postanowiłam zrobić własnoręcznie tort. Niestety, moje osiągnięcia w sferze cukierniczej do tej pory były raczej marne, więc spodziewałam się klapy. Na szczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście(...)nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami
W poszukiwaniu inspiracjiTort z maślanym kremem orzechowym i solidną porcją rumu przygotowałam na obchody kolejnej rocznicy ślubu rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki(...)samo jak z pierwszym. Przykryć trzecim blatem, nasączyć go ponczem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Boki obłożyć przełamanymi na pół rurkami waflowymi, wierzch obłożyć orzechowymi bezikami, połówkami orzechów i rodzynkami w czekoladzie, ewentualnie przybrać w inny sposób. Tort wstawić do lodówki aby dobrze się schłodził
Kuchenne zapiski Edytyokazji, za to ze szczególnej potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego, z alkoholem i z owocami. Ciemny czekoladowy biszkopt, borówki, ajerkoniak i rum. Nie muszę mieć specjalnej okazji żeby robić tort. Muszę mieć tylko chwilę wolnego czasu i ogromną ochotę. Wszystko, o czym powinniście pamiętać żeby móc zrobić biszkopt idealny znajdziecie w TYM wpisie. Jeśli przepis i wykonanie biszkoptu genueńskiego macie już(...)następnie wyrównuję krem na boku ciasta szpachelką. Nasączam górną połowę ciasta pozostałym ponczem, drugą część kremu umieszczam w rękawie i wyciskam kleksiki wielkości dużej borówki. Między nimi rozkładam pozostałe owoce. Na całość ścieram na tarce czekoladę i lekko posypuję łyżeczką gorzkiego kakao. Tort ląduje w lodówce na minimum 3 godziny. Jeszcze lepiej by mu zrobiła przeleżana tam cała
Karo in the Kitchenmoim zdaniem idealnie nadaje się na prezent dla mamy. Beza wyrasta pięknie, jest chrupiąca z wierzchu i w środku lekko wilgotna, zaś krem z mascarpone i bitej śmietany idealnie przełamuje jej słodki smak, jeśli połączymy […] Artykuł Tort bezowy z truskawkami – letnie marzenie :) pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkadynią, cynamonem, lekko wilgotne, nie za słodkie, przełożone wspaniałym kremem z mascarpone, śmietanki i pomarańczowej galaretki. Pięknie się prezentuje, jest prosty w wykonaniu i nie za słodki. Można jeść, jeść i jeść… daję słowo! Ciasto-torcik przygotowałam na urodziny Teściowej, było warto sięgnąć po dynię, poczuliśmy jesienny słodki klimat Tort jest pyszny, więc jeśli macie ochotę na dynię(...)TAKIE CIASTO MOŻNA POLAĆ LUKREM, POLEWĄ, UDEKOROWAĆ TARTĄ DYNIĄ CZY BAKALIAMI. Jeśli chcecie przygotować ciasto-torcik z kremem to uwolnijcie teraz obręcz tortownicy (lub wyjmijcie ciasto z innej formy), by swobodnie przekroić ciasto na dwie połówki – podobnie jak biszkopt pod tort. Spód ciasta ponownie zapnij w obręczy formy. Górę odłóż na bok – możesz ją od razu pokruszyć
Zasmakuj Kuchniczereśniowego i za każdym razem miksuj na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na wystudzoną bezę wyłóż krem czereśniowy łyżką lub dekoracyjnie szprycą do ozdabiania tortów i ciast. Na kremie poukładaj owoce czereśni
Delicious PlaceCzas leci nieubłaganie. Moja Oleńka skończyła 5 lat. Z okazji jej urodzin upiekłam tort na bazie tradycyjnego biszkoptu, przekładany bitą śmietaną i malinami. Na wierzchu tym
tojestpyszne.blogspot.comPo świętach- jak już pisałam- zostało mi do dodania kilka przepisów na ciasta, które piekła Mama ;) Ten torcik jest jednym z nich, a posmakuje na pewno
Kuchnia w czekoladziekrem aż stanie się gładki i błyszczący. przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smarujemy jeden biszkoptowy blat kremem i przykrywamy drugim. Ostrożnie rozprowadzamy pozostały krem na ściankach i na szczycie tortu. Jeżeli chcemy uzyskać gładkie wykończenie, krem rozsmarowujemy szpatułką- nożem umoczonym w gorącej wodzie. Inaczej uzyskamy artystyczne zawijasy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie całkowicie
Pudełko rozmaitościupieczemy dzień wcześniej i pokroimy go na blaty dopiero przed przekładaniem. Krem nr 1: Ubić śmietanę i dodać do niej ekstrakt,cukier puder i delikatnie połączyć z serkiem. Krem do obłożenia tortu: Masło z cukrem pudrem utrzeć na gładką,puszystą masę. Dodać ekstrakt i mleko. Do nasączenia używamy mocnej,zaparzonej herbaty z dodatkiem cytryny. Każdy blat należy nasączyć,posmarować
Wielki apetytczekał... aż się doczekał. I szkoda, że tak długo czekał. Tort jest pracochłonny, ale warto mu poświęcić trochę czasu. Bo jest i pyszny i zachwyca swoim wyglądem. I wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo kaloryczny, gdyż sam biszkopt jest ciastem raczej dla diety lekkostrawnej, a krem zrobiony jest na bazie kwaśnego mleka. Polecam:) Składniki na biszkopt: 3 jaja(...)cały czas przy tym miksując. Wstawić do lodówki, aby masa delikatnie stężała (nie za mocno). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do lekko tężejącej masy i delikatnie wymieszać. Tężejącym kremem posmarować pasy ciasta biszkoptowego i posypać je malinami. Jeden pas należy mocno zrolować i ułożyć pośrodku tortownicy. Następnie wokół niego ustawiać kolejne pasy ciasta, tak aby zapełnić tortownicę. Ciasto schłodzić
In my kitchenNajlepiej dodawać barwnik etapami- aby bez przykrych niespodzianek uzyskać właściwy kolor [ zdecydowanie lepiej jest dodać kilka razy za mało, niż raz za dużo! ;] Gotowym, różowym kremem z różaną nutką smarujemy górę i boki tortu, wszystko ładnie wygładzając. DEKORUJEMY : Biszkopciki kroimy na pół, po czym lekko dociskając układamy z nich ramkę wokół tortu, tak aby ciasteczka przylegały do podstawy. Za pomocą(...)większe wyjdą Wam różyczki. Jeżeli boicie się, że coś pójdzie nie tak- poćwiczcie najpierw robienie różyczek na talerzu. Jak już poczujecie się pewniej- włóżcie krem ponownie do rękawa i zróbcie zdobienia na torcie. Na koniec przewiążcie wokół biszkopcików wstążeczkę… …i gotowe ! Pamietajcie, że gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) ! PRZYJEMNEGO
Domowe TortyŚmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu . === składanie ciasta od dołu..==== . ciasto ciemne, krem, ciasto makowe, krem , ciasto ciemne , krem(...)ciasto ciemne, dekoracja -całość wysmarowana kremem I obsypana zmielonymi ciasteczkami oreo,a na koniec obłożyć paskiem czekolady . Na opaskę czekoladową: 150-200 g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady Wykonanie Na papierze do pieczenia narysować prostokąt który będzie odpowiadał wymiarom naszego tortu. Należy zmierzyć obwód tortu i jego wysokość. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej , pamiętając ,aby żadna
w mojej kuchni