przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio(...)żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe
Kulinarne przygody GatityKorzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Lubię smak chleba
Di gotujetarty jest najprostsze i najpyszniejsze, a w dodatku nie wymaga ani pieczenia ani gotowania! Taka tarta Snickers to pyszne połączenie kakaowego spodu z płatków owsianych i orzechów oraz aksamitnego kremu fistaszkowego. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 70 g daktyli bez pestek (około 10 sztuk) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (można użyć bezglutenowych) 1/2 szklanki orzechów ziemnych 2 łyżki niesłodzonego kakao(...)dolać po 1-2 łyżki wody w czasie miksowania, żeby całość bardziej się kleiła. Następnie, rozprowadzamy kulę na dnie tortownicy zapiętym do góry dnem (żeby było łatwiej wyciągać kawałki tortu z tortownicy). Ugniatamy równomiernie mocno dociskając – ja używam kubeczka Mendela pożyczonego od Córci Wstawiamy tortownicę do lodówki i zabieramy się za przygotowanie masy. Do blendera wkładamy stałą część
Lamarida.plMamy niedziele, mamy standardowo ciasto 🍰a nawet tort☝ Natrafiła się okazja na upichcenie "grubszego" deseru to trzeba było się wykazać 😋 Nie używam barwników, nie robię WOW ozdób.. Zawsze po prostu pacam łyżką ubitą śmietankę, posypuję tym co mam po ręką i tyle 😎 Cukru nie używam, staram się robić "odchudzone" wersje m.in. bez kostek masła i szklanek oleju(...)łyżka kakao -szklanka maślanki -pół szklanki oleju -1 łyżeczka octu winnego -1 łyżeczka sody masa: -2 budynie waniliowe bez cukru i bez glutenu+3 szklanki mleka -aromat waniliowy krem: -1 śmietanka 30% -saszetka śmietan fix Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy ze słodzikiem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Formę (22 cm) wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy biszkopt
Zdrowie i pysznie na talerzuUwielbiam takie desery: połączenie mocno słodkich mas z orzeźwiającymi galaretkami. Już jakiś czas zabieram się za przygotowanie tego tortu. Święta przyspieszyły ten pomysł. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę: ½ kg masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 8 żółtek jaja 1 budyń waniliowy 4 kolorowe galaretki 3 łyżki kakao 1 biała czekolada deserowa 1 gorzka czekolada(...)gotujemy tak jak w opisie na opakowaniu. Żółtka utrzeć z cukrem. Budyń wymieszać w ½ szklance mleka. Resztę mleka zagotować, dodać utarte żółtka, rozpuszczony budyń i cały czas mieszając ugotować krem. Ostudzić i utrzeć z masłem. Następnie krem podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i pokrojone obie czekolady. Do drugiej orzechy (lekko zrumienione na suchej patelni), do trzeciej
Tradycyjna Kuchniamojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie
moj przepis namojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze
moj przepis naBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości. Na wspólne jej pieczenie umówiłyśmy się m.in. z grupą wielkopolskich blogerek z okazji Dnia Dziecka, hasłem dnia było: pieczemy bezę Pavłovej, a publikujemy swoje przepisy w dniu 1.06:) W akcji wspólnego(...)potrafi zjeść bezę sam. Ja zawsze jem owoce z bezy. Ale ja nigdy nie jadałam bezy, nawet jak chodziłam do szkoły. Koleżanki zajadały się bezami z cukierni, niektóre przełożone kremami, bitą śmietaną, słodkimi jak ulepek. Patrzyły na mnie jak na kosmitę, bo jak nie można uwielbiać bezy. Ano można. Beza Pavlova na zewnątrz ma być krucha, a w środku miękka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRobienie tortów sprawia mi wielką przyjemność.Staram się, aby nie tylko ładnie wyglądał, ale również smakował. Biszkopt zrobiony w tortownicy o średnicy 21 cm Składniki na biszkopt : 4 jajka niepełna szklanka cukru niepełna szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z cukrem, tak długo aż rozpuści się cukier i masa potroi swoją objętość. Mąkę przesiewamy(...)obrotach, po 2-3 minutach dodajemy cukier i zmniejszamy obroty. Miksujemy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietan fix i ubijamy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy właściwą konsystencję bitej śmietany. Krem pomarańczowy: 1 białko 70 gram cukru 110 gram masła (temperatura pokojowa) sok z małej pomarańczy (ewentualnie można jeszcze dodać skórkę z pomarańczy) Białko ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy cukier. Naczynie
tojestpyszne.blogspot.comLekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej
Słodka StronaDacquoise -tort bezowy z dodatkiem daktyli. Rozkosz podniebienia. Uwielbiam to ciasto i zawsze, kiedy tylko mam białka do wykorzystania to moje myśli krążą wokół niego. Wiem, wiem, że to wielka ilość kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkości. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję(...)minut, a następnie zmniejszyć temp do 140 stopni C i piec około 90 minut. Wyłączyć piekarnik lekko uchylić i zostawiać do wystygnięcia Bezy powinny lekko popękać. Krem 400 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 10 suszonych daktyli Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i masę kajmakową. Wszystko zmiksować. Daktyle drobno posiekać i dodać
O kuchni z uczuciemBardzo lubię desery z perełek tapioki , więc ostatnio postanowiłam na ich bazie stworzyć pyszne i zarazem szybkie ciasto, które okazało się wielkim hitem - nawet wśród osób
Di gotujepojawiać sprawdzone przepisy nie tylko na słodkości. W głowie ciągle mam 101 pomysłów, tylko doba ciut za krótka by je wszystkie zamieścić ;) Z okazji dzisiejszego święta zapraszam Was na tort, ale inny niż wszystkie - Marcinek, to specjał z okolic Hajnówki, kruche blaty i masa śmietanowa. Wykonanie jest dość czasochłonne ale naprawdę warto spróbować choć raz :) Wybaczcie, że nie wygląda(...)400ml śmietany 18% 50g cukru pudru 1-2 łyżki domowego cukru z wanilią 2- 3 łyżki soku z cytryny Schłodzone śmietany i cukier ubijamy do uzyskania gęstego kremu, a następnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Ostudzony blat układamy na paterze lub talerzu i smarujemy ok 2 łyżkami kremu. Czynność powtarzamy do momentu aż zużyjemy wszystkie blaty. Ciasto chłodzimy
Cynamonowe szczęścieWszystko się klei od soku i pachnie pomarańczową skórką. Bucha gorąco od piekarnika, nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika
W kuchni Karmel-itkiokolicznościowe Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie: chrzciny, komunie, majówka, itp. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się ciasto lub tort, najlepiej taki który można przygotować z właściwym wyprzedzeniem. W końcu najważniejsze jest wspólne świętowanie, a nie stanie w kuchni i urabianie się(...)Pamiętaj również, aby nakłóć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piecz 15 minut w 180 °C tryb góra-dół. Przygotuj puszysty krem. Potrzebujesz: 5 białek 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 opakowania budyniu truskawkowego lub malinowego 100 ml oleju roślinnego 350 g truskawek 200 g cukru Białka ubij na sztywną masę. Następnie stopniowo
kuron.com.pl