Jeden z moich ukochanych tortów. Jest słodki i to nawet bardzo, ale jeśli człowiek kocha tak jak ja białą czekoladę zostanie wielkim fanem tego deseru. Idealnym dodatkiem w tym torcie jest truskawka. Jej zapach jest wręcz zniewalający. Ten tort można zrobić na wiele okazji od urodzin, po walentynki czy śluby :). Można go robić w oryginalnej wersji tj. jasny biszkopt(...)zastosować barwniki spożywcze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj . Nowy post Tort biała czekolada z truskawką pojawił się w Wypieki i Rumience
Wypieki i RumieńceTort ten upiekłam na urodziny Mamy. Blaty ciasta orzechowego przełożyłam kremem kawowym, smak przełamał dżem z wiśni a do tego wszystkiego dodałam jeszcze beziki. Tort bogaty w smaku ale ani zbyt tłusty, ani nie przesłodzony. Wykończyłam go polewą a na wierzchu zrobiłam wzorek koszyka z kwiatami. Pierwszy raz robiłam splot koszykowy, średnio mi to wyszło, bo miałam złą tylkę(...)polewy na masie maślanej tak, żeby się ona nie stopiła ale nawet się udało. Dekorowanie to nie jest moja mocna strona ale w sumie wyszło nie najgorzej:) Grunt, że tort bardzo smakował. *foremka 21 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 8 jajek 300 g orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTort na każdą okazję ,u rodzimy ,spotkania z rodziną i nie tylko. Bardzo lubię robić torty a moja rodzina je zjadać ,długo nie zostaje w lodówce , i tu mamy tort z dżemem w połączeniu z czekoladą i śmietaną , smakuje bardzo fajnie dżem powoduje że tort nie jest za słodki i chce się go jeść cały czas. Składniki(...)słodkie Kiedy już śmietana jest ubita wyciągamy pierwszy biszkopt i smarujemy powidłami i na powidła smarujemy śmietanę i tak każdy następny biszkopt ,kiedy przełożymy wszystkie biszkopty na wierzchu smarujemy tort reszta śmietany i posypujemy migdałami i polewamy czekoladą mleczną wcześniej rozpuszczoną, Życzę Smacznego
Mój Smakniedziela spędzona w gronie najbliższej rodziny w liczbie 12 osób :) Tym razem świętowaliśmy moje urodziny. Od czasu jak sama wyprawiam swoje urodziny na swoich włościach, nigdy nie piekę sobie tortu. Gdy w przeszłości, jeszcze za panieńskich czasów, mieszkając z rodzicami, tort był zawsze. A teraz, tak jakoś wychodzi, że nie ma tortu. Winny jest chyba natłok imprez rodzinnych jaki przeżywamy(...)końcu roku i tort zwyczajnie nie jest potrzebny. Tym bardziej, że Święta za pasem i wtedy wiem, że będzie tort :) Tradycyjnie makowy lub orzechowy, jak co roku. Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie krem bawarski lub ekskluzywny krem budyniowy
Posadzone i zjedzonePyszny, delikatny, rozpływający się w ustach tort. Nie za słodki, a do tego kwaskowy, idealne połączenie. A w sezonie najlepszy z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami lub wiśniami. Torcik nie jest ciężki, lekki na bazie bitej śmietany. Bardzo, bardzo polecam! Składniki: - biszkopt z tego przepisu - krem: 500 ml śmietanki kremówki 200 gram malin 4 łyżki cukru pudru 150 gram borówek(...)łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody - Dodatkowo: 50 gram malin do dekoracji 100 gram borówek do dekoracji 150 ml śmietany kremówki na wierzch i boki tortu niepełna łyżka cukru pudru pół opakowania śmietan fixu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody sok z połowy cytryny wymieszana z 1/4 szklanki wody i z połową łyżki cukru do nasączenia biszkoptu
