napisanie tego przepisu w całości, od a do z. Urodziny Adaś miał początkiem maja, przy czym obchodził końcem kwietnia. Mamy już początek czerwca, więc wypada w końcu, by tort ujrzał światło dzienne. Choć nie mam zbytnio zdjęć w przekroju, ale mam nadzieję, że to nie będzie dla Was przeszkodą w podjęciu wyzwania i przygotowaniu czegoś podobnego(...)jestem zwolenniczką tortów typowo cukrowych, dlatego i tym razem postanowiłam zrobić najzwyklejszy, a z masy cukrowej przygotować tylko ozdoby, których i tak nikt nie zjadł... (no może prócz kilku klocków). Po urodzinach został mały kawałek, a to oznacza, że był naprawdę smaczny! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Kuchnia w czekoladzieTort zrobiłam mojej przyjaciółce w dniu jej ślubu. Kompletnie nie miałam pomysłu na dekorację, więc działałam intuicyjnie. Urwałam z ogrodu dziką różę. Tort nie dość, że był mocno kokosowy i czekoladowy to cudownie pachniał. Biszkopt ciemny: 5 jaj ¾ szklanka mąki pszennej ½ szklanka cukru, 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 szklanki mleka(...)łyżeczki w 1/4 i 1/5 szklanki wody. Odstawić do napęcznienia. 500ml śmietanki ubić wraz z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Boki tortu obkładamy śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało. 250ml śmietanki ubijamy z cukrem i barwnikiem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Gdy jest jeszcze płynna wylewamy na tort, tak, aby mogła
Słodki ZakątekLubię jeść torty, natomiast nigdy ich nie robiłam bo czuję że ich nie umiem robić, że są trudne itd Dziś postanowiłam zrobić pierwszy raz Tort Naleśnikowy :) Kakaowe i Mleczne Naleśniki , przekładane dwoma masami : masa maskarpone i masa śmietanowo- wiśniowa . Polecam każdemj początkującej osobie i nie tylko. Mój mąż być zachwycony :) Polecam Zapraszam również do odwiedzenia(...)biała 150 ml śmietany 30% 250 ml serka maskarpone 2-3 łyżki cukru Masa czerwona 150 ml śmietany 30% 3 łyżki dżemu z całymi owocami wiśniami Dodatkowo do ustroju tortu Świeże listki mięty Kakao do posypania Tarta czekolada PRZYGOTOWANIE: Do jednej miski wlewamy 150 ml śmietanki i 250 ml serka mascarpone, dodaję łyżkę cukru pudru i ubijamy za pomocą
Gotowanie PatkiLżejsza wersja mojego ulubionego kokosowego tortu, w sam raz dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Krem składa się z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, doprawiony aromatem pomarańczy jest lekki i orzeźwiający. Krem jest sztywny i nie rozpuszcza się nawet podczas długiego przebywania w temperaturze pokojowej. Do tego biszkopt z mąki pełnoziarnistej dosłodzony cukrem trzcinowym, niestety nie wyrasta za duży, ale na pól(...)formy i piekę 30-40 minut studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach Proporcje kremu podaję w ilości potrzebnej do przełożenia i pokrycia małego torciku (tego na górze, dolny tort jest tradycyjny z bitą śmietaną). Na duży tort należy składniki podwoić. SKŁADNIKI NA KREM: 200 g wiórków kokosowych 500 g jogurtu greckiego ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego zblendowanego
Upiecz sobie babeczkęPolewa prosta i szybka w wykonaniu, pozwala na bardzo efektowne wykończenie tortu. Podane składniki wystarczą na oblanie jednego tortu. W celu ozdobienia mojego tortu podwoiłam ilości, a tu znajdziesz przepis na torcik . SKŁADNIKI: 1,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 60 ml. śmietany kremówki 36% 30 g. glukozy szczypta barwnika 100 g. białej czekolady PRZYGOTOWANIE: żelatynę rozpuszczam(...)barwnik kiedy się rozpuszczą dokładam połamana czekoladę, mieszajac podgrzewam do rozpuszczenia się czekolady podgrzewam chwilkę żelatynę i dodaję do rondelka, mieszam i po chwili, gdy ostygnie, oblewam nią tort SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęcoś więcej — boskie i niezwykle proste w przygotowaniu ciacho! Bo zrobienie naleśników jest przecież dziecinnie proste! Jednak, żeby nie było tak klasycznie, to naleśniki postanowiłem usmażyć z dodatkiem kakao. Tort przełożyłem zaś kremem przygotowanym z masła orzechowego i kremowego serka (dzięki temu nie jest taki ciężki), a całość udekorowałem karmelizowanymi bananami! Jestem wręcz przekonany, że to ciacho posmakuje łakomczuchom(...)każdym wieku! ;) PS. Sam pomyślałem o tym trochę za późno, ale fajnym pomysłem będzie również ułożenie plasterków bananów pomiędzy niektóre warstwy naleśników. ;) * SKŁADNIKI na tort naleśnikowy o średnicy 20 cm Naleśniki z kakao: 300 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 4 jajka 400 ml mleka 300 ml wody gazowanej 4 łyżki roztopionego masła lub oleju 2 łyżki cukru szczypta soli
