Frużelina malinowa – czyli maliny w żelu, to idealny dodatek do gofrów, ciast, tortów, czy lodów. Koniecznie musicie wypróbować! Frużelina malinowa – Składniki: 300g malin 1 szklanka cukru (ok. 220g) 1 opakowanie cukru wani The post Frużelina malinowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeowocową nutą dopełnił ich smak. Po tak sutym obiedzie zrezygnowaliśmy z deseru, jednak w menu znajdziecie wiele różnorodnych pozycji, jak klasyczna beza czy sernik, truskawki zabaglione, domowe lody czy tort trufla czekoladowa. Restauracja Ale Gloria to miejsce, w którym odpoczniemy od zgiełku zatłoczonego miasta i zjemy smaczne dania kuchni polskiej. To tutaj zjecie najlepszą gęsinę w Polsce, która
Kuchnia Bazyliismaku i zapachu. Są bardzo proste do przygotowania. Idealne dla dzieci i dla dorosłych, do kawy, na deser lub podwieczorek. Pokruszone świetnie się nadadzą do tortów, ciast, lodów i serników. Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem lub czekoladą. SKŁADNIKI: - migdały mielone (200 g.) - cukier puder (150 g.) - 2 białka (60 g.) - likier amaretto
RITA food channelRolada biszkoptowa – rodzaj ciasta deserowego, gdzie w ciasto właściwe (biszkopt) zawinięte jest nadzienie w postaci kremu do tortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki
mojewypiekiinietylkokażdy przepis jest poprawny, a są takie, w których zawsze coś jest nie tak... Kolejny raz skusiłam się na przepis z książki Róży Makarewiczowej "Praktyczne przepisy ciast drożdżowych, tortów, ciastek, lodów i likierów" z 1926 roku i kolejny raz musiałam kombinować, aby wypiek się udał. Złe proporcje mąki, jajek, itp. Nie możemy zrzucić winy na "inne czasy, inne produkty
królestwo garówPyszny tort z przepisu mojej Babci ze wspaniałą dekoracją cukrową 🙂 Składniki biszkopt: 8 jaj 24 dag cukru 17,5 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kawy 1,5 łyżki kakao 7 dag … Czytaj dalej Tort „Kraina lodu
czarrna od kuchniwiśnia, cztery owoce i owoce lasu, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi niestety, nie mam jeszcze gofrownicy, przymierzam się do zakupu, kupiłam gofry gotowe w Makro, są nawet
W Mojej Kuchni Lubięwiśnia, cztery owoce i owoce lasu, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi na ciasto naleśnikowe wszystkie składniki mikserem dokładnie zmiksować, odstawić na 40 minut, na patelni naleśnikarce
W Mojej Kuchni Lubięsmaki: truskawka i brzoskwinia z marakują, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi na sucharki nałożyłam porcje twarożku, porcję dżemów - śniadanie na balkonie w słoneczny poranek przy sobocie
W Mojej Kuchni LubięTakie wiśnie z pewnością wykorzystacie. Są idealne do tortu szwardzwaldzkiego, lodów, deserów oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie. Składniki: 3 kg wiśni 250 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy
Ala piecze i gotujeNysę Łużycką i z powrotem, przez kolejny most, w okolicy oranżerii będącej teraz siedzibą fundacji zarządzającej majątkiem. W zabudowaniach folwarcznych zatrzymaliśmy się na kawę i skosztowaliśmy pucklerowskich deserów- lodów i tortu. Były bardzo smaczne i wynagrodziły nam dość długie oczekiwanie na wolny stolik. Od tej strony zamek jest bezpośrednio nad wodą. Skromne wyjście do ogrodu- kwiaty doniczkowe
les mirabellesniesamowicie, smak obłędny! I dobrze, że odłożyłam sobie trochę musu na teraz i mogę delektować się jego smakiem. Taki mus w mojej kuchni świetnie sprawdza się do przekładania tortów, do lodów (tak! zimą też kocham lody) i do galaretki, do wszystkiego! Taki mus jest idealny dla dzieci, które nie lubią kawałków owoców w dżemie... Polecam, serdecznie polecam
Mango Papajawstawić (jak u nas) do nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego
Symfonia SmakówWraz ze słupkiem rtęci, rośnie nasze zainteresowanie zimnymi, orzeźwiającymi deserami. Stąd mój pomysł na tort, a raczej na lody w tortowym wydaniu 🙂 , który idealnie sprawdza się w wysokich temperaturach. Trzy smaki lodów, odpowiednio ze sobą […] Artykuł Tort Lodowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortydworze coraz cieplej i to zachęciło mnie do zrobienia lodów. Ale pytanie, jakie lody zrobić? Jaki smak? To trudne, zważywszy, że już trochę tych lodów na moim blogu pokazałam. Dzisiaj postanowiłam więcej „zamieszać”, czyli puścić wodze fantazji i zrobić lody o smaku wanilii i bananów. To wszystko okrasiłam delikatnie słonym karmelem a na koniec(...)zrobiłam fantazyjny wzorek. Naczynie z lodami przykryłam przykrywką i wstawiłam do zamrażarki na cała noc. Po wyjęciu z zamrażarki zostawiłam na chwilę, żeby się „ogrzały”. Po chwili mogłam już bez trudu lody kroić, żeby wyjąć na talerzyk. Lody w foremce, w której je zamroziłam wyglądają jak tort. Dlatego tak też ukroiłam na kształt
