kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia na blachę o wymiarach 24x28 cm 1,5 dużej paczki herbatników (ja użyłam maślanych, pełnoziarnistych) 1 puszka masy kajmakowej (masa krówkowa) 1 opakowanie kremu czekoladowego do tortów (na 300 ml mleka) i mleko do jego przygotowania kakao do posypania 2-3 łyżki wrzątku Blachę wykładamy papierem do pieczenia, folią spożywczą lub aluminiową(...)masę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przygotowujemy masę czekoladową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, połowę masy przekładamy na herbatniki i równomiernie ją rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu. Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto
Rozpustne gotowanie"Tort bezowy to coś, co mogłabym jeść z każdej okazji! Jest słodki, ale dzięki granatom, również trochę kwaśny. Jest chrupiący, ale również puszysty w środku i
Słodkie Przyjemnościmaślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). Oczywiście miałam okazję próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem
Słodki Pomysłosoby które śledzą mój blog wiedzą, że nie przepadam za tortami. Nie lubię ciast z kremem, są zbyt ciężkie. Jeżeli chodzi o uroczystości, to lubię podawać ciasta, które są moim eksperymentem, tak było z Tortem Ptysiowym, pamiętacie? Albo jego wariacją. Oba mi bardzo smakowały. Na tegoroczne Walentynki przyszykowałam dla Was kolejny nietypowy tort. Tego dnia, każdy - czy w związku
Słodkie Przyjemnościzamiarze miał powstać tort z mocno czekoladowym kremem. Jednak po trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać się za pieczenie biszkoptu. Szkoda
pink envelopeFerrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły tort i dowolnie go ozdobić, ale zachęcam do spróbowania swoich sił(...)kolor był zadowalający - u mnie 1 i 1/2 łyżeczki. Wymieszać. Do jednej z mniejszych części dodać czarny barwnik i wymieszać. Autko pokryć kremem czerwonym. Koła posmarować czarnym kremem. Białym namalować szyby. Tort włożyć na nos do lodówki, rano pokryć go drugą warstwą. Szyby malujemy na czystym biszkopcie, nie malowanym na czerwono. Światła to żółte i pomarańczowe
Chocolate Muffin BlogJest to lekka owocowa pianka, mało słodka, raczej kwaskowata i orzeźwiająca, w sam na Walentynkową kolację we dwoje, a i na śniadanie też zostanie Może również stanowić świetny krem do przekładania tortów, ponadto w wersji zamrożonej sprawdzi się jako deser lodowy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='750 gr owoców leśnych lub innej mrożonki (np. maliny, wiśnie, truskawki
moj przepis nadobrze się połączy ze śmietaną. Jeśli krem wyjdzie nam lejący, miskę z kremem włożyć na chwilę do lodówki. Musimy uważać, aby trwało to niezbyt długo, aby krem nie stężał za bardzo. Składanie tortu: Pierwszy blat umieścić na paterze. Skropić 1/3 herbaty. Posmarować połową musu jabłkowego i 1/3 kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, skropić 1/3 herbaty, posmarować drugą połową musu jabłkowego(...)kremu śmietanowego. Położyć ostatni blat, skropić resztą herbaty i rozłożyć krem na górę i boki. Opcjonalnie można boki obsypać pokruszoną skórką z biszkoptu. Na górę tortu zetrzeć białą czekoladę. Tort przed podaniem najlepiej jest schłodzić przez kilka godzin w lodówce, ale można go również od razu podać na stół
Posadzone i zjedzoneZdolności zdobniczych co prawda nie posiadam, ale tort dla każego w dniu jego urodzin w moim domu być musi. Taki przygotowałam dla mojego męża w dniu jego urodzin. Pyszny torcik nasączony aromatyczną herbatą ze sklepu RICHMONT , przełożony bitą śmietaną i mascarpone, palce lizać! Składniki: na biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku(...)ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki za pomocą kremów przyrządzonych wg instrukcji na opakowaniu .Wierzch tortu tez ozdabiamy kleksikami oraz owocami . Do Nasączenia tortu użyłam herbatę Richmont: Świetnie nadaje się do nasączania ponieważ posiada intensywny ciekawy smak, który fajnie aromatyzuje też
