Święta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić
W kuchni Karmel-itkiWielkanocna krzątanina. Baba babę goni, a za babą mazurek. Gdzieś się chowa czekoladowy zajączek, zerkając z zaciekawieniem na kilka małych kurek.
W kuchni Karmel-itkiJeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych. pół kg drobiowego mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki
Humanistka w kuchniTo nie tak, proszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny! Dla wielu
W kuchni Karmel-itkiOdrobina awangardy na studenckim żywocie. Pff, oczywista oczywistość! Rezygnując z mięsa wiedziałam, że nie poradzę sobie z odstawieniem ryb. Zawsze uwielbiałam ich delikatność, smak, lekkość - nawet
W kuchni Karmel-itkiDzień jak co dzień. I pyszne curry z mango i łososiem. Mogłabym tak jeść co dzień. W pogoni za uciekającym autobusem, zrywając z wieszaka letni już
W kuchni Karmel-itkiProsta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne: cytrynową oraz
Humanistka w kuchniPizza, pizzunia, pyszności. Tym razem zapraszam na domowy fast food ;-) Zmodyfikowany nieco przepis Jamiego Oliviera na ciasto do pizzy. Proporcja na 4 cienkie spody 0, 5
Humanistka w kuchniTeraz w końcu czas wiosennych koktajli, chociaż jeszcze z zimowymi zapasami. Dzisiaj propozycja koktajlu bananowo-porzeczkowego z dodatkiem naturalnych ziarenek wanilii. 500 ml mleka 3,2
Humanistka w kuchniBłyskawiczna masa kajmakowa zastąpi gotową masę kupowaną w sklepie. Jest pyszna i kremowa idealna do przekładania ciast , wafli ,tortów może być dodatkiem do smakowitych deserów . składniki na około 600 g masy 2 kostki margaryny po 250 g 2 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mleka w proszku 4 żółtka przepis Margarynę roztapiamy w garnku na małym ogniu, dodajemy mleko(...)cały czas mieszać aż masa będzie gładka . Garnek z masą zdejmujemy z ognia , lekko przestudzamy , dodajemy żółtka i całość bardzo dokładnie miksujemy . Tak przygotowaną masą przekładamy ciast , wafle i torty
Smakowite Daniakońcu wsypujemy cukier puder. Krem rozsmarowujemy na jednej z wysuszonych bez dokładnie rozprowadzając. Na kremie kładziemy umyte i osuszone borówki, owoce przykrywamy drugim krążkiem upieczonej bezy. Wierzch tortu dekorujemy przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową oraz borówkami. Tort podajemy od razu po przygotowaniu
Smakowite DaniaTak, tak, tak właśnie - Lord Somersby szaleje, częstując nowym, nietuzinkowym smakiem. Orzeźwiający, lekki, kuszący. Idealny na wiosnę! Nie sądziłam, że połączenie bzu i limonki w
W kuchni Karmel-itkiTarta, czekolada, maliny to musiało się udać. A skoro skoro autorem przepisu jest mistrz ciast Michael Roux to był to wypiek skazany na sukces. Ciasto: 125
Humanistka w kuchnidekoracji Cuisipro ze sklepu Rossi.pl . Przetestowałam je i chciałabym je wam dzisiaj zaprezentować Za pomocą pióra Cuisipro można stworzyć piękne, perfekcyjne wzory dekoracyjne na tortach, ciastach, ciasteczkach, muffinkach czy babeczkach. Napiszecie za jego pomocą idealny napis np. na torcie. Użycie jest bardzo proste, piszecie jak byście pisali długopisem. Wystarczy napełnić pióro, uchwycić
Marta GotujeSą rzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje. CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ /inspiracja: Magazyn Kuchnia ;/ 400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki
W kuchni Karmel-itki