Tym razem przepis na półkule cytrynowe z bezą szwajcarską! 😀 Masa cytrynowa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach dzięki dużemu dodatkowi masła, a cały deser
AleTorcikWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto
moj przepis naDziś coś w jesiennym temacie;) Lubię jesień za to, że daje nam tyle cudownych zapachów, widoków i smaków. Nieustannie kojarzy mi się z nią smak korzennych
Domowe ciastaTorciki mocno truskawkowe z dużą ilością czekolady czyli tak jak większość z nas lubi. Mała przyjemność do kawy którą zaskoczymy naszą rodzinę. Torciki są fajne
wesoła kuchniaostatnim poście podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne czekoladowe ciasteczka bez mąki, jajek i mleka - dokładny przepis znajdziecie tutaj . A przy okazji wpadłam na pomysł zrobienia zdrowej wersji tortu, który również będzie bez mąki, jajek i laktozy. Muszę się przyznać, że to był kolejny z moich eksperymentów i sama do końca nie wiedziałam co mi z tego wyjdzie. Jednak(...)Składniki (tortownica o średnicy 16 cm) - 2 banany - 60 g masła orzechowego - 10 g wiórek kokosowych - szczypta sody oczyszczonej - 1 łyżka syropu klonowego* - 10 g słonecznika Krem czekoladowy - 150 ml mleczka kokosowego z puszki - 70 g gorzkiej dobrej czekolady - 30 g masła orzechowego - 30 g syropu klonowego* *Zamiast syropu klonowego można użyć innego słodzidła. Wykonanie Spód Banany wraz
Health-Fit-LifeCoś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D Składniki Biszkopt Jajko 6 jajek Cukier 150g Mąka pszenna tortowa 120g Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej
Kulinarne Przeboje******************** W relacji z warsztatów pod kierownictwem Kurta Schellera (klik) wspomniałam o paczce, którą dostaliśmy od organizatora, czyli Makro Cash&Carry. Obiecałam też, że przygotuję
W kuchni Karmel-itkisię w piekarniku na 120ºC przez 90 minut. Właściwie beza suszy się. Po upieczeniu bezy można ją zostawić w zamkniętym piekarniku na noc. Beza francuska jest krucha i puszysta. Tort porzeczkowy z bezą Beza z truskawkową frużeliną Kolejny rodzaj bezy to beza włoska. Sposób przygotowania bezy jest nieco trudniejszy i wymaga wprawy. Bezę tą ubija się z syropem cukrowym. Najpierw(...)ubijać do jej schłodzenia. Miskę z bezą można umieścić w większej misce z zimną wodą. Beza włoska idealnie pasuje do produkcji parfait , marshmallows makaroników czy jako dodatek do maślanego kremu. Malinowe parfait Jest jeszcze jeden rodzaj bezy tak zwana beza szwajcarska. Aby przygotować taką bezę należy białka z cukrem, wodą lub sokiem z cytryny umieścić na parze i mieszać
codojedzeniaKorzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już kiedyś szukałam przepisu na ciasto z
Di gotujeTo ciacho jest pyszne! Gwarantuję, że sprawdzi się na niejednym stole w upalne dni. Smak kawowego mascarpone, odświeżająca galaretka pomarańczowa z kawałkami pomarańczy pobudzi do działania
Z Kuchni Do KuchniHej! A oto mój pomysł na słodką walentynkę :-) Wybrałam mocno czekoladową tartę, bo jak wiadomo CZEKOLADA to najlepszy afrodyzjak :D Przepis pochodzi z książeczki
Cukier&PuderTak się świetnie składa, że w miejscowości, w której się uczę, mieszka Kasia, autorka bloga W Krainie Smaku. Co dodatkowo, ze szkoły spacerkiem droga zajmuje mi
W kuchni Karmel-itkiwięc musiałam się postarać. Zaufałam intuicji i stworzyłam pyszny tort czekoladowy. Mama była zachwycona ;), goście również. Jeśli macie ochotę na naprawdę pyszne ciacho, polecam Wam ten przepis! Składniki na tort podwójnie czekoladowy: na tortownicę 26 cm najlepiej dzień przed składaniem ciasta przygotować mus z gorzkiej czekolady i ciasto czekoladowe, następnego dnia masę z białą czekoladą i polewę(...)stopni C piekarniku około 40-50 minut. Przed końcem pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby się ciasto nie przypaliło. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem. Studzimy w formie. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 1 łyżeczka żelatyny + 3-4 łyżki zimnej wody 100 g białej czekolady 300 ml zimnej śmietany kremówki (30-36%) ewentualnie cukier puder Żelatynę zalewamy wodą
Rozpustne gotowanietheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto: 2 białka, 1 szczypta soli, 125 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 300 g orzechów laskowych, krem: 1 litr śmietany kremówki, 4 opakowania śmietan fix, 130 g cukru pudru, 200 g czekolady wytrawnej Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piekarniku. Czekoladę zetrzeć lub drobno posiekać. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem. Dodać 150 g czekolady i wymieszać. Ciasto ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów. Wyłożyć na nie śmietanę, wyrównać, udekorować resztą śmietany. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. zastawa
królestwo garówdżemem z wiśni. Biszkopt został bardzo obficie nasączony cytrynowym nakropkiem, tak aby całość była bardzo miękka i wilgotna. Małej Księżniczce życzę wszystkiego najsłodszego, a Was zachęcam do wykonania tego tortu. Z oficjalnych źródeł wiem, że Księżniczka Oliwia była zadowolona 😊 Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej Szymanowskiej łyżeczka proszku do pieczenia łyżka oleju łyżka mąki ziemniaczanej(...)tortownicy, której sam spód wykładamy papierem( boków niczym nie smarujemy ani nie posypujemy). Pieczemy 40-45 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Krem Budyniowy 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 żółtka ½ szklanki cukru 300 g masła roślinnego Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Studzimy. W drugiej szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy i żółtka
Domowe ciastaTort Cappuccino przepis na masę i biszkopty zaczerpnięty ze strony klik , wykonanie to moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort na urodziny przyszłej teściowej. Składniki: 10 jajek 360 ml cukru 320 ml mąki pszennej 160 ml kakao Wykonanie: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Następnie do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać(...)Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram kawy cappuccino 5 łyżek drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Żelatynę rozpuścić 2/4 gorącej
Krakowskie smaki Anigotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyćJ 3. Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4. Co jest dla Ciebie najcenniejsze? Moja rodzina, przyjaciele i radość w życiu. 5. Impreza w klubie czy domówka ze znajomymi? Domówka ze znajomymiJ(...)marzy mi się Buldog Francuski, czyli wybieram psaJ 9. Ulubiony owoc? Maliny i truskawki, czyli znowu latoJ 10. Wspomnienie z dzieciństwa... Bezy z kremem kawowym kupowane przez moją babcię(takie kulinarne). Najmilej wspominam zabawy na podwórkuJ 11.Ulubione zajęcie poza gotowaniem? Zumba i rolki !!! Oto moje pytania
Mania Gotowania