Z Majeczką w kuchnizamrażarce pozwala (wtedy wiadomo, że się już nie zgniotą); Zamrożone ciasta przechowujemy w zamrażarce 3-4 miesiące; JAK ROZMRAŻAĆ CIASTA Jak rozmrażać? Wiele delikatnych ciast typu serniki, ciasta z kremem potrzebują powolnego rozmrażania – dlatego wyjmujemy je dzień wcześniej i wkładamy do lodówki by tam powoli rozmrażały się. Ciasta wilgotne typu szarlotka najlepiej położyć na talerzu, który wymościliśmy wcześniej papierowym(...)cieszyć się pyszną drożdżówką! Rozmrożonych ciast nie można ponownie zamrażać! JAKIE CIASTA MOŻNA MROZIĆ Mrozić można praktycznie wszystkie ciasta: drożdżowe, babeczki, bułeczki, serniki, kruche, szarlotkę, biszkoptowe, ciasteczka nawet torty, ciasta z kremem i ciasta z bitą śmietaną. Mrozić można również surowe ciasta: drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie. JAKICH CIAST NIE MOŻNA MROZIĆ Nie mrozimy ciast z galaretką, ciast bezowych, makaroników. Artykuł
Dorota Smakujekupnym ciescie. Ucieszyla sie za to z rozanych dekoracji w kolorze rozowym. I jak na mala dame przystalo cale nasze przyjecie bylo w tym wlasnie kolorze :-)Tort migdalowy z kremem o smaku nutellibiszkopt 4 jajka 150g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 100g mielonych migdalow wykonanie:Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym(...)nakladamy kolejna warstwe ciasta. Pozostala mase dzielimy na 2 czesci i jedna z nich nakladamy na druga warstwe biszkoptu. Na gore kladziemy ostatni blat ciasta, sciagamy obrecz i caly tort (gora i boki) smakujemy ostatnia czescia masy. Dekorujemy wedlug uznania.Ciasto schladzamy przez godzine.Smacznego
Przysmaki Karolkifolią spożywczą i kompletnie wystudzić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowany krem może być już użyty od razu do nadziewania np. napoleonek, tarty owocowej czy też rurek. Jeśli potrzebujemy krem bardziej delikatny np. do tortów , ptysiów lub kremówek trzeba jeszcze ten krem (schłodzony) połączyć z 200 ml słodkiej śmietany lub serkiem mascarpone.Wystarczy ubić te 2 składniki mikserem z widełkami. Oczywiście wszystkie smaki
zielonacukinkamasy i przykryć drugim blatem uprzednio nasączonym syropem mandarynkowym.Włożyć do lodówki do schłodzenia, a w tym czasie przygotować drugą porcję masy z serka mascarpone.Wyjąć tort z lodówki, zdjąć obręcz i przygotowanym kremem posmarować wierzch i boki tortu.Dowolnie udekorować
Mix smakuczekoladowych kuleczek Nesquik! Podczas takiego porannego zajadania przyszedł mi kolejny pomysł na fantastyczne ciasto ! Mięciutkie czekoladowe ciasto przypominające murzynka pokryte warstwą słodkiego kremu , oblane czekoladą i obsypane dużą ilością chrupiących kuleczek – niebo w gębie! Takie ciasto / tort jest fantastycznym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych! Z całą pewnością zrobi furorę np. na urodzinowym przyjęciu! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica
Ostra na Słodkokażdej babeczki przyklejamy ( znowu używamy naszego cukrowego kleju) okrągłe ciasteczko, tak aby jego część wystawała poza powierzchnię babeczki. Nakładamy warstwę kremu ( robimy podkład pod kudełki ) Nakładamy krem do rękawa do zdobienia tortów i za pomocą okrągłęj końcówki, o małej średnicy- robimy potworkom kremowe kudełki. Układamy na kremie oczy…. … i nasze słodkie potworki są gotowe ! Życzę Wam mile spędzonego
Domowe Torty