Wołowina od rekinaTort ten zrobiłam na urodziny mojej córeczki. Zgodnie z jej życzeniem był malinowy, a w zasadzie śmietanowy z malinami i dżemem z owoców leśnych. Kwaskowaty posmak tego dżemu przełamał słodycz bitej śmietany. Całość była lekka, biszkopt wilgotny więc nie był to tort z rodzaju tych tradycyjnych, zamulających. Bardzo smakował gościom i został jedzony do ostatniego okruszka. *foremka(...)szklanki przegotowanej wody do dekoracji: opłatek 500 ml śmietanki kremówki różowy barwnik zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix) perełki cukrowe Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu. Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wlać olej i wodę, wszystko
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzień Dziecka? Urodziny? Imieniny? Nie ważne! Każda okazja jest dobra, by przygotować dla naszych Milusińskich tort confetti! Uśmiech na buzi zapewniony :) Ja ten torcik upiekłam na 2-gie urodziny mojej córeczki, a było to… prawie 2 lata temu (sic!). Tort jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze nie jest przesłodzony i mdły, na co wpływ ma spora ilość soku cytrynowego(...)dodatku po przekrojeniu naszym oczom ukazują się tęczowe, lekko rozmyte kropeczki z cukrowej posypki. Możecie także używając barwników spożywczych nadać masie ulubiony kolor Waszych pociech :) Ja dodatkowo ozdobiłam tort figurką pandy z lukru plastycznego, którą zrobiłam zupełnie sama (córka jest miłośniczką tych zwierzątek). Przepis na tort znalazłam na blogu „Moje Wypieki”. Polecam! Składniki: Ciasto (składniki na 1 blat, należy upiec
MyCookBook.plokazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze(...)Zdziwienie. Lekka panika. Co ja teraz zrobię??? Cały wierzch mi się spalił! Chwila słabości, a potem sięgnięcie do lodówki po kolejną partię jajek. Robię jeszcze raz, a co! Obiecałam tort, więc tort będzie. Musi być. Więc znowu oddzielałam białka od żółtek, ubijałam pianę(tym razem z cukrem trzcinowym) i uformowałam piękny blat. Jako że było już późno, a beza musiała
Kuchnia EllieTort, który proponuję to tort szwarcwaldzki zwany również Czarnolas . Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie z kompotu lub świeże dodają mu niezapomnianego smaku. Składniki (duża tortownica): 8 jajek 150 g mąki tortowej 150 g cukru 1 łyżka cukru pudru odrobina soli 0,5 proszku do pieczenia 750 g śmietany(...)ponczem i rozsmarowujemy warstwę śmietany, a następnie układamy wiśnie tworząc pierścienie. To samo robimy z drugą i trzecią warstwą. Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu możemy obsypać pokruszonym biszkoptem lub płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy rozetkami ze śmietany i ozdabiamy wiśniami. Tort schładzamy w lodówce 2-3 godziny. Smacznego
Pyszności Słodkościobiecałam sobie, że od Nowego Roku kończę z pewnymi nawykami - m.in. z siedzeniem po nocach ;-) Ale to dopiero po Nowym Roku, póki co mam dla as przepis na fantastyczny tort, jaki stworzyłam sobie kilka dni temu na potrzeby pewnej okazji :-) Zachwycił wszystkich, przede wszystkim smakiem :-) A Was mam nadzieję zachwyci prostym wykonaniem i jakością biszkoptu - ten rzucany nigdy nie zawodzi(...)następnie wierzch i boki smarujemy ostatnią częścią śmietany. Dekorujemy w dowolny sposób - ja posypałam ziarnami kawy i cukrem kandyz (dzięki temu, że wygląda jak kawałki bursztynu, wygląda bardzo efektownie). Tort najlepiej smakuje schłodzony. P.S. Żeby tort był dobrze nasączony, a jego smaki wzajemnie się przenikały, należy pracę rozłożyć na kilka dni: pierwszego pieczemy biszkopt, drugiego sączymy go i przekładamy, wstawiamy
Czary - gary w kuchniniezapomniane doświadczenie - gdyby to zależało ode mnie, to każdy rodzic dostawałby ode mnie darmowy talon na udział w takich warsztatach jeszcze zanim zostanie rodzicem... No i wczoraj częstowałam tortem z owocami :-) Właśnie tym, który opisałam Wam poniżej :-) Biszkopt rzucany - niejednokrotnie Wam go już polecałam :-) masa z mascarpone i kremówką - dziś trochę rzadsza, żeby dodatkowo biszkopt chłonął wilgoć :-) i owoce(...)dowolne, jakie lubicie, ja wykorzystałam truskawki póki są, ale inne też się sprawdzą :-) koniecznie pamiętajcie, by biszkopt upiec dzień wcześniej niż będziecie robić cały tort, a tort dzień wcześniej niż zamierzacie go podać. Dlaczego? Bo wtedy lepiej wchłonie nasączenie, a to obowiązkowo z odrobiną alkoholu, by smak był wyrazistszy... Nie musi być spirytus, może być inny, który nutą będzie