Food Squarekraj to inne ciasto czekoladowe. Amerykanie mają swoje wilgotne brownie, my mamy murzynka, a włosi? Włosi mają tort caprese. Pyszny, łatwy wypiek. Tort caprese moim zdaniem smakiem przypomina murzynka, tylko nieco bardziej wilgotnego. Jest to doskonałe ciasto do przygotowania z dziećmi. Daje duże pole do popisu. Można zamienić czekoladę lub bakalie. Ja w swoim torcie caprese dodałam migdały, orzechy włoskie(...)Jeśli będziecie przygotowywać ten tort z dziećmi to pamiętajcie pominąć alkohol. Polecam to ciasto na piknik! Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 125 g margaryny Palma firmy Bielmar 120 g cukru 70 g mielonych migdałów 70 g mielonych orzechów włoskich 70 g maku 10 g kakao 4 proszku do pieczenia 4 jajka likier migdałowy cukier puder do dekoracji Migdały i orzechy
Ciasta z tradycjamisię ani odratować, ani wykorzystać. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej mascarpone i roztopioną czekoladę. Miksujemy do połączenia. 1/3 masy odkładamy do dekoracji boków i wierzchu tortu. . Do nasączenia tortu: ok. 3 /4 szklanki napar z herbaty miętowej lub woda z sokiem z cytryny Wykonanie tortu: Jeden blat biszkoptu kładziemy na paterze. Nasączamy go naparem z mięty(...)wciskamy je w krem. Kładziemy 2 biszkopt, nasączamy i powtarzamy czynności z kremem i truskawkami. Na wierzch dajemy biszkopt i nasączamy go pozostałym naparem. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałą masą i na koniec ozdabiamy. Do ozdoby wykorzystałam: makaroniki (akrat był tydzień francuski w Lidlu) słodycze z domowych zapasów świeże kwiaty
bistro mamaLekki, letni tort ze świeżymi truskawkami i pysznym kremem z bitej śmietany i kawałeczków gorzkiej czekolady. Jego przygotowanie najlepiej jest rozłożyć w czasie i upiec biszkopt nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kremu i przełożenie tortu można zostawić na dzień podania lub zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem. Biszkopty nasączyłam domową lemoniadą i przełożyłam warstwą dżemu i świeżych truskawek. Krem(...)puder wymieszany ze śmietan-fixem lub cukier puder i rozpuszczoną, letnią żelatynę. Krótko miksujemy (mniej niż 1 minutę). Dodajemy posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy. Na paterze układamy pierwszy blat tortu, nasączamy 1/3 ilości lemoniady, wykładamy połowę dżemu i rozsmarowujemy go po powierzchni. Układamy połowę ilości truskawek(rozcięciem do dołu), wykładamy 1/3 ubitej śmietanki, delikatnie wygładzamy i kładziemy drugi blat tortu
cool and mintyśmietany, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Ricott ę mieszamy z cukrem, śmietaną z żelatyną i cukrem waniliowym. Przygotowany krem śmietanowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy ok. 1 godziny. Warstwa truskawkowa Blendujemy truskawki na gładki mus. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, po czym zdejmujemy(...)śmietany, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Ricott ę mieszamy z cukrem, śmietaną z żelatyną i musem truskawkowym. Przygotowany krem truskawkowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy przynajmniej 6-7 godzin. Dekoracja Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Wierzch torciku smarujemy 2-3 łyżkami bitej śmietany, dekorujemy truskawkami i resztą bitej
La grande e la piccola cuocaKrem adwokatowy nigdy nie był moim ulubieńcem. Może dlatego, że nie przepadałam nigdy za adwokatem! Ale z wiekiem gusta i guściki się zmieniają i tak było
Słodki Pomysłalbumi 3 cucchiai di cacao amaro foglie di menta per decorazione * potete sostituire la gelatina in fogli con quella in polvere, ca. 32 grammi (8 cucchiaini) PRZYGOTOWANIE Przygotowanie tortu rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkow ą wykładamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyrównując wierzch(...)mieszamy z czekoladą i żelatyną. Na koniec do masy wmieszamy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Przygotowany mus czekolady delikatnie wykładamy na masę ciasteczkową. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy przynajmniej 6-8 godziny. Przed podaniem tort oprószamy kakao i dekorujemy listkami mięty. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, iniziate sciogliendo il burro. Nel frattempo
La grande e la piccola cuocamleko oraz cukier i serek mascarpone. Do masy powoli wsypujemy mleko w proszku, nieustannie mieszając. Na koniec łączymy wszystkie składniki z wcześniej ubitą śmietanką. Wykładamy masę na jedną warstwę tortu. Nadzienie z Ferrero Rocher Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone dodajemy pokruszone praliny Ferrero. Następnie przekładamy przestygniętą czekoladę do masy z serka. Na koniec łączymy wszystkie składniki(...)wcześniej ubitą śmietanką. Dorzucamy wiśnie i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na 2 warstwę tortu. Polewa/ Glazura Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy 3 łyżki śmietanki oraz 3 łyżki żelatyny, rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody, cały czas energicznie mieszając. Tak przygotowaną, lekko przestygniętą polewę wylewamy na wierzch tortu, nie zapominając o brzegach. Całość dekorujemy batonikami Kinder Bueno i pralinami Ferrero
Pyszny Duet