Kuchnia u KrysiDelikatny, pyszny krem śmietanowy z dodatkiem soku z cytryny i serka mascarpone. Idealny jako dodatek do lodów, do przełożenia tortu lub po prostu jako smaczny deser! SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty Przygowowanie Kremu
Domowe TortyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Humanistka w kuchniblaty. składniki na przełożenie i dekorację: 2 l lodów (ja użyłam 1 l śmietankowych i 1 l śmietankowych z bakaliami) 200 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru ok. 50 g orzechów włoskich zmielonych wykonanie: Na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy lody i przykrywamy drugim. Tort wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godz. Następnie ubijamy śmietanę
Domowy Smak JedzeniaTarte tatin, słówko na temat karmelu. Najsłodszy dodatek deserów, taka moja kropka nad 'i', która nie tylko wzbogaca smak, ale może być też niezwykłą dekoracją, fantazyjną oprawą dla tortów, babeczek czy lodów. Dla wielu z nas przygotowanie złocistego przysmaku jest zapewne dużym wyzwaniem i jak znam życie nie raz zakończyło się małą, kuchenną katastrofą. Jeśli jednak raz opanuje się(...)możemy już wylać nasz karmel na przykład na creme brule czy lody. Można go też delikatnie przelewać z łyżeczki do kokilki wysmarowanej tłuszczem, tworząc w ten sposób koszyczek z nitek karmelu. Albo stworzyć na papierze śniadaniowym fantazyjne wzory, którymi po wystygnięciu można bardzo pięknie ozdobić tort czy deser owocowy. Dla tych, którzy nie mają jednak cierpliwości, albo też
Przepysznik - BLW i nie tylkoktórej był nasz cel podróży. Byłam bliska marudzenia. A tu nagle dwa cuda. Znak, że w pobliżu jest kolejka linowa. I lodziarnia z poszukiwanym przez nas rodzajem lodów o smaku tortu sette velli (siedem warstw). Właścicielem był wielki Włoch, niemówiący ani słowa po angielsku, kibic lokalnej drużyny piłkarskiej, o czym świadczył wystrój lokalu (zdjęcia, szaliki, kubki...). W jakiś nadprzyrodzony(...)najbardziej smakowity temat- jedzenie. Co dobrego można zjeść na Sycylii? LODY W BUŁECZCE DROŻDŻOWEJ. Kiedy konQbek usłyszał o tej kombinacji od naszej rezydentki, nie mógł się uspokoić. Dopiero kiedy następnego dnia dostał w garść wielką, puchatą bułkę z dwoma gałkami lodów doszedł nieco do siebie. Same lody są na Sycylii przepyszne, a połączenie z brioszką
les mirabellestutaj. Tort nie wymaga pieczenia, a jedynie zamrażalki :) Można powiedzieć, że są to lody z truskawkami podane w formie tortu. Genialny pomysł na urodzinowy tort w lecie czy też w upalne dni. Koniecznie wypróbujcie i pamiętajcie, by tort kroić ostrym nożem maczanym we wrzątku. Pani Anicie jeszcze raz gratuluję i dziękuję za tak smakowitą propozycję konkursową(...)pozostałej masy lodowej i ponownie zamrozić. Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru (pominęłam cukier) i przełożyć na warstwę lodów. Na truskawkowy mus od razu wylać resztę masy lodowej. Ponownie tort wstawić do całkowitego zamrażalnika. Najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować truskawkami. Kroić ostrym nożem maczanym we wrzątku. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieTort lodowy powstał z okazji trzecich urodzin Akademii Kulinarnej Whirpool . Wszystkim kucharzom życzę mnóstwa sukcesów, zarówno kulinarnych jak i osobistych oraz dalszego prężnego rozwoju Akademii. Czytelników natomiast zachęcam do zajrzenia na strone z mnóstwem fajnych przepisów: www.marcoghia.pl/ Składniki: Beza: 2 białka 120g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Warstwy lodowe: 2 białka 4 żółtka 500ml śmietanki 2 łyżki cukru dwie(...)żółtka i cukier. Studzimy masę jajeczną. Ubijamy śmietankę. Następnie obie masy dzielimy na dwie części. Połowę masy jajecznej i śmietany łączymy z różą. Pozostałe części łączymy z miętą. Aby lody były bez widocznych kawałków listków lub płatków, masy można krótko zblendować. Warstwy lodowe wykładamy na bezę i umieszczamy w zamrażarce na parę godzin
Wrzosowa Polana