torty - 15938 przepisów (strona:482/1063)

Tort pomarańczowo-kajmakowy 370

Wstawiamy do stężenia do lodówki. Po zastygnięciu przykrywamy drugim biszkoptem posmarowanym od wewnątrz resztą dżemu. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fixami i cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki tortu. Dodatkowo ozdabiamy rant tortu. Boki ozdabiamy połówkami pomarańczy i płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy cukrowymi różami. Przepis na masę cukrową: 0,5 kostki margaryny PALMY 0,5 szklanki wody 1 szklanka

VioletoweKucharzenie
Dziś są bloga urodziiiiiny! 145

podsumować i napisać o nowych planach. I może przejść się po ogrodzie, który znów wygląda bardziej wiosennie niż zimowo (chociaż zdarzyło mu się zamarznąć raz czy dwa razy). A tort? Skoro pierwszym przepisem na blogu były muffiny, to może niech moim mini tortem będą właśnie muffiny. Ale zacznijmy od podsumowań. Co zrobiliśmy przez ten rok? Po pierwsze mamy studnię

les mirabelles
Sycylia naszym okiem 179

był nasz cel podróży. Byłam bliska marudzenia. A tu nagle dwa cuda. Znak, że w pobliżu jest kolejka linowa. I lodziarnia z poszukiwanym przez nas rodzajem lodów o smaku tortu sette velli (siedem warstw). Właścicielem był wielki Włoch, niemówiący ani słowa po angielsku, kibic lokalnej drużyny piłkarskiej, o czym świadczył wystrój lokalu (zdjęcia, szaliki, kubki...). W jakiś nadprzyrodzony sposób wyjaśnił(...)smakiem. Z lekkim wstydem przyznam, że jedliśmy te bułki codziennie. Następnie migdały i pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem

les mirabelles
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 162

źródło: KINO I KUCHNIA *** Dokładnie 30 dni temu obejrzałam pierwszy film z kuchnią w tle w ramach tego szalonego projektu. Dlaczego szalonego? Postawiłam sobie cel - obejrzeć

W kuchni Karmel-itki
Falafel i recenzja "Kuchni wegetariańskiej" Wiesławy Rusin 165

się podobają – idealnie podane proporcje, świetny smak i dostępne składniki. Na pewno wypróbuję więcej, w pierwszej kolejności choćby: chlebki ryżowo-jaglane, kotleciki z kaszy gryczanej, czarny sos z powideł, tort brzoskwiniowy (bez jajek, mąki i cukru, naprawdę dużą niespodzianką było dla mnie przeczytanie, co „udaje” warstwę ciasta kruchego dla tego tortu – ale pomysł jest genialny:). Na pewno wypróbuję też kilka

Qlinarnie i Qlinarnie
Tort naleśnikowy, Sponsoring i Zapiski z Toskanii 116

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Czekolada w innej odsłonie:). Tort wymaga trochę pracy, ale wygląda naprawdę efektownie i smakuje wyśmienicie … Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)masy (tylko pierwszego usmaż na rozgrzanym oleju). Wychodzi około 20 naleśników. Posmaruj każdy cienką warstwą czekolady, z wyjątkiem ostatniego. Możesz go posypać kakao lub udekorować w inny sposób. Odstaw tort do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 godziny. Ciężko wytrzymać, ale naprawdę warto! Ostatnio obejrzane: kontrowersyjny Sponsoring (2011, Małgorzata Szumowska) i melancholijne Zapiski z Toskanii (2010, Abbas Kiarostami

Qlinarnie i Qlinarnie
903. Zapomniany ananas & co siedzi w chlebie..? 121

Naleśniki z twarogiem z rodzynkami*; ananasem *z kostki, z dodatkiem jogurtu Dzisiaj robię sobie legalne wagary, bo zaraz do okulisty uciekam, a potem kończenie jednego tortu i pieczenie kolejnego tortu na jutro :D A co do wczorajszego chleba, był to drożdżowy pół razowy ze słonecznikiem i ... ziemniakami ! Planowany już dość długo, choć dopiero teraz w końcu go spróbowałam, jedząc

More food, love and dreams
BABECZKI KARPATKOWE 2249

Bo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową

W kuchni Karmel-itki
KASZA QUINOA Z KOKOSEM, CZEKOLADĄ I GRANATEM - ZDROWE ŚNIADANIE 177

Uśmiecham się, spoglądając w okno. Rozpiera mnie pozytywna energia, czuję ją każdą komórką ciała. Nieważne, czy deszcz, czy słota. Nieważne, jak długi ma być dzień. Nieważne

W kuchni Karmel-itki
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 207

Wspaniałe mięsiste liście, nieco meszkowate, w kolorze ciemno miętowym. Uwielbiam ten zapach, który zostaje na palcach, po potarciu któregoś z małych, zielonych stworków, usadowionych na cienkich

W kuchni Karmel-itki
Zupa marchewkowa z kolendrą 319

Dzień bez zupy to dzień stracony.  To chyba najlepiej oddaje mój stosunek do pachnących, rozgrzewających, chętnie przeze mnie jadanych (paradoksalnie również latem) zup. Tym razem

Humanistka w kuchni
Bigos tradycyjny 457

Bigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł

Humanistka w kuchni
O zielonym risotto i torcie 149

szkołą i brakiem pomocy jest podwójną masakrą. Wiem, narzekam, jak stare babsko ale mam dość 4 dni z takim samopoczuciem! Dzisiaj Syncio mój kochany skończył 3 lata! miał być tort i goście ale odwołałam wszystkich zaproszonych. Spędzamy dzień w piżamach, całą trójeczką, trochę w łóżkach, trochę bawiąc się, tyćkę oglądając tv. Żeby nie było tort zjemy jak tylko Małżon wróci

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 170

uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń. Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc , aby masa stężała. Smacznego

kgwjanczewo
Szarlotka w minaturze 320

O swojej słabości do muffiny i cupcakes mogłabym opowiadać godzinami...dziś kolejna propozycja tym razem muffiny o smaku "szarlotkowym". 80 dag masła 230 dag cukru 240

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania