tort - 16118 przepisów (strona:159/1075)

Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 66

była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy

moj przepis na
Torcik W-Z (Wuzetka) 86

inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę(...)ponczu. Odłożyć pół szklanki śmietany, a resztę wyłożyć na blat. Położyć drugi blat, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować polewę. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1 m. Na torcie zrobić nacięcia, sugerujące wielkość porcji. Każdą porcję udekorować rozetką, ułożyć wisienkę. Gotowe. Smacznego! *następnym razem dodam dwie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku, ponieważ przy krojeniu torcik rozjeżdżał się

moj przepis na
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 78

była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy

moj przepis na
Tort oreo z borówkami wg Aleex 89

Tort oreo z borówkami to efekt połączenia tego, co lubimy. Piekłam go niedawno na imieniny taty i tak bardzo wszystkim smakował, że postanowiłam go zrobić także na dziś. Nie dziwiły mnie te pochlebne opinie o torcie, bo naprawdę byłam z niego dumna. Wyobraźcie sobie puszysty, mocno czekoladowy biszkopt nasączony ponczem z odrobiną rumu, delikatną masę śmietanową z mascarpone, w której(...)oreo. Przykryć środkowym blatem biszkoptu, który także nasączyć ponczem. 20. Na drugi blat biszkoptowy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać i przykryć trzecim blatem. Nasączyć. 21. Wierzch i boki tortu obłożyć trzecią częścią masy. Tort dowolnie ozdobić. Przechowywać w lodówce. Smacznego

W mojej kuchni
Tort kawowo makowy z marcepanem 110

Tort z serii dużo kawy do kawy :-) Uwielbiam kawowe ciacha bo są mega aromatyczne. Dla osłody na zimowe popołudnia idealny. Do tortu dodałam też baton marcepanowy i mak biały który uwielbiam. Dla mnie o niebo lepszy od niebieskiego. biszkopt makowy: szklanka o pojemności 250 ml 2/3 szklanki maku białego nie mielony 1/2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)rozpuszczalnej 2 łyżki wody gorącej 3 łyżki cukru pudru nasączenie: 125 ml wina białego półsłodkiego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 50 ml wody przełożenie: 1 baton marcepanowy 125 g obsypanie tortu: kakao dekoracja: czekoladki różne,ziarna kawy Biszkopt makowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam

wesoła kuchnia
tort czekoladowo śmietankowy z wiśniami 108

słoiczek dżemu wiśniowego ok. 200 g wiśni z nalewki lub kompotu ok. 100 ml kompotu z wiśni lub nalewki wiśniowej wymieszanej z kompotem składniki na krem do obłożenia tortu tzw. tynk: 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem. składniki na drip: 70 g śmietanki kremówki(...)Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z ognia dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy na jednolitą polewę. Jeśli drip jest za rzadki dodajemy trochę czekolady, a jeśli jest za gęsty dolewamy ciepłą kremówkę. złożenie tortu: Pierwszy blat biszkopta układamy na paterze, nasączamy. Smarujemy 1/2 częścią dżemu (zostawiamy ok. 1 cm od brzegu), układamy 1/2 część wiśni i na całości wykładamy cały krem czekoladowy. Przykrywamy drugim

Domowy Smak Jedzenia
KREM Z SOLONYM KARMELEM 450

Krem z solonym karmelem zachwyci każdego fana solonego karmelu. Polecam dodać do kremu solony karmel owocową, lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, aby przełamać słodycz kremu. Krem

Słodki Pomysł
KREM KARMELOWY 86

Krem karmelowy zachwyci każdego fana słodkiego karmelu. Polecam dodać do kremu z karmelem owocową, lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, aby przełamać słodycz kremu. Krem karmelowy można

