alfa-koszyk.pl
breakfast of dreamsmąki 300g serka homogenizowanego waniliowego 70g cukru 3 jajka L 1/2 szklanki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania budyniu waniliowego (razem 80g) 500g truskawek cukier puder 1. Serek, cukier, cukier waniliowy, jajka i olej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy, ponownie miksujemy do dokładnego połączenia składników(...)Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Z truskawek usuwamy szypułki, wykładamy je na wierzch masy (większe przekrawamy). 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Szefowa kuchnibezglutenowych możesz pozbyć się także glutenu. Owsianka wyszła gęsta i kremowa z wyraźnym smakiem tahini , który dodatkowo wzbogaciłam posypując ją jeszcze ziarnami sezamu. Dodatki w postaci banana i truskawek urozmaiciły tą smakowitą miseczkę i nadały jej słodyczy. Składniki (1 porcja): 40 g płatków owsianych 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka bio tahini (Primavika) szczypta stewi(...)łyżeczka ziaren sezamu truskawki, banan Przygotowanie: Płatki zalej 100 ml wrzątku i odczekaj aż napęcznieją. Następnie przełóż je do garnka, zalej mlekiem, dodaj stewię i masło sezamowe. Gotuj ok. 5 minut. Przełóż do miseczki, dodaj owoce i posyp sezamem
Zdrowie na języku :Pktóry znajdziecie tutaj polecam gorąco-tylko uważajcie bo ciężko się oprzeć żeby nie zjeść całego na raz ....mniam... Składniki: 55 g masła 110 g cukru 3/4 szkl. zmiksowanych truskawek(ok 170ml) 2 jajka +jedno żółtko PRZYGOTOWANIE: Najpierw stawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą,bo ten krem robimy na parze. zaczynamy od masła,jak się rozpuści(...)dajemy cukier(cały czas mieszając,)dodajemy zmiksowane truskawki,następnie roztrzepane robotem jajka,i mieszamy cały czas na małym ogniu,aż zacznie gęstnieć,(w zależności od wielkości ognia-ok 20 min ) jak już odrobinę zgęstnieje(po wystygnięciu jeszcze troskę zgęstnieje),dajemy do słoiczków,zakręcamy dopiero jak wystygnie,krem trzymamy w lodówce do 2 tygodni smacznego
Swojskie jedzonkowreszcie mamy ciepło a jeśli ciepło, to koniecznie muszą być domowe lody. Dzisiaj lody truskawkowe :) Składniki: - 600 g truskawek - 8 łyżek cukru pudru - 4 żółtka - 400 ml śmietanki kremówki - 100 ml mleka - 2 łyżki miodu Przygotowanie: Truskawki miksujemy z połową cukru a następnie wkładamy do lodówki. Żółtka i resztę cukru ubijamy na puszystą masę. W garnku doprowadzamy do wrzenia
Zainspirowana w kuchniMilkshake o smaku truskawkowym z dodatkiem lodów waniliowych ... mniam! Ten drink jest idealny na upalne, letnie dni. Składniki na 1 porcję: 10 szt. truskawek 3 łyżki lodów waniliowych 50 ml mleka Przygotowanie: Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy ok. 30 sekund. Przelewamy do szklanki i pijemy ... na zdrowie
Alutka-Gotuje