Lekki zdrowy deser bez cukru, a i tak słodki. Witaminy, magnez dostarczymy sobie na deser. Nic wielkiego a jaki dobry. Zrobimy go w 15 minut. Uwielbiam
wesoła kuchniaWiosna, wiosna, a już właściwie lato się zrobiło ;) Po jakiejś krótkiej przerwie wracam do Lawendowej Kuchni z pomocnikami :) A właściwie manewrując pomiędzy traktorami i ciężarówkami mogę
Lawendowe NieboW weekend pojechaliśmy do lasu z zamiarem nazbierania kurek... Jednak zamiast kurek przywieźliśmy do domu koszyk wypełniony pięknymi jagodami i borówkami :) A
Aga w kuchniRolady to puszyste , lekkie ciasta, które tak , jak torty mają swoje miejsce wśród wypieków. Kiedyś nie potrafiłam ich piec, teraz kiedy się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam, że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale nie zrażamy się. Pyszna rolada Czego potrzebujemy Na ciasto 4 jajka 12 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem. 200 C Gorący biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną cukrem ściereczkę, zdjąć pergamin. Ciasto zwinąć w rulon i odstawić do wystygnięcia. Przygotować krem- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Jogurt zmiksować z resztą cukru, sokiem z cytryny i skórką. # łyżki masy wymieszać z żelatyną, a następnie
W kuchennym oknie EwyUwielbiam bezy, dlatego nie mogłam oprzeć się przed zrobieniem najsłynniejszej jej wersji, czyli tortu Pavlovej. Deser piekłam kilkakrotnie, raz w wersji normalnej, raz w wersji mini. Szczerze mówiąc druga udała się lepiej, gdyż była bardziej chrupiąca. Ja lubię kiedy beza jest chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca się. W przypadku Pavlovej bardzo ciężko jest uzyskać taka konsystencję, a przynajmniej(...)Mini Pavlova Składniki: 5 białek 250-300 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 400 ml śmietany kremówki (można zrobić również krem jogurtowy, który doskonale komponuje się ze słodka bezą) owoce sezonowe Krem: 400ml jogurtu greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/5 szklanki gorącej wody aromat lub ekstrakt
Mania GotowaniaBeza Pavlova, królowa nad bezami. Ozdoba stołu, idealna na przyjęcia albo w formie tortu urodzinowego. Pyszna, delikatna, chrupiąca na zewnątrz, w środku piankowa i rozpływająca się w ustach. Prosta w wykonaniu, najtrudniejsze jest suszenie bezy. Bardzo polecam 😊 Składniki: 6 białek, w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej szczypta(...)przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać szpatułką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na niej okrąg o średnicy 23 cm. Wyłożyć bezę, wyrównać boki, na środku zrobić miejsce na krem i formować łyżką od dołu ku górze wyciągając. Piekarnik nagrzać do 150°C na termoobieg i odrazu po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę do 100-110°C i pieczemy
Słodka StrefaMoi drodzy, dzisiaj mija rok od kiedy założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was pyszny, wyjątkowy obłędnie czekoladowo- orzechowy torcik, z chrupiącą masą i alkoholem
słodki bratekPavlova to australijski deser, składający się z połączenia chrupiącej bezy, świeżych sezonowych owoców i bitej śmietany. Upieczenie idealnej bezy bywa czaso i pracochłonne. Ważne jest przestrzeganie
Kierunekuchniazdjęcia i pisanie. Jakoś nie jest nam po drodze...Oglądam ostatnio Kagekampen. Duński program o pieczeniu. Od poniedziałku do czwartku uczestnicy stają przed zadaniami postawionymi przez zawodowych cukierników. Tort, ciasteczka, beza, rolada... I kiedy tak C. popatrzył na śliczne rolady, które panie przygotowały stwierdził, że też mam mu jakąś zrobić. No dobra, niech już będzie...Na blogu A dupa(...)biszkoptowe było za kruche - za dużo mąki ziemniaczanej. Następnym razem spróbuję to zrobić troszkę inaczej...Niemniej, rolada wyszła fantastyczna smakowo. Domowej roboty dżem (trzeba go jakoś wykorzystać, prawda?), niesamowity krem z mascarpone - jeny, jakie to dobre! No i nieszczęsny biszkopt, który choć nie wygląda, to smakuje naprawdę dobrze. Rolada z dżemem i mascarpone, dekorowana ciastem cygaretkowymSkładniki:(na blachę 40x35