Słodki Pomysł
Piernikowy tort z orange curd 98

był piernik biszkoptowy. Przepis znalazłam w mojej ulubionej książce ze słodkościami. Pierwszy raz zrobiłam wszystko według wskazówek, ale ciasto bardziej przypominało piernik niż biszkopt 😉 Mimo wszystko piernik wylądował w torcie świątecznym,... Artykuł Piernikowy tort z orange curd pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Tort biszkoptowy z masą z białej czekolady i dżemem truskawkowym 81

zrobienia tego tortu zainspirował mnie ten tort.  Przerobiłam go po swojemu i wyszło cudo! Tort zrobiłam na urodziny mojej mamy.Puszyste biszkopty przełożone dżemem truskawkowym i masą z śmietanki i białej czekolady. Ja użyłam dżemu,ponieważ o tej porze roku truskawki nie są zbyt smaczne. W sezonie polecam  jednak świeże owoce .Można zrobić z nich pyszną frużelinę. Mimo(...)wpis jest długi,tort wcale nie jest skomplikowany. Składniki: Na biszkopt:   tortownica o średnicy 26 cm 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz: 600 ml śmietany kremówki 36% słoik dżemu truskawkowego 2 tabliczki białej czekolady (200 g) serek mascarpone 3 łyżki cukru pudru pół szklanki przegotowanej

Przepisy mojej mamy
Biszkopt z malinami 91

biszkopt zje prawie każdy, jest smaczny, lekki i mocno owocowy! Najważniejsze, że to ciasto jest łatwe do przygotowania, poradzi sobie z nim każdy. Ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Dzisiaj przygotowałam biszkopt w tortownicy więc wyszedł(...)wysoki, musiałam go przekroić na pół, bo ten dzisiejszy biszkopt wygląda jak tort. Na blogu znajdziecie m.in przepisy na biszkopt z bitą śmietana i pianką , na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i malinami jest na tortownicę o śr. 26 cm: Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT AJERKONIAKOWY 82

Tort w starym stylu z kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku SKŁADNIKI BISZKOPT: (tortownica 22cm)   5 jajek ¾szklanka cukru ¾szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej KREM AJERKONIAKOWY : 750 ml mleka 250 ml adwokatu 1 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masła lub margaryny Dodatkowo dżem porzeczkowy Poncz 250 ml ciepłej wody(...)ponownie poncz, dżem krem, biszkopt, poncz, dżem, krem biszkopt. Z pozostałego kremu odłożyć około 4 łyżki i wymieszać z łyżką dżemu, posłuży do dekoracji. Kremem posmarować wież oraz boki tortu, na wierzchu na przemian dekorując tort wyszprycować jasny i różowy krem. Tort schłodzić. Smacznego

RAROSSA
KREM Z BATONIKAMI KINDER BUENO 326

Krem z batonikami Kinder Bueno to pyszny, czekoladowy krem o smaku batoników Kinder Bueno. Ja masę z rozpuszczonymi batonikami przecedzam przez sitko, aby pozbyć się rozmokłych

Słodki Pomysł
Torcik Kilimandżaro z jabłkami (bez żelatyny) 298

dużo pracy i trzeba mu poświęcić sporo czasu. Ostatnio jednak nabrałam na nie takiej ochoty, że nareszcie się zmobilizowałam 😊 A ponieważ mam co świętować, przygotowałam je w formie tortu. Od pewnego czasu preferuję pieczenie ciast w mniejszych ilościach. Nie inaczej jest i w przypadku torciku Kilimandżaro. W ten sposób nie ma kłopotu, że ciasto się znudzi i jakiś kawałek się(...)Górną warstwę pokroić na 8 jednakowych wycinków. Część wycinków ułożyć wokół obręczy. Na masie jabłkowej ułożyć pozostały krążek ciasta. Przytrzymać nim ułożone wycinki ciasta. Wyłożyć masę jogurtową na środek tortu. Część masę podłożyć pod wycinki. Dookoła tortu ułożyć pozostałe wycinki ciasta. Równomiernie rozsmarować masę jogurtową, a następnie lekko docisnąć wszystkie wycinki ciasta, formując jednocześnie górną część tortu. Ja jeszcze

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania