Specjalna okazja więc i specjalny tort. Pyszne borówki krem karpatko-wy i śmietana.Tak powstało te moje cudo. Sama nie wiedziałam czy to to będzie smaczne. Jednak miny gości oraz słowa uznania sprawiły, że powtórzę ten pyszny torcik . Nie miałam okazji spróbować lecz myślę , że najważniejsze jest to czy innym smakuje.Wszak smaki i gusta mamy różne(...)biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną. górę i boki. Dekoracja u góry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi kuleczkami. Cała góra jest obłożona borówkami. Wstawiamy do schłodzenia najlepiej dzień wcześniej robimy tort, zdąży przejść smakiem. Masa karpatko
Różowa kuchniakremówkę ubić i wlać tężącą galaretkę. Wszystko dokładnie zmiksować i wyłożyć na biszkopty. Zanim masa całkiem stężeje nałożyć drugi krążek kakaowego biszkoptu. Odstawić tort do lodówki, aby wszystko zastygło. Masa plastyczna nie może mieć kontaktu z kremami na bazie śmietanki, gdyż będzie się rozpuszczać. Dlatego pod masą musi znaleźć się warstwa masy maślanej. W tym celu należy zmiksować miękkie masło(...)woreczku lub foli spożywczej, żeby nie wysychała. Poszczególne elementy przyklejałam smarując je delikatnie wodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Torty Tagged: biszkopty , galaretka , kremówka , masa plastyczna , truskawki , żelatyna
https:KKuchniaMniamtorcie myślałam już kilka lat temu. Kusił mnie smak ciasteczek amaretti, które lubię. W tym roku nadarzyła się super okazja by go zrobić, bo i mała uroczystość rodzinna i zbiegający się w tym czasie tydzień włoski w Lidlu, gdzie ciasteczka zakupiłam. Torcik wyszedł nawet smaczniejszy niż oczekiwałam. Może tylko nieco ciut za słodki. Tym co urzekło mnie najbardziej, to ciasto(...)masy ciasteczkowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem tortu, jego również nasączamy. Wykładamy resztę dżemu oraz drugą część masy, wyrównujemy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch obsypujemy zmielonymi ciasteczkami, naokoło układamy całe ciasteczka. Uwagi: Do biszkoptu dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm (w temp
Smaki Na TalerzuTort czekoladowo-wiśniowy, tort szwarcwaldzki czy też black forest cake to klasyka smaków. Czekolada wspaniale komponuje się z wiśniami a dodatek puszystego śmietankowego kremu idealnie dopełnia smak. Tort powstał dość spontanicznie - z okazji urodzin mojego bloga. Pomyślałam, że pierwsze urodziny zasługują na wyjątkową oprawę bo zdarzają się przecież tylko raz :-) A ciasto... znikło w ekspresowym tempie przy akompaniamencie pomrukiwań mmmm(...)gęsto wiśnie z kompotu. Posmarować je dość grubą warstwą kremu śmietankowego. Nałożyć drugi blat ciasta, ponownie nasączyć go likierem, posmarować pozostałym dżemem, ułożyć wiśnie. Posmarować wierzch i boki ciasta pozostałą masą śmietankową. Odłożoną masę śmietankową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (1M) i wycisnąć kwiatki wokół obrzeża tortu. Środek i boki tortu posypać czekoladowymi płatkami i rulonikami. Udekorować
maniapieczeniaMalinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń
Słodki Pomysłrównie dobrze można przygotować je z masy marcepanowej . Tort przełożyłam czekoladowym ganache z serkiem mascarpone i świeżymi malinami… Rewelacyjne połączenie. Polecam Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia żółty barwnik spożywczy mała szczypta soli Krem: 600 ml śmietany kremówki 30 % 200 g mlecznej czekolady(...)połowę malin. Przykryć drugim blatem biszkoptu i lekko docisnąć. Posmarować kolejną porcją kremu i rozłożyć resztę malin. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i ponownie lekko docisnąć. Pozostałym kremem obsmarować cały tort. Boki tortu obsypać odłożonym pokruszonym biszkoptem, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce. Schłodzony tort udekorować figurkami z masy cukrowej. Smacznego
Oryginalny smakTort bezowy czekoladowo-śmietanowy z owocami Poziom trudności: średni Czas przygotowania: 4-5 h Przygotowanie i składniki: Blaty bezowe: · 6 białek z dużych jaj (zimnych) · 300g(...)przebić. Cały czas delikatnie ubijając dodajemy stopniowo rozpuszczoną zimną już zupełnie żelatynę rozpuszczoną z niewielkiej ilości gorącej wody. Składanie tortu: · blaty bezowe · krem czekoladowy · krem śmietanowy
Bazując na smakutort z bananami na puszystym biszkopcie rzucanym. Tort wykonałam dla mojego męża na urodziny i był nim zachwycony :) Składniki Biszkopt 6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka) 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao 40 g masła Krem 250 g serka mascarpone 350 śmietany kremówki(...)cytryny, aby nie pociemniały. 5. Składamy nasz tor :) Przekrojony biszkopt nasączamy pędzelkiem lub łyżeczką, rozsmarowujemy połowę kremu, rozkładamy banany i przykrywamy drugą częścią ciasta powtarzając czynność. Krem na środku tortu posypałam przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce przez min 4 h a najlepiej na całą noc przed podaniem. Smacznego
W kuchennej krainiePrzedstawiam Wam roczkowy tort mojego dziecka. tort #zdrowytort#zdroweslodycze Biszkopt: -10 jajek - 10 łyżek mąki tortowej Białka ubiC z szczypta soli na sztywna pianę, żółtka,osobno ubite, dodać stopniowo, mieszając drewniana łyżka , następnie stopniowo dodajemy mąkę przesiewajac przez sitko. Piec około 40 minut na 150 stopni ( termoobieg ). Nadzienie -mleko(...)zblendowac i tak z 20 minut prazyc na malutkim gazie. Zostawić do ostudzenia. Mleko zostawić dobę w lodówce. Ubić tylko twarda biała cześć. 2/3 kremu ubijamy z rozgniecionymi widelcem bananami,malinami, połowa daktyli. Włożyć do lodówki. Biszkopt mocno nasaczyc sokiem z limonek i cytryny . Posmarować pozostałymi daktylami. Przełożyć kremem. Posypać kokosem
Szkrab Je SamZapraszam na ekspresowy torcik przygotowany na waflach ryżowych, przełożony pysznym kremem czekoladowo-ciasteczkowym. Jeśli macie ochotę na duży kawałek słodkiego tortu mam dla Was ratunek! Zjedzcie POŁOWĘ tego deseru! Tak, połowę! Najlepiej na śniadanie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawy :) Składniki: 3 wafle ryżowe 250 g twarożku półtłustego 2 łyżki kakao 1 miarka odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym lub innym(...)Twarożek, jogurt, kakao i odżywkę zmiksować na gładką masę. Jeden z wafli ułożyć na talerzu, rozsmarować połowę kremu i przykryć drugim waflem. Powtórzyć czynność. Niewielką ilość kremu zachować na dekorację tortu z wierzchu. Poukładać maliny. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Bloglalki wyciągnęłam. Całość cienko przesmarowałam pozostałością masy z przełożenia. Dekorację wykonałam następnego dnia, kiedy masa usztywniła tort, a zewnętrzna część schłodziła się i stanowiła dobrą bazę dla kremu właściwego. Pomysł na dekorację tortu - Kraina Lodu (Frozen) Jakiej masy użyć do dekoracji tortu? To pytanie często sobie zadaję. Wiele zależy od Waszych preferencji i rodzaju dekoracji. Nie używam mas cukrowych(...)gotowych kremów, więc pozostają mi domowe metody. Bardzo łatwo wykonać masę z serkiem mascarpone i bitą śmietaną , jednak ma ona dwie wady. Po pierwsze szybko łapie temperaturę i podczas dekorowania zmienia konsystencję, więc trzeba działać dość szybko, żeby wzorek się nie rozmył. Druga wada wiąże się z użyciem barwników. Masy na bazie bitej śmietany, które są barwione sztucznymi barwnikami
Trzeci talerzpodgrzanej śmietany, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Ricott ę mieszamy z cukrem, śmietaną z żelatyną i cukrem waniliowym. Przygotowany krem śmietanowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy ok. 1 godziny. Warstwa truskawkowa Blendujemy truskawki na gładki mus. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, po czym(...)podgrzanej śmietany, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Ricott ę mieszamy z cukrem, śmietaną z żelatyną i musem truskawkowym. Przygotowany krem truskawkowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy przynajmniej 6-7 godzin. Dekoracja Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Wierzch torciku smarujemy 2-3 łyżkami bitej śmietany, dekorujemy truskawkami i resztą
La grande e la piccola cuocadietetycznych nie należy. Wyszedł na prawdę pyszny! Jeśli lubicie podobne smaki to zachęcam do zrobienia tego tortu. Ma też tę zaletę, że nie trzeba go szczególnie ozdabiać. Tort marchewkowy: 1 kg marchewki (ok. 4 szklanki startej, mogą być też pozostałości po soku z sokowirówki) 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobno pokrojonego(...)same w sobie dość wilgotne, więc nie potrzeba ich nasączać. Tort przechowujemy w lodówce. Ciasto jest wyższe od tradycyjnych tortów, dlatego kroimy je na cienkie plastry. Post Tort marchewkowy z kremem kokosowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupopularnych pralinek Ferrero Rocher. W tym roku, razem z mężem uczciliśmy naszą rocznicę ślubu w drugi dzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu na świąteczny mazurek. Aby przełamać słodki smak kremu czekoladowego ‘nadziałam’ tartaletki(...)ciasta. Dodajemy tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się nam do palców. Jeśli nie lubimy słodkich kremów możemy dodać trochę gorzkiej czekolady, ok 15 g. Tartaletki Rocher przechowujemy w lodówce. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi
Słodki Pomysł