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany(...)słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe
Kulinarne przygody GatityWielkanoc już za pasem! To ostatnia szansa na wypieki w tym klimacie 😊 Nasza propozycja tortowa to ciasto kakaowe z daktylami i migdałami oraz.... budyniem! Wiemy, że ostatnio budyniowych kremów jest tu dość sporo ale mamy na niego fazę 😄 Jeśli macie dość klasycznych wypieków lub chcecie mieć na stole jakieś urozmaicenie to śmiało łapcie przepis. Składniki(...)upieczeniu -60-80g daktyli lub innych suszonych owoców Dodatkowo -łyżka kakao + 2 łyżki ksylitolu+ 1/2 szkl. gorącej wody – do nasączania blatów -deserowa czekolada bez cukru – do polania tortu -płatki migdałowe, płatki kokosowe – do dekoracji CIATO KAKAOWE 1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 30 minut. 2. Mąki, kakao, migdały i proszek wymieszać razem. 3. Olej, ksylitol, napój roślinny zagrzać
Candy PandasPotato cake with cream cheese and plum jam Powidła śliwkowe stanowią tu wspaniały zamiennik klasycznych kremów. Składniki. 1 kg ziemniaków 40 dag twarogu 4 dag masła 2 jajka 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 laska wanilii 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 10 dag powideł śliwkowych Wierzch. 10 dag czekolady białej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 12 śliwek(...)kilku godzinach przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi, również wierzch. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować suszonymi śliwkami namoczonymi w śliwowicy i kandyzowanymi plastrami pomarańczy
Kulinarny karnet Christopherawygrania 25 paczek makaronu i firmowe gadżety. Pomyślałam i zrobiłam zapiekankę z makaronem, a żeby było bardziej uroczyście i ozdobnie zapiekanka była z tortownicy jak prawdziwy tort ( przepis TU ) I się udało wygrać. Zupy mlecznie dla niektórych z nas to przykre wspomnienie. Często nie przypadały do naszego dziecięcego wysublimowanego gustu. Przymuszane do jedzenia, dzieciaki nabierają(...)zagotowanego i zagęszczonego nic nie ruszy, nawet owocowy kwas. Teraz dodajemy jagody, mogą być nawet mrożone. Wyławiamy goździki , słodzimy według własnych upodobań i dokładnie miksujemy. Powstaje delikatny, aromatyczny krem, znakomity o każdej porze roku. Niczym nie przypomina zupy mlecznej, a jednak na mleku
Dieta moja pasjaSernik coca cola , to biszkoptowe ciasto z masą serowo jogurtową, przełożoną galaretką rubinową o smaku coca coli . Sernik jest bardzo pyszny, wilgotny i zrobiony
RITA food channelWitajcie :) Dzisiaj mój blog obchodzi swoje trzecie urodziny. Miał być tort, ale problemy zdrowotne mi to uniemożliwiły. Prościej i szybciej było przygotować muffinki, bo chciałam poczęstować Was czymś pysznym. Powstały w niewiele ponad godzinkę plus zrobienie zdjęć. Myślę, że całkiem, całkiem ładne i mi wyszły, bo, że pyszne to wiadomo. Pamiętam jak zaczynałam swoją przygodę z blogowaniem, mnóstwo obaw(...)cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki ciemnego kakao 2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 ciasteczka typu ,,Oreo'' Krem: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2-3 ciasteczka typu ,,Oreo'' Dodatkowo: 12 ciasteczek typu ,,Oreo'' Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem
Izabelawkuchni