Tort czekoladowy wygodny, popularny w czasach PRL-u „ murzynek” , według przepisu Ireny Gumowskiej, autorki książek kulinarnych z ubiegłego stulecia. 440 g cukru, 250 g masła, 120 ml wody, 3 łyżki kakao, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 360 g mąki krupczatki, masło do wysmarowania formy, bułkę tartą do wysypania formy, Wodę wlać do garnuszka, dodać cukier, masło i kakao
królestwo garówterminem długiej ważności, zobaczyliśmy, że mamy dwa pełne opakowania maku. Nie jest to czas na makówki i makowce , ale na torcik makowy z mascarpone jak najbardziej. Bazą makowego tortu jest zwykły biszkopt, do którego dodaliśmy zmielone ziarenka niebieskiego maku. Torcik makowy przełożyliśmy pysznym i prostym do zrobienia kremem mascarpone. Użyty do przełożenia dżem z czerwonych porzeczek kontrastował ze śmietankowym nadzieniem
niecodziennikparyZastanawiając się nad ciemnym kremem do rolady, przypomnieliśmy sobie o bardzo prostym kremie paryskim . Potrzebne są tylko dwa składniki i w zależności od potrzeb można zmieniać
niecodziennikparyCzekolada plastyczna może posłużyć do wykonania ciekawych ozdób na torty, ciasta lub inne desery. Jeżeli chcemy komuś dać miły prezent, można z niej zrobić także czekoladowy kwiat, który wzbudzi na pewno większą radość niż bombonierka – tak było w przypadku Marty. Robiąc czekoladę plastyczną syrop kukurydziany można zastąpić płynnym miodem w takiej samej ilości. Składniki na czekoladę plastyczną
niecodziennikparykremem i galaretką - składniki: (Forma o wymiarach 22 x 27 cm) Krem: 500 ml mleka zagęszczonego bez cukru (takiego z kartonika) 2 opakowania gotowego kremu to ciast i tortów (zmieszałam smak truskawkowy z waniliowym) Wierzch: 1 galaretka (*) Dodatkowo: około 350g herbatników (**) Proste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką - przygotowanie: Galaretkę należy rozpuścić
Di gotujeCiasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sprawdzi się przy każdej okazji. Jest naprawdę proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyci wszystkich. Oczywiście jeśli lubicie puszyste kremy czekoladowe i galaretkę. Pomysł na mus zaczerpnęłam z przepisu na tort - klik , który kiedyś przygotowywałam na jednych z warsztatów kulinarnych. A spód ze słomki ptysiowej jest rewelacyjny, smaczny oraz wygląda inaczej, aniżeli z innymi ciastkami! To kto spróbuje takiego połączenia? Ciasto
Di gotujekiedy mam nowy piekarnik i sprawdzony przepis na bezy, nie boję się robić ich sama. Używam ich często do dekoracji moich tortów lub innych wypieków z bezami np. malinowej chmurki :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldkiedy mam nowy piekarnik i sprawdzony przepis na bezy, nie boję się robić ich sama. Używam ich często do dekoracji moich tortów lub innych wypieków z bezami np. malinowej chmurki :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldBita śmietana jak zrobić ją szybko i łatwo? Oto krótki poradnik. Bita śmietana to kaloryczny acz przepyszny deser sam w sobie ale też dodatek do innych deserów, ciast, tortów, gofrów , wypieków i smakowitości np do gorącej czekolady. Jest też nieoczywistym dodatkiem do dań na słono np zup czy gulaszy (wtedy oczywiście ubijając ja nie dodajemy cukru). Aby zrobić bitą śmietanę
Dorota Smakujemleka w proszku i dokładnie mieszamy. Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mleko w rozmieszane proszku i miksujemy na gładką masę. Opcjonalnie dodajemy barwniki spożywcze. Gotową dekorujemy torty, ciasta, muffiny
Domowy Smak JedzeniaCiasto ze szpinakiem powstało na wspólny weekend wśród przyjaciół. Zachwyciło smakiem, wyglądem i bajecznym kolorem. Ciasto idealnie komponowało się z kampinoskim widokiem za oknem, serdecznymi rozmowami
Zasmakuj Kuchnizrobić tort musi być jakaś okazja? Szybka dekoracja i torcik do niedzielnej kawki gotowy ;) Składniki na biszkopt (średnica 25cm): 5 dużych jaj, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej. Składniki na poncz: 1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, Zapach cytrynowy, Cytryna. Składniki na masę cytrynową: 250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny
Słodki Zakątekwodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać. 5. Składanie tortu: Do formy przełożyć jeden blat makowy, nasączyć cytrynowym ponczem, posmarować konfiturą porzeczkową, wyłożyć jedną część masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, nasączyć cytrynowym ponczem, posmarować konfiturą porzeczkową, wyłożyć drugą część
Szalona Kuchnia Eweliny