Biszkopt to pyszne, puszyste i cudownie lekkie ciasto. Wykorzystywane to wszelkiego rodzaju tortów, rolad, oraz jako baza do ciast. Można go przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Poprzez dodawanie różnorodnych składników do tego wspaniałego ciasta, możemy uzyskać wiele ciekawych połączeń smakowych. Poniższy przepis jest efektem mojej kilkumiesięcznej pracy nad idealnymi proporcjami tego ciasta. Wiele jaj zużyłam, aby uzyskać odpowiednią puszystość
SmartBake.pllekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie . Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu. Kolejną warstwą ciasta jest żurawina . Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce na patelni. Następnie dodaje miodu i dalej prażę do uzyskania konsystencji gęstej marmolady . Na samym końcu
SmartBake.plCzekoladowy – pyszny , puszysty , lekki , łatwy w przygotowaniu. Dzięki zastosowaniu prostego triku kulinarnego smak czekolady jest jeszcze bardziej intensywniejszy niż zwykle. Bardzo lubię ten krem. Szczególnie jako wypełnienie do tortu. Często łączę go z orzeszkami lub z prażynką . Smakuje wyśmienicie , nawet jako deser sam w sobie. Wystarczy dodać herbatniki, kilka malinek i gotowe. Moje dzieci to uwielbiają. Poniżej opisałam
SmartBake.plintensywnej kwaskowatości . Świetnie komponuje się ze słodkimi przyjemnościami. Moje dzieci uwielbiają smarować nim gofry i naleśniki ( to ich ulubione śniadanie) :). Razem z kremem śmietanowym świetnie komponują się jako wypełnienie tortu. Ja uwielbiam stosować Lemon Curd jako różnego rodzaju wypełnienie: drożdżówek , bez, bezików . Niedawno robiłam pączki z ubitym lemon curdem… pyszne, mąż zabrał je do pracy. Wszyscy byli zachwyceni Największą
SmartBake.plteż udekorować ciasto pralinkami. Ciasto ,,Rocher" to naprawdę przepyszny wypiek dla wielbicieli bardzo słodkich, warstwowych ciast. To doskonały wybór na kolejne Boże Narodzenie, Wielkanoc, a nawet na urodziny jako tort . Bardzo polecam, smacznego:) Przepis na ciasto ,,Rocher": na dużą blaszkę o wymiarach 36x25cm: na biszkopt (przygotowujemy dzień wcześniej): 5 jajek (w temperaturze pokojowej), 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki
Lekcje w kuchniKebab jest uwielbiany przez wiele osób. Więc, czy może być coś lepszego dla jego miłośników, niż pyszny […] Artykuł Tort kebabowy pochodzi z serwisu PanGotuje
PanGotujedoszłam do wniosku, że powinno znaleźć się także tu na blogu. Stare zdjęcia nie nadawały się do publikacji, więc razem z córką miałyśmy pyszną zabawę. Natalka uznała, że zielony tort jest pycha. Polecam! Leśny mech - składniki: (Tortownica o średnicy 26 cm) Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 3 jajka 1 szklanka ksylitolu/cukru (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka oleju
Di gotujeTort czekoladowy wygodny, popularny w czasach PRL-u „ murzynek” , według przepisu Ireny Gumowskiej, autorki książek kulinarnych z ubiegłego stulecia. 440 g cukru, 250 g masła, 120 ml wody, 3 łyżki kakao, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 360 g mąki krupczatki, masło do wysmarowania formy, bułkę tartą do wysypania formy, Wodę wlać do garnuszka, dodać cukier, masło i kakao
królestwo garówterminem długiej ważności, zobaczyliśmy, że mamy dwa pełne opakowania maku. Nie jest to czas na makówki i makowce , ale na torcik makowy z mascarpone jak najbardziej. Bazą makowego tortu jest zwykły biszkopt, do którego dodaliśmy zmielone ziarenka niebieskiego maku. Torcik makowy przełożyliśmy pysznym i prostym do zrobienia kremem mascarpone. Użyty do przełożenia dżem z czerwonych porzeczek kontrastował ze śmietankowym nadzieniem
niecodziennikparyZastanawiając się nad ciemnym kremem do rolady, przypomnieliśmy sobie o bardzo prostym kremie paryskim . Potrzebne są tylko dwa składniki i w zależności od potrzeb można zmieniać
niecodziennikparyCzekolada plastyczna może posłużyć do wykonania ciekawych ozdób na torty, ciasta lub inne desery. Jeżeli chcemy komuś dać miły prezent, można z niej zrobić także czekoladowy kwiat, który wzbudzi na pewno większą radość niż bombonierka – tak było w przypadku Marty. Robiąc czekoladę plastyczną syrop kukurydziany można zastąpić płynnym miodem w takiej samej ilości. Składniki na czekoladę plastyczną
niecodziennikparykremem i galaretką - składniki: (Forma o wymiarach 22 x 27 cm) Krem: 500 ml mleka zagęszczonego bez cukru (takiego z kartonika) 2 opakowania gotowego kremu to ciast i tortów (zmieszałam smak truskawkowy z waniliowym) Wierzch: 1 galaretka (*) Dodatkowo: około 350g herbatników (**) Proste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką - przygotowanie: Galaretkę należy rozpuścić
Di gotujeCiasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sprawdzi się przy każdej okazji. Jest naprawdę proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyci wszystkich. Oczywiście jeśli lubicie puszyste kremy czekoladowe i galaretkę. Pomysł na mus zaczerpnęłam z przepisu na tort - klik , który kiedyś przygotowywałam na jednych z warsztatów kulinarnych. A spód ze słomki ptysiowej jest rewelacyjny, smaczny oraz wygląda inaczej, aniżeli z innymi ciastkami! To kto spróbuje takiego połączenia? Ciasto
Di gotuje