Czary - gary w kuchniOstatnio były urodziny mojego męża :-) postanowiłam zrobić mu niespodziankę i przygotowałam tort w jego ulubionym smaku - tiramisu :-) ale tym, co w torcie zdobyło serce gości i samego jubilata była dekoracja :-) No dobra, nie wymyśliłam jej sama, ale podpatrzyłam na facebooku ;-) No w każdym razie pomysł jak najbardziej trafiony :-) z powodzeniem możecie go wykorzystać też(...)kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich sączymy 1/3 przygotowanego ponczu, smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci krążek, sączymy, a następnie wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy masą. Dookoła tortu przyklejamy dość ciasno wafle. Dobrze jeśli na bokach jest więcej masy wtedy wafle dobrze się przykleją i nie będą odpadały. Na wierzch wkładamy
Czary - gary w kuchnilutym byłam na słodkich targach Expo Sweet w Warszawie (powyżej tort z galerii konkursowej). To podobno największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej, było rewelacyjnie. Pełno stoisk największych marek-firm oferujących maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, ale też właścicieli kawiarni, restauracji oraz wszelkich innych obiektów, które zajmują się słodką produkcją. Wszędzie kusiły piękne desery(...)wizyty na targach przygotowałam krótki FILM . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka W pierwszym dniu targów odbył się konkurs tortów artystycznych. Startowało 13 cukierni. Na pierwszym zdjęciu w poście jeden z tortów, który najbardziej mi się spodobał, z czerwonym kapturkiem :). Był jeszcze świetny tort z motywem „Alicji w krainie czarów
Mała CukierenkaTort jest bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Zapisuję, bo na pewno kiedyś się przyda. Korzystałam z przepisu na tort swarcwaldzki , ale zmieniłam kilka rzeczy, przede wszystkim nie użyłam alkoholu i zmniejszyłam ilość składników do tortownicy 20 cm. Super połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany. Tort nie jest słodki, wspaniale wilgotny. Sprawę ułatwiła mi gotowa frużelina wiśniowa. Składniki(...)pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut. 6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 8. Składamy tort: Pierwszy blat nasączamy połową soku z wiśni. Nakładamy grubszą warstwę frużeliny wiśniowej. Na wiśnie kładziemy większą połowę bitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem, który również z góry delikatnie nasączamy sokiem
NA MOIM TALERZUkiedyś. Ale po statystykach widzę, że ciągle Was przybywa i bardzo mnie to cieszy. Dziękuję każdemu kto tu zagląda i z okazji urodzin tego mojego małego miejsca zapraszam na tort :) Bezglutenowy, prawie bezcukrowy ale za to przepyszny! Zrezygnowałam z robienia tradycyjnego biszkoptu ponieważ chciałam żeby ciasto było bardzo wilgotne. Zdecydowałam się na ciasto buraczane i był to strzał w dziesiątkę(...)Intensywne, kakaowe świetnie komponowało się z czekoladowo-kokosowym kremem oraz kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają mi się modne ostatnio torty ombre. Nie chciałam jednak używać sztucznych barwników do uzyskania mocnego efektu. Użyłam przetartych malin z pieczonym burakiem więc róż nie był tak bardzo intensywny jak planowałam ale coś tam chyba widać ;) Częstujcie się! ciasto: 2 duże upieczone
Mienta blog