powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany.Ja mam dla Was wersję z owocami(...)typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone.Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie!A wcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać!Zresztą zobaczcie sami! SKŁADNIKI:BEZA:* białka – 4 szt* sól
Ostra na Słodkowiem jak to się mogło stać, że dotąd nie opublikowałam jeszcze tego przepisu. Tort robiłam na święta (o zgrozo, już mamy luty!) i wprost rozpływałam się nad jego smakiem. Wyszedł wspaniały. Delikatny, lekki i co najważniejsze CYNAMONOWY:) Postanowiłam jednak nie czekać aż do grudnia i dzielę się przepisem z Wami już (sic) dziś. Być może komuś z Was przyda się(...)inne uroczystości. Jest przepyszny:) Biszkopt: 6 dużych jajek 160 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 150 g mąki 70 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku Krem: 500 ml kremówki 36% 250 g mascarpone 3 łyżki Amaretto 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Poncz: 150 g konfitury morelowej 1/2 szklanki Amaretto Dodatkowo
Smaki Na TalerzuKlasyczne ciasto Milky Way bez pieczenia już znacie - klik . Przyznam, że jest obłędne w smaku i nie potrzebuje ulepszania, ale chciałam je połączyć z moim ukochanym
Di gotujeCiasto z czekoladą i bananami Witam was w kolejnym wpisie z serii: ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką
RelaxtimeSłodkie usta. Oblizujesz lepkie palce. Uśmiech na twarzy i burza hormonów. Czujesz, jak delikatna konsystencja rozpuszcza się na języków. Zalewa Cę fala szczęście i euforii. Niezwykłość
W kuchni Karmel-itkitrochę za niski (tamten miał mieć trzy blaty), więc musiałam upiec drugi wyższy, a ten tak sobie czekał na zagospodarowanie... I moje pomysłowe Dziecię stworzyło z niego cudny tort ze śmietaną z dodatkiem mascarpone i truskawkami. Nie tylko super wyglądał, ale również rewelacyjnie smakował, miał być głównie dla dzieci a wciągali go wszyscy. Pyszności... :-) Składniki biszkoptu 26cm: - 7 jajek (osobno(...)piekarnika nagrzanego do 170*C, pieczemy ok.30-35 minut, na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Składniki kremu: - 350ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2-3 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru - kilka łyżek konfitury truskawkowej (u mnie domowa) - 250g truskawek W misie miksera ubić schłodzoną kremówkę razem
Smaczne Zdrowektóre już niejednokrotnie gościło na moim stole. Nic dziwnego, bo smakuje reeewelacyjnie - jest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort. Polecam! (Tortownica o średnicy około 23-24 cm) Ciasto: 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku 1 szklanka cukru 3 łyżki bułki tartej (płaskie(...)zastąpić bułką tartą) 50g migdałów (bez skórki) 30g gorzkiej czekolady 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu migdałowego Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji Upiec ciasto. Opłukany mak należy
Di gotujedopiero obłędnie smakuje ;)Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne rogaliki.Delikatne … rozpadające się w ustach , tak że chrupkie ciasto kruszy wszędzie wkoło ;) …. wypełnione po brzegi rewelacyjnym kremem – ze śliwkowych powideł , orzechów laskowych , migdałów i czekolady.Niebo w gębie!Nie ma co zachwalać- trzeba spróbować!SKŁADNIKI:* ciasto francuskie – 300 g* powidła śliwkowe – ok. 100 g* orzechy laskowe(...)czekolada mleczna – 40 g* białko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ).Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ).Czekoladę drobno siekamy.Orzechy podprażamy na patelni i również siekamy.Dodajemy powidła i wszystko razem dokładnie
Ostra na SłodkoChociaż jesień już dawno za nami, a za oknem leży (wreszcie) śnieg, to nadal najlepszym pomysłem na obiad są rozgrzewające zupy bądź dania jednogarnkowe
W kuchni Karmel-itkiCiasto makowe z truskawkami to pyszna i efektowna propozycja na wiele okazji. W tym na zbliżający się szczególny dzień, czyli
Kolorowy PrzepisownikZapraszam na tropikalny pudding chia z dodatkiem chrupiących płatków Lubella Corn flakes kakao i miód. Dodatek płatków stanowi tutaj "wisienkę na torcie". Składniki: 3 łyżki chia 3/4 szkl mleka 1 banan 1/4 mango pół kiwi garść płatków Lubella corn flakes kakao i miód Przygotowanie: Dzień wcześniej zalewamy chia mlekiem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano(...)wyjmujemy napęczniałe chia i mieszamy. Banana obieramy i kroimy, tak samo robimy z melonem (i wyjmujemy pestki). Blendujemy razem melon i banana na gładki krem. Mieszamy z chia i przekładamy do dwóch szklanek. Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki a następnie dekorujemy pudding. Posypujemy płatkami
słodkie i nie tylko historie kulinarnemojprzepisna.pl | Bananowa rozkosz Banalnie proste ciasto składające się z bananów, galaretki cytrynowej i biszkoptu czekoladowego. Ciasto przygotowałam z okazji wizyty rodzinki. Ciasto bardzo im smakowało, o
moj przepis naTort bezowy to wypiek, który zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka a o ostatni kawałek zawsze jest walka. Nie piekę go zbyt często, bo sama nie mogę się od niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu(...)grubą warstwą kremu z mascarpone. Jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to ten torcik na pewno Wam zasmakuje ale ostrzegam- uzależnia! Składniki: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na krem: 350 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: - puszka brzoskwiń - 0,7 kg truskawek Biszkopt ( stąd! ): - 130 g cukru brązowego - 180 g mąki tortowej - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczania - 0,5
Corner With Recipesużywa się tylko czekolady deserowe i ponad pół kilo cukru pudru. Ja jedną czekoladę deserową zastąpiłam czekoladą gorzką i dodałam 250 g cukru pudru. Według mnie w takiej wersji tort jest słodki ale nie jest mdły. Co prawda jest z nim trochę pracy i trzeba poświęcić na niego sporo czasu, ale i tak warto go przygotować. Z ciasta powinno się(...)biszkoptów, ale z braku czasu mnie wyszło 7. Składniki: Ciasto: 6 jajek 200 g cukru kryształu 200 g mąki aromat waniliowy Karmel: 100 g cukru kryształu 5 łyżek wody Krem: 2 czekolady deserowe 1 czekolada gorzka 400 g masła 250 g cukru pudru Przygotowanie: 1. Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Na papierze do pieczenia narysować 7 – 8 kół
Mama